Sköna lördag...

Idag har vi inte gjort mycket. Vaknade sent och tog det sedan lugnt fram till lunchtid då vi tog en sväng till systemet och köpte lite vin (det är mat och ingår INTE i köpstoppet, så det så). En snabb sväng till Coop och sedan hem igen. Jag har gjort nya matsedlar för de två kommande veckorna.

I går hämtade vi barnen Åström på skola resp dagis. Först hämtade vi Mathilda. Därefter åkte vi till Coop och handlade mat till middagen. Sedan blv det Synsam där Stefan skulle få nya linser. Jag beställde tid för synundersökning och fick mina glasögon justerade så att dom sitter lite hårdare. sedan bar det av till dagis där vi hämtade Melker. Från det att vi kom in på dagis så gick munnen hela tiden på honom. Jag vet inte hur många gånger han sa Mormor. Dagis fröken kommenterade det: det är väldigt mycket Mormor nu.... Sedan fortsatte det så hela vägen hem. Jag tror nog att han hann säga Mormor över 50 gånger bara på den tiden. Vid femtiden kom Sandra och Micke och strax efter kom Sandra, Nicklas och lilla Max. Vi bjöd på fylld köttfärslimpa med klyftpotatis och jag tror att det var ok för den tog slut i ett nafs.
Micke och Sandra var trötta och bröt upp före åtta. Vi andra flyttade in i TV-rummet och kollade på Let's dance. Fast jag såg inte så mycket av det, jag hade lille Max i famnen och kunde inte ta ögonen från honom så långa stunder i taget. Han låg så fint och sov i min famn och senare på mitt bröst. Så satt jag i över en timme och det var så himla mysigt. Men snart var det dags för lilla familjen att åka hem till Ronja som varit ensam i flera timmar och jag fick lämna ifrån mig Max.
Men jag kan säga att jag kände en lyckokänsla fortfarande i morse när jag vaknade och tänkte på den lille gosige ungen.
Så klart älskar jag alla mina tre barnbarn, men jag har längtat så efter att få hålla i den lille krabaten. Dom andra två fick vi ju möjlighet att gosa med nästan på en gång.

I morgon ska vi till Eva & Thord för att försöka planera lite inför vår Toscanaresa i sommar. I morgon tar vårt köpstopp slut och vi har faktiskt klarat det ganska bra. Stefan glömde bort sig och köpte en My Little Ponyfilm till Mathilda i går, men annars har vi inte köpt något förutom mat och vin. Men som sagt i morgn måste vi sätta fart på Sveriges ekonomi och börja spendera igen.

                    
                     En desperat vårlängtan. Jag har tagit in lite blåbärsris som nu blommar.

Vecka 5....svisch

nästan över. Och i helgen går vi in i februari. Det börjar bli lite ljusare på eftermiddagarna nu och det känns så härligt.
När det blir tillräckligt ljust vid 5-tiden på eftermiddagarna så kan jag börja promenera till jobbet igen.
I morgon är det fredag och vi ska hämta skruttisarna på dagis. Sedan kommer deras föräldrar samt Nicklas, Sandra och lilla Max och äter middag med oss. Det ska bli så trevligt att ha dem allihop här igen.

Den här veckan har Stefan varit i Holland från måndag till sent onsdag kväll. Jag har varit ambulerande sömmerska och åkt runt och hjälpt delar av familjen med uppläggning av jeans. I måndags var jag hos Mamma & Pappa. Jag lagade middag åt oss, potatis & purjolökssoppa, innan jag tog itu med de jeans som jag skulle korta av till Mamma. Mamma bjöd på semla till kaffet innan jag åkte hemåt.
I tisdags var jag hos Sandra och barnen. Där kortade jag av ett par Byggare Bob-byxor till Melker. Sedan blev jag bjuden på middag innan jag lade upp ett par jeans till Mathilda. Under tiden gjorde Mathilda matteläxa som jag fick äran att rätta sedan. Vi hann med en kort stund med lek innan det var dags för Melker att hoppa i säng. Medan Sandra nattade honom lekte Mathilda och jag i hennes rum. Strax efter åtta åkte jag hem. På trappan stod det två matkassar som Sandra & Nicklas beställt från
Middagsfrid . Det skulle vara mat för 1 vecka men jag tyckte det såg lite ut. Ska bli kul att höra hur det funkade.

I går onsdag var det dags för årets första syjunta. Ja, vi kallar det för syjunta men syr inte ett stygn. Inte heller stickar eller virkar vi. Vi bara pratar och äter. Men i går gav vi varandra taktil handmassage också. Skönt när man suttit en hel dag vid datorn. I går var vi hos A-M. Strax innan jag skulle gå hem ringde Stefan och meddelade att han var hemma men inte hade någon nyckel. Han trodde att jag låg och sov eftersom jag inte öppnade när han ringde på dörren. När jag svarade på mobilen kom han på att jag ju var hos A-M så han kom över dit.
Jag var dum nog att dricka kaffe så sent som kl. 21 och fick sota för det genom att inte kunna somna när jag lagt mig. Stefan snarkade och snusade ganska snabbt och jag bara vred och vände mig i säker 1 tim. Tur att vi inte skulle upp och gå morgonpromenad i morse.

I dag på lunchen hade vi en livlig diskussion om prästers rätt att säga nej till att viga samkönade par. Vår lokaltidning hade ett helt uppslag där dom redogjorde för vad kommunens präster i olika samfund tycker om saken. Åtta tydliga nej och fem klara ja av 15 tillfrågade. Vi däremot var ganska eniga och de flesta tyckte att självklart ska man få gifta sig i kyrkan och prästerna skulle tvingas att viga dem. Men det blev lite diskuterande fram och tillbaka.

I kväll har jag mest tagit det lugnt. Tittat lite på TV, surfat runt lite. Gått igenom alla recept på jakt efter ett på fylld köttfärslimpa. Jag har slängt massor av recept som jag aldrig använt och förmodligen aldrig kommer att använda. Tyvärr hittade jag inte det jag sökte så jag får försöka komma ihåg ur minnet hur man gjorde den. Så barnena om ni läser detta så är det det ni kommer att bjudas på i morgon.
Stefan är på gympa, men väntas hem vilken minut som helst. Sedan blir det hopp i säng om vi ska komma upp 05,00 för morgonpromenad.

Torsdagsreflektion v.5Min reflektion den här veckan får symboliseras av min symaskin. Jag har varit ambulerande sömmerska och åkt runt till min familj och lagt upp jeans. Veckan började med att jag fick lägga upp ett par åt min man. Därefter var det mamma som behövde hjälp med två par och sist var det mina barnbarn som hade varsit par byxor att lägga upp. 


titta på andra reflektioner
här

Ordlös onsdag - Himmel och havFler bilder under rubriken Ordlös onsdag kan du ni titta på
här

Tre i veckan v. 5

Kom ihåg!

 1. De säger att elefanter aldrig glömmer. Skulle du säga att du har ett minne som en elefant eller en mygga?
 2. Vad för något har du otroligt lätta att komma ihåg?
 3. Vad för något har du alltid stora svårigheter att komma ihåg?

 1. Det beror på vad det är. Om någon gjort eller sagt något taskigt så glömmer jag inte det i första taget. Då är jag väldigt långsint. Sånt jag inte är så intresserad av glömmer jag strax efter jag hört det, nästan i alla fall.
 2. Jag har ganska lätt för att komma ihåg sifferkombinationer. Telefonnummer, pin-koder mm.
 3. Namn. Och det har inte blivit lättare med åldern.


 

Fler Tre i veckan kan du läsa här


Gamla bilder

Vad kul det är att titta på gamla bilder. Jag fick med mig en massa bilder från Mamma och Pappa häromsisten.
Där fanns den här bilden med:

Bilden är tagen på Ångermannagatan i Vällingby. Året är kanske 1956. En fotograf besökte gården och tog fotot som sedan såldes till föräldrarna. Den lilla lintotten med tröjan med ett vitt v är jag. Jag ser lite misstänksam ut tycker jag.
Undrar hur det gått för alla de andra barnen.

Ont...

..i nacken har jag. Och Stefan har ont på exakt samma sätt. Vad kan det bero på tro. Är det något som smittar?
Sandra har också ont i nacken fast jag vet inte om det är exakt på samma sätt.
Det är i alla fall inget roligt.

I dag fick jag för första gången en influensaspruta. Det var chefen som tyckte att det var en bra idé att kosta på oss den. Just nu har vi mycket jobb och det är inte så bra om någon blir sjuk.
Själv har jag inte haft influensa på över 20 år och innan dess hade jag asiaten när jag var riktigt liten.
I år ska visst influensan vara extra aggresiv så när erbjudandet kom tänkte jag att det kanske är lika bra att anta det.
Den del av personalen som fick sina sprutor tidigare i veckan sa att dom fick ont i armen efteråt men jag har ännu inte känt något. Peppar, peppar.

I morgon är det fredag och jag slutar tidigt. Det är så otroligt skönt att få gå hem strax efter lunch. Bara gå hem och sätta sig med en kopp kaffe och en bok och veta att man har två lediga dagar framför sig. Oplanerade dagar denna helg. Jag hoppas att vi kanske har möjlighet att träffa lilla Max och hans föräldrar någon dag, annars har vi som sagt inget planerat. Metrologerna har varnat för snöoväder så kanske blir det bara hemmamys.

Torsdagsreflektion v. 4

Det har inte hänt något speciellt den här veckan.


Men eftersom jag jobbat hela veckan, vädret har varit tråkigt och vi har planerat och bokat en resa till Toscana så får det här fotot bli min torsdagsreflektion. Det här är vad jag ser från mitt kontorsfönster varje dag. Flygplan som lyfter eller landar.

titta på andra reflektioner
här

Ordlös onsdag - genomFlera tolkningar av ljus kan du se hos
Akson

Gustavsson x 2


(Bilden lånad från expressen.se)

Oj vad jag skrattade åt dom här två i går kväll.

Jaha..

..då har jag intresseanmält Mamma och Pappa för en lägenhet i ett hus och område som Mamma önskat sig. Dom kommer i så fall att lämna det äldreboende som dom nu bor på. Jag förstår ju att hon vill därifrån. Hon är helt enkelt för frisk för att bo på ett sånt ställe. Men man undrar ändå hur det kommer att bli för dem. Pappa får ju hemtjänst även om dom flyttar. Men hur låst kommer Mamma att bli. Kommer det att bli växelboende igen för Pappa? Hur man än vrider och vänder på det så är det någon av dem som blir lidande.
Bor dom kvar på äldreboendet måste dom inom ett år flytta till ett nytt boende där dom inte får egen lägenhet med kök och balkong som dom har nu. Det blir två enkelrum med dörr emellan och en trinett (heter det så?) och en stor gemensam balkong. Det nya boendet kommer att ligga i ett område av kommunen som inte är speciellt roligt. Dom kommer dock att ha tillgång till hjälp hela tiden. Mamma kommer som nu att leva med människor omkring sig sop är mycket sämre än hon själv, vilket drar ner henne.
Väljer dom att flytta till egen lägenhet kommer Mamma att bli lite mera låst hemma. För att hon ska orka måste nog Pappa ha någon typ av växelboende, vilket blir jobbigt för honom. Men dom slipper i alla fall allt elände som dom har runt omkring sig nu.
Ja, usch så svårt. Jag skulle nog flytta om jag var dom, tror jag. Men hur jobbigt blir det? Inte lätt det här.
Vi får väl se om dom har någon chans att få den.

Tre i veckan v. 4

Rent & fint

 1. Hur bäddar du sängen och gör du det varje morgon?
 2. Diskar du upp disken direkt efter dig? Lämnar du disk i diskhon? På bänken? Eller får det stå kvar där du satt och åt/fika?
 3. Är dina golv så rena att man kan äta mat på dem eller springer dammråttorna runt?

Mina svar:

 1. Jag bäddar sängen ordentlig, viktigt är att det viks in rätt och ordentligt nere i fotänden och sedan på med överkastet. Detta gör vi varje morgon.
 2. Nej. Jag ställer det i diskmaskinen. Sånt som inte kan diskas i maskin hamnar i diskhon tills jag har lust att ta reda på det. Men det står aldrig flera dagar.
 3. Nej, jag skulle inte äta mat från mina golv, tyvärr. Skulle vilja att dom var renare än dom är. Dammråttor fångas in så fort dom blir synliga.

Fler Tre i veckan kan du läsa här


Månadsbild - Januari

På en annan blogg såg jag att dom lagt ut månadsbilder från ett hörn av deras trädgård. Har ingen aning om vart jag såg det men jag lånar idén och ska försöka komma ihåg att fotografera vår damm varje månad under ett år.

Här kommer första bilden:

:
Januari 2009

Planering och drömmar...

Nu är en resa till Toscana bokad. Vi åker på försommaren. Nu letar vi olika små hotell eller liknande som vi kan bo på.
Det kan nog bli en riktigt mysig resa. Vi kommer att flyga till Nice och där hyr vi bil och åker ner mot Toscana. Vi får väl se om vi kan ta oss till San Marino och återuppleva gamla minnen. Det var där vi förlovade oss för en hel evighet sedan. Läste i morgonens DN att just San Marino är världens äldsta självständiga stat. Den erkändes år 301. Spännande. Jag kommer inte ihåg så himla mycket därifrån men minns att vi köpte god madellikör med oss hem.


Inspirationsläsning inför sommarens resa.

Blåsta på fikat...

