Fest för Micke.....

I går var vi hos familjen Åström för att fira att Micke fyllt år tidigare i veckan.
Det var några kompispar med barn, Kusin Åsa med familj, Nicklas, Sandra och Max. Och så Stefan och jag.
Trots att jag lyckats slumra till 30 min innan det var dags att göra sig i ordning och gå så var jag trött.
Det var otroligt varmt och fuktigt.
Man hinner inte mer än torka sig efter duschen och börja klä sig så är man genomsvettig igen.
Vi satt inomhus och väntade på vår "sittning". Först åt alla barn. Så kunde dom leka och bada medan vi åt i lugn och ro.
Vi bjöds på grillat med goda tillbehör.
Kladdkaka med grädde och Rabarbercheesecake till kaffet.
Usch vad vi har ätit mycket de senaste dagarna. På onsdag är det kalas igen men sedan får det vara slut på allt frossande. Jag mår inte bra av att äta så här.
Efter maten ville Max leka och jag skulle vara med. Han och jag lekte med bilar i Melkers rum. Försökte jag med att vi skulle gå ner till dom andra skrek han bara NEEEEJ! SITT! Knasungen.
Vid tio kände vi att det nog var dags att tacka för oss och gå hem. Sandra, Nicklas och Max åkte också hem. Resten av gästerna som inte skulle sova över hade stannat till en bra bit över midnatt. Då sov vi gott i våra sängar.
Men innan dess tittade vi på Sommarkväll som vi hade spelat in. Det var det programmet som vi var med på inspelningen av och som jag skrivit om HÄR. Nu när vi såg det i den nedklippta versionen var det mycket bättre än jag trodde det skulle bli.
Stefans flint syntes rätt ofta i rutan och jag syntes när Pernilla Andersson spelade.

Ingen lust......

...till någonting. Så har det varit idag.
Men jag har i alla fall rensat bort lite växtlighet på kullen vid dammen, tagit en cykeltur till Mamma och Pappa och fikat.
Nu har vi ätit lite räkor och rostat bröd. I morgon startar vår sista semestervecka och det känns som om tiden bara rusat iväg.
Är det kanske lite jobbångest jag känner av idag? Jag har läst någonstans att man ska ha minst 3 veckors semesterför att:
Vecka 1 går åt till att varva ner
Vecka 2 kan man slappa och njuta
Vecka 3 börjar upptrappningen igen
Nu har ju jag haft 2 veckor att slappa och njuta. Det är första gången vi har så många veckor i rad.
Ute är det så varmt och torrt att mina växter törstar ihjäl. Jag vattnar och vattnar men lika fort torkar dom ut igen.
Men min Bougainville som jag köpte på försommaren och som först tappade alla blommorna har nu blommat om med massor av blommor och nya blad. Den trivs väl i den fuktiga värmen.
I morgon är det första augusti. Den sista riktiga sommarmånaden börjar.
Usch vad snabbt det går.

Vår tredje vecka....

....av semestern har vi mest varit hemma.
I måndags och tisdags hade vi Sandra, Nicklas och Max här på middag då dom haft hantverkare hemma som målat i köket. Inte så kul att laga mat och äta där då. Trevligt att ha dom här.
I torsdags var vi barnvakt till Mathilda och Melker medan Sandra och Micke var och tittade på kök på Kvik.
Mathilda ville stanna kvar när dom andra gick hem och det fick hon så klart.
Hon och jag lekte med dockor och jag hoppas att inga grannar såg mig när jag gick i trädgården med Sandras gamla babydocka på höften hihi. En del börjar ju leka med dockor när dom blir gamla men riktigt där är jag inte än. Sandra själv var inget intresserad av sina dockor när hon var barn. Precis när jag var färdig med middagen ringde Sandra och frågade om Melker fick komma upp igen och det fick han ju. Mathilda blev väl inte jätteglad över det direkt då hon ville ha mormor för sig själv ett tag. Men det gick bra. Vi fortsatte med dockorna en stund till efter maten.
Klockan åtta tyckte vi det var dags att återlämna barnen till deras föräldrar så vi gick med dem ner. Vi stannande kvar en liten stund innan vi gick hem igen.
På kvällen satt vi i uterummet och tittade på reprisen av Sommarkväll med Richard Olsson. Klockan var ca 22,30 när det ringde på dörren. Stefan öppnade och där stod vår granne och undrade om vi ville komma på grillmiddag på fredag kväll. Det ville vi gärna.

