Bildligt talat v. 36



Fler bilder i under rubrikn Bildligt talat kan du titta på hos
Mimo

Kompostbyte och barnvakt....

I dag har vi pysslat lite hemma. Stefan har satt upp en av de lampor med rörelsedetektor som vi köpte igår. Jag har bytt ut vår gamla varmkompost mot en ny. Grävt ut en massa fin jord som nu ska efterkomposteras innan den används och börjat grunda den nya.

På eftermiddagen har jag varit barnvakt till Max en liten stund medan Sandra var i stan och sprang tjejmilen. Han är verkligen lätt att ha den lille mannen. Vi träffas ju inte så himla ofta och nu hade han somnat med mormor och när han vaknar är det farmor som är där och inget säger han. När han fått lite mat var han som en liten solstråle. Gosade och lekte tills Mamma kom tillbaka. Stefan hjälpte till att byta handtag och gångjärn på deras köksluckor.

Det har varit en näst intill perfekt helg i min smak. Jag älskar när dagarna inte är planerade i förväg. När man tar dagen som den kommer och gör det man vill. Jag har blivit allergisk mot planlagda dagar, tror jag.

I kväll har vi ätit en god middag i uterummet. Middagen bestod av fläskfilé, klyftpotatis, rödvinssås, persiljesmör och sallad.

Nu är jag så trött att jag ser dubbelt så jag ska nog hoppa i säng. I morgon är det arbetsdag igen eftersom jag inte heller i helgen vann något på lotto. Fast jag tycker att jag borde ha gjort det. Jag lyckades pricka in 0 rätt + alla fyra tilläggsnummer. Alltså alla tilläggsnummer hade jag med i min rad. 

Natti, natti!

Kräftor och felköp....

I går var vi på Bauhaus och IKEA för att inhandla lampor till oss och till Mamma och Pappa. Mamma hade beställt taklampor till gästrummet (Ingers rum) och deras eget sovrum. Absolut inte plafonder! Det var inte lätt att hitta taklampor som var någorlunda snygga och passar i ett pensionärshem. Till slut hittade vi några vita veckade skärmar på IKEA och jag ringde och förklarade hur dom såg ut. Mamma pratade om glasskärmar och att hon skulle kunna ha dom i hallen också. Vi missförstod varandra totalt och hon gick med på att vi skulle köpa skärmarnavi tittade på. Det blev ju så klart totalt fel. När vi kom hem visade det sig att det var just en plafondlampa hon ville ha. På Bauhaus köpte vi en liten väggplafond som dom skulle ha i hallen så att Pappa ser när hans åker in på toa på nätterna. När jag skulle sätta dit skärmen i hållaren så spricker den och går i två delar. Resultat: inga lampor till Mamma & Pappa! Stefan får åka tillbaka med taklamporna i morgon och reklamrea den trasiga glasskärmen till väggplafonden. Till oss köpte vi två lampor med rörelsedetektor att sätta i trädgården. Jag har läst att det i vårt närområde smyger omkring en fönstertittare. Det känns inget vidare. Kommer han hit så kommer han i alla fall att bli upplyst.

På Coop satt författaren Kjell Eriksson och signerade pocketböcker. Vi köpte två stycken. Nattskärran och Svarta lögner, rött blod. Nattskärran visade det sig sedan att vi redan hade inbunden hemma.

På kvällen hade Stefan och jag en egen liten, liten kräftskiva. Det var så mysigt att sitta i vårt uterum med alla lyktor tända och äta lite kräftor med tillbehör. Och ska jag vara ärlig så är kräftor klart överskattat. Vi hade köpte en dyr (55:-) pytteliten västerbottenpaj på Coop. Det var supergod. Vi köpte även laxrullar med pepparrot ca 1 cm tjocka även dom svindyra. 4 st kostade drygt 68:-. Men även dom var jättegoda. Lite bröd, ost, öl och snaps blev det också.
Det har ju varit några riktigt ljumma härliga kvällar då det varit skönt att sitta i uterummet. Vill vi se på TV är det bara att vända TV:n och ställa den i dörröppningen.

Vi kollade lite på serien True Blood som jag spelade in i veckan. Jag tyckte att den var skitdålig. Den får nog vara för min del i fortsättningen. Den kändes amatörmässig.

Det blev ganska tidigt i säng. Men inte kunde jag somna. Stefan sov som en liten gris men jag kunde inte komma till ro. Förmodligen det sena kaffet vi drack. Till slut gick jag upp. Jag hängde upp tvätt som låg i tvättmaskinen, läste färdigt min bok och en artikel i en tidning jag fick av Mamma.  Efter ett tag gäspade och gäspade jag så jag gick in och lade mig igen. Somnade jag? Nä. Upp igen en stund sen kom jag till slut till ro och somnade. Då var nog klockan närmare 02.











Pappa lilla pappa...

Usch vad jobbigt det är. I onsdags när jag var och hälsade på Mamma och Pappa så blev Pappa så ledsen.
Det är inte lätt att förstå vad det är han är ledsen för. Vi hade ätit lite sallad och satt och drack kaffe efteråt. Samtidigt tittade vi på ett par nya stödstrumpor som Mamma hämtat på posten på dagen. Pappa satt mitt emot mig vid bordet och Mamma satt vid gaveln mellan oss. Plötsligt rullade Pappa iväg med rullstolen och placerade sig mellan Mamma och mig. Han började grimasera och strök sig på kinderna och runt munnen, grymtade och försökte få oss att förstå. Mamma trodde att han inte ville att vi skulle titta på hans strumpor men det tror inte jag. Jag tror att han blir så frustrerad av att inte kunna prata och göra sig förstådd. Han tog min hand och lade den ovanpå Mammas. Sedan lade han sin egen friska hand på våra händer. Han lyfte upp dom mot sin kind och grät. Han tittade så bedjande på  mig, men jag kan ju inget göra och jag vet inte riktigt orsaken till att han gråter. Det är hemskt.
Senare ringde Eva och föreslog att vi skulle ge Mamma en spa-helg när hon fyller 80 i oktober. Det skulle innebära att Pappa måste vara på något boende. Och jag vet inte om han skulle klara av det. Det är så himla svårt. Jag vet att Mamma behöver avlastning, men att nu skicka iväg Pappa på växelboende. Det var det jag frågade Mamma när hon valde att flytta ut från äldreboendet igen. Har du tänkt på att du blir mera låst då och ja, det visste hon ju men hon ville ändå flytta. Visst har dom gjort rätt. Att bo kvar hade inneburit att hon drogs ner mer och mer med tanke på hur alla runt omkring försämrades i rask takt.
Jag hade väldigt svårt att somna sedan på kvällen. Jag låg och tänkte på hur Pappa kommer att reagera om han blir iväg skickad igen. Mamma har mardrömmar om äldreboendet och vill aldrig mer tillbaka. Vart skulle Pappa få vara då? Växelboende väljer man inte bara. Och på det äldreboendet känner han ju dom flesta. Nej usch, jag vill inte tänka på det.

Vilken härlig....

...kväll det var igår. Det var så ljuvligt varmt långt in på kvällen.

När vi Stefan kommit hem och vi ätit middag satte vi igång och städade. Det är så skönt när man kan hjälpas åt. Det går så mycket fortare då. Vi var klara strax efter nio. Då var det kolsvart ute, men sååå varmt.

Vi tände alla ljuslyktor vi har och tillsammans med vår stjärnhimmel blev det mysigt att sitta där. Vi unnade oss lite gott att dricka och hade ipoden med Cecilia Frodes sommarprogram på lite svagt i bakgrunden. Sedan satt vi där och njöt och småpratade.

Fler såna kvällar önskar jag mig. Det var som när man sitter ute på balkongen en kväll på Cypern (nu var jag där igen, jag älskar visst den ön).

Nu ser jag fram emot en lugn och skön helg då vi inte har någonting inplanerat. Så skönt.

Stefan och jag ska nog äta några kräftor helt ensamma i morgon kväll. Hoppas att det är en lika varm kväll som det var igår då.


Babykläder...

...igår var jag och shoppade lite kläder till min arbetskamrats lilla baby. Vi brukar skramla till en present när någon fått barn.
Jag var på HM och köpte söta små kläder till den lilla, lilla tösen.


Bodysar kan dom nog inte få för många.


En ljuvlig mjuk liten dress blev det också.

Har ingen aning om vad dom (föräldrarna) gillar för färger så jag valde en neutral färg.

Nu står paketet vid mitt skrivbord och väntar på att överlämnas på måndag när förhoppningsvis alla är tillbaka.

Kafferasterna....

......är inte lika roliga längre. Tidigare hade vi en som nog skrävlade och lade till lite när han berättade vad han varit med om. Men han pratade i alla fall. Tyvärr fick han gå när vi behövde minska personalen. När jag pratade med honom för ett tag sedan så sa han att det var just våra fikaraster som han saknade mest.
Nu försöker jag få igång samtal, men det går ofta trögt. Att sitta och tiga sig igenom fikarasterna är skittråkigt.

Det är onsdag idag och i kväll är det Lottodragning...............


Jag säger inget mer.....

Uppdatering: Det blir till att jobba vidare ett tag :-(

Apropå Cypern...

Jag älskar våra frukostar när vi är där. Jag vill inte gå och äta frukost i restaurangen. Jag vill sitta i min morgonrock, med en bok och äta frukost länge!


Havregryn, rooiboste och kaffe tar vi med oss från Sverige. Medan jag skär frukt och grönsaker går Stefan och köper färskt gott bröd. Sedan bara njuter vi.


Men.......
Nu kan inte jag grekiska men jag antar att det övre datumet är tillverkningsdatum och det under är bäst före datum.
Hållbart i nästan 10 månader. Vad innehåller det då? Smörpaketet jag har i kylen här hemma har tillv.dat 090730 och bäst före 091001!


Haha...vi tar med oss varsin kaffekopp hemifrån också eftersom vi tycker att kaffet blir godare i tunna koppar.

Redan tisdag kväll...

...det går så fort.
Både i går och i dag har det varit riktigt skönt sommarväder, men nu ska det visst bli sämre igen. Hoppas dom har fel.
I går efter jobbet åkte jag hem och åt middag och sedan tog jag det mest lugnt. Man behöver såna kvällar ibland.
I kväll har jag varit hos Sandra och barnen och ätit middag. Jag blev inte kvar så länge eftersom det är skol/dagisdag i morgon för barnen och dom behöver komma tidigt i säng. Vi hann i alla fall spela ett par omgångar Svarte Petter med Melker innan middagen var klar. Sedan ville han att jag skulle sitta med honom när han spelar TV-spel och det är så himla tråkigt. Det är svårt att hålla sig vaken då. Förlåt Melker, men det är urtrist. Mathilda spelade Sims och det är lika tråkigt att sitta vid sidan om och titta på det.
I morgon ska jag titta till Mamma och Pappa en sväng efter jobbet.

Om ett par veckor vet jag några som ska åka till Cypern och vi ska inte åka med i år. Usch det kommer att kännas trist när vi tidigt på morgonen skjutsar upp familjerna till Arlanda. Nästa år kanske ordningen är återställd och vi åker med igen.


Lövsta Bruk

I helgen var Stefan, jag, grannarna E och A-M bjudna till våra gemensamma grannar L & J-O:s sommarstuga strax intill Lövsta bruk.
Jag hade ställt klockan på halv sju för att ha gott om tid att äta en låång frukost.
När jag sitter vid köksbordet hör jag ett flygplan vilket inte är speciellt anmärkningsvärt med tanke på att vi bor så nära Arlanda. Men nu var det något som gjorde att jag tittade ut då jag hörde planet. Och precis över trädtopparna i vår lekpark får jag se ett ganska stort flygplan. Men vad i h....e var det ropade jag. Samtidigt kom Stefan ut från badrummet. Han hade också reagerat på ljudet. Planet svepte bort över skogen medan vi tittade på varandra och undrade vad i hela friden dom höll på med. Det var ganska disigt ute och det regnade rätt rejält så det gick inte att se vad det var för plan, men stort var det. Medan vi funderade ser vi att planet varit bort till Arlanda och vänt och är nu på väg mot oss igen. Den här gången svepte det över vårt hustak och svängde återigen ut mot Arlanda. Stefan och jag hade gått ut på trappan för att se vad dom höll på med. När jag såg att planet var på väg mot oss igen sprang jag och hämtade kameran men den här gången flög dom något högre och en bit ifrån oss så jag lyckades aldrig få någon bild på det. Det kändes lite läskigt att ha planet cirklande på så låg höjde över vårt hus. Efter tre eller fyra var försvann det bort och vi varken såg eller hörde något mer.
I dag  mailade jag till Luftfartsverket för att höra vad det var frågan om. Deras svar:

Hej Marianne,  
Vi har mottagit ditt mail från den 21 augusti

Det var en Dc-6:a som var tillfälligt här på Arlanda och som gick VFR (visuell flygning) till Norge på lördagsmorgonen. Den hade inget fel men gjorde ett par extrasvängar norr om Märsta.

Vänliga Hälsningar Stockholm-Arlanda Airport  

 
Ett sånt här plan var det alltså.
SE-BDO Douglas DC-6, Bromma 1965 - Foto ©
Lars Söderström
Bilden hittade jag här

Det var nog en och annan som vaknade och blev rädda. Jag vet minst en!

Efter frukosten packade vi in övernattningsprylar i bilen och hämtade upp A-M och E och begav oss mot Lövsta bruk.
Efter knappt 1½ tim var vi framme.
Det regnade fortfarande rätt mycket då vi klev ur bilen.
Vi bjöds på kaffe och mackor innan vi satte oss i bilarna och åkte tillbaka till Lövsta Bruk. L som är uppvuxen i trakten visade oss runt och berättade lite om husen vi passerade. Jag tycker det är fascinerande att  tänka på att det varit ett helt litet samhälle runt bruket. Då fanns det mesta som behövdes i ett fungerande samhälle, men nu är det mesta nerlagt. Nu är det mest turistrelaterad verksamhet.
14,30 gick vi med på en visning av Herrgården. Jag tycker att det är kul att föreställa sig hur livet levdes på den tiden.
När vi gick där inne i herrgården bröt plötsligt solen igen om molnen och det började klarna upp.
När vi kom tillbaka till stugan bjöds vi på god grillad lax med potatis, romsås och sallad. Jättegott. Senare på kvällen blev det bastubad som jag dock stod över eftersom jag inte är så förtjust i den typen av värme.
Morgonen efter vaknade jag tidigt och smög upp för att gå på dass. Det var så vackert ute. Solen sken och himlen var alldeles blå. Det var så tyst ute. Egentligen ville ja inte gå in igen men klockan var bara sex. Jag smög upp och lade mig igen. Men har jag varit uppe och gjort ettan så kan man ge sig på att jag snart måste göra tvåan också. Alltså var det dags igen strax efter sju. Då hade jag hört att någon av L eller J-O varit uppe och stökat i köket. När jag kom ner satt J-O ute i solen och rökte. När jag uträttat det jag skulle gick jag in efter kameran för att försöka föreviga den vackra morgonen.
Efter frukosten åkte vi in till Lövsta Bruk igen för att gå på auktion.
Det var otroligt mycket skräp som ställs upp på borden. Man kan ju undra hur folk tänker när dom ställer upp lådor med gamla trasiga jul eller påsksaker. På ett bord stod ändå något som jag skulle kunna tänka mig att köpa. Dels tre pajformar i glas som såg helt nya ut och en helt ny don Pedrobryggare. Den senare till I & K som alltid kokar sitt kaffe i en sån.
Det tog en evinnerlig tid innan dom kom till pajformarna. När dom väl gjorde det bakades dom ihop med några nysilverfat som jag absolut inte ville ha och priset drog iväg. Så vi skippade det. Don Pedron hann vi inte vänta på.
Efter att ha ätit lunch tackade vi för oss och åkte hemåt igen.
På hemvägen stannade vi till på Fullerö handel. Det är lite roligt att gå där och titta på alla prylar. A-M & E hade inte varit där tidigare.

På kvällen var vi hos Sandra, Nicklas, Max och Ronja och åt middag med dom. Det var ett tag sedan vi träffades. Nu kunde Max sitta helt själv. Lille skruttisen som i dag blev 10 månader.





Stora gatan i Lövsta bruk.

Här är vi på vi in för att titta i kyrkan. I huset före kyrkan bodde L:s mamma en tid.


På andra sidan gatan, inne i herggårdens park står det fina klocktornet.


Kyrkan är berömd för sin fina orgel signerad Johan Niclas Cahman – värdig en domkyrka (som guiden på Herrgården sade). Med sitt originalverk från 1728 är den ett av Sveriges värdefullaste historiska instrument.


1700-tals biblioteket. På andra sidan vattent syns Barnens bruk. Ett hus där barnen kunde leka.


En gammal telefon som satt i herrgårdens kök. Det satt telefoner från alla möjlig olika tidsåldrar i dom olika rummen.




Ritrum i bilderboksbyn.


Här hittade vi också Pettsson


Söndag morgon strax efter sju. Solen strålar från en klarblå himmel. Luften känns härligt klar.
Det lilla, lilla röda huset som syns bakom det stora huset närmast kameran är dasset.


Vände jag mig om såg det ut så här. Vägen leder bara in i skogen och där fanns bara en vändplats för timmerbilar. Inga mer hus.


Stefan borstar tänderna.

Daggen ligger kvar på buskarna.


Nere vid dammen där det var auktion forsade vattnet ner till badplatsen där L lärt sig simma en gång i tiden.






Här vid den nedre kvarnen hade dom dukat upp för auktion.


Här är auktionen i full gång.
Innan auktionen startade såg vi de här paret gå och spana in vad som fanns på borden. Dom försvann dock ganska snart.

Tiden går

När jag läste det   här  så kom jag på att det faktiskt är 4 (fyra) år sedan i går som jag skrev mitt första inlägg i bloggen.
Ganska snart handlade nästan alla mina inlägg om Pappa och hans stroke. Ett väldigt bra sätt att skriva av sig på. Och nu så här i efterhand är det väldigt nyttigt att kunna gå tillbaka och läsa hur dålig han var då. Jag inser då att det faktiskt hänt väldigt mycket även om vi många gånger känt oss frustrerade över hur sakta det går.
Nu är i alla fall pappa så bra som han förmodligen kommer att bli. Vi hade ju hoppats att han skulle börja kunna prata och gå igen men så har det tyvärr inte blivit.
Fortfarande undrar jag hur mycket han förstår. I bland verkar han förstå allt och i nästa stund ser han ut som ett frågetecken.
Han kan göra en del riktiga konstiga saker som man inte riktigt förstår. Vi misstänker att han under åren som gått fått några små proppar, sk. TIA. men han klarar väldigt mycket själv.
Dom har hunnit med att ha växelboende för pappa, flytta båda två till äldreboende och nu för drygt två månader sedan flytta ut därifrån och till en egen lägenhet igen. Mamma sköter om det mesta. Dom har bara hjälp med att dra på en stödstrumpa varje morgon och dusch 1 eller 2 dagar i veckan. För Mammas skull var det nästan nödvändigt att flytta ut från "hemmet" om hon inte skulle dras ner psykiskt.  Vi får hoppas att hon orkar. Knske måste det bli aktuellt med någon form av växelboende för Pappa igen. Men det vill jag inte tänka på. Jag undrar om han skulle klara av det.
Den 11 september blir Pappa 82 år och en månad senare blir Mamma 80 år. Jag hoppas verkligen att vi får behålla dom några år till. Mamma och jag har telefonkontakt minst en gång varje dag och det skulle kännas mycket tomt om hon inte fanns.

Bildligt talat v. 34



Fler bilder kan du se hos
Mimo

Härlig lördag och Diggiloo i regn

I går på dagen var det en ljuvlig sommarvärme. Jag låg en lång stund i min baden-baden och läste. Det har jag inte gjort på hela sommaren fast jag sagt att jag skulle det. Men jag hann med att ta hand om lite tvätt också. Sedan rensade jag bort blomställningarna från rhododendronbuskarna på baksidan.
Strax före halv sju satte vi oss i bilen för vidare färd till Ulriksdals Slott och Diggiloo. Vädret hade sväng lite och risken för att det skulle bli regn hade ökat. Men vi var väl förberedda. Vi hade med oss bitar av broccolipaj och sallad + en termos med kaffe. Kul att försöka äta när man har en fladdrig regncape att brottas med också, men det gick.
Vi hade platser långt fram och hamnade bland en massa VIP-gäster. Runt oss satt bland annat: Bo Strömstedt med fru och dotter. Senare anslöt även Jenny Östergren (heter hon väl). Noppe Levenhaupt med fru och snett framför dom hans fd. sambo Grynet Mollvig. Steffo Törnqvist, Agneta Sjödin och Sanna Nielsen satt några rader framför oss. Så dök Carola och Kicken upp och satte sig i närheten av Noppe L. Magnus Hedman med polare satt längre ut i vår rad eller den framför/bakom. Sen såg jag en massa andra människor som jag bara känner igen utseendet på men inte vet vad dom heter eller varifrån jag känner igen dom.
Det var inte många av Vipparna som satt kvar efter pausen när regnet strilade ner över oss.
Mest imponerad var jag av Sara Lövgren som blev en favorit redan när jag såg henne i Fame Factory. Vilken röst hon har den tjejen. Brolle sjunger inte så illa han heller.
Lite långt är det med tre timmar och pausen kändes alldeles för lång speciellt när det regnar. 30 min sa dom men det blev nog närmare 1 tim. Läste i tidningen att artisterna träffat Kungen och Drottningen i pausen så det var kanske därför det drog ut på tiden.


Han med det tunna krulliga håret är Steffo T


Niklas Strömstedt längst ner i högra hörnet (i rosa skjorta)


Tomas Pettersson håller en dialog.


 Vi var hemma igen vid midnatt.





Blixtnedslag

I dag när vi just satt oss att äta middag öste regnet ner och plötsligt blixtrade det till och började spraka och så försvann strömmen.
Vi som inte hunnit brygga kaffe till efter maten!
Aldrig är man väl så kaffesugen som när man inte kan få kaffe.
Vi plockade fram vårt gamla gasolkök. Två tuber hade vi i en plastback. I den ena fanns det lite kvar. Lite för lite! Vattnet hann bara bli ljummet innan gasolen var slut. Men så kommer Gulle-Sandra förbi med en termos med kaffe. Vi blev så glada. Tack älskade gumman. Det var så gott!
Nästan tre timmar fick vi vänta på att få tillbaka elen. Det är otroligt så handlingsförlamad man blir när man inte har el. Bortskämda är vi minsann.
Vi satte oss i uterummet med en varsin bok, inomhus var det för mörkt för att läsa. Grannen E snett över gatan kom över och undrade om vi kunde se på TV. Det kunde vi ju inte. Dom hade ström men inte TV. Det var alltså bara delar av gatan som drabbats. 
När det blev för mörkt ute flyttade vi in igen. Jag tände massor av levande ljus och då kom såklart strömmen tillbaka.  Det tackar vi för.


Sommaren med Göran

I går tog vi oss till Sigtuna och Gröna Ladan för att se filmen som just nu ligger högst upp på biotoppen: Sommaren med Göran.
Oj vad jag skrattade....
Kan verkligen rekommendera den om man vill skratta.

Vi var tidigt på plats så vi köpte våra biljetter och tog sedan en tur ner till hamnen och köpte varsin glass vid Våfflan. Sedan gick vi längs strandvägen tillbaka till bion.
Vädret var härligt, varmt och vindstilla.





En grind till huset mitt emot bions entré

Lille Max

Måste bara lägga ut några bilder på godingen Max när han fick smaka kycklinggryta med grönsaker i Danmark:








Kanske var det mest konsistensen som han var ovan med för han sög länge på skeden och sedan även på haklappen.

Första arbetsdagen....

...avklarad. Och, så farligt var det ju inte. Dagen gick ganska fort ändå. Fortfarande är det några som inte kommit tillbaka efter semestern. En har plötsligt blivit pappa i förtid och är därmed pappaledig. Nästa vecka ska vi dock vara fulltaliga.
Jag är ändå ganska glad att jag har ett arbete att gå till även om det varit underbart härligt att ha en lång semester.
Jag till och med jobbade över 45 min, men dom kommer jag att ta tillbaka redan i morgon då jag ska till frissan.

Stefan är fortfarande kvar på jobbet. Han skippade spinningen för att han var trött efter gårdagens cyklande. På jobbet hade dom planerat in......cykling och grillning. Han är väl helt slut när han väl kommer hem.


Månadsbild juli/augusti

Självklart glömde jag månadsbilden i juli. Så det får bli en för båda månaderna



Skillnaden mot juli är väl att det är något fler utslagn näckrosor nu.

Bildligt talat v.33



Fler bilder under rubriken bildligt talat kan du titta på
här

Totalt slut...

....är jag nu. Vi har cyklat så långt. Rosersbergsrundan blev det. Vi har cyklat på vägar som jag inte hade en aning om att dom fanns. Jag har ju bara bott i kommunen sedan mars 1962!
Ett riktigt bra initiativ av kommunen att lägga ut cykelturer på sin hemsida.
Jag hade kameran med men mot slutet var jag så trött att det inte blev några kort.
Rundan startar vid ishallen i Märsta och då har vi redan cyklat några kilometer.
Första stopp blev:

Runstenen restes för ganska exakt 1000 år sedan av rika bönder på Brista Gård. Den står som vakt vid en ättebacke som hörde till gården.
Texten på stenen berättar att två syskon, Torfast och Kättelvi reste minnesstenen över sin far Torsten. Att familjen var nykristen förstår man (dom som kan sånt) eftersom texten avslutas med "Gud hjälpe hans ande". Möjligen var det den berömde Åsmund Kåreson som ristade stenen. (Har ingen aning om vem det kan vara)

Nästa stopp för oss blev Norrsunda kyrka.

En vacker gammal kyrka från 1100-talet. Kyrkan var öppen och vi gick in. Den var mycket mindre än jag trodde.
I gråstensväggen finns flera runstensfragment inmurade.




In till höger finns ett gravkor som byggdes 1633. Ebba Oxenstierna, syster till Axel Oxenstierna med intressen på Rosersbergs slott, ville ge sin make Johan Sparre på Wallstanäs ett vackert sista vilorum.

Vi cyklade över motorvägen och hamnade i Åshusby och kungshögen  Nordians hög.

Byn tillkom på 700-talet och var centralort för ledkungen och Mälarkungens fogdar och småhövdingar. Det kan vara så att kungen var på rundtur till sina husabyar och råkade avlida just här och fick sin ståtliga gravhög just här.

Vi cyklade tillbaka över motorvägen igen

I fjärran syns Eurostop Arlandastad.
Vi cyklade vidare längs gamla Stockholmsvägen till avtagsvägen mot Ströms Gård.
Efter ströms gård fortsatte vägen mot en spång som leder ut till ett fågeltorn i sjön Fysingen.
Huvva, längs den vägen såg jag först en orm som ringlade in under buskarna. Förmodligen var det en snok. Väl ute på spången fick jag se en till som ringlade uppe på spången, där såg jag på dom vita fläckarna på bakhuvudet att det var en snok. När vi kom ringlade den över kanten och ner i vattnet. Usch, jag tycker att dom är äckliga även om jag vet att dom är ofarliga.
Ute vid fågeltornet såg vi....

En jättestor järnfågel. Men inga andra fåglar.


Här verkade det inte bo någon heller.
När vi gick ut på spången för att cykla tillbaka kilade en ödla i väg framför våra fötter.
Inget ställe för er Sandra!
Tillbaka på Ströms gård köpte vi en macka och kaffe på deras café. Där satt det många som spanade på fågellivet runt sjön.
Tillbaka ute på gamla Stockolmsvägen valde vi att ta vägen via Rosersbergs Villastad ut till Slottet.

Slottet byggdes av släkten Oxenstierna på 1600-talet. Två svenska kungar har använt slottet. Karl XIII och Kar XIV. Fortfarande är det ett av de kungliga slotten.
Vi tog en sväng ner till sjön och tittade lite på dom som badade innan vi valde att ta skogsvägen via Steninge tillbaka till Märsta. Vi lyckades hitta en riktig skogsväg med en otroligt seg och lång backe uppför. Där tog min ork att föreviga turen slut.
Nu hade vi varit ute och cyklat i ca 4 timmar. Väl hemma blev det ett dopp i poolen innan vi tände grillen. Nu har vi ätit en superb middag, druckit ett glas rött och njutit av vår sista lediga dag på semestern.
Nu ska jag se det
här programmet.

Söndag...

...och för första gången kan jag förstå vad måndagsångest innebär.
Jag har INGEN lust att börja jobba i morgon. Och någon Lotto-vinst som kan rädda mig har jag ju inte fått. 80 kr + 23 kr + igår 17 kr räcker inte långt.
Under dagen ska vi göra en cykelutflykt efter en runda som kommunen lagt ut på sin hemsida. Den återkommer jag till sedan.
I går kväll låg jag på spikmattan i sängen och somnade! Jag vaknade till av att jag snarkade. Ryggen såg ut som en apelsin, röd och alldeles prickig. Somnade tidigt och hade mobilen på väckning 07,00. Det är dags att vrida tiden tillbaka nu vare sig man vill det eller ej. Men i dag kan jag skrota runt i morgonrock i alla fall.

Fotade lite i trädgården nyss:


En klematis som vuxit otroligt i sommar. Vi har haft den på samma ställe i flera år då den bara givit ifrån sig någon enstacka slinga. Men i år har den verkligen exploderat i små blå blommor.


I en grenklyka i vårt körsbärsträd har en liten tall rotat sig.
Hela trädet i sig är märkligt. Vi hade ett bigarråträd som dog. Vi sågade ner det och ur den kvarvarande stubben stack ett skott i väg. Vi lät det vara och nu kanske 10 år senare har det vuxit till sig och är ett stort träd. Och i år har vi faktiskt fått ganska mycket körsbär också. Det är inte bigarråer, kanske någon typ av klarbär men dom är också goda.




En del av min "odling". Jag visste inte riktigt vad var. Jag satte kärnor av paprika och av papaya.
Och hade märkt krukorna ordentligt men sedan försvann lapparna. Men nu har jag sett att papayans blad faktiskt är flikigt så det är nog paprika i dom här krukorna med.

Papayablad på en bild från wikipedia.


Här har vi resten av odlingen. Fyra tomatplantor och tre paprikaplantor.


Tomatblommor och små, små tomater.....


En liten paprikablomma minsann.
Vi får väl se om dom hinner mogna innan sommaren är över.


Lite liljor som fortfarande blommar. Plantan köptes som röd "tre-blomma". Vi har en blå sån bredvid. På handelsträdgården var den märkt med just Tre-blomma röd.


Bladen ser lite lika ut speciellt när plantan var liten var det svårt att se skillnad. Uppenbarligen även för dom som jobbar med växter.

Och till sist ett exempel på hur man inte ska fotografera...

Fotografen ska ju inte synas som spegling i fönstret.

Nä nu ska jag kolla lite i tidningen innan jag klär mig. Jag ska verkligen njuta av den här sista dagen innan allvaret börjar.
Stefan då? Ja, han gjuter fast stenar på garageuppfarten och målar förrådsfönster. Det är hans sätt att njuta av ledigheten. Alla är vi olika.

Andra flaggningen...

I morse fick Stefan hissa flaggan på flaggstången han fick i present. Förra gången det var flaggdag var det ju jag som hissade den eftersom han skulle till jobbet.
Det är ju Drottning Silvias namnsdag idag, men det var ingen mer i vårt område som flaggade. Dom kanske inte är royalister...haha.





I dag har vi mest hållt på och fixat här hemma. Men på förmiddagen gjorde vi lite ärenden. Vi lämnade våra förlovnings/vigselringar för utslagning hos guldsmeden. Vi väger något mer nu än då vi gifte oss för en herrans massa år sedan. Jag väger närmare bestämt 11 kg mer nu. Jag var en riktig spinka då.
Att fixa ringarna var ingen billig historia. Förlovningsringarna var väl ok. 240 kr/st men alliansringen måste byggas på och det kostar 1200 kr. Det får vi ta, men nu får vi inte lägga på oss mer vikt.
Från och med måndag blir det ordning på torpet och inget onödigt ätande!
Vi var också på Maxi och handlade mat.
På eftermiddagen skulle jag åka till Plantaget för att köpa stödpinnar till mina plantor. Det blev väldigt dyra pinnar! Närmare bestämt över 900 kr! (Fast då fick jag ju två dynor till vår "Du & Jag", 3 st stora krukor med tillhörande fat. Lite plastband att binda upp plantorna med mm).
Vi har också hunnit med att flyta runt lite i poolen.
En riktigt härlig dag alltså. Även i dag har vi haft runt 28 grader varmt.

Sista riktiga semesterdagen i går

Inte någon gång tidigare har jag haft så lite lust att börja jobba igen. Och aldrig tidigare har jag haft så många veckorssemester i sträck. Kan det möjligen hänga ihop? Kanske.

I går kom Sandra och barnen upp för att bada och äta lunch ihop med oss. När dom kom flöt Stefan och jag runt på våra uppblåsbara fåtöljer. Skönt. Barnen hade med sig en fin blomma som dom tyckte att vi skulle ha. Gullungar. Man blir varm i hjärtat.


Så mycket bad blev det inte för barnen, kanske börjar dom ledsna på allt badande. Det blev ju en hel del av den varan i Danmark. Vi åt god Grekisk sallad som Sandra gjorde i ordning. Melker höll låda som alltid, han är rolig den lille mannen. Mathilda satt mest vid datorn och spelade spel på KP:s hemsida.
När dom gått hem gjorde Stefan och jag oss iordning för att cykla till Mamma & Pappa. Det såg lite osäkert ut med en massa mörka moln som tornade upp sig plötsligt. Vi hann precis in till dom innan himlen öppnade sig. Regnet varade dock inte så länge.
Jag gav Mamma massage medan Stefan fixade lite med lösa sladdar som låg på golvet.
Strax före fem kom även Eva och Thordan. Eva gjorde en jättegod potatissallad och till det åt vi grillad kyckling och baguette. Vin till och allt var perfekt. Till efterrätt jordgubb/blåbärspaj med vispad grädde. Efter det kom Sandra, Nicklas och Max förbi en liten stund. Dom hade inte sett Mammas & Pappas nya lägenhet. Sandra har bott i samma trappuppgång med sin pappa när hon var yngre.
Vi blev inte så sena. Vi åkte hem strax efter nio. Det var trötta ben som cyklade den sista branta backen upp till vårt område. Men jag cyklade HELA backen! 
Vi var rätt trötta så vi gick i säng tidigt och hade tänkt läsa, men jag var så trött så jag somnade nog före 22.
Vi har ju haft ett par riktigt varma dagar nu och man blir ganska trött av värmen.

Danmarksresan del 3

På torsdagen var vädret uruselt. Regn och blåst.
Fam. Åström åkte iväg för att leta efter cacher och Fam Öhlin-Ekwall åkte för att leta upp ett köpcentrum. Stefan och jag stannade hemma för att släppa in en representant från DanCenter som skulle komma på en gång för att kolla på våningssängarna i Åströmarnas rum. Ribborna från sängbottnarna var lösa och hade ramlat ner på barnen vid några tillfällen. Vi väntade och väntade. Städade undan, spelade spel och sorterade snäckor för att få tiden att gå. "På en gång" på danska är detsamma som om ett par timmar. När han kom konstaterade han bara att dom var trasiga och att det inte var så bra. Han tog med sig en ribba för att tillverka nya.
När han åkt tog vi bilen och åkte ner på stranden. Det var en konstig känsla att köra i sanden. Vi hade tänkt köra ända till Lökkens by men efter ett tag vände vi då sanden var väldigt lös. Det var inte många där och att köra fast kändes inte som någon bra idé. Sanden yrde ungefär som snö kan göra på vägarna under snöoväder.

 
Snäckorna efter sortering

I taket i det lilla rum som vi bara använde som förvaringsrum satt en fjäril som jag trodde var död. Vi tog ner den och satte på snäckorna. Då slog den ihop vingarna. Högst levande alltså så vi släppte ut den.

Fredagen visade sig vara ännu blåsigare än tidigare dagar. Dock sken solen. På eftermiddagen packade vi in oss i bilarna och åkte till Skagen. Vi irrade runt ett bra tag i Skagen för att hitta en parkeringsplats. Det var inte det lättaste visade det sig men till slut hittade vi två platser.
Vi gick in i staden och tittade lite innan vi tog oss till en Italiensk restaurang och åt lunch. Efter lunchen tog vi oss till "Grenen" som är den berömda sandbanken där två hav möts. Vi åkte med sandormen så långt norr ut som man kan komma i Danmark. Det speciella ljuset som man hört talats om var verkligen vackert.
Men det blåste något helt otroligt. Jag har aldrig varit med om något liknande. Sanden som yrde stack som tusentals nålar på mina bara ben. När vågorna från två håll möttes och sedan drog sig tillbaka gled sanden iväg under fötterna och det blev svårt att hålla balansen i vinden. Jag var livrädd för att tappa kameran. Det var otroligt mäktigt och vackert att vara där men det var också läskigt och smärtsamt. Stefan gick så långt ut man kunde medan jag stannade och fotograferade en bit närmare stranden. Vi stannade inte så länge. Synd att det blåste så fruktansvärt. Det hade varit mysigt att gå där en stilla och fin sommardag. Sandra Ö och Nicklas kunde tyvärr inte följa med ut. Dom gjorde ett försök men vinden tog andan ur Max trots att han satt i skydd i sin Babybjörn med ansiktet bort från vinden.


På väg mot Skagen. Som vanligt körde Sandra.


En otrolig hortenciarabatt.


Lunch på Italiensk restaurang.


Melker som älskar att posera ställde sig bredvid den lilla statyn och sa: Mormor ta ett kort!



 
Sandra och jag stannade till i en slaktarbutik för att köpa salami men gav upp efter en stund då det var otroligt många kunder före oss i kön.


Sandormen som tog oss ut till sanddynen.
(Bilden har jag lånat från en dansk resesida).


Stefan på väg ut på Grenen.

Här ser man hur vågorna möter varandra mitt på Grenen.


Vågorna som möts igen


Det var inte lätt att hålla balansen.



Lördag var hemresedag. Fam Åström hade bokat tidig färja och stack direkt efter frukost. Vi andra städade huset och lämnade igen nyckeln innan vi åkte till vår färja. Vi hade sådan tur att Max sov hela tiden medan vi städade. Duktigt barn...haha.

När vi lämnade Danmark sken solen och det var så gott som vindstilla. Tack för det Danmark!


Nästan framme i Göteborg och vi väntar på att få komma ner på bildäck.


Kan det vara Götaälvsbron vi passerar under?


I väntan på att vi ska lägga till känner Max på hur det är att ratta en bil. Med två biltokiga föräldrar kan man kanske inte vänta sig annat.
När vi kört i land följdes vi åt upp till Brahehus där vi tog en fika innan vi skiljdes åt. Fam. Öhlin-Ekwall åkte hemåt och vi fortsatte mot Linköping och Bestorp.

Putte i blåbärsskogen

I dag har vi varit ute i skogen och plockat bär. Stefan, jag, Ronja och Sandra Ö. Nicklas och Max stannade hemma. Kanske tur med tanke på alla mygg. Stackars Sandra blev biten rakt genom byxorna och fick stora röda blaffor i höjd med där stövelskaften slutade. Jag klarade mig helt från bett medan Stefan fick ett på ena kinden. Vi hade myggsavetter som vi torkade ovansidan av händerna med och det verkade funka.
2,5 lit bär plockade Stefan och jag på ca 1,5 tim.
Det räcker ju till några frukostar i alla fall. Och det är ju mycket godare än köpta frysta bär som vi annars har till gröten och yoghurten.


Ronja mosade mest blåbären. Men till lite nytta var hon genom att fånga myggor i munnen.


Dom rackarna gömmer sig under riset och är svåra att se först.


Putte själv? Eller Stefan


Och Sandra


Händerna blir inte så granna.


Resultatet! 2,5 lit blåbär. Mums.

Danmarksresan del 2

Söndag 26 juli och Mickes födelsedag. Vädret var uselt. Det blåste och var mulet. Mycket badande i innepoolen. Vi tog Mathilda och Melker med oss ner på stranden. Sandra och Micke tog bilen ner medan vi gick. I Lökken får man köra ner bilen till stranden. Eftersom det var blåsigt och mulet så var det inte många andra där. Att bada lockade inte. Överallt på stranden låg uppspolade lila små maneter.


Det var inte brännmaneter men äckliga ändå. Vi kunde läsa oss till att dom användes till att skura golv med förr i tiden. Som såpa ungefär.

När Sandra och Micke kom ner till stranden, efter att först plockat en cache, bytte Sandra och Mathilda till badkläder och sprang snabbt ut i vattnet. Lika snabbt var dom uppe igen. Det var kallt och Mathilda blev rädd för maneterna. Stefan och jag promenerade vidare medan Familjen åkte för att leta efter ytterligare en cache. Vi hittaden en "Sti" som ledde oss tillbaka till stugan. En riktig genväg visade det sig.  Familjen Öhlin-Ekwall fick besök av en kompis och stack iväg en stund med honom.
På eftermiddagen firade vi Micke som alltså fyllde 41. Av oss fick han ett presentkort på cykelkläder. Av sin familj fick han en rolig bok om godis och glass från 50-talet och framåt. Det blev en hel del bläddrande i den. Kul med alla gamla förpackningar som man känner igen från sin barndom.

Stefan och barnen badade bubbelpool på förmiddagen innan vi åkte till Hirtshals.

På måndagen var vädret om möjligt ändå sämre. Regn! Vi bestämde oss för att åka till Hirtshals och Nordsöen Oceanarium. Det var vi inte ensamma om. Vi köade en bra stund i regnet. Väl inne fick man nästan panik. Det var folk överallt. Vi kom snabbt ifrån varandra. Sandra, Nicklas, Max, Stefan och jag sökte oss till restaurangen för att få lite i magen men det var bara att glömma. Inte ett bord ledigt. Vi gick runt och tittade lite men det var inte så mycket att se. Mest imponerade var ett jättestort akvarium där en massa fiskar simmade sakta runt, runt. Konstigast var en stor klumpfisk som man inte såg vad som var upp, ner, fram eller bak på. Fisken kan bli upp till 3,5 m och väga 2300kg. Den största som fångats i Sverige vägde 478 kg. Den vill jag inte möta.

Bild från Wikipedia

När vi var på väg att ge upp och åka hem hittade vi plötsligt ett annat matställe. Och där satt ju familjen Åström och hade ätit god lunch. Vi tog över deras bord när dom gick för att titta på sälmatningen. Efter lunchen gav vi upp och åkte tillbaka till stugan. Familjen Å stannade en stund till. Sedan åkte dom och tog ytterligare några cacher (har dom blivit fanatiska tro..haha)

På tisdagen packade fam. Åström in sig och övernattningsprylar i bilen och drog i väg till Legoland. Från början hade Stefan och jag tänkt åka med över dagen men när vi upptäckte att det nästan var 30 mil att åka enkel resa så avstod vi.
Familjen hade bokat en hotellnatt och skulle tillbringa två dagar i parken. Vi fattar inte hur dom orkade.
Vi andra åkte till Blokhus. En söt liten stad några mil från Lökken. Vädret hade varit ok om det inte blåst så in i norden. Vi flanerade runt på torget en stund innan vi sökte oss till Restaurang Casa Blanca där vi åt en otroligt god buffé som innehöll det mesta för 149 dkr. Innan vi åkte dit hann vi med att ligga i solen en stund. Låg man i lä, var det ok.

På kvällen badade Max med mamma och pappa. Tidigare hade han varit lite rädd för poolavdelningen. När flera badar blir det gärna lite högt ljud och väldigt fuktigt i luften och det gillade han inte. Nu var det tyst och lugnt.
Poolen gillade han inte men bubbelbadet utan bubblor gick bra.


Nicklas med gubbkeps och handväska. Det ser ut som om han har en cigg i munnen men det har han inte.


Max i badet

Onsdagen blev lugn. Vi tog en tur in till Lökken och handlade kött till grillning. På eftermiddagen tog vi en promenad längs stranden där vi plockade snäckor och stenar. På vägen tillbaka till stugan plockade vi nypon som vi rostade i ugnen tillsammans med potatis och grönsaker. Jättegott.


På väg ner till stranden får Nicklas syn på en plastring till ett extralyse halvvägs ner i slänten. Just en sånt behöver hans svärfar! Som den gode svärson han är så klättrar han med risk för livet (nästan i alla fall) ner och hämtar det. Han fick dra sig upp med hjälp av ett gammalt avloppsrör som stack ut ur vallen. Det ser inte så brant ut som det var i verkligheten. Handikappad är han ju också, sonen. En hand som inte funkar som den ska. Men upp kom han.



Mamma och Pappa fotar sig själva medan Max sover gott i vagnen.


Marken försvinner med ofattbara 1,5 m/år (enligt ett plakat som fanns på stranden)
Överst ett hus som i så fall kommer att ha rasat om ca 2 år. Mittenbilden visar hur asfaltsvägen försvunnit och man har flyttat bort ett hus som snart skulle ha försvunnit det med. Kvar står ett staket och en tvättlina. Otäckt!
Avloppsröret som Nicklas drog sig upp med var rester från ett hus som redan rasat eller flyttats.
Enligt vad man kunde läsa på plakatet så har delar av en kyrkogård också rasat ner.

Familjen Åström var tillbaka i stugan 00,30 ungefär.

Fortsättning följer....





Danmarksresan del 1

Vår Danmarksresa startade förra torsdagen (23/7).  Första övernattningen blev i Mjölby hos Stefans syster Britt-Marie och svåger Bosse. Vi hade lite tid på oss och tog vägen via Enköping, Västerrås osv. Vi hade tänkt att ta oss till Strömsholms slott för att fika där men Stefan hade läst att det fanns en kvarn i närheten som var värd ett besök. Så vi stannade där i stället. Kanske ett litet misstag. Det mest positiva var dom små, små och fortfarande varma wienerbröden vi åt till kaffet.
Övriga gäster var pensionärer som spelade minigolf på banan intill.


Ett fönster vi såg på väg mot Kvarnen. Inte roligt att putsa!


Helt otroliga vinrankor klättrade från marken och upp till övervåningen där de bildade tak över terassen.

Härlig kontrast mellan vinrankorna som jag ser som lite exotiska och den supersvenska (i mina ögon) gärdsgården.

Vi fortsatte färden ner till Stjärnsunds slott där vi åt en god sallad/macka till luch. Stefan åt rostbiff och jag räkor. Vi var där även förra sommaren då vi också åt otroligt god sallad, snäppet godare än i år.

Kl. 15 stannade vi hos Stefans systerdotter Malin med familj i Malmslätt. Där var även Britt-Marie & Bosse. Vi fikade och fick även tårta eftersom lilla Emma hade namnsdag. Vi satt på deras nybyggda altan och fikade och pratade. Innan det var dags att åka vidare ville Emma att vi skulle sjunga "ja må hon leva för henne" så då gjorde vi det.
Väl i Mjölby hann vi bara lasta ur bilen lite och klä om oss innan det var dags att åka in till Mjölby för att äta den middag som Stefan fick i födelsedagspresent av dem. Dom hade bokat bord på restaurang Zeb Macahan. Vi bjöds på jättegod mat. Tror att det kallades Zeb Macahans favorit eller något liknande. Oxfilé med två potatishalvor som gratinerats med någon form av baconröra på. En liten skål coleslow (stavas det så), en skål med tzatziki samt ett gott smör på toppen av köttet. Gott kraftigt rött vin till det. Utsökt god måltid. Tack för det B-M & B samt Stefan då eftersom det var hans present.

Efter frukosten dagen därpå tackade vi för oss och åkte vidare söderut. Meningen var att vi skulle träffa Sandra, Nicklas och Max i Gränna, men när vi närmade oss Gränna ringde dom och sa att dom kommit i väg sent och hade någon timme kvar att åka.
Stefan och jag stannade i alla fall en stund och gick längs affärsgatan i Gränna. Det var ganska mycket folk och ganska rörigt. I var och varannan butik hade dom polkagriskokeri och jag klarar inte av  lukten. Sedan jag för en himla massa år sedan slutade äta godis blir jag äcklad av den söta lukten.
Vi tog en fika på Fiket. Ett kafé i 50-tals stil innan vi gick och köpte blomstercheckar som Kerstin skulle få på födelsedagen.

Bloggerskan själv minsann.

Precis när vi var på väg att lämna Gränna kom
familjen Åström dit. Vi åkte vidare mot Eurostop i Jönköping där vi bestämt med familjen Öhlin-Ekwall att vi skulle träffas istället. Vi hann med en snabb handling på Maxi innan vi tog oss till Eurostop.  Då missade fam Ö-E avfarten och det var bara att åka ut på motorvägen och fortsätta en bit till. Till slut kunde vi stanna till på ett värdshus i Ulricehamn där vi åt lunch tillsammans.
På samma ställe åt även Bröderna Nilsson (Sten & Stanley alltså). Sandrorna hade kommit överens om att sms:a varandra varje timme så Sandra Ö bad herrar Nilsson om att få ta ett kort och mms:a till Sandra Å och det fick hon. Självklart väntade hon tills dom ätit färdigt och var på väg ut innan hon frågade. Gissa om Sandra Å blev impad (nä, tror inte det).
Efter lunchen drog vi vidare till Göteborg där vi skulle övernatta på hotell en natt. Scandic i Mölndal.
Vi lastade in en del packning på rummet innan vi gav oss ut en stund. Vi hann precis in i Feskekyrka innan dom skulle stänga. Den var mycket mindre än jag trodde. Tyvärr hann vi inte äta något där då det bara var minuter kvar till stängningen. Vi drog vidare till ett köpcentrum där jag och Sandra köpte en varsin svart/vit rutig långskjorta. Jag köpte även ett par svarta capribyxor. Stefan köpte ett par badbyxor och Nicke köpte mjukisbrallor.
Tillbaka på hotellet åt vi middag i restaurangen innan det var dags att hoppa i säng. Familjen Åström övernattade hos sina vänner i Alingsås.
Efter frukosten på lördagen skulle vi packa in allt i bilarna igen för att åka till färgan. Familjen Ö-E bodde på 4:e våningen och tog hissen ner. Eller snarare Sandra och Max tog hissen ner och upp och ner och upp med stopp på varje våning.
Hon var så fullpackad med väskor och hissen var trång så hon lyckades trycka på ALLA knapparna med sina väskor. Till saken hör att hissen var som ett glasrör och alla som befann sig i receptionen kunde se vad som hände. När hon till slut kom ner till garaget, dit hon egentligen skulle, så skrattade hon så hon skrek. Jag trodde först att det hänt något och att hon var ledsen. Kvällen innan var det ett par som fastnade med just den hissen och fick stå en lång stund och vänta innan dom kom ner.

En skrattande Sandra Å efter hissäventyret.


Fullpackade bilar. Vi hade ju hört att allt var så dyrt i Danmark så vi handlade så mycket vi kunde i Sverige.


Dags att köra ombord på färgan som skulle ta oss till Fredrikshavn.
3 timmar tog resan. Det var lugnt på havet och resan gick ganska fort tycker jag.

En knapp timme efter att vi anlänt till Fredrikshavn kom vi fram till Lökken. Vi fick vänta en timme på nyckeln så vi hade just parkerat bilen när familjen Åström också anlände. Dom åkte snabbfärjan ett par timmar efter oss. Barnen och Sandra Å satte på sig badkläder och hoppade i poolen på en gång.


Huset på Marsvinsvei 6
Så här soligt var det tyvärr inte långa stunder.

Överst till vänster Stefans och mitt rum. Till höger familjen Åströms rum, med trasiga sängbottnar.
Underst vardagsrumsdelen. Familjen Öhlin-Ekwall rum såg ut ungefär som Stefans och mitt. Ända skilnaden var att fönstret satt på en annan vägg.


Kök och matplats


Poolen, bubbelpoolen och tvätt/dusch/toa och bastudelen.
Den här delen av huset blev räddningen flera dagar när vädret var uselt.
Mycket badande blev det. Barnen var som fiskar i vattnet. Dök och plaskade som galningar.


Första middagen i stugan blev Tacos


Medan vi packade upp och lagade mat sussade Max sött i vagnen.

Efter middagen tog vi oss upp till "strandkanten". Det var ett stup på kanske 9-10 meter. En mycket brant trappa ledde ner till stranden. Fam. Öhlin-Ekwall och jag stannade kvar där uppe medan dom andra tog sig ner för trappan.



Vacker solnedgång.

Forts följer i morgon......

Lökken

Nu är vi tillbaka från ett otroligt blåsigt Lökken. Tyvärr visade sig inte Danmark från sin soligaste sida. Vädret var inte speciellt bra. Blåst, regn och några solglimtar.
Har aldrig tidigare varit på en plats där det blåst så mycket som det gjorde där. I fredags var vi i Skagen och där var det otroligt vackert, fascinerande och hemskt. Det blåste så att det var svårt att stå rak.För att komma ut på sanddynen "Grenen" så var man tvungen att kavla upp byxorna helst en bra bit övr knäna för att dom inte skulle bli blöta (det blev dom ändå). Samtidigt blåste det sand som kändes som tusentals nålar som stack i huden.
Vi hade blivit varnade om prisläget i Danmark. Alla sa att det var svindyrt, men vi tyckte inte att det var SÅ farligt. Visst var det dyrare än hemma men inte så mycket som vi befarat efter alla varningar. Positivt.
Nu ska jag ta reda på all packning och tvätt.
Bilder får jag lägga in i morgon.
Skönt i alla fall att vara hemma igen!