Äntligen hemma och Saltis....

I går åkte Sandra, barnen, Stefan och jag till Äntligen hemmamässasn. Vi valde att åka ganska tidigt så vid 10-tiden hämtade vi upp Åströmarna och drog till Kista.
Det var redan ganska fullt på parkeringen men det fanns en del platser kvar. Det var första gången ja var på Kistamässan. Den var fin tycker jag.
Vi gick runt och tittade någon timme innan vi sökte upp ett café där vi drack kaffe och åt smörgåsar. Sedan ville barnen gå till Karins lekhörna där man kunde bygga sin egen robot. Vi visste inte var i mässhallen det var men skulle leta reda på den efter fikat. När vi lämnade caféet upptäckte vi att den var på andra sidan väggen. Men typiskt nog så skulle Karin just gå på rast och materialet var slut. Dom kunde få komma tillbaka kl. 15. Men det var ju flera timmar tills dess. Synd att vi inte visste att det låg så nära då kunde dom ha fått gjort sina robotar innan fikat.
Vi gick runt någon timma till innan barnen började ledsna och det inte fanns så himla mycket mer att se. Vi tog oss hemåtigen med en mellanlandning på Maxi där jag köpte en gardinstång bl.a. Åströmarna blev kvar där. Barnen hjälpte Micke, som jobbade, att fronta rengöringsmedel och ville inte åka hem. Stefan och jag åkte i alla fall hem och fortsatte med städning och pyssel i vårt renoverade rum.
På kvällen sydde jag färdig gardinerna. När jag strök den ena upptäckte jag att det var två små hål i tyget! Jag sicksackade igen dom men tyget verkade väldigt skört just där. Skit också. Det syns för all del inte när dom hänger uppe men det är tveksamt om det håller för en tvätt. Engångsgardiner alltså. Så går det när man köper 5-metersklipp för 199 kr. Än en gång inser jag att snålheten bedrar visheten....
Just ja! När vi kom hem kom jag på att vi glömde köpa ringar till gardinstången. Bara att åka tillbaka igen. Medan Stefan skruvade upp stången stack jag iväg. Jag snappade åt mig ett äpple som jag åt på vägen dit. Jag passade på att titta på mascara och gick fram och tillbaka mellan hyllorna innan jag bestämde mig för en sort. Sedan gick jag runt och tog lite andra grejer som jag behövde. När jag kom till kassan lade jag upp mascaran som jag inte lyckats skanna in. Jag stod och pratade med tjejen i kassan en stund och hon visade mig att jag skulle ha skannat på en liten streckkod på ena sidan och inte på den gigantiska streckkoden som satt över larmet. Hur som helst så kom jag ut till bilen igen satte mig och strök till lite lätt. Då kände jag att jag hade en stor bit äpple som satt där. Undrar vad hon i kassan tänkte. Varför sa hon inte till mig! Det gör alltid jag. I alla fall om det är någon jag pratar med och som har något på sig som inte ska vara där.

I dag har vi varit i Saltis och grattat Thordan som fyllde år i måndags.
När vi kom fick vi goda smörgåssnittar och vin, öl eller vatten. Efter det kaffe med marängtårta. Trevligt och gott!
Efter ett par timmar var det dags att åka hemåt igen.
Jag städade det sista inne och Stefan rensade och fixade lite i trädgården. Ytterligare en guldid hade dött i dammen.
Till middag grillade vi kalvnoisetter som vi åt med sallad, potatisklyftor och hummus. Riktig smarrigt.
I kväll har jag legat på knä och skurat socklarna under köksskåpen. Det behövdes verkligen.

I morgon är det arbetsdag igen och jag jobbar hela veckan! Sen blir det full rulle nästa helg igen.

Bilder från helgen:Martin Timell visar hur lätt det är att med rätt verktyg dela på en kakelplatta.

Mathilda provligger en gungande säng i ett rum för tankar.

En lustig lampa av lameller.


Stefan (han den lille med brun jacka längst fram) tittar intresserat på när dom lär ut fönsterputsning.
Ett sådant set följde med hem. Så nu hoppas jag att våra fönster snart blir putsade och fina.