I går fredag åkte vi till Uppsala och Akademiska där Stefan hade tid för att kolla sitt öga. Han fick komma in direkt och det gick fort och bra.
Efter det åkte vi till systemet och köpte lite vin dels för att ha hemma men också som presenter. Vi hann med Bauhaus och att lämna lite prylar till min fd arbetskamrat på hans nya jobb.

kl. fem gick vi över till grannarna. Det var vi och Anne-Mari och Eskil som var bjudna.
Vi fick en fördrink innan maten blev klar.
Vi bjöds på himmelskt god grillad lammstek och potatisgratäng. Åh så gott det var. Köttet smälte nästan i munnen.
Jag åt mer än jag borde. Jordgubbar och glass till efterrätt och kladdkaka och grädde till kaffet. Magen stod i fyra hörn när vi gick hem vid midnatt.

Vi hade hunnit lägga oss och läsa lite när telefonen ringde.
Det var Nicklas som undrade om vi kunde passa Max för Sandra behövde åka till akuten och visa upp sitt ben. Hon har fyllt i en tatuering som nu gav henne besvär.
Eftersom vi druckit vin till maten kunde vi inte köra. Även om jag kände mig helt nykter så ville jag inte riskera något. Sandra fick komma och hämta oss. Vi kröp ner hos Max direkt när dom åkte. Jag kunde inte sova. Stefan och Max snarkade ikapp emellanåt. Är man inte van att ha barn i sängen så är det svårt att sova. Han snurrade, gnydde och drömde. Jag var uppe och gick runt lite vid två tillfällen. Jag lyckades slumra till strax innan Sandra och Nicklas kom hem igen vid sextiden. Då vaknade även Max till och Nicklas kröp ner och löste av oss medan Sandra skjutsade oss hem igen. Jag tror inte att Max hann fatta att farmor och farfar legat hos honom större delen av natten. Halv sju kröp jag ner i min säng och somnade ganska snabbt.
Tio över tio väcktes vi av telefonen. Nu var det mamma som ringde. Jisses vad trött jag var.
Dagen har gått i slowmotion och nu ska jag ta en powernap innan det är dags för nästa fest. Vi ska fira att Micke fyllt år i veckan.


Ordlös Onsdag - typiskt svenskt



Fler Ordlös Onsdagbilder kan du titta på
HÄR

Teater och släktmiddag

När vi kom tillbaka till Kalmar efter vår lilla Skånetripp hade Ingers son Jim, hans sambo Linda och lilla Sigrid också kommit dit.
Vi stannade till på Maxi och köpte ingredienser och tillbehör till Tacos innan vi åkte hem till Inger.
Efter en stund kom dom andra också dit.
Det var första gången jag träffade Linda och Sigrid. Linda visade sig vara en jättetrevlig och social tjej. Lilla Sigrid, ett riktigt litet charmtroll och hon är nog den mest behändiga lilla unge jag träffat. Så tillfreds med att bara lulla runt och roa sig själv och charma oss alla. Det blev en trevlig kväll.


Jim med sin lilla Sigrid

På promenad


Farmor Inger busar med Sigrid


Fyra generationer. Sigrid, Pappa Jim, Farmor Inger och Farmors mor/gammelmormor Britt


Sigrid äter röda vinbär.
Fredagen blev lugn. Jim, Linda, Sigrid och Ingers X Lennart kom och fikade med oss och på eftermiddagen skjutsade Inger och jag mamma till flyget då hon skulle åka hem igen.
Kvällen tillbringade vi hemma tillsammans med Linda och Sigrid. Jim var på fest med gamla kompisar.
Lördagen var ungefär som fredagen men på eftermiddagen gick Inger, Stefan och jag på teater på Krusenstjernska Gården. Dom visade Ett makalöst bröllop med Tomas Pettersson och David Batra bl.a. Stefan hade köpt biljetter utan att vi visste det. Föreställningen var desamma som Bruden som visste för lite som vi såg med Pernilla Wahlgren, Peter Magnusson och Martin Björk för ett par år sedan och som jag nog tyckte var lite bättre. Men det var trevligt ändå. Kl.18 var föreställningen slut och vi åkte hem och lämnade av våra regnkläder mm innan vi tillsammans med Sara gick vidare hem till Lennart för att äta middag. Med var också Lennarts särbo G.


Ett makalöst bröllop.
Vi bjöds på god grillad fläskfilé, ugnsstekt potatis, tzatziki och sallad. Mycket gott och mycket trevligt.
När vi kom hem hade Sara som gått hem före oss skrivit ett fint meddelande till sin favvomoster (jag) som gjorde mig varm i hjärtat.

Jim, Linda och Stefan mätta och nöjda efter en god middag.

Söndag morgon vaknade vi av mobillarmet kl. 06,30. Vi gick upp och packade ihop alla våra prylar och fixade frukost innan jag väckte Inger. Efter frukosten tackade vi för oss och åkte hem.

