Besviken...

...blev jag idag. Vi tog en snabb tur in till Uppsala för att köpa nya ben till våra sängar. Eller vi skulle ha medar i stället för den sängram/gavel som vi haft de senaste 25 åren. Det är bökigt när man städar att dra fram en sån koloss för att komma åt intill väggen.
Vi åkte till Mio där jag viste att dom hade såna. Vi hittade ett ställ med medar i olika bredd. 80, 105, 120. Vi funderade över om 80 skulle passa. Vi har 90 cm breda resårmadrasser men benen brukar ju sitta på insidan och kanten kanske är 5 cm på varj sida. Vi frågade en tjej som jobbade där och hon sa att det "nog" skulle passa. Jag blev lite fundersam och tyckte att hon lät lite osäker. Men vi slog till och köpte två satser.
En snabb tur till Gränby där Hemtex finns. Jag visade överkasten för Stefan. Han ville helst ha det som var vit/beige så vi tog det. Båda ska ju vara nöjda.
Väl hemma tog vi isär vår klumpiga sängram och vände madrasserna på sida och ser direkt att dom medarna inte skulle funka. När Stefan mätte dom så var dom inte ens 80 cm, dom var 75! Och var alltså tänkta för 80 cm breda resårmadrasser. SKIT, vad besviken jag blev! Det var bara att montera ihop sängramen igen och lägga tillbaka allt. Det enda positiva var att jag kunde dammsuga ordentligt under sängarna innan vi lade tillbaka allt.
Nu får han ta med dom när han åker till jobbet och slinka in och lämna tillbaka medarna. Sen får jag leta vidare efter något som passar.

Nya naglar och barn/hundvakt

I går hämtade Sandra Ö och hennes mamma Birgitta mig vid elvatiden på förmiddagen. Vi skulle till Stinsen och fixa fina naglar. Det var första gången jag och Birgitta gjorde det men Sandra är veteran vad det gäller nagelfixande.
När vi kom till Stinsen var det fullt i salongen och några satt och väntade. Vi fick tid klockan ett så vi tog en liten vända i butikerna under tiden. Jag köpte en lila tunn tröja på HM. En likadan som jag köpte när Inger var här men en storlek större. Sandra och Birgitta var hungriga och ville hinna äta innan vi gick till Queen nails igen.
Jag som hade ätit rejäl frukost för inte all för länge sedan passade på att slinka in på Hemtex och se om dom hade några fina sängöverkast. Jag blev sugen på ett med ljusbeige botten och grönt blommönster. Lite gröna kudder till skulle nog vara fint. Det fanns med mörkare beige blommor också. Men jag valde att avvakta så att Stefan fick säga sitt också. Jag hann ta en fika med dom andra innan klockan blev ett och vi tog oss till nagelsalongen.
Spännande. Jag tror att alla i personalen är Vietnameser eller något sånt. En del var riktig dåliga på svenska.
Det var en lite konstig atmosfär. Jag tyckte att alla hela tiden verkade ha koll på varandra. Dom slängde blickar över axeln med jämna mellanrum. Satt och pratade med varandra på sitt språk och om man frågade något så var det ofta någon av de andra som svarade. Jag tror att det var tre eller fyra stycken som turades om att göra mina naglar. Sandra däremot fick sina fixade av samma kille hela vägen.
Efter ca 1½ timme var naglarna färdiga. Fransk manikyr hade vi valt. Det kändes helskumt. Jag brukar oftast ha halvlånga naglar men nu var alla i samma längd och ganska breda, kantiga och vita längst ut.
Vi hann med att köpa lite smink också innan vi snabbt måste ta oss hemåt.
Jag hann nästan bara hem och vända innan vi åkte ut till familjen Öhlin/Ekwall för att vara barn och hundvakt.
Vi tog vägen via Maxi och köpte lite färdigmat att ta med dit ut.
När vi kom var Sandra och Nicklas så gott som färdiga att åka. Stefan körde dem till stationen och jag lekte med Max i hans nya fina rum.
Ronja Skruttan låg instängd och ifred i vardagsrummet och var ganska loj. Stackarn hade väl ont efter operationen dagen innan. Hon hade livmoderinflammation. Nu låg hon bara där på golvet och slumrade.
Det var inga problem att roa Max. Han är ganska behändig att ta hand om, trots att vi inte ses så där överdrivet mycket. Vid nio-tiden var han trött och jag värmde välling till hon och så lade vi oss i sängen. När han ätit färdigt vände han sig bara mot mig och tvärsomnade. Han vaknade till en gång men somnade om igen.
Max som vaknade när Nicklas ringde och talade om att dom var på väg ville inte somna om och fick vara uppe tills Mamma och Pappa kom. Vi begav oss hemåt och kom i säng runt två. I morse sov vi till strax före nio.


Mina nya naglar. Men fasiken vad dom gjorde ont i går kväll, Det spände och ömmade i ringfinger- och tumnaglar.
Om jag gör om det här igen så kanske jag ska ta naturell tipp och be att dom slipar naglarna lite mer rundat.
DNA-test

I dag har Stefan fått ett första svar på testet. Tyvärr har dom gjort fel test. I stället för Y-linjen så har dom testat syskonskapet. Det visar att dom med största sannolikhet INTE är syskon! 17,7% sannolikhet och det är tydligen väldigt lågt. Jag vet inte riktigt vad skillnades blir men dom ska i alla fall göra även Y-linjetestet på de tester som redan skickats in. Så visar det att dom inte har samma y-linje så är det ju dubbel säkerhet. Sedan får vi hoppas att inte broderns mamma också varit otrogen och att han har en annan pappa än han tror. Stefan ska forska lite i det med deras gemensamma storasyster (om hon nu är syster..haha). Höra vad hon tror om sannolikheten att så skulle vara fallet.

Jaha...då får vi se hur vi kommer att gå vidare för att försöka säkerställa om hans adoptivfar även är hans biologiska far.
Dessutom har Stefan fått namnet på en av hans biologiska mammas bästa vänner under den tiden hon blev gravid med honom. Han ska försöka ringa henne idag och höra om hon vet något. Damen i fråga är 83 år men vi får hoppas att hon är pigg och klar i huvudet och framförallt att Stefans mamma eventuellt lättat sitt hjärta för henne.
Spänningen stiger...........


   

Snökaos och Karlavagnen

Jag tog det säkra före det osäkra och lastade in thermobyxor, mössa, halsduk och vinterkängorna i bilen i går morse. Man hade ju varnat för snöoväder. Och med den här snöstormen i färskt minne så var det nog bäst att vara förberedd.
Nu blev det ju inte så farligt ändå. Mycket snö att sopa bort från bilen och långsam och försiktig färd hemåt bara.

Under eftermiddagen hörde jag en puff för Karlavagnen som på kvällen skulle handla om adoptioner. Man var välkommen att höra av sig om man var adopterad, hade adopterat eller fått veta sent i livet att man var adopterad. Jag tipsade Stefan om det. Efter lite tvekan mailade han iväg delar av sin berättelse. På kvällen ringer dom och undrar om han kan tänka sig att prata i radion också. Han säger att det kan han väl tänka sig. Dom återkommer om hans historia väljs ut. Programmet startar 21,40 och runt 22,30 när vi lagt oss och släckt ner ringer telefonen. Dom vill ha med honom. Då bryts samtalet men efter lite strulande får dom kontakt igen. Han sitter i tv-rummet och jag ligger kvar i sängen och lyssnar på en väldigt nervös Stefan. I bland låter det nästan som om han inte får fram orden. Förmodligen hör bara jag och barnen det, vi som känner honom så väl. Själv ligger jag med bultande hjärta och håller nästan andan. Lite nervös även jag. Han hade blivit tillsagd innan att inga namn utom hans eget skulle nämnas.
Samtalet pågick i kanske tio minuter. Sedan kom han in och lade sig igen. Vi pratade lite om hur det låtit och så.

När vi sagt godnatt och lagt oss tillrätta hör jag att telefonen ringer någonstans i huset. Jag rusar upp och hittar telefonen i mörkret. Men innan jag hittar svar-knappen går telefonsvararen i gång. Jag bryter den genom att ropa hallå. Följande samtal utspelar sig:

Ringaren -Är du där nu?
Jag- Ja, hallå.
R- är du där nu?
J- ja.
R- Ja, hej jag hörde Stefan på radion och skulle väldigt gärna vilja prata med honom om det går bra.
J- Ja, vem är ni?
R- Jag heter Asta och Stefan vet vem jag är.
J - ja ett ögonblick då.

Jag ger Stefan telefonen. Asta presenterar sig för Stefan och han känner igen henne som vän till hans föräldrar.
Hon säger att hon ville få tag på honom innan han åkte till arbetet i morgon (läs idag). Du ska veta att Harry (adoptivfar) var din biologiska pappa. Det har han berättat själv för min man. Dom jobbade ihop och umgicks mycket. Så det är helt säkert att det är så. Stefan ville checka att hon sa som dom övriga som sagt samma sak så han frågade om sin mamma också. Enligt Asta så var hon adoptivmor och Stefan var resultatet av ett snedsteg som hans pappa gjort.
Efter lite annat prat om familjen avslutades samtalet.
Nu har vi tre av varandra helt oberoende personer, boende på olika platser i landet och obekanta med varandra som säger samma sak. En man som tidigare pratat med den kvinnan som först sa detta, men som inte ville bekräfta det till Stefan.
Det var väldigt svårt att somna efter det samtalet. Vi pratade och pratade. Till slut sa vi att nä, nu måste vi sova om vi ska orka upp i morgon. När jag var på väg att somna hör jag Stefan viska: sover du? Nej svarade jag och så var pratet igång igen. Jag tror klockan närmade sig ett innan jag slumrade in i en orolig sömn.

Tänk om hans mamma hade pratat med oss. Tänk om hon berättat. Så mycket tråkigheter vi hade sluppit då. Det förklarar ju en massa konstiga saker som hon sagt.
Var det därför hon tyckte att man inte bara skulle tycka synd om Stefan. Man skulle tycka synd om henne med.
När hon sade att om Stefans biologiska mamma hade hållit ihop benen så skulle detta aldrig hänt. När vi svarade, men då hade ni ju inte haft Stefan så svarade hon att då skulle dom ju ha kunnat ta någon annan. Jamen skulle inte den mamman ha hållit ihop benen då? Det svarade hon aldrig på. Men såklart tyckte hon väl att hans mamma skulle ha gjort det för att det var just hennes man som varit där.
Om allt det här är sant så har hon ju gjort en riktigt god gärning. Hennes man kommer hem och berättar att han varit otrogen och att det resulterat i en graviditet. Nu får du vara med och ta hand om det här. Det kanske kan förklara att hennes mamma och man tillsammans ordnade allt. På den tiden var det säkert så att var man gift så fick man allt ställa upp för sin man i nöd och lust. Och dom ville ju ha barn utan att kunna få själva.
Ja, tänk om det var så. Tyvärr är ju alla inblandade borta nu.
Nu får vi vänta in DNA-testet innan vi kan gå vidare i denna såpa.


Det är ingen snöbrist direkt.
Jobbigt...

Nu vill jag inte vara i mammas kläder.
I dag fick hon en plats för växelboende för pappa. Två veckor på äldreboende och två veckor hemma. Från och med den 8 februari.
Ett måste för att hon inte ska ta helt slut själv, men jag skulle inte vilja berätta det för pappa. Han kommer förmodligen att bli väldigt ledsen.
Mamma har artros i höfterna och lider av benskörhet. Hon är ganska liten och tunn. Pappa är rätt tung och ibland har han jobbigt att resa sig själv. Mamma har knäckt till ryggen när hon varit tvungen att hjälpa honom upp från toan. Visst, dom kan ha hemtjänst som kommer och hjälper till men dom kommer inom 45 min efter att man larmat. Ska han sitta kvar där då på deras enda toa tills dom kan komma och hjälpa till. Toabesök går ju inte att planera.
Usch det här är riktigt jobbigt. Hoppas att hon kan få någon som kan hjälpa henne att berätta för pappa. En läkare eller sjuksköterskan som brukar besöka dem.
Pappa lilla pappa varför blev det såhär? Vem hade räknat med att du skulle bli sittande i en rullstol i flera år utan att kunna tala.
Det är så ledsamt.

Tandläkarbesök...

...var det dags för idag. Jag brukar bli kallad till tandläkaren i november vilket jag blev förra året med. Mn så dog ju svärmor och vi var tvungna att tömma lägenheten just då. Sen kom ju julen ivägen och jag glömde bort att beställa ny tid. Men i dag var det i alla fall dags. Hade bokat tid för avgjutning till bettskena också. Åh, vad det är äckligt. Jag får enorma kväljningar när dom sätter in gjutformen i överkäken. Fasen att dom inte kan komma på något enklare sätt att göra det på. Även röntgenplåtarna som man ska bita ihop om och som är så vansinnigt vassa att tårarna sprutar.
Dessutom tycker jag att min tandläkare börjar kännas lite nonchalant. Undersökningen av tänderna går på fem röda. Man undrar ju om hon hinner se något.
Men bra betalt tar dom.

Jag önskar...

... att jag hade kunnat dra ut på tiden ännu mer. Snart är helgen över syster yster vänder åter till Kalmar. Det var ju helt nyss hon kom.
Vi har ju inte hunnit umgås riktigt.
Vi hade middag hemma hos oss i fredags. Storasyster med man, mamma, pappa och syster yster.
Gott och trevligt blev det.
Mötte Eva på stationen kl. 17,30 i torsdags kväll. Vid halvåtta hämtade vi Inger på Arlanda. Vi lämnade av henne hos Mamma och Pappa och drack lite te innan vi åkte hem till oss igen.
När vi kom hem hade Stefan också kommit hem från sin senaste Hollandstripp.

På fredagsmorgonen tog vi det lugnt och sov ut. När Stefan åkt till jobbet gjorde Eva och jag oss färdiga och åkte till Eurostop där vi skulle möta Inger, Mamma och Pappa som kom med färdtjänst.
Eva och jag hade hunnit reka lite medan vi väntade och insåg att HM hade det Mamma var ute efter. Normala blusar.
Vi systrar köpte likadana blusar i grått och rosa. Vi bor ju ganska utrspritt i landet och då går det ju bra.
Pappa fick en ny vinterjacka från Maxi. Den var faktiskt riktigt snygg och jag hoppas att han kommer att använda den. Han är lite knepig med kläder annars. Vi handlade även mat till vår gemensamma middag.
Eva och jag åkte hem till oss och dom andra åkte till Mamma och Pappa.
Vi åt lunch, slappade och tog en promenad innan dom andra kom. Stefan och Thordan jobbade så dom kom mellan fem och halv sex. Vi gjorde iordning maten: kalvnoisetter, gräddsky, klyftpotatis och sallad. Fruktsallad och glass till efterrätt, som vanligt, men det är ju så gott.
Fredag och alla var trötta så det blev inte så sent.

Stefan hade köpt en ny mobil till mig. Min gamla som jag haft i flera år har börjat tappa singnalerna. Jag tycker jättemycket om min gamla telefon men jag måste ju höra om den ringer.
Nu köpte han en Nokia 5800 xpress music. Han köpte den på flygplatsen i Holland, utan instruktionsbok på vare sig engelska eller svenska! Holländska, tyska och franska däremot. Även om man förstår en del så funkar det inte. Vi lyckas inte välja rätt språk! Stefan påstår att svenska fanns med när han slog igång telefonen och att han valde det. Men inte ! Och nu finns det inte ens med i listan över språk. Ska jag ha telefonen så ska jag ha den på svenska så att jag kan läsa och förstå ALLA instruktioner.

I lördags var vi hos Sandra, Nicklas, Max och Ronja. Stefan och Sandras pappa lade golv i Max rum. Nicklas som är handikappad efter handledsoperationen för en vecka sedan kunde inte hjälpa till så han tog sig an min mobil och försökte via en massa sidor på nätet att få igång den. Men det lyckades inte heller. Man måste tydligen ha en speciell kod för att återställa telefonen till fabriksinställningarna. Han hittade koder men ingen som funkade.
Jag och Max kröp på golvet och lekte. Sandra och hennes mormor var och handlade och lämnade medicin till hennes morfar som nu flyttats till Löwet efter sin höftoperation.
När hon kom tillbaka och golvet var lagt blev vi bjudna på god middag. Max hade slocknat i sängen innan middagen men vaknade lagom till efterrätten. Inte ville han somna om heller så det blev full fart på honom igen. Vi stannade och tittade på Stjärnorna på slottet innan vi åkte hemåt igen.

I går såsade vi runt hela förmiddagen innan vi drog i väg och inhandlade ett nytt strykjärn. Det gamla slog ut vår jordfelsbrytare ett par gånger så det vågar jag inte använda mer. Vi var också en sväng förbi Mamma, Pappa och Inger och fikade med dem.
I kväll åker hon hem till Kalmar igen och det känns som om vi inte hunnit ses tillräckligt denna gång. Trist.

För övrigt väntar vi på svaret på DNA-testet som borde komma i slutet på veckan eller början av nästa. Stefan har fått utdrag ur handlingarna från Linköpings socialkontor. rörande hans adoption. Det framkom inte något nytt förutom att han hette Sandell i efternamn mellan maj och november sitt första levnadsår. Han var först fosterbarn hos sina föräldrar innan adoptionen gick igenom.
Något som slog mig var att det inte står något om hans biologiska pappa i utdraget. Endast mammans namn. Fadern var ju känd vad vi vet.I dag...

...var det dags igen att bli förbannad på vår kommun.
Mamma har blivit beviljad växelvård för pappa. Ett måste om hon inte ska ta slut helt och hållet själv. Hon fick beslutet före jul men ville vänta till efter alla helger med att bestämma något. I dag ringde hon upp biståndshandläggaren. Tyvärr hade den handläggaren som hon haft kontakt med tidigare fått en annan tjänst och ersatts av en annan. När mamma berättat sitt ärende svara hon att mamma själv får ringa upp boendet och höra om dom vet något. Så kan det väl ändå inte fungera? Jag blev så arg att jag mailade den gamla handläggaren och bad henne ringa upp mamma och berätta vad som gällde.
På eftermiddagen ringde så en kvinna från kommunen och berättade att naturligtvis skulle inte mamma själv behöva ringa boendet. Det är dom som ska ringa när en plats blir ledig. Tänk att man ska behöva bli arg så fort man har med kommunens äldreomsorg att göra. Det är så dåligt.

Vad det gäller Stefans sökande efter sin biologiska far så har han idag fått tag på ytterligare en kusin på sin adoptivpappas sida som hört om ryktena som cirkulerade då för länge sedan i Linköping. Att hans adoptivfar egentligen är hans biologiska far. Det blir bara mer och mer spännande.

Jag städat halva huset. Nu orkar jag inte mer för i kväll. Resten får jag göra i morgon kväll. På onsdag blir det "syjunta" och på torsdag kommer ju mina systrar hit. Det ska bli så roligt.


Ute har det kommit ytterligare några centimeter snö.

Middag med fam. Åström

I går skulle vi ha haft Max och Nicklas på middag då Sandra skulle ha tjejmiddag hemma. Men så blev Sandras morfar väldigt dålig och familjen kallades till Ds.
Sandra Å med familj skulle också komma förbi, vilket dom också gjorde. Vi åt Fläskfilé med klyftpotatis, tzatziki och sallad. Fruksallad med glass till efterrätt. Smarrigt.
Efter maten spelade vi spel. Först ville Mathilda spela Kampen mellan kvinna och man, men det blev lite märkligt när hon på ett av korten läste "Du gör honom till medlem i "10 000-metersklubben". Flytta fram tre steg. Tur att vi inte hann till kortet: Du hyr en porrfilm för att överraska honom. Flytta fram två steg. Hon är trots allt bara 8-år. Men som tur är fattade hon ju inte det där med 10 000-meter klubben. Jag ska nog ta och gå igenom frågekorten till nästa gång hon kommer och vill spela spel. Det borde jag ha gjort innan kanske.
Efter ett tag ledsnade hon och vi spelade hennes spel Cranium i stället. Det passade lite bättre och var roligare.
Sedan visade jag hur vi brukade göra när jag var lite.
Vi brukade antingen rita en liten figur högst upp på ett papper. Sedan vek vi pappret så att man bara såg en liten, liten del av det man ritat. Skickade pappret till personen till vänster, som i sin tur skickade sitt papper till en som satt till vänster osv. Sedan ritade vi vidare på det lilla som vi såg under vikningen....skickade vidare osv. tills pappret var slut. Oftast skrev vi en mening vek pappret och skrev sista ordet längst till vänster under vikningen och skickade vidare till nästa person som fortsatte meningen. Det kan bli väldigt roliga historier. Det här tyckte Mathilda var jättekul. Vi provade båda sätten. Först ritade vi och sedan skrev vi och skrattade gott när hon läste vad vi skrivit.
Här ska jag trava bokstavsklotsar på hög med armågarna. Inte lätt när man skrattar samtidigt.

Det blev en trevlig kväll med familjen.

I dag har vi varit och hjälpt mamma och pappa med lampskärmen vi köpte på väg hem från Linköping i går. Stefan monterade även den nya ringklockan. Han försökte även montera en dimmer i sovrummet. Men det funkade inte riktigt.
Passade på att handla lite åt dom också. Mamma har så svårt att handla hem större mängder själv och pappa vill inte följa med ut när det är så här kallt.

På torsdag kommer syster yster från Kalmar och det ska bli så himla kul. Jag saknar dig här Inkeri Pinkeri.

Åter från Linköping...

...och vår fortsatta jakt på Stefans "rätta" biologiska far.
Vi stack ner i går efter att jag slutat för dagen.
Strax efter halvfyra parkerade vi bilen utanför Länsstyrelsen i Linköping.
Intill ligger landsbiblioteket där vi skulle leta efter den annons som Stefans adoptivföräldrar påstår att hans biologiska mamma skulle ha satt ut i jakt på någon som kunde ta hand om honom.

Enligt hans adoptivmor Maiken  skulle dom 2 månader innan han föddes, fått veta att dom skulle bli föräldrar som jah skrev
här.

Vi letade i de tidningar som var störst då 1949. Östgöta Correspodenten och Östgöten.
Corren fanns på microfilm medan Östgöten var inbunden i en gigantisk bok.

Enligt Maiken skulle det ha varit väldigt ovanligt med sådana annonser men vi hittade flera stycken. Det är inte lätt att leta när man inte vet vart man sa leta. Men jag upptäckte så småningom att annonserna var införda under "Diverse"! Diverse.....
Först bilannonser, bekantskap sökes, platsannonser och sist diverse. Där annonserades alltså barnen ut.
Vi hittade annonser om Gunnar 2 år som skulle adopteras bort av flerbarnsmor. Barn som skulle födas av ensamstående.... Pojke 4 år adopteras bort till familj med bättre möjligheter att ta hand om honom...
Men! Vi hittade ingen annons som skulle kunna gälla Stefan och vara införd av hans biologiska mamma. Var det bara en lögn också?
Det var otroligt jobbigt för ögonen och höger arm att kolla igenom så många tidningssidor på microfilm.
När vi efter  nästan två och en halv timmar senare kommer till bilen har vi fått böter. Tack för det Linköping!
Stefan försökte betala i automaten men den var avstängd och det stod ju andra bilar där så vi trodde det var ok. Men det var det alltså inte. 400 spänn fattigare tog vi oss till Stefans halvbror Göran för att göra DNA testet. Jag har aldrig träffat honom tidigare. Medan vi satt och pratade försökte jag studera honom och se om jag hittade några likheter mellan dom. Men jag kunde inte hitta någon. Enda likheten var deras längd. Jag frågade även hans dotter om hon tyckte att dom var lika men det gjorde hon inte. Han däremot var ganska lik deras gemensamma far (om det nu är det).
När proverna var fixade och kaffet urdrucket tackade vi för oss och åkte till hotellet där vi skulle övernatta.
Vi åt middag. Fiskgryta med skaldjur, aioli och brödkrutonger. Till det ett glas vitt vin. Varm blåbärstartlett (eller hur det stavas) med maskovadoglass. Gott men pyttigt. Glasskulan var som ett halvt ägg i storlek.
Vi stupade i säng. Eller jag stupade i säng efter första delen av Let's Dance. Somnade på två röda.
I morse åkte vi till minneslunden där båda Stefans adoptivföräldrar ligger. Vi lade en blomma och skällde lite på dom för att dom inte sagt som det var medan dom levde.
Efter en snabb tur till några affärer för att köpa lampskärm och dörrklocka till Mamma och Pappa så åkte vi hemåt.
Nu återstå att se om DNA testet kommer att lösa gåtan eller inte. Stämmer Y-linjen mellan Göran och Stefan så är Folke hans biologiska far. Gör den inte det så fortsätter jakten på eventuella DNA rester på frimärken eller andra saker som Harry har haft i sin ägo och använt. Om ca 11 dagar vet vi hur vi ska gå vidare då ska svaret komma.


Stefan har börjat letandet.
Rubriken kunde ha varit från dagens tidning men är från 1949

Här ligger tidningen Östgöten för den aktuella tiden. I den hittade vi inte någon annons om adoptioner. Men två annonser där Huddinge Kommun sökte någon som kunde ta emot sommarbarn.


Ja en sån här vagn fick nog Stefan åka i.

En del av dom här skorna skulle kunna vara ur en nutida annons. Om man inte tittar på priset då.

Tack, tack Linköping!Minneslunden.Trevliga kunder

...har vi. Idag bjöds vi på semlor. Gott.I morgon blir det DNA testning......

Dagarna rullar på...

i fredags blev vi bjudna på Tacomiddag hos Sandra. Det var bara hon och barnen hemma. Micke jobbade.
Gott och trevligt var det.
I helgen tog vi det mest lugnt och pysslade här hemma. Jag har varit riktigt i rensartagen. Efter att ha tagit reda på allt hos svärmor så tror jag att jag blivit allergisk mot för mycket prylar överallt.

Stefan fortsätter sitt sökande efter rätt far. Det går trögt. Speciellt med hans halvsyskon som skulle kunna hjälpa till. Han ringer och puffar på men det händer inget.

I går var vi och hälsade på Sandra, Nicklas och Max. Vi fikade och lekte lite med Max. Det går framåt med rasande fart hos den lille herren. Jisses vilken fart han hade när han kröp. En liten buse är han också. Han retades med Ronja genom att först hålla fram ett smörgåskex mot henne för att sedan dra undan det flera gånger. Men till slut fick hon allt kexet ändå. Hon tog det så fint ur hans hand. Det är inte så lätt kanske med en massa vassa tänder i munnen.
I går när vi var där var han en riktig pappagris och ville hela tiden upp tll honom.

I dag har Nicklas opererat sin handled igen. Läkarna på Södersjukhuset har försökt reparera Danderydsläkarnas misslyckande. Hoppas att det blir bra nu.

Så medan jag skrev detta ringde telefonen. Det var Stefans halvbror Göran. Han var villig att ställa upp på ett DNA-test. Vad bra! Då kan vi kanske få svar på hur det verkligen ligger till. Eller kanske inte. Har dom samma y-linje är det ju klart. Har dom det inte återstår att hitta DNA från pappa Harry och se om det blir träff där.

Resultatet av min rensningsiver. Det var ju lite synd att jag inte tänkte på att ta kort innan också. För det blev en enorm skillnad.

Skåpet där jag förvara sybehör och tyger mm.


Presentsnören lär vi inte behöva köpa på ett par år minst.


Skåpet där barnbarnen har sina leksaker och böcker.


Byrålådan där vi har våra vantar och mössor.  En korg för vantar, en för halsdukar och en för mössor.
Vi slängde en massa prylar och det känns så bra.
Men det finns massor mer att rensa och ordna till.

Så här är det.........

Stefan fick ju för knappt 6 år sedan reda på att han är adopterad. Ett mycket omskakande besked när man under hela sitt liv trott att de man vuxit upp med också är ens föräldrar.
Att det överhuvudtaget kom fram beror på att en släktforskare ringde oss och ville veta vad vi hade för yrken. Det var jag som svarade och han berättade att han höll på med en släktbok inför en släktträff som skulle hållas i Vårdnäs stiftsgård i Östergötland i maj. Jag tror att detta var i januari. Mannen som ringde påstod att Stefans mamma hette Sigrid Elisabet. Nej sade jag, hon heter Maiken Margaretha. Men han påstod att han hade rätt. Han gick i väg för att kolla och återkom till telefonen och påstod fortfarande att det han sa stämde. Jag undrade då om han ringt till rätt person. Stefan brukade vid den tiden då och då få e-post som skulle till en namne till honom.  Jag frågade efter personnumret och han rabblade Stefans personnummer.  Jag valde då att lämna över luren till Stefan. Under deras samtal förstod jag att något mycket omskakande hade kommit fram.

Stefan fick veta att han hade en syster Britt-Marie, på sin mammas sida. Hon bodde i Mjölby och hon var två år äldre. Han fick namn och telefonnummer till henne och ringde upp. Hon kunde bekräfta att hon hade en två år yngre bror som blivit bortadopterad. Hon hade själv fått veta det i 10-11 årsåldern tror jag.

Mannen som ringde hade sagt till Stefan att ringa Skattemyndigheten för att få hans uppgifter bekräftade.

Det blev en minst sagt märklig kväll. Stefan valde att ringa sin ingifta morbror som han har bättre kontakt med än sin mamma. Hans svar blev också lite märkligt. Han sade: jag vet inget men ring din mamma.

Stefan hade inte fått veta något om sin pappa utan tog för givet att systerns pappa även var hans pappa. Modern var död sedan ett antal år men pappan levde.

Morgonen efter skulle Stefan ha ett möte på jobbet, men innan det passade han på att ringa Skattemyndigheten. Han ringde upp mig precis när jag satt mig i bilen för att åka till mitt jobb. Han grät så att han inte kunde prata. Vi fick avsluta och han ringde upp mig när han lugnat sig något.

Han hade nu fått bekräftat att hans biologiska föräldrar inte var de han trodde.  Dessutom hade han fått veta att han inte alls hade samma far som sin syster. Det visade sig senare att han inte heller var hennes biologiska far. Vilken röra.

Stefan lyckades efter att ha berättat om sin situation för sin chef genomföra mötet och resten av arbetsdagen.

På kvällen ringde han upp sin mamma och presenterade de uppgifter han fått för henne. Hon hade blivit förvarnad av sin syster och svåger (de som Stefan ringt kvällen innan). Hon bekräftade att det stämde men ville inte prata något speciellt om det.  Stefan föreslog att vi skulle komma ner till henne kommande helg för att reda ut alla frågetecken han hade, men det ville hon inte veta av. Hon blev arg och beskyllde mig för att ha rivit fram uppgifterna på "datan". Stefan försäkrade att så inte var fallet. Han försökte berätta om släktforskaren som ringt, men hon lyssnade inte riktigt på vad han sade. Istället för att åka till henne åkte vi till Mjölby för att träffa hans nyfunna syster Britt-Marie och hennes man Bosse. Det var otroligt pirrigt och spännande. Vi hade ingen aning om vad de var för människor. Och hon visste ju inget om Stefan och mig. Men vi hade inte behövt vara oroliga. Dom var jättetrevliga och tog emot oss med öppna armar. Detta var en dag som Britt-Marie väntat på i många, många år. Hon hade så smått börjat leta efter honom men hon hade fel efternamn, Sandelius (Stefans mormors)på honom. Det finns en person med det namnet i Lund och dit hade hon tänkt åka. Det var ju tur att hon inte kom iväg. Medan deras mamma levde fick hon absolut inte ta kontakt. Sådana var ju reglerna vid adoptioner på den tiden.

Efter att vi tittat på fotografier så kunde vi konstatera att det fanns likheter mellan Stefan och hans mamma. Dessutom tyckte de att Sandra var väldigt lik sin biologiska farmor.

Britt-Marie var oerhört glad över att äntligen ha funnit sin bror och ville sitta väldigt nära och gärna ta i honom. Det kan man ju förstå. Hon hade ju vetat så länge att han fanns någonstans.

Stefan hämtades på BB när han bara var fem dagar gammal. Men hans biologiska mamma har på avstånd följt honom långt upp i åldern. Hon hade fotografier av honom från hans skoltid. Hon har även följt hans nya släktingar och hon hade urklipp på bröllopsannonser och dödsannonser som gällde dem.

 

Efter några omtumlande men trevliga timmar tackade vi för oss och åkte vidare ner till Huskvarna och Stefans moster Kerstin och morbror Iffe. Stefan var helt slut och jag fick köra sista biten. Han var så tagen av allt nytt.

När vi kom fram till Kerstin & Iffe berättade de att de varit förbjudna att säga någonting om adoptionen under alla år. Ett löfte de hållit. Stefan har alltid stått dem väldigt nära då de inte har några egna barn och det har varit lite rivalitet mellan hans föräldrar och Kerstin & Iffe.

Det blev mycket pratande och några av de frågetecken som Stefans mamma inte ville vara med och räta ut fick vi nu hjälp med. Det är oerhört tragiskt att hon reagerade som hon gjorde när avslöjandet kom. I stället för att tycka att det var skönt att hemligheten avslöjats och försöka stötta Stefan så tyckte hon mest synd om sig själv. Hon vände det hela till att det var henne det var synd om.

Under de år som gått och ända fram till sin död så ville hon inte prata om detta. Gjorde Stefan det ändå, kunde hon vräka ur sig de mest elaka påståenden om hans biologiska mamma. Så sorgligt.

Efter att vi kommit hem igen kollade Stefan upp sin biologiska pappa Folke, och fick veta att han hade tre halvsyskon på den sidan. Efter att ha varit endabarn i hela sitt liv hade han plötsligen fyra syskon.

På pappans sida fann en åtta månader yngre syster, Marianne och en bror Göran som var ett par år yngre. De är helsyskon. Sedan fanns en yngre halvsyster Britt-Marie, i Botkyrka. Han hade verkligen hunnit med en del innan han dog.

Under de kommande veckorna tog han kontakt med sina halvsyskon och presenterade sig. De hade ingen aning om hans existens och blev så klart förvånade. Senare har vi träffat allihop vid några tillfällen men det är bara Britt-Marie & Bosse i Mjölby som vi fortsatt att träffa något sånär regelbundet. Stefan och Britt-Marie pratar dessutom med varandra en gång per vecka.

Syskonen på pappans sida har vi ingen större kontakt med och det trivs vi bra med.

Under åren som gått har jag flera gånger påpekat att jag tycker att Stefan blir mer och mer lik sin pappa. Men varken hans mamma eller övrig släkt har kommenterat det. Jag har tyckt att det varit konstigt att Stefans mamma aldrig sagt något om sin graviditet och förlossning, speciellt de gånger jag själv varit gravid. Men vissa människor är ju så och jag har inte tänkt mera på det. Jag visste ju att hon inte kunde få fler barn efter Stefan för det har hon själv sagt.

Jag har också tyckt att det var konstigt att ingen uppmanat Stefan att kolla sitt kolesterol. I Princip alla på hans mammas sida har haft förhöjda värden och fått medicin mot det. Nu vet jag ju varför. Han har ju inte deras gener. Men aldrig att jag haft en tanke på att han skulle kunna vara adopterad.

Jag vet att de varit livrädda för att vi skulle vara dem på spåren och hitta något som kunde avslöja allt. Särskilt när Stefan ringde sin mamma för att höra om hon kunde berätta lite om hans mor & farföräldrar för att Sandra skulle skriva något om det i skolan. Men vi hade ju inga som helst baktankar med det. Vi hade ingen anledning att tro något sådant heller.

Nu har det hänt en del saker som gör att vi börjat fundera över vem som verkligen är Stefans biologiska far.

Det började med att han såg ett foto på sig själv med barnbarnen för någon vecka sedan och då reagerade på att han var så lik sin adoptivpappa. Han har hela tiden hoppats på att det verkligen skulle vara han som var hans biologiska pappa. Efter att ha sett fotot beslöt han sig för att kolla om det gick att hitta DNA på en ring som hans pappa haft. Eller på en pipa som varit hans.

Innan han kom så långt så ringde telefonen här hemma. Det var en bekant som umgicks med hans familj när de bodde i Etiopien och Eritrea under några år av hans uppväxt. Stefan som ju just varit på ett återbesök hade skickat några foton till henne. Nu ringde hon för att tacka honom för det. Hon sade också att det var väldigt vad du är lik Harry (adoptivfar). Jamen det vet du ju att jag är adopterad sade Stefan. Ja, Maiken var din adoptivmor men Harry var din biologiska far svarade hon.

Enligt vad Maiken sagt till henne så kunde hon inte få barn efter ett utomkvädeshavandeskap.  Hon hade också sagt att Harry ”varit på” en piga vilket resulterat i Stefan som hon sedan adopterade.

Ytterligare en person som var i Afrika under samma period visste om detta, sade hon som ringde.

Stefan försökte få tag på den personen men misslyckades. Han ringde sina släktingar för att höra om detta kunde stämma, men ingen av dem trodde på det.

Då kom han på att han pratat med en bekant till hans mamma för ett par år sedan. Han sade då till henne att han var adopterad och hon svarade att det visste hon redan. De pratade inte så mycket mer om det då men nu ringde han henne igen för att höra vad hon visste. Hon bekräftade vad den andra kvinnan sagt. Vid ett tillfälle när Harry cyklat för att hälsa på oss och barnen hade hon sagt att hon förstod att han ville åka till oss ”det är ju hans barn och barnbarn, jag är bara adoptivmor.”

Nu hade vi två stycken av varandra helt oberoende personer som säger samma sak. Dom känner inte varandra, har aldrig träffats och bor på två helt skilda platser i landet.

Stefan försökte hitta fler som eventuellt skulle kunna veta något. Den andra personen från Afrikaperioden sa att han inget visste om det när Stefan till sist fick tag på honom.

Efter ett par dagar ringde han till sin adoptivfars enda kvarvarande syster. Hon visste inget men sade samtidigt att de hade gått sådana rykten i staden då, men de hade bara avfärdat det som just rykten och skvaller. Man brukar ju säga ingen rök utan eld. Vad ska man tro?

Enligt ett brev som Stefans mamma skrivit till honom när allt avslöjats och situationen var ganska infekterad så hade adoptionen gått till på följande sätt:

Harry hade kommit hem två månader innan Stefan skulle födas och sagt att nu skulle de snart bli föräldrar. Enligt henne hade de sett en annons i tidningen där hans biologiska mamma ville få tag på någon som kunde ta hand om hennes kommande barn. Maikens mamma hade kontakt med den blivande modern, vilken hon fortsatte att ha även senare.

De hade hämtat honom på BB och därefter aldrig sett henne igen.

När Stefan var runt två år bestämde sig Harry för att genom SAAB ta en tjänst i Etiopien för att komma bort från eventuellt prat i staden.

Alla Stefans föräldrar, biologiska och adoptivföräldrar är nu borta. Tre av dem sedan många år och hans adoptivmor dog ju i november så därifrån kan vi inte få någon hjälp.

Det är mycket som ser väldigt konstigt ut i den här affären.

Varför var det Harry och hans svärmor som ordnade med adoptionen? Gör man inte en sådan viktig sak gemensamt?

Enligt Maiken hade hon hellre velat ha en flicka (vilken hon även sagt till Stefan så här efter avslöjandet).

Enligt Maiken skulle det finnas papper på adoptionen i hennes bankfack och som han skulle få se den dagen hon dog. Nu är hon död. Något bankfack hade hon inte och trots att vi gått igenom alla papper minutiöst har vi inte hittat några adoptionspapper.

När Stefan fick veta att han var adopterad kontaktade han Landsarkivet i Vadstena för att få eventuella adoptionspapper men de hade inget sådant. Men i en församlingsbok för Linköpings domkyrkoförsamling finns en anteckning om adoption.

Kan det ha varit så att Harry träffat Sigrid som kom från en strängt religiös familj, charmat henne och fått henne på fall. När hon sedan upptäckt att det resulterat i en graviditet kan hon ha kontaktat Harry som redan var gift med Maiken sedan nästan 10 år. Man skulle kunna spekulera hur länge som helst. Han kan mot ersättning kanske ha fått Folke att ta på sig faderskapet för att skydda honom själv. Om Harry lovade att han sedan skulle adoptera barnet tillsammans med sin fru. De ville ju ha barn men kunde inte få egna så då skulle det ju problemet vara löst för dem alla. Ja det kan ha gått till så eller inte…

Kanske är det så att han är son till Folke och Sigrid och att Harry och Maiken ”bara” är adoptivföräldrar. Det kan lösa sig om Stefan får till det med y DNA testet som han och hans bror Göran kan genomgå. Men därifrån har han inte hört något ännu.

Vi får väl se om vi får någon lösning på detta. För mig personligen spelar det ju ingen roll. Men för Stefan och våra barn känns det viktigt att veta sitt ursprung.

Harry. Är det här Stefans biologiska pappa i alla fall?

Eller är det här verkligen hans biologiska pappa.

Jag ser så många likheter mellan Harry och Stefan som inte framgår av ett fotografi.  Visst kan man danas av någon man växer upp med. Samma gester och sånt. Men utseendemässigt? I vissa lägen är han en kopia av Harry. Dom har samma hårfäste, samma ögonbryn, ett speciellt vertikalt veck en bit under underläppen. Samma raka ganska stora näsa. Folke ser ut att ha en lite mer "bullig näsa". Mer oval huvudform. Annat hårfäste. Annan form på ögonbrynen. Men är jag bara färgad av att jag vet eller hoppas? Jag har dessutom aldrig sett Folke i verkligheten.

 

 


Far och son eller far och son


Far?                                               Far?

Ja vem är fadern? 
Nya uppgifter har kommit fram. Ett DNA test hade kunnat lösa gåtan men båda "fäderna" är döda sedan många år. Vårt hopp står till en halvbror (om han nu är det). Ställer han upp på ett Y DNA test så kan man med 97% säkerhet säga om man har samma faderslinje.
Så här skriver dom i ett mail från www.pappatest.se som Stefan varit i kontakt med.

"Är Y DNA-profilerna samma hos testpersonerna är sannolikheten mycket stor (97%) att dom tillhör samma faderslinje. Detta kan enbart göras på män. Y linjen finns inte hos kvinnor".
Nu sätter vi vårt hopp till halvbrodern.

Hittade också denna text på deras sida.
Tyvärr behöver vi minst 6 hårstrån MED rötter (hårsäckar) för den traditionella analysmetoden. Men vi har nu fått en forensic (kriminalteknisk) robotanalysator som kan detektera mycket små mängder av DNA, t ex i en enda hårsäck eller från ett slickat frimärke på ett kuvert. Roboten kan också rädda prover vars DNA har degraderats av t ex felaktig förvaring. En tilläggskostnad av 995 kronor per prov kostar det att utnyttja analysroboten. Om det misslyckas får du betala ny avgift för ett nytt prov. Du kan välja robotanalysen på beställningssidan.Om den traditionella analysmetoden misslyckas kan det i vissa fall finnas tillräckligt med DNA för en robotanalys. I så fall kontaktar vi dig automatiskt. Vid analys av moderslinjen (mitokondriellt DNA) går det bra med hå rstrån utan hå rsäckar.
Brev med frimärken har vi i så fall att testa.

Bilderna i större format.
Hmmmm....

två av varandra oberoende för och två absolut mot. Vi väntar på att få en tredje för bekräftad.
Ja, vad ska man tro. Det vi alltid trott......

Oj, oj...

Nu tätnar mysteriet...
Undrar vad detta slutar med. Spännande.
Undrar om vi haft rätt hela tiden??

Min söndag..

..har varit riktigt lugn. En lite trög start då jag inte somnade förrän framåt halvfyra i morse.
Det var stört omöjligt att somna. 01,57 gick jag upp och satte mig i soffan och läste. Käkade apelsin och bläddrade i tidningar jag fått av Mamma.
Fortfarande klarvaken. Inte ett dugg trött var jag.
När klockan var kvart i tre tänkte jag att jag måste försöka somna. Kom väl i säng vid tre igen men jag låg nog till fram emot halvfyra innan sömnen äntligen tog mig.
Stefan fick gå upp och fixa frukosten medan jag slappade en halvtimme till.
Förmiddagen gick åt till diverse plockande innan vi tog en tur till Maxi och handlade lite.
På eftermiddagen snabbfikade vi med Sandra och barnen.
Jag har börjat plocka undan julen, men granen är fortfarande så fin och barrar nästan inte alls. Den får stå till efter trettonhelgen.
I morgon är det arbetsdag och det känns sådär. Det hade känts bra med ett par dagar ledigt till. Skönt att det blir lite mjukstart men en och en halv dag. En ledig dag och sedan ytterligare en och en halv dag innan det är helg igen.


Vår fina gran. Dricker väldigt mycket vatten.

Besökare i vårt fågelhus.

TalgoxeEn svartmes


Och en blåmes.
Det är riktigt rofyllt att sitta och titta på fåglarna som kommer och äter på vår lilla restaurang.


Hugo & Rosa

Efter ett tips från Elisabet Hyrde vi dokumentären om Hugo & Rosa
I kväll har vi tittat på den.
Man blev varm i hela kroppen.
Filmen handlar om syskonen Hugo och Rosa som lever tillsammans på den gård där dom vuxit upp.
Som det står i beskrivningen "Små och krumma men med glimten i ögat".
Kan bara hålla med.
Fast jag blev lite bedrövad när dom hämtade Rosa efter att hon avlidit. Så ovärdigt i jämförelse med hur det var när dom hämtade svärmor.
Dom bara kom in i rummet och lastade upp henne på bårvagnen, vek svepningen över ansiktet och sedan resten av kroppen. Därefter ett bårtäcke. Sade bara till Hugo vart dom skulle föra henne, men han hörde ju inte vad dom sade.

När begravningsentreprenören kom in för att hämta min svärmor, ställde dom sig i vördnad framför henne och bugade innan dom lyfte över henne på bårvagnen och svepte henne så fint. Dom lät ansiktet vara fritt, så vi kunde klappa henne på kinden innan bårtäcket lades på en ställning över henne. Det gick inte att se konturerna av kroppen och hon slapp att ha den liggande tätt inpå ansiktet. Det kändes mycket värdigare även om hon var död.

Nyårsafton

Jag har nog aldrig ätit så god mat ute som vi fick i går på Tolvsbo Hotell.
Av 10 möjliga poäng får kockarna 12.
När vi kom till Restaurangen bjöds vi på mousserande vitt vin innan maten.
Sedan började middagen som bestod av fem rätter.


Kvällens meny. Vi valde bort vinpaketet eftersom vi inte dricker så mycket vin.
Vi valde istället att göra som kvällen innan och ta 1 glas vitt och ett glas rött.

Rökt älgfilé. Under köttet ligger en jättegod rotfruktsterrine.

Himmelskt god hummersoppa med västerbottenstång. Jag har nog aldrig ätit en så god soppa tidigare.

Ananascarpaccio med kiwisalsa och limesorbet. Sött, syrligt och friskt.

Oxfilé tournedos med hummerspett, parmesan/potatiskaka och portvinsås. Mums.
Redan här kände jag att det inte skulle få plats så mycket mer i min mage. Ändå hade vi pausat lite före den här rätten.

Punch & cognacsmarinerat päron med nötkrokantsparfait och halloncoulis.
Parfaiten ligger i en tunn form gjord av mörk och vit choklad. Otroligt smarrigt...

Här gick det bara inte att få ner mer. Då har ändå Stefan tagit en del av min parfait.
Efter denna måltid kändes det som om jag inte skulle bli hungrig på flera dagar. Och nu nästan ett dygn senare är jag fortfarande mätt. Vi har bara ätit lite frukost och en kycklingsallad hitills idag.

Dom två kockarna kallades ut i matsalen och fick ta emot välförtjänta applåder och tack.
Kocken, Martina, som gjort efterrätten var inte där.
På bilden ser man hotellets trevliga ägare Roswitha.

Kvällen avslutades med mousserande vin och fyrverkeri.