Här äts det goda snittar på Eva & Thordans veranda.

När det var dags att åka hem sken solen och det glittrade i viken. Det syns förståss inte på kortet.


Gardinerna på plats i Tv-rummet.


Ledig fredag

När jag vaknade i morse var det strålande sol från en klarblå himmel. Trevligt.
Efter en lugn frukost bäddade jag rent i sängarna innan jag tog tag i lite städning.
Det blev inte så mycket städat då jag lovat mamma att komma till dom och baka bullar.
Först tänkte jag promenera dit men det hade börjat dyka upp mörka moln på himlen. Dessutom hittade jag två kuddar som tillhörde soffan dom tagit över från oss och då blev det för bökigt att gå med en stor kasse.
När vi fikat och bakat tog jag mig via en tur till Coop hemåt igen.
Stefan var hemma när jag kom hem.
Jag tog tag i städningen igen och hann med ett rum innan det var dags för middag. Innan middagen busade vi lite. Vi körde ner en fåtölj och ställde in hos Sandra och Micke. Sandra hade sagt att hon ville ha den och nu var dom inte hemma. Vi har inte hört något från dom så dom kanske är skitförbannade på oss. Kanske står fåtöljen på vår uppfart i morgon när vi vaknar, den som lever får se.
I kväll har jag börjad med gardinerna till TV-rummet. I morgon måste jag köpa en ny gardinstång.
I morgon ska vi också åka till Kistamässan och kolla på Äntligen Hemmamässan.
På söndag firar vi Thordan som fyllde år i måndags.


Eva och Inger, så här ser det ut hos mamma och pappa nu.

Läst...

Nu har jag läst två bra böcker som jag nog inte hade hittat själv. Det är tack vare Sandra som lånat dom på biblioteket.
Den första var: Eskil, riddare av syrenbersån. Av Gunilla Linn Persson.Så här skriver
Adlibris om boken

Blommor förstår enkla meningar, det var Karl-Astrid övertygad om. Karl-Astrid förresten, vilket namn på en kvinna. Hon kom från Hatt-Olles, stugan i backen, och hade tre äldre bröder: Karl-Gunnar, Karl-Ivar och Karl-Gösta. Helt följdriktigt blev syster Astrid en Karl-Astrid i folkmun. Folkmun hade mycket att säga till om här i Eldtomta, söder om söder om Stockholm. Sorunda, så hette bygden.

Karl-Astrid är gift med Bernhard, som kommit som en stormvind från havet med en ljungkvist surrad vid masten. Nu väntar de sitt första barn, ett gott stycke upp i fyrtioårsåldern. Det här med barnen har varit deras olycka. Nio missfall genom åren - eller snedresor som kvinnorna kallar det.

Karl-Astrid var förvissad om att det skulle bli en pojke. Det var helt klart en gosse som for runt därinne i hennes mörka universum. Hon hade förstå stickat till gossen, omgång efter omgång. Hon hade sytt en sjömanskostym. Han skulle heta Birger, efter farfar ute i skärgårdshavet.

Det blir ingen Birger. Det föds en liten pojke som är mongoloid, som det heter på femtiotalet. Sjukhuset vill tvinga Karl-Astrid och Bernhards att lämna pojken på ett hem, där han ska få det så bra. Men Karl-Astrid vägrar. Hon ger gossen namnet Eskil och tar med honom hem. Spelet kan börja!

En både rolig och lite sorglig bok. Mycket läsvärd tycker jag.

 

Sedan läste jag:

Jag ska bara fixa en grej i köket, av Moa Herngren

Bild och beskrivning lånat från Adlibris.

Ingrid är 35 år och är ensamstående mamma, hon arbetar på ett daghem och har precis avancerat till föreståndare där. Ingrid dricker vin, mycket vin. Hon lyckas ganska väl med att dölja det för sig själv och sin omgivning, men dottern är inte lika lätt att lura. På jobbet blir hon motarbetad, närmast mobbad, av sina tidigare arbetskamrater, numera underordnade som inte kan förstå att det var Ingrid som fick tjänsten som föreståndare. Utanför jobbet försöker hon hålla ihop ett liv som hon sakta men säkert tycks tappa kontrollen över ju mer hon kämpar för att inte göra det. Hennes sjuåriga dotter vill bo mer hos sin pappa trots att Ingrid tycker att hon har gett henne allt vad hon vill ha och lite till och på andra sidan stan ligger en alkoholiserad mormor på knä i badrummet och kräks upp gårdagens Rioja när ingen ser. Det är tufft, vilket ytterligare motiverar ett glas vin när Ingrid kommer hem. Ett gömt glas i kryddhyllan när Ingrid steker blodpudding med bacon en vanlig tisdagskväll för att döva smärtan och hon får den lilla flykt in i dimman som hon behöver för att orka vara den hon tror att hon måste vara en dag till.

Moa Herngren har skrivit en grymt trovärdig roman om en kvinna som till synes viljelöst super bort sitt liv.

Också en mycket bra bok. Tyvärr är den nog väldigt aktuell i lådvinslandet Sverige.

Nu har jag påbörjat Johan Theorins senaste: Blodläge.Beskrivning enligt baksidan:
Våren har kommit till Öland. Vid kanten av det övergivna stenbrottet har två enorma lyxhus byggts under vintern. I skuggan av dem hukar stenhuggarnas vindpinade baracker.
I påsktid när snön smält, flyttar nya invånare till stenkusten. En av dem är Per Mörner, som ärvt en gammal stenhuggarstuga och hoppas få vara ifred för sin hjärtlösa far. En annan är vendela Larsson, uppvuxen på ön och tillbaka som vuxen med en enda önskan: att få möta älvorna på alvaret igen och be om deras hjälp. Här finns också den gamle skutkaptenen Gerlof Davidsson som återvänt till barndomsbyn för att njuta av vårsolen, kanske för sista gången. Allt Gerlof vet om sina nya grannar är att det har byggt sina hus mellan trollen som sägs bo nere i stenbrottet och älvorna som dansar ute på alvaret. Gränslinjen mellan dem går vid det röda stråket i kalkstensklippan, blodläget, och det har alltid fört olycka med sig.

Jag gillade Johan Theorins tidigare två böcker Skumtimmen och Nattfåk så nu ser jag fram emot den här boken.

 

 Kolmården

Helgen i bild och lite text:


Utsikt från vårt hotellrum.


Sandra, Stefan, Mathilda och Melker i bubbelpoolen


Melker ligger på glastaket och tittar ner på badavdelningen på våningen under.


Under Wildlife Touren som tog 2½ tim. Fick vi bl.a. se delfiner


Tigrarna


Snöleopard


Barnen tyckte att det var intressant och gick längst fram med vår guide.


Vi fick gå in i stallarna och där såg vi den här vackra Sabelantilopen.


Vet inte vad detta var för djur.


Melker tyckte att det luktade illa i stallarna så han, jag och Stefan gick ut och väntade på dom andra.

Melker testar en arbetsmaskin


Efter stallbesöket bjöds det på grillad korv och dricka.


En gorilla som satt och slöade. Jag stod inte ut att vara i aphuset. Det luktade verkligen apa där. Men det bekom inte Melker för nu hade han hittat en kompis, inte en apa alltså, utan en riktig människokompis. Jag gick ut och väntade.


Kan man kalla detta ett riktigt skitjobb?


Mathilda målad som clown var jätteduktig och dansade nästan hela tiden på lördagens minidisco.


Melker var Spindelmannen och ville inte dansa.


Micke och Mathilda i dansens virvlar.


Kvällen slutade med Limbo.
Trötta tog vi oss tillbaka till våra rum.

I morse efter frukost valde fam. Åström att bada igen. Vi bestämde oss för att påbörja hemresan. Vi skulle ta en tur förbi terrariet men det såg så igenbommat ut att vi valde att åka vidare. Det visade sig sedan att det varit öppet och familjen var in och tittade innan även dom åkte hemåt.
Nästan klart!

Före:


Efter:


Nu ska vi bara köpa en fåtölj.
Tror att det blir en sån här:


Jag skulle vilja ha en pläd i fårull också.


God Morgon....

....världen. Solen skiner och det är 0-gradigt. Jag har sovit ok!
Nu på morgonen har jag gått på löpbandet i 30 min. 2,6 km och gjort av med 91 kcal.
Nu ska jag fixa frukost och göra mig färdig för arbetet. Vi får väl se hur det är där!
Ska lämna min bil till Nicklas och få på sommardäcken idag...! Då hörde jag på TV-vädret att det kommer att bli riktigt aprilväder i helgen med snöblandat regn mm. Men i helgerna står ju min bil mest. Vi får hoppas att det blir snöfritt nästa vecka då.

Nu mot köket och frukost!


Blodtryck och promenad

I dag var jag tillbaka hos företgshälsovården för att kolla mitt blodtryck.
Det har ju varit något förhöjt de tidigare gångerna men nu var det mycket bättre.
22/2  var det 150/80
7/4   hade det gått upp till 150/90. Då blev jag lite orolig. Jag vill inte äta mer mediciner men jag vill framförallt inte att trycket ökar med alla risker det medför.
Men så idag var det nere på 140/80 och det var godkänt. Det var en lycklig dam som lämnade sköterskan. Tog en sväng in på Carmen för att se om dom hade några gardiner som kan passa i vårt nyrenoverade rum. Det hade dom inte. Jag hittad lite i deras reahylla i alla fall.

Snäckskalsljuslyktor och ett fyrkantigt glasfat. Kanske att det blir fint till den röda soffan med turkos kuddar. Kanske ställer jag det i ett skåp eller säljer på nästa loppis. Den som lever få se.

När jag kom hem bytte jag bara om, tog mina stavar och gick kyrkrundan. 6295 steg, 2.604 mile, 4,2 km och gjorde av med 149,1 kcal (allt enligt stegräknaren).

Efter det åt jag upp min räkmacka som jag fick på jobbet i dag. Vi bjuds på det dom månader som vi passerar 1 mille. Dom andra tog sina till morgonfikat men jag sparade min till middagen.
Kanske inte den bästa middag med tanke på vår nuvarande kosthållning men jag är ju inte överviktig direkt och hade ju dessutom motionerat innan. I bland får man synda då.

Dags nu att förbereda morgondagens lunch. Helt enligt kostrådgivaren.


Nu så...

...kan man så smått börja skönja ett slut på renoveringen för denna gång. I kväll har Stefan lagt färdigt golvet. Vi drog hastigt i väg till Bygg-Max och köpte nya golvlister som han nu håller på att sätta dit. När det är färdigt är det bara att städa av och möblera. Det ska bli så skönt när det är färdigt. Nu ser hela huset ut som ett bombnedslag och det har det gjort i en vecka. Vi har lyckats hålla sovrummet nästan i ordning men annars står det prylar överallt. Vi har 3 (tre) soffor i vardagsrummet just nu. En ska in i det nyrenoverade rummet och en ska till mamma och pappa.

Tapetseringen.....

....är klar. Nu har Stefan påbörjat golvläggningen. Vi brukar kunna tapetsera tillsammans utan att bli osams och det gick bra denna gången med. Fast lite irriterande är det allt att mannen inte alltid lyssnar på sin fru. Inte säga emot en dotter och sondotter till mästertapetserare och målare! 


Det gamla golvet har brutits upp.

En vägg är färdig och nu lyssnar Stefan på mig och kollar ordentligt innan vi skär våden.

Det nya golvet har påbörjats.

Renovering och barnkalas

I går var jag ledig. Jag tog det lugnt på morgonen även om jag var uppe tidigt och åt frukost med Stefan.
Strax före 11 hämtade jag Mamma och vi åkte upp till Maxi för att handla lite. Vi passade också på att titta in i alla klädesaffärer för att hitta en vanlig vit t-shirt som inte var allt för urringad och med lite längre ärm till Mamma. Det finns inga! Varför görs det inte såna längre. Alla vill inte ha jättekorta ärmar. Börjar man komma upp i åldern så är armarna inget man direkt vill skryta med.
När vi handlat färdigt åkte vi bara och lämnade av Mammas varor hemma hos henne och åkte sedan hem till oss. Stefan hade precis kommit hem han också.
Medan han och Mamma plockade upp det jag handlat lagade jag till lunch. Jättegod lax med pytt av äpple, svamp och rödlök.
Stefan fortsatte med renoveringen av TV-rummet. Mamma och jag gjorde inget speciellt. Hon stannade även och åt middag med oss. Nu blev det fläskfilé med rödvinssky och sallad.
Vi kollade på Så ska det låta som var suveränt bra i går. Har inte skrattat så åt det programmet tidigare.
Sedan blev det Solsidan, som även det var jättekul, innan jag skjutsade hem Mamma.

I morse var vi uppe ganska tidigt för att vara en lördagsmorgon. Efter frukost åkte vi till Bromma och
Björklund & Wingqvist. En otroligt stor och fin tapetaffär. Där inhandlades 9 rullar tapeter, 2 burkar lim och två turkosa kuddar.
Därefter åkte vi till Stinsens köpcentrum. Stefan hittade en uddakavaj och två skjortor medan jag köpte en topp till mig på JC och här hittade jag även två t-shirts av den modell som Mamma ville ha. På herravdelningen fanns dom. Innan dess hade jag letat på alla affärer som säljer damkläder.
Vi hann hem och äta lite lunch innan det var dags att hämta upp Mamma och sedan åka för att fira Melker som fyllt år i veckan.
Efter att vi skjutsat hem mamma igen åkte vi hem och Stefan fortsatte i TV-rummet. Jag fixade middag. Grillad kycklingfilé med wokade grönsaker.
Vi hade tänkt komma igång med tapetsering men vi hann inte, det får bli i morgon i stället. I kväll har vi tittat på körslaget. I varje paus jag haft under dagen har jag läst i Sara Natt och Dags bok, Sabina och Draken. Boken handlar om Sabina och hennes sista tid. Så gripande. Jag följde henne och hennes boksystrars bloggar och nu är alla tre borta. Unga kvinnor och mammor som alla dött av cancer. Man lär sig verkligen att uppskatta livet här och nu. Och att vara glad varje dag
man får vara frisk.

Några bilder från dagen:Melker får hjälp av morfar att sätta ihop cykeln han fick av oss.

Max vill också prova cykeln.


Dom nya kuddarna vi köpte idag. Nu ska jag bara hitta gardiner som passar till.

Lite sommarkänsla mitt i kylan. Det här är riktig grillning det! Inget fusk med gasol....


Mystiskt....

I tisdags var vi på födelsedagsfirande hos grannen. Dom hade varit och hälsat på hans brorson med familj nere i östergötland.
Dom hade kommit att prata om grannens födelsedag för några år sedan. Han fyllde jämna år och det var en massa släkt där. Jag var sjuk och kunde inte vara med men Stefan var där. Även brorsonen, hans fru och barn var där. När Stefan kom in hajjade frun till ordentligt. Enligt henne var Stefan en kopia av hennes farfar. Så lik honom att hon tyckte att det var läskigt. Hon sa inget till Stefan men tog ett foto av honom. När hon visade sin pappa det hajjade han också till över likheten med hans far. Hon hade sagt att hon skulle kunna tänka sig att göra ett DNA-test pga av att dom var så himla lika. Farfadern är i den åldern att han skulle kunna vara Stefans far.
Det märkliga i denna historen är att den mannen som Stefan är så väldigt lik är i livet och bor i närheten av den gård som Stefans biologiska mamma flyttade till EFTER att Stefan fötts och adopterats bort. Mycket märkligt.


Påsken är över...

Nu är vi tillbaka efter en tripp ner till Mjölby och Huskvarna. Vi stack iväg i fredags förmiddag. Jag trodde vi varit smarta som väntat till fredagen med att åka. Me ack vad vi bedrog oss. Köerna började så smått när vi skulle ut på Essingeleden sedan lättade det lite för snart stoppa upp igen och så fortsatte det tills vi passerade Södertälje.
Vi hade tänkt stanna och ta en fika på Stavsjö som vi brukar. Efter oss körde två bussar upp på planen framför restaurangen. Jag hoppade ur och sprang in för att beställa innan alla ur bussarna kom in. Under tiden skulle Stefan leta parkeringsplats. Jag vände i dörren. Det var smockat med folk och långa köer. Vi fortsatte en bit och tänkte att vi kunde ta en kopp kaffe på Mc D en bit därifrån. Men även där var det fullt med folk. Det slutade med en ståfika på en OKQ8-mack. Alla hade visst tänkt som vi och väntat med att åka till fredagen.
Hos Britt-Marie och Bosse bjöds vi på god köttfärssoppa till lunch. Vi tog en runda och tittade lite i Mjölby innan det var dags att äta middag som bestod av jättegoda rullader med sås och potatis mm. På kvällen tittade vi lite på Stefans filmer från Etiopienresan bl.a.
Efter en god och trevlig frukost på lördagsmorgonen tackade vi för oss och åkte vidare ner mot Huskvarna.
Hos Iffe & Kerstin fick vi lunch bestående av god lax med potatis och någon typ av sås som jag tror innehöll grädde och äpple mm. Gott. På kvällen blev det lite påskbuffé. Vi hade förvarnat om att vi inte ville ha så mycket mat och jag tänkte mig verkligen för.
På söndagen tog vi som vanligt en sväng ner till A6 Center där jag letade efter gardiner till vårt TV-rum. Men jag hittade inga som jag ville ha. Däremot hittade jag en visp som jag inte trodde fanns längre. Den måste jag köpa. Det blev även 4 st bordstabletter, ett par strumpor (hade glömt ta med byte) och en duschkräm (som vi också glömt ta med).
Eftermiddagen och kvällen blev lugn, med lite TV-tittande och Stefans filmer som även Iffe och Kerstin ville se.

I dag efter ganska tidig frukost gav vi oss av hemåt. Vi stannade till i Linköping för att köpa plafonder till vår hall. Dom har en bra lampaffär där vi köpt lampor tidigare. Vi sprang också in en snabbis på IKEA för att titta efter gardintyg men det enda jag kunde tänka mig var såklart slut.
Vi var hemma vid 14-tiden. Utan att ha fastnat i några längre köer tack och lov.
Vi hann inte mer än hem så började Stefan riva ner från väggarna i TV-rummet och påbörja förberedelserna för tapetsering. Jag åkte och handlade inför veckans måltider. Nu blir det strikt mathållning igen.

Så här fint har B-M och B i sitt vardagsrumsfönster.

Middag. Britt-Marie, Bosse och Stefan

Bosse undrar om brödet är mögligt men det var ju bitar av oliver.....


Ett sånt här tvättbänkskåp som B-M & B hade köpt ska vi också köpa. Så smart att få undan allt bakom dörrarna. Idag har jag bara ett draperi för.


Min nya visp. Så bra att vispa grädde med! Fast....det ska ju inte jag äta!

Stefan står inte i skamvrån! Han har börjat förbereda tapetseringen.


Helt otroligt....

..är det att snön har försvunnit så snabbt.
Vem hade trott att all den snö som låg på vår tomt för bara en dryg vecka sedan skulle försvinna så snabbt. Nu är det inte så mycket kvar.


Den 22 mars såg det ut så här.I dag ser gräsmattan ut så här.
Det är mest där det varit snövallar som snön ligger kvar. När det var som mest så var det ca 60-70 cm djup snö.
Vi har aldrig haft så mycket snö förr.

En del växter har tagit stryk och får tas bort.

Usch vad trist det ser ut just nu.

Glad Påsk!


Ett påskägg fick jag idag på jobbet. Jag som inte äter godis........
Men två små påskkärringar har varit och ringt på och fått lite av godiset.

Vi slutade tidigt idag och på eftermiddagen kom vår nya bäddsoffa.
Den får stå kvar i förpackningen tills vi har tapetserat om i rummet. Det får vi göra i nästa vecka.


Här står paketen med vår nya soffa.

Vi har också hunnit med att fika med mamma och pappa, tvätta och tanka bilen. Köpa ny kostym, skjorta, slips och kalsingar till Stefan.

Nu ligger nästan hela dammen öppen och vi har fått ta upp 4 döda fiskar. Vintern har varit hård och fiskarna var 8 år gamla så det var inte så konstigt.

Nu har även Mathilda och Melker påskat för oss och vi blev av med lite mer godis.