--blev vi idag.
Vi tänkte ta oss ut till Herresta Gård för att fika. Fågelvägen är det inte speciellt långt från oss. Vi tänkte att man skulle kunna gå längs åkerkanterna och kanske, kanske skulle man kunna gå ända ut till Sandra, Nicklas och lilla Max. Vi började med Herresta. Det gick väl sådär. Vi var faktiskt tvungna att snedda tvärs över en åker och det gick ju bra nu när det är fruset men vi hade tänkt att man skulle kunna gå den vägen även i vår. Men det tror jag inte bonden skulle uppskatta. Vi kom i alla fall fram och.....då var det stängt! Hmmm så typiskt. Dom har normalt bara öppet lördag-söndag 11-17 och nu var kl. 12,30 och så är det stängt. Vi funderade på om vi skulle försöka ta oss till S, N & M, men då skulle vi nästan behöva bli hemskjutsade sedan och det visste vi ju inte om det skulle funka. Vi vände och tog oss tillbaka över åkrarna hemåt. En skön promenad fick vi ju ändå.
Så om någon har sett två dårar virra omkring på åkrarna mellan Norrbacka och Herresta så var det bara vi.
Det blev fika hemma i stället och det var gott det med.
Efter en snabb tur till Coop Extra återvände vi hem och tittade på Solstorm. Jag lade ytterligare en pärlplatta medan jag tittade på filmen med ett halvt öga. Jag har läst boken och gillar inte att se filmerna då. Och kan väl än en gång konstatera att filmen var mycket sämre än boken.

Efter middag, stjärnorna på slottet och en bit av körslaget bytte jag gardiner i köket. Ner åkte de röda julgardinerna och upp kom dom vita vårlika.
Det har varit en ganska skön och stillsam lördag. Morgondagen är nästan lika oplanerad som lördagen varit och det är så skönt. Det vi ska göra är att handla mat för 14 dagar framåt.


Till gården långt där framme skulle vi.


Långt därbortifrån kom vi.


Stefan med varma skinnmössan på huvudet


På återvägen såg vi en massa rådjur totalt såg vi 7 st. Strax efter att jag tagit bilden kom även en räv utspringande från skogsdungen till vänster.


Fruktstund. Så olika äter vi äpplen. Mitt skrutt ligger till höger. Slös-Stefan....


Jaha....och vad ska jag göra med detta när det blir färdigt????

Fullmåne...

I söndags var det fullmåne. Trots det sov jag ganska bra. Jag brukar känna av det annars.

Men det var så ljust.

Trots att det ligger en lätt molnskärm framför månen lyser den upp hela trädgården som en stark lampa.

Nu blir det också ljusare för varje dag. Solen går ner 5 minuter senare för  varje dag. Så härligt! Jag längtar så efter våren och värmen.

Pärlor...

Den första delen av min pärlbild är klar och visst kan man se vad det föreställer. 5 delar till ska göras. Vad jag ska göra med bilden sedan har jag ingen aning om. Jag vill i alla fall inte ha den på väggen. Men det var ganska kul att lägga. Lite pilligt och så fort man kommer åt pärlorna trillar dom bort.

Så här är det inte lätt att se vad det föreställer.


Pärlplattan och förebilden. Det vita vänstra delen är fönstren som blänker i högre övre hörnet av fotot.

Men så fort...

...tiden går. Jag hinner ju inte med.
Vad har hänt den senaste veckan? Inget speciellt. Inte sedan i söndags då ju lille Max för första gången kom och hälsade på oss.
Han tog med sig mamma, pappa och Ronja och kom på middag hos oss. Ja, så mycket mat blev det ju inte för Max. Han får nöja sig mjölkersättning, men mamma och pappa åt middag.
Efter middagen kom även familjen Åström upp för att hälsa på Max och hans föräldrar. Och faster Sandra fick hålla sitt lilla brorsbarn för första gången.

Det var en stolt faster.

Lille Max med skjorta och racerstrumpor.
Jag hoppas att vi snart kan ses igen och äta middag allihop.

Resten av veckan har bara runnit i väg. Jag har haft en del att göra på jobbet. Det har ju varit årsskifte och inkomstuppgifter, och alla möjliga rapporter ska upprättas och skickas till olika mottagare.

Hur har det då gått med våra målsättningar för 2009. Bara bra faktiskt:

Köpstoppet under januari -
inget förutom mat har inhandlats.
Motion -
morgonpromenad tre ggr i veckan.
Matsedlar -

vi har haft en matsedel för de senaste två veckorna som vi följt nästan till 100%
Vi har bara ruckat på den då vi fått rester kvar som vi måste äta upp och då flyttat på en annan planerad middag/lunch. Ny matsedel för de kommande två veckorna finns färdig och på söndag ska maten inhandlas.
Viktväkteriet -
Det går bra. Stefan har förlorat 3 kg sedan nyåret och jag står kvar på samma vikt.

Så har vi då fredag igen. Veckans bästa dag! Jag slutar tidigt och har två lediga dagar framför mig. Men det är skrämmande hur fort dagarna går.

Russin

Jag skrattde gott när jag såg ICA:s senaste reklamsnutt på TV.

Den där Sebastian skannar av Stigs rynkor och får upp soltorkade tomater på displayen.
Det skulle jag aldrig våga testa. Jag skulle säker få Russin 11,90 eller något sånt.

Det är förfärligt att se sig själv på foton numera. Varenda rynka syns knivskarpt. Där får jag för att jag skrattade mycket som barn.
Jag minns att min fröken sa åt mig vid en fotografering i 1: klass:
skratta så där så att dina ögon knappt syns, hmm jag som hade så fina ögon ( i alla fall sa folk det).
Nåja min fröken som hette Birgit Jangby, var snäll och go så jag gjorde som hon sa.
Idag har jag riktiga skrattrynkor runt ögonen. Men, men det hade varit värre om det varit bekymmersrynkor.

Titta

vad gulle-Sandra kom med till mig i eftermiddags.

Photo Pearls. Jag har ju köpstopp. Hon köpte till sig själv och jag tyckte att det såg kul ut och dom sålde ut förpackningarna just nu. Hon tyckte väl synd om mig så jag fick en liten fredagspresent. Nu ska jag bara hitta ett fint foto som jag kan använda.

IskedjaDen här bilden tog jag vid Green Hotel i Tällberg på nyårsdagen. Sedan fixade jag till den i något fotoprogram jag hittade. Det blev ganska snyggt tycker jag. Fast man ser ju inte riktigt att det är en jättegrov kedja som ska leda ner vatten från taket. Nu hängde det isklumpar i den istället.

I dag...

..var beräknad födsel för den här lille herrn:


Men inte kunde han vänta. Det finns ju så mycket utanför Mammas mage att upptäcka. Redan 24 oktober bestämde han sig för att det var dags att lämna den lugna och trygga magen.
Vikt då 1276g och längd 38 cm. Nu har den lille herrn vuxit till sig och väger drygt 2800g.
Puss på lilla nosen från Farmor så här på din tänkta födelsedag.

Jobbig dag...

...har det varit idag.
Hade jag varit en sån som verkligen känner efter hade jag nog inte åkt till jobbet i morse.
Jag hade svårt att få i mig frukosten och kände mig illamående. Jag kände att det inte var någon magsjuka. Och gravid är det ju ingen risk att jag är...hahaha
Jag tog det lugnt med kaffet vid 9-fikat. Istället tog jag en halv macka och en kopp tea lite senare och se då började illamåendet släppa. Efter en banan också så kände jag mig återställd. Skönt. Men det tog nästan hela förmiddagen.
Så på eftermiddagen drabbades jag av den stora tröttheten. Jag vet inte vad den kom ifrån. Jag fick ett mail från Sandra där hon skrev att hon var i coma. Plötsligen så himla trött hon med. När Stefan kom hem sa han samma sak. Konstigt. Alla tre lika trötta. Skönt att det är fredag i morgon. Nu har vi ju jobbat i två hela dagar, då behöver man nog lite ledigt igen. Stefan sitter och letar efter resor till våren. Vi har ju funderat på Toscana. Vi får väl se hur det blir.

                             

En annan....

.....glasögonprydd figur:
Som får mig att längta!


Bilden tog Melker med min kamera samma dag som vi skulle åka hem från Cypern.

Nöjd nu Sandra?Förklaring. Blomhalsband och glasögon trollade Melker fram åt mig ur sin häx förlåt trollerihatt.

Trettondagen...

... i förmiddags tog vi en 50 min lång rask promenad i skogen. Det var isande kalla vindar men endast -4,4 enligt termometern. Det var skönt att komma in efteråt.

Medan Stefan oljade in våra köksbänkar tog jag med mamma till Coop så att hon kunde handla. Under helger blir dom väldigt isolerade. Ring-bussen som tidigare gick till deras äldreboende drogs in pga att SL satte in längre bussar. SL påstår att dom inte kan åka upp och vända utanför boendet. Enligt en busschaufför jag känner skulle det kunna fixas genom att hållplatsen rätades ut. Men det verkar SL inte vara ett dugg intresserade av. Upp till boendet är det en ganska jobbig backe för den som har svårt att gå eller har hjärt/kärlproblem. Men det skiter dom också i. Dessutom dras bussarna som går nedanför backen in när det är helg.
Jag kan inte begripa varför dom måste lägga äldreboenden så himla långt från centrum och butiker i denna kommun.
Hur som helst behövde hon handla lite mat. Som jag skrev i mitt förra inlägg så är ju maten under all kritik på boendet.
På tillbakavägen hämtade vi upp Stefan som följde med hem till mamma och pappa på en fika.
Mamma hade köpt semlor! Haha..vilken tur. Det blir nog dom ända vi får under vår köpfria månad.
Jag hjälpte mamma att plocka bort ljusslingan från balkongen och upptäckte att deras markisställning var på väg ut. Stefan fixerade den på plats igen hoppas att den stannar där.

I kväll har vi sorterat och kastat massor av papper och dvdskivor. Skönt att få det gjort.
På tv visar ZTV ett knäppt program som heter Sushi TV. Japaner verkar vara riktigt knasiga. Herregud vilka konstiga tävlingar och talanger det verka finnas.

Nu ska jag återgå till läsandet av boken jag lånat av Sandra. Vila på gröna ängar av Anne B. Ragde. Den tredje boken i trilogin om släktgården Neshov utanför Trondheim. Den första, Berlinerpopplarna, läste jag på Cypern. Den andra, Eremitkräftorna, hade Sandra lånat på biblioteket och jag hann läsa den innan hon måste lämna igen den. Häromdagen kom hon och berättade att hon lånat även del tre. Hon läste ut den på två dagar och i går fick jag den. Jag läser inte riktigt lika fort som hon men jag har hitills läst drygt 1/3.
Alltså åter till boken, sedan tidigt i säng. I morgon blir det promenad 05,30 och sedan jobbet.

Disney on Ice

I dag var det dags för Disney on Ice med barnbarnen. Vi tyckte att vi var ute i god tid när vi åkte 1 tim och 15 min innan det skulle börja. Normalt tar väl färden in till Globen 40 min. Men nu var det kö på Södra länken och på avfarten mot Globen stod det nästan still. Man blir verkligen förbannad när man ser hur en del bilister bär sig åt. Vi blev omkörda på insidan av en bil som sedan lite längre fram trängde sig in i kön. Därefter åkte han ut på utsidan och körde om ett antal bilar innan han på nytt trängde sig in i kön. Bilen var försedd med ett firmanamn och man har god lust att kontakta dom och berätta hur deras represent bär sig åt i trafiken. Nu var det bråttom så Sandra och barnen hoppade ur bilen och sprang före medan vi parkerade. Vi kom in precis när föreställningen startat. 
Temat i år var prinsessor vilket Mathilda ju gillar. Melker ledsnade efter första akten. Sandra och han stannade kvar utanför och Stefan och jag såg resten tillsammans med Mathilda.
Jag tyckte att det var ungefär samma föreställning som vi såg häromåret, men det var det tydligen inte. Mathilda hade järnkoll och visste exakt vilka skillnaderna var. Man slutar aldrig imponeras över hennes otroliga kom i håg. Hade jag bara hälften av det skulle jag vara supernöjd.

På hemvägen blev det ett snabbt stopp på Mc Donalds för lite lunch. Inte min favoritmat direkt men i bland är det ok.
Sandra släppte av oss hemma där vi hann med en snabb fika innan vi åkte och handlade. Nu har vi handlat mat för 2 veckor. Frukt och grönsaker kommer vi att få komplettera men resten ska nu räcka om vi följer matsedeln.
Så här långt har det ju gått bra. Inga onödiga köp. Mc D var ju trots allt mat.
Hem och fixade middag. Kanongod kyckling med basilikatagliatelle. Rätten hette faktiskt så och var väl kanske inte kanongod, men god. Resterna ska Mamma och Pappa få. Maten på deras äldreboende är allt annat än upplyftande. Trots att dom betalar 5312 kr för bara maten per månad. Idag på trettondagsaftonen fick dom Linssoppa till middag och som efterrätt en liten bit mannagrynspudding utan sylt eller saftsås. Ja, mathållningen på boendet är under all kritik och dom har ingen möjlighet att välja om dom vill betala för maten eller ej. Det är åtskilliga gånger som Mamma handlat mat och lagat till själv för att den serverade maten är så usel. Jag ska skaffa mig lite mer fakta och sedan skriva till kommunen och fråga hur man kan behandla äldre människor så.

I kväll har vi kollat på ytterligare två avsnitt av Mäklarna. Man kan inte annat än skratta åt Cecilia Frodhe och Kjell Bergkvist. Dom spelar ju så himla bra.

I morgon är det sista dagen på denna ledighet. Jag som tyckte att vi hade så himla många dagar ledigt, men dom har ju bara rusat iväg. Tur att det blir lite mjukstart på jobbet. Det blir ju bara onsdag, torsdag och fredag då vi slutar 13,15.


Den här fontänen finns utanför Globen Hotel. Vattnet har frusit till is och det är bara i toppen det fortfarande sprutar lite.Några av figurerna ur dagens Disney on Iceföreställning.Det här var det som Melker tyckte var roligast. Att en av dvärgarna lade sig på bordet och att dom åkte skridskor med stolarna framför sig.


Slutscenen då alla prinsar och prinsessor står i trapporna på det fina slottet.

Matplanering

Nu har jag gjort mina första matlistor och inköpslistor för de två kommande veckorna.
Det var inte lätt. Jag har säker 20 olika kokböcker och en massa mattidningar och ändå är det så himla svårt att få ihop en matlista.
Men, men nu är den gjord. I morgon ska varorna inhandlas och sedan ska vi försöka följa min lista. Vi får väl se hur det går.

I går när vi var hos Sandra och Micke och åt middag så hade jag önskat att jag hade en vidoekamera när Melker kom in i rummet iklädd en svart häx-hatt. Han frågade mig vad jag ville ha. En bil svarade jag och då vände han sig om knäppte med fingrarna, tog av sig hatten och tog fram ett hula-hula halsband (sånt man brukar få på Hawaii). Han såg så kul ut när han stod där med hatten på och knäppte med fingrarna.

Nu ska jag hoppa i säng och i morgon blir det Disney on Ice på Globen tillsammans med Skruttarna Åström och deras mor.

Lilla Max

I dag har vi varit och träffat Max och hans föräldrar igen. Det var ju över en vecka sedan sist. Närmare bestämt på julaftonen.
Oj vad han växer... Och lite röstresurser börjar han också få.
Och oj så söt han är.
Vi fikade och pratade och tittade och tittade på det lilla livet. Och idag var det premiär för farfar att hålla i honom.
Ronja blev som vanligt galen när "farfar" kom. Mig bryr hon sig inte lika mycket om.


Oj, oj pappa vad skäggig du är :-)


Lille skrutten. Han har så många ansiktsuttryck. Man kan titta hur länge som helst på honom och han ändrar uttryck hela tiden.


Även en så liten liten hand behöver manikyr om man inte ska riva sig i ansiktet.


På mammas arm


Undrar vad han ser när han öppnar sina stora ögon.


En stolt farfar som för första gången håller i Max. Den blå sladden går till Max andningslarm.


Max sover så sött i farfars famn. Han är nu drygt 10 veckor gammal. Han skulle egentligen legat i mammas mage fortfarande eller kanske varit precis nyfödd. Han väger ännu inte 3 kg. Men det går sakta men säkert framåt. Innan man vet ordet av ska han börja på gymnasiet........

Att känna lycka!

Ibland kan jag känna en sån enorm lyckokänsla. I tisdags när det var så vackert vinterväder här hos oss tog vi en skogspromenad. Snön eller snarare frosten gnistrade och det var lagom kallt. Och plötsligt blev jag så lyckoglad bl.a över:

Att jag kan:

se
höra
känna
älska

Att jag har:
min fina familj
naturen så nära
mitt hem
ett arbete

Bilder som jag tog under vår promenad:
En frostklädd stolpe på vårt staket


En frostig slånbärskvist
Såna här "nersjunkna" stenar såg vi flera stycken på vår stig. Det ser ut som hjärtan och vi döpte den till kärleksstigen.
Lite senare åkte vi till Väsby Centrum och då var molnen så här vackert belysta.

Kan man bli annat än lycklig?

2009

Inför det nya året har jag inte avgivit några LÖFTEN men Målsättningar (borde nog bli politiker)

Detta gäller för mig och Stefan, (ja han har varit med och bestämt han också):

Köpstopp HELA januari (sedan får vi se)
Hädanefter ska jag tänka efter 10 ggr innan jag köper något jag egentligen inte behöver. Det finns redan alldeles för mycket prylar som bara står i skåpen. För att inte tala om kläder som aldrig använts. Vissa har till och med prislappen hänger kvar.

Promenad MINST tre gånger varje vecka
Ute eller på löpband. Jag ska också ta upp gympan, men inte på gym. Tidigare körde jag ofta hemma framför videon. Det ska jag börja med igen.

Matsedlar
Det är så jobbigt att varje dag hitta på något att äta. Ofta blir det något som man bara slänger ihop för att man är hungrig.
Matsedlar för 14 dagar i taget, lunch och middag med början vecka 2!

Viktväkteri
Stefan ska ner i vikt och bort med den farliga magen. Jag ska hålla min vikt.

Jag är ganska envis när jag sätter den sidan till så det ska nog gå bra! Stefan påstår att han har karaktär (hmmm) upp till bevis säger jag bara!

Nu ska jag slänga ut vår barrande gran! Stefan är på Spinning (bra början)

Nyårsdagen och fredag

Efter frukost gick vi en härlig promenad ner till Tällbergs by. Vädret var strålande vackert. Trots att byn är så liten finns det massor av hotell och konferensanläggningar. Många små butiker att titta i.

Den här vackra vyn var vad vi såg då vi drog upp rullgardinen på morgonen
Några duvor kurar i gluggarna och på taket.


Redo att gå upp till hotellet och äta frukost. En 75 m lång tur som tog flera extra minuter pga. den vackra utsikten.
Det är synd att det inte gör sig lika bra på bild som det ser ut i verkligheten.


Solen på väg upp över Siljan.


Bilden tagen från hotellets entré. I den långa längan till höger låg våra rum.


Utsikt från ett fönster på översta våningen i hotellets ursprungsdel.

Det är andlöst vackert!
Det var en väldig skillnad att vara här nu mot hur det var i somras då vi hyrde stuga i Siljansnäs och åkte hit en av dagarna. Då vräkte regnet ner och det var allt annat än vackert. Men nu kan jag förstå att det måste vara minst lika vackert en solig sommardag.

Bilder från vår promenad:
Thord, jag och Stefan


En bil man kan hyra och bli skjutsad runt i Tällberg.


Typisk midsommarstång. Kul kontrast mot snön.Lite frusna sökte vi oss till ett kafé där vi åt såna här jättebullar.
Ja, Eva och jag delade förståss på en, med kanel i. Dom var gigantiska och otroligt goda.


Sista bilden innan mitt batteri tog slut.
Sedan klantade jag mig något alldeles otroligt och inga mer bilder togs.

Efter promenaden blev det öl & macka i baren på hotellet innan vi gick till våra rum och vilade inför kvällens middag.

Då fick vi:
Förrätt: Matjesilltårta smaksatt med äpple & dill och till det en bit västerbottenost.
Huvudrätt: Grillat kalvinnanlår med svamprisotto och örtvelote (sås)
Efterrätt: Lättfrusen chokladterrine med vanlijglass och hallon.
Till det repris på vinet, men nu delade vi på 1 flaska.
Det är en hiskelig tur att portionerna är små annars skulle man ju rullat fram.

Efter middagen tog vi med oss kaffet upp på övervåningen i hotellet (där stjärnfönstret här ovanför finns). Det var som att sitta i ett vardagsrum. Mysigt. Här fanns också en massagefotölj som vi testade. Det var tur att det inte kom fler gäster när Eva provade den. Fotöljen stod bakom en vägg och syntes inte från dörren. Hade någon kommit hade dom nog trott att det var något helt annat som försiggicks. Hon stönade och suckade samtidigt som Thordan frågade om det var skönt....
hahaha...
Det blev en tidig kväll. Vi var alla trötta och skulle upp tidigt i morse. Stefan skulle ta en massagebehandling i Spa:et kl. 9,00 och innan dess hinna med frukost.
Under frukosten ringde dom och sa att dom ville ändra tid för att massösen fått förhinder men då valde han att skippa. Vi packade ihop våra saker och begav oss hemåt i stället.
Det blev ett bra nyårshelg i fin omgivning och med god mat.
Men! Från och med nu är det återhållsamhet som gäller........

På turné igen.

Jag som hade sagt att vi skulle vara hemma och "bara vara" under julhelgen. Men nu har det ju blivit ett väldigt farande. Nyårets resa var dock inplanerad sedan länge.
Vid tretiden på nyårsaftonen kom vi upp till Tällberg och hotell
Dalecarlia 
Det var så vackert.

Gnistrande snö, solen som var på väg ner och runt 7-8 grader kallt.
Vi installerade oss på våra rum i en byggnad 75 m från huvudbyggnaden innan vi gick tillbaka upp till baren där det serverades lite plockmat. Trötta efter uppfärden tog vi därefter en liten tupplur innan det var dags att snygga till sig och gå och äta nyårsmiddag.

Eva och jag i våra tjusiga klänningar. 

Först blev det välkomstdrink i baren. Nåt rosa bubbel som jag inte gillade. Plötsligt fick Stefan se en av mina gamla arbetskamrater gå förbi oss. När han kom tillbaka hejade vi på honom och pratade några ord. Han var där med sin flickvän och ett annat par.
Vid 19-tiden fick vi gå och sätta oss i matsalen. Härligt att sitta och bara bli serverad. Inte behöva tänka ut vad vi skulle äta, laga till maten och sedan ta reda på disken.
Förrätt:


Helleflundracarpaccio med len blomkålscreme, sallad på hummer & granatäpple samt skaldjursgelé.

Mellanrätt:
Terrine på anka, fläsk och anklever med ragu på linser, rostade pistagenötter, torkade aprikoser och tryffelvinegrett.

Huvudrätt:
Renytterfilé med stekt svart trumpetsvamp. Serverad med mandelpotatisterrin, rostade kastanjer & fikon samt vitlökscremé & porvinssås.

Efterrätt:


Vit & mörk chokladterrin med blodapelsinsorbet och brownie crisp.
Obs! Vinfläcken under glaset var det servitören som gjorde. Inte jag.

Det var så smarrigt.
Till all den goda maten kunde man även köpa ett vinpaket. För.........425:- (Fyrahundratjugofem)/person!!! Alltså drygt 100 kr glaset!
Vi nöjde oss med två flaskor Norton, ett jättegott rött vin och vanligt vatten.
Efter maten var det underhållning i pianobaren. En jätte duktig kille vid namn Rickard Sigvardsson spelade och sjöng. Han var otroligt duktig och klarade de flesta typer av musik.
Vid tolvslaget serverades ett glas bubbel och utanför blev det fyrverkeri.Vi stannade kvar ytterligare någon halvtimme innan vi stöp i säng. Vi är verkligen riktiga partymänniskor.....haha!