Kivik och Kaffestugan Annorlunda

I torsdags efter frukosten packade vi ihop alla våra prylar och checkade ut från Talldungen.
Vi passerade resterna av Kiviks marknad


Färden gick till Äppelhuset i Kivik. Där började vi med att gå ett varv i butiken där vi handlade.

Sylt och chutney


Hallonsås

Sedan gick vi igenom fabriken, kunskapsförrådet, sortimentsodlingen, kulturodlingen och sinnenas trädgård. I sortimentsodling fanns ett träd som verkligen väckte bardomsminnen till liv. Transparante blanche. Farmor och farfar hade sådana äpplen och dom var så goda. Ljust gröna, lite avlånga i formen och med ett fruktkött som nästan är genomskinligt när dom är riktigt mogna.


Sortimentsodlingen


Vackra äpplen. Minns inte vad det var för sort.

Vädret var inte med oss direkt. Det småregnade nästan hela tiden.


Vi åkte vidare mot mysiga Kaffestugan
Annorlunda där vi fikade. Vi åt dock inte av kaffebrödsbuffén utan beställde varsin fralla med ost och skinka. När vi fikat klart vräkte det ner och vi fick skynda oss tillbaka till bilen.





Vi tog en snabb sväng ner mot hamnen i Kivik där vi tittade på kläder och Inger köpte ett regnställ till sitt lilla barnbarn Sigrid.

Nu var det dags för oss att börja ta oss upp mot Kalmar igen. Vi stannade vid Galtsjön där vi åt en sen lunch.
Vi var tillbaka i Kalmar vid 17-tiden.

Vi hade fina dagar i Skåne och Österlen. Synd bara att vädret var så dåligt. Det är inte lika trevligt att strosa runt i de mysiga fiskebyarna när regnet står som spön i backen. Några bad blev det inte heller. Mamma som införskaffat en alldeles ny baddräkt och allt.


En innedag...

passar det perfekt att sortera och kasta recept....


Jag har mani på att riva ur recept och spara. Dessutom hämtar jag massor av recept på nätet. Recept som jag sedan aldrig använder.
Det blev en halv papperskasse att slänga.

I kväll har familjen Ekwall/ Öhlin varit här på spontanmiddag. Så trevligt.

Så är vi hemma igen....

...efter vår lilla tripp till Kalmar och Skåne.
I måndags morse kl. 06,00 satte vi oss i bilen och påbörjade färden ner till Kalmar.
Vi stannade bara till och tog en fika ur medhavd matsäck samt gjorde ett toabesök och var framme i Kalmar runt 11.
Mamma som flög ner kvällen innan var alltså redan på plats.
Tisdag morgon packade mamma, Inger, Stefa och jag in oss i vår bil och åkte mot Skåne.
Vi tog vägen via Växjö där vi besökte Huseby Bruk.
Där strövade vi runt i någon timma. Vi åt räkmacka till lunch och mamma blev kär i en docka som hon bara måste köpa.
Lilla Ebba-Lotta som dockan senare på kvällen döptes till, måste också sitta bältad i bilen.
Oj vad kul vi hade med den dockan resten av dagarna. Hade folk hört oss skulle vi ha spärrats in någonstans.
Kaffe och macka på Huseby
Därefter åkte vi vidare mot Brösarp där vi bokat rum på Talldungens B & B. Vi var lite tidiga då incheckning inte var förrän 17,00 så vi tänkte att vi skulle åka en tur med ångloket mellan Brösarp och S:t Olof. Men det visade sig att sista avgång var 15,25 och vi var för sen. I stället åkte vi till Ravlunda kyrka och tittade på Fritiof Nilsson Piratens och Olle Adolphssons gravar.
Vi fick sitta 25 min och vänta i trädgården också innan det var dags att check in.
När vi fått våra rum åkte vi in till Brösarp och köpte pizzor som vi tog med tillbaka och åt i trädgården. Det var en härlig kväll och vi kunde sitta ute nästan till 20.
Det lilla takfönstret till vänster satt i vårt rum.
Vårt rum.
Skiftbyte i Bregottfabriken? Korna gick på en kulle utanför Talldungen.
Det visade sig att Talldungens övertagits bara en månad tidigare av två par från Uppsala. Mor och dotter med respektive. De hade förverkligat en sån dröm som jag haft. Häftigt.
Efter den härliga frukosten nästa morgon åkte vi till Glimmingehus där vi deltog i en guidad tur. Stefan och jag som varit med om det tidigare blev lite besvikna. Förra gången hade vi en mycket mer inspirerande guide som verkligen kunde berätta om livet på borgen.
Stefan har hamnat i stupstocken.
Det var lite jobbigt för mamma att gå i alla trappor men det gick ganska bra ändå.
Nästa stopp blev Simrishamn. Där tog vi en fika innan vi såg oss om lite grann. Tyvärr var inte vädret med oss regnet hängde i luften hela tiden. Vi besökte Medelhavsträdgården där jag köpte två tofsar.
Mitt kaffe jag drack i Simrishamn. Ett hjärta som blev till en....
Vitlök!
Tofsarna jag köpte. Vet inte vad jag ska ha dom till men jag gillade färgen.
Vi åkte vidare mot Brantevik där vi hade tänkt äta nere vid hamnen, men det kändes inte så lockande med tanke på vädret så vi åkte vidare till Skillinge där vi åt lunch på Hamnkrogen.
Därefter åkte vidare till Kåseberga och Ale stenar. Jag trodde att det gick att ta sig in till stensättningen från baksidan där det inte är så brant backe. Men det gick inte. Mamma hade aldrig klarat den branta stigen upp så vi tog bara en runda ner till hamnen.
På kvällen åt vi middag på Brösarps Gästgiveri.
Jag passade på att prova på Äkta skånsk Äggakaka med Fläsk och lingon. De andra åt lamm.
Lite kändisspotting blev det. Björn Ranelid satt på Gästgiveriets uteservering när vi gick in på restaurangen.
Skånsk Äggakaka med knaperstekt fläsk och lingonsylt.
De andra åt dessert men jag orkade ingen då äggakakan var så mäktig
Forts..........

Det finns inte ord....

...för den sorg och avsky man känner inför det som hänt i vårt grannland Norge.
När vi först såg på nyheterna i fredags att en bomb sprängts i Oslo så trodde jag inte det var sant. En sådan förödelse i Oslo! Vad var detta? Ett terrordåd så nära oss?
Tur tyckte vi att det trots allt inte var så många dödsoffer, med tanke på hur alla byggnader och gatorna såg ut.
Något senare kommer nästa chock. Någon har mejat ner ett stort antal ungdomar på läger på en ö utanför Oslo.
Han har utgett sig för att vara polis och ska hjälpa dem. Får dem att samlas runt honom och då mejar han ner dem. Under 1½ timme hinner han leta upp ungdomar som i förtvivlan gömt sig och kallblodigt meja ner dem.
Det är så makabert och ofattbart. Polisen som ska vara våra räddare i nöden. Som vi ska kunna lita på. Det är så hemskt att jag inte orkar läsa tidningarna.
Hur kan en människa bli så sjuk att man iscensätter något liknande. Det är totalt ofattbart.
Mina tankar går till alla överlevande, det dödas anhöriga och såklart hela norska folket.
Jag lånar samma bild som Sandra lagt upp.

SMS-inlägg

20110718378 (MMS)


Livrustkammaren och Saltis....

I går morse sov vi ganska länge. B-M och B sov i våra sängar och vi sov i bäddsoffan.
Alla som sover i våra sängar med Tempurmadrasser säger att dom sover så gott och länge.
Efter frukosten som vi fick äta inne pga att det var så kallt ute. bara +14-15, packade vi in oss i bilarna.
Vi åkte till Barkarby där vi parkerade en av bilarna innan vi åkte in till stan och Stockholms slott. Bosse ville gå på Livrustkammaren. Vi hade ju planerat det förra året men då blev han sjuk. Nu kom vi äntligen iväg.
Vi parkerade på Riddarholmen och gick sedan upp mot slottet.
Precis när vi kom dit skulle det bli vaktombyte och vi stannade och tittade på det.
Jag är född i Stockholm och har bott i närområdet i hela mitt liv, men det här var nog första gången jag såg detta.
Det var mycket turister där.
När paraden passerat tog vi oss ner till Livrustkammaren.
Det är ganska kul att gå och se på alla vagnar, rustningar och kläder. B-M tyckte nog inte att det var lika kul.
Samtidigt som vi gick där kom en familj med tre pojkar i åldrarna 8-12 någonting. Dom bar på ett skrin och jag blev så nyfiken så jag frågade vad det var. Mamman berättade att barnen skulle leta efter möss. Till de montrar där det satt en mus fanns det i skrinet ett kort som berättade lite om kungen och det som fanns i montern sedan fick barnen en fråga eller uppgift. Exempelvis: ta fram den summa pengar ur skrinet som kungen betalade för hästen. Jättekul idé. Ett kul sätt att lära sig sin historia också. Pappan i familjen var verkligen engagerad och fick med sig sina pojkar i uppgifterna.
Här har jag smygfotat pojkarna med skrinet. Man ser också den lilla musen till höger på golvet i montern.
När vi kände oss klara med Livrustkammaren var det dags för lunch. Vi åt pizza på en restaurang på vägen tillbaka mot Riddarholmen och bilen. Restaurangen låg mitt emot Christina Schollins änglabod. Den ska läggas ner och hon hade utförsäljning. Vi slank in och tittