Lördag - Söndag

I går skulle vi ha åkt till Saltsjöbaden för att fira Thordan som fyllt år. Mamma skulle också med var det tänkt. Hon kom med färdtjänst från Furuhöjdens rehab vid halv elva. Då hade jag varit och hämtat all hennes medicin på apoteket, vilket tog en himla tid. När vi kom till mamma kunde vi bara konstatera att någon resa inte var aktuell för hennes del. Hon var allt för ofärdig och trött för det. Hon hade ingen hemtjänst förrän på söndagen och skulle inte klara av att laga mat själv. Vi beslöt oss för att stanna hemma och hjälpa henne. Mamma duschade och bytte kläder medan jag plockade undan och ordnade sängen. Innan vi åkte för att handla lade mamma sig för att vila. Vi handlade och åkte sedan hem ett par timmar. När vi kom tillbaka lagade jag en gryta av lövbiff som vi åt med pressad potatis. Gott! Jag diskade och plockade undan. Vi tittade på tv en liten stund. När vi skulle åka hem ville mamma lägga sig så jag hjälpte henne att komma isäng. Ställde iordning så att hon hade allt hon behövde inom räckhåll.
Resten av kvällen tillbringade vi framför TV:n

Stimmelgrytan jag lagade till middag.

 


Majblommor

I går köpte vi majblommor av en kille som stod och sålde i entrén till Coop.
Det var de mest bedrövliga majblommor jag sett. Stackars barn som ska sälja dem.
Vi köpte av en kille som hade det lilla "kit" som dom sagt att "riktiga" säljare ska ha. Annars hade man kunnat tro att det var någon "ful"säljare med kopior för det var dom fulaste majblommor jag sett.
Inte färgmässigt men tillverkningsmässigt.
Vi köpte en krans för 30:- och två nålar för 10:-/st.
Jag hade varit beredd att betala det dubbla om dom sett vettiga ut.
Platta, sneda och slarvigt ihopsatta.
Såg just på deras hemsida att dom tillverkas i Kina numera.
Tur att pengarna går till något bra i alla fall.
Platta och trista
På kransen har centrumhålen på vissa blommor hamnat het fel.

Tillbaka på jobbet igen...

Lite trögt var det allt att kliva upp så tidigt i morse.
Jag mår lite bättre. Har ingen feber i alla fall. Snorandet och hostandet kommer väl att hänga i ett tag antar jag.
Det kändes ok att jobba.
Efter jobbet åkte jag direkt till Coop och handlade lite snabbt så att vi ska ha mat till veckan.
Sedan åkte jag hem till mamma. Där hängde jag upp hennes nya köksgardiner medan jag körde den tvätt mamma lagt in i tvättmaskinen innan hon gjorde sig illa.  Plockade ihop lite grejer som jag ska köra över till henne på onsdag.
I morgon flyttas hon till Furuhöjdens rehab i Täby. Där får hon träning och tusen gånger godare mat än på Ds.
Hoppas att hon får stanna en vecka i alla fall.
När jag kom hem gjorde jag iordning matlådor till i morgon.
Nu har Stefan kommit hem från sin resa till Helsingfors. Han stack vid åtta i morse, och kom hem vid nio nu i kväll. Skönt med resor bara över dagen.
Nu ska jag titta på Schlagertjossan!
Mammas vita sommargardiner.

Helgen som gått...

....blev väl inte riktigt som jag tänkt mig.
Lördagen gick åt till att återhämta mig efter fredagens händelser.
Inte var det roligt att vakna upp till ett rejält snöväder.
Hela trädgården var täckt av någon dm ny blöt snö!
Så här såg det ut i torsdags
Så här såg det ut i går.
Vi tog det mest lugnt på förmiddagen. Efter lunch städade vi av lite lätt med den nya damm/sop/skurmaskinen. Det är otroligt vad effektiv den är. Enda nackdelen är väl att den inte kommer åt under lite lägre möbler.
Stefan åkte och handlade medan jag sydde gardiner till mammas kök.
Vi gjorde pizza till middag och tittade sedan på TV resten av kvällen.
När vi lagt oss och släckt ljuset fick jag höra konstiga knackningar utifrån. Jag smög fram till fönstret och kikade ut bakom rullgardinen. Där precis under vårt sovrumsfönster står ett rådjur oh mumsar i rabatten. Det som knackade var hornen som slog i teglet. Jag knackade till på fönstret. Då sprang den några steg och ställde sig vid dammen och blängde på mig. Inte förrän jag slängde igen ventilen med en smäll, då sprang den ner i skogen.
I morse kändes det lite bättre att titta ut när man vaknade. Snön låg visserligen kvar men himlen var klarblå och solen strålade. Synd bara att jag inte varit riktigt så pigg att det kunde bli en promenad.
Snön har med ett mullrande rasat från taket.
Utanför köksfönstret i morse.
I dag har vi varit och hälsat på mamma på sjukhuset. Lämnat lite utekläder tills hon skickas vidare (förhoppningsvis) till rehab.
Efter det åkte vi och lämnade tidning och några andra prylar till pappa på Ärlinghem.
Nu har vi ätit middag och ska titta på Mästarnas Mästare.

Fredagen den 13:e.....

...blev ingn bra dag.
På torsdagen mådde jag inget vidare. Inte nog med att jag hade feber, snorade som om en kran stod öppen, så hade jag dessutom en massa hjärtarytmier. Riktigt obehagligt.
Jag har varit ensam hemma sedan jag blev sjuk då Stefan varit på jobbresa i södra Sverige.
Nu gick jag verkligen och längtade efter att han skulle komma hem. Han kom vid tio-tiden på kvällen och vi hann bara dricka lite te och prata en stund innan det var dags att sova. Hans förkylning har gått fram och tillbaka sedan början av mars så vi var båda trötta och slitna.
Jag hade precis somnat när telefonen ringde 00,05. Jag såg att det var mamma som ringde och då vet jag att det är något allvarligt. Och det var det! Mamma skulle gå upp på toa och fick något yrselanfall och for i golvet. Nu låg hon på golvet kunde inte röra sig. Pappa som har sin hemmavecka låg i sängen bredvid och kan ju bara hjälplöst titta på.
Det var bara att få på sig kläder, in i bilen och snabbt åka dit.
Stackars mamma satt med ryggen mot sin säng. Vänster ben var utroterad och hon kunde inte röra det.
Jag ringde 112 och fick prata med en sköterska. Hon hade någon tanke om att höften kunde ha hoppat ur led. Men när ambulansen kom sa sköterskan direkt att det är brutet. Det syntes tydligt enligt henne. Mamma fick smärtstillande innan de kunde släpbära upp henne på båren och åka iväg. Medan vi väntade på ambulansen hade vi letat som tokiga efter mammas glasögon som for iväg när hon rasade rakt mot sängbordet där dom låg. Det var ju tur att inte telefonen också for iväg. Då hade hon inte kunnat ringa efter hjälp. Hon hade fått sitta så där tills dom kom vid två-tiden. Då hade både jag och ambulanspersonalen ändå larmat två gånger.
Stefan stannade kvar tills hemtjänsten varit där och hjälpt pappa upp på toa. Normalt byter dom bara i sängen på honom men nu var han så orolig att han ville upp. Det var dom inte vana vid och det märktes tydligt för dom var riktigt klumpiga. Något jag också reagerade på var att en av dem stank rök när hon steg innanför dörren. Inte som om hon nyligen rökt utan riktigt inpyrt. Frågan är om dom får lukta så ill när dom ska komma och ta hand om människor i deras hem.
När hemtjänsten var klara åkte även Stefan hem. Där stod jag nu ensam med pappa. Jag kan ärligen säga att det är något av det jag fasat mest för. Jag har jättesvårt att prata med honom som det är nu. Det blir ju en envägkommunikation som jag tycker är jättejobbig. Jag har inte heller kunskapen att hjälpa honom om han behöver gå på toa eller liknande. Men det var bara att gilla läget. Jag sa åt pappa att jag skulle sova i gästrummet och att han skulle hojta om det var något.
Så mycket sova blev det inte. Jag snorade och hostade mest hela natten. två gånger var jag tvungen att gå på toa pga orolig mage. Jag låg också och väntade på att hemtjänsten skulle komma på sitt andra nattbesök. Jag slumrade i alla fall till en stund och vaknade av att jag snarkade högt. Nästa gång jag vaknade var det av hemtjänsten. 07,20 kom dom igen.
Vid åtta gick jag upp. Kikade in hos pappa, men han sov. Så jag hann gå in och försöka fixa till mig lite innan morgonpersonalen skulle komma och ta upp pappa. Hon kom runt halv nio. Då ordnade jag lite frukost åt oss. Strax därefter kom Stefan och lite senare även Eva. Det kändes skönt att inte behöva vara ensam med allt ansvar. Man inser att Mamma verkligen är fantastisk som orkat med att ta allt detta. Även om dom har hjälp av hemtjänsten ett antal gånger per dygn så är det mycket hon tagit själv.
Mamma ringde. Hon låg och väntade på operation. Den här gången var brottet värre än förra gången.
Efter lite ringande så fick vi klart att pappa kunde komma tillbaka till Ärlinghem igen. Hans rum stod ledigt och han skulle ha åkt tillbaka på måndag.
Vi packade hans väska och jag gick till apoteket och hämtade hans apodos. Vi plockade undan och rensade mat som inte skulle klara sig innan vi lastade in pappa i bilen och åkte till Ärlinghem med honom. Det gick riktigt bra. Han blev lite ledsen när vi skulle lämna honom men det var ingen fara.
När vi kom hem igen däckade jag i sängen och sov i ett par timmar.
Mamma ringde från uppvaket. Hon fick ligga kvar där i flera timmar pga att hon inte syresätter sig så bra. Fortfarande har hon lite problem med det. Inte så bra.
Nu börjar en ny runda med biståndshandläggaren och vi får verkligen hoppas att det inte blir samma cirkus som förra gången och som jag skrev om härhär och här bl.a.

Men vad tusan....

....är det frågan om.
När det har regnat ser det ut så här på golvet i vårt inglasade uterum.
Utspridda över golvet ligger torkade maskar!
Var kommer dom in någonstans?

Så åkte jag dit....

Varför satt jag på jobbet innan påsken och sa att jag klarat mig från sjukdom i år. Alla runt omkring mig på jobbet har varit sjuka. Stefan har varit förkyld sedan början av mars.
Jag började känna av halsen i söndags och förstod väl att det var kört.
Natten till måndagen var jobbig. Jag svalde, svalde och svalde. Sov inte många timmar. Varje gång jag slappnade av lite så kliade det i halsen och jag vaknade till.
Det gick ganska bra under måndagen och det kändes inte som om det blev nämnvärt sämre.
Natten till i dag blev snäppet värre.
Jag sov halvsittande i soffan i TV-rummet. Jag var tvungen att åka till jobbet för att göra några betalningar och slutföra bokföringen för mars månad och skicka den till revisorn. Jag trodde nog att jag skulle orka att stanna hela dagen men vid lunch kände jag att det inte fungerade så bra.
Jag fixade det jag tänkt mig och tog sedan min matlåda och åkte hem.
Efter lunchen lade jag mig på soffan för att läsa men jag somnade nästan omgående och vaknade inte förrän halv fyra igen. Efter det har jag mest datat, wordfeudat och läst.
Jag tycker det är rätt trist att vara hemma och vara sjuk.

Städning...

Nu är et gjort! Jag har kontktat en städfirma.
Jag skulle vilja ha städning var 14:e dag. Sån där trist städning som att torka skåpluckor, dörrar och lister.
Plus den vanliga veckostädningen. Nu äntligen har jag börjat acceptera att någon annan ska komma in i mitt hem och ta hand om vår smuts.
Ja, nu är vi väl inte så lortaktiga av oss :) men ändå.
Däremellan får jag köra min städmaskin
image descriptionimage description
Jag har kört den två gånger och det fungerar bra.
Den är lite tung och låter lite mer än en dammsugare. Perfekt att plocka fram och köra lite då och då.

Mio och Baconbiffar

I dag har vi mest tagit det lugnt.
Vi tog en tur Mio möbler och tittade på e fotölj till mamma.
Sedan åkte vi till Rusta och köpte ett skoställ innan vi åkte hem igen. Eftermiddagen har varit slö och skön.
Jag har sovit en stund då jag sov dåligt i natt. Min hals bråkade med mig och jag har svalt och svalt. Varje gång jag slumrade till vaknade jag av att jag måste svälja. Jag har varit uppe ett antal gånger under natten. Druckit, tagit ut bettskenan och tagit en halstablett.
Just nu känns det ganska okej i halsen. Hoppas att det håller i sig till natten.
Till middag åt vi Baconbiffar i senapssås.
Ett recept jag hittade i Allas.
Baconbiffar isenapssås
3/4 dl ströbröd
1½ dl mjölk
500 g blandfärs
1 ägg
1½ dl hackad persilja (blad)
4 raka sardeller mosade
1 tsk salt
peppar
1 pkt bacon
smör till stekning
Sås
3 dl mellangrädde
1 msk svensk senap
1 msk fransk senap
2 tsk kalvfond
½ dl vatten
salt, peppar
Jag lade till 1 tsk kantarellfond då jag tyckte att jag ville ha lite mer smak.
Blanda mjölk och ströbröd. Låt svälla 10 min
Tillsätt köttfärs, Persilja, ägg, sardeller, salt och peppar.
Rör till en slät smet.
Forma 8 st biffar.
Lägg en baconskiva runt varje biff och fäst med tandpetare.
Stek biffarna i smör i en stekpanna till dom får fin färg.
Lägg över i ugnsfast form.
Häll grädde, senap, kalvfond, (kantarellfond) och vatten i stekpannan. Koka någon minut och smaka av med salt och peppar. Häll såsen över biffarna och sätt in i ugn. 225 grader i ca 10-15 min.
Servera med potatis och sallad.

Påskdagen....

morse efter en lång frukost hämtade Sandra och Mathilda oss. Vi skjutsade hem mamma och åkte sedan till MIO möbler. Sandra köpte sex nya köksstolar. Jag köpte två muggar för 5 kr st.
Medan vi var där var Stefan hemma hos Micke och lade golv i deras klädkammare.
När vi kom tillbaka var Stefan redan hemma igen.
Efter lunchen dammsög och skurade jag golvet i uterummet. Stefan rensade lite ute och avtäckte utemöblerna vid dammen.
Efter middagen har jag strukit och manglat all tvätt.
Jag börjar bli irriterad i halsen och det är inte bra. Vill verkligen inte bli förkyld. Jag har ju klarat mig så länge nu trots att jag utsatts från alla håll.
I morgon har vi ingenting planerat. Skönt.
Nu ska jag nog hoppa i säng. Hoppas verkligen att halsen inte är sämre när jag vaknar i morgon.

Påsk och kalas

I torsdags, Skärtorsdagen, slutade vi tidigt.
Vi åkte bara och handlade lite snabbt. Vid tretiden kom Mathilda hit. Melker hade kalas för sina kompisar och vi skulle gömma påskägg i skogen som dom skulle få leta efter. Mathilda lade upp ett helt litet skådespel över hur det skulle gå till.
Vi gick ner i skolen och hon iscensatte sitt spel. Men...det gick inte riktigt som hon tänkt. Det började bra, men plötsligen kom en virvelvind av småkillar och så var äggen borta. Efter kom Sandra och innan hon var framme hos oss var småkillarna på väg tillbaka hem till dem. Mathilda såg lite snopen och besviken ut.
I fredags var jag hos Veronica på Salong Längtan och fick ytterligare en ansiktsbehandling. Eftersom vi skulle på kalas lite senare erbjöd hon sig att sminka mig också, vilket jag så klart tackade ja till.
Jag hann åka hem och ficka och byta om innan Birgitta kom och vi gick över för att gratta grannen Eskil.
Vi bjöds på god buffé.
Vid sjutiden var vi hemma igen.
Resten av kvällen blev det TV med bl.a Let's Dance.
Lördag förmiddag åkte vi till Eurostop och handlade. Vi köpte kläder som vi lade i påskägg till barnbarnen. På vägen tillbaka hämtade vi upp mamma. Väl hemma åt vi en lätt lunch och fick besök av en liten och en stor påskkärring innan vi gick ner för att fira Melker som fyllde 7 år.
Det var bara vi och mamma som var där.
Vi drack kaffe, åt kakor och tårta. Stod på stolarna och sjöng och hurrade för Melker. Dom gjorde visst så på dagis.
Sedan spelade vi lite olika spel innan det var dags att göra iordning påskmaten.
Då kom även Sandra, Nicklas och Max.
Efter det blev det mer kaffe och tårta. Jag avstod dock. Jag var proppmätt. Igen fick vi stå på stolarna och sjunga och hurra.
Vi var hemma igen strax före åtta. Vi tittade på Kvällen är din.
Jag var så trött! Satt mest och gäspade hela tiden.
Mamma sov kvar.

Städa, städa...

Igår fick vi vår Aqua Trio från Philips. Genom Buzzador har vi fått köpa den kraftigt rabatterad för att testa den. Aqua Trio sopar, dammar och våttorkar samtidigt. Vi testade det på köksgolvet idag och det verkar faktiskt som det fungerar. Vi får väl se framöver när vi testat den lite mer.

 


Lite shopping och kalas

I går hade vi tänkt att vi skule strosa runt i stan och kanske shoppa lite, fotografera lite, fika och bara må bra. YR.se lovade strålande sol och några plusgrader.
Tji fick vi. När vi vaknade hade det snöat och det blåste iskalla vindar.
Vi såsade runt hela förmiddagen innan vi beslöt oss för att åka till Sollentuna C. Stefan ville köpa en sommarjacka.
Vi åkte dit vid 1-tiden.
Så mycket folk har jag aldrig sett där förr. Vi tog ett varv i centrumet innan vi gick för att äta. Vi valde Garden Bistro. Jag tog en räksallad med grillat bröd och Stefan tog fisksoppa. Det var gott men absolut inte värt de 125 kr som salladen kostade. Den bestod mest av grönsallad, haricots verts, några bitar av en tomat, ett par gurkskivor, ett ägg ett gäng maskinskalade räkor.
Just ja, en dillkvist också.
Stefan hittade en turkosblå sommarjacka och en skjorta och jag köpte presentpapper!
Efter det tog vi en sväng till Kista C också.
Vi tittade runt lite och jag köpte tre par strumpor på Åhlens. Vi handlade några saker på ICA innan vi gick upp till Food Courten och köpte med oss en mumsig pasta och bröd hem.
Halv åtta åkte vi och hämtade upp ett gäng festsugna Ungdomar i yngre medelåldern som förfestat hos Sandra Å.
Vi körde dem till Rockplockets Nostalgikväll.
Sen åkte vi hem och åt den goda pastan.
Strax efter 21 kom vi på att det var Earth Hour så jag släckte ner allt utom TV:n.
I dag har vi varit och grattat fd. grannen Birgitta som fyller år i morgon.
Men innan dess tränade jag lite och Stefan var och klippte sig.
Nu är det dags att hoppa i sängen. I morgon är det ny vecka och ny arbetsdag. 3½ dag sedan är det påsk!
Hoppas att vi får sova i natt. Dom ringde till mamma från Ärlinghem och sa att pappa var lite dålig. Frossa och rosslig i bröstet. Dom skulle ringa om et blev värre.

NBE 500

I fredags var jag hos Veronica på Salong Längtan. Jag fick prova en ny behandling som heter NBE 500 .
Den avslutades med en örtmask.
Jätteskön behandling!
Haha...Avatar!!!!

Kalas och kör

I onsdags efter jobbet hämtade jag mamma. Vi åkte hem till oss där jag åt lite risifrutti och slog in ett paket innan vi fortsatte ut till familjen Ekwall-Öhlin för att fira käraste svärdottern Sandra som fyllde 33 år.
Jag hade köpt en Wok till grillen åt henne.
Sandra Å, Mathilda, Melker, Sandra Ö:s  pappa Jens, Bonusmamma Yvonne, och Sandras syskon kom också.
Vi bjöds på gott "småplock" som Sandra kallade det.
I torsdags var det kördags. Det gick jättebra och vi fick sjunga två extra låtar eftersom vi hunnit repa alla låtar utan större problem.
Jag hade dock återigen oturen att få en bakom mig som sjunger både högt och falskt, före eller efter oss andra. Det är oerhört jobbigt när man inte är så säker själv.
Innan vi gick hann vi med att sjunga "Ja må hon leva" och hurra för fröken Caroline. Hon fyller 40 år på påskafton och vi har påsklov nu så vi fick ta det lite i förväg.

Knasig början på veckan...

I måndags lämnade jag bilen hos Nicklas på morgonen. Jag skulle få mina dubbdäck utbytta mot sommardäcken.
Det passade perfekt eftersom jag skulle till frissan klockan sex skulle jag hinna hämta bilen i lugn och ro innan dess.
Under dagen skulle jag få fönsterna hemma putsade.
Jag hämtade bilen och konstaterade att jag skulle hinna hem en vända innan jag åkte till frissan.
När jag kommer hem får jag veta att ingen fönsterputsning skett då han som skulle göra det blivit sjuk. Jag började plocka tillbaka alla blommor igen. Då ringde telefonen. Det var min frisör som undrade vart jag var. Hon hade antecknat att jag skulle vara där 17.00 medan jag knappat in 18,00 i moin telefon. Vem som gjort fel vet jag inte.
Hon skulle ha en annan kund kl. 18 så då kunde jag inte komma. Senare ville jag inte komma. Vi bestämde då att jag skulle komma på tisdagen kl. 20 istället.
På tisdagen åkte jag till frissan som bestämt. När jag kom hem skulle jag ordna lite matlåda och behövde koka potatis. Jag satte på potatisen och skulle gå och stänga av TV:n men fastnade i ett program. Plötsligt tyckte jag att det började lukta mat! Min potatis. Jag hade helt glömt den och det hade kokat torrt. Jäklar vad det luktade i hela huset.
Jag smällde upp balkongdörr och fönster överallt. Jag fick skura spisfläkt och allt runt spisen. Men det luktade rätt mycket ändå. Till slut placerade jag ut skålar med ättika i alla rummen innan jag gick och lade mig. Det hjälpte för på morgonen var det ok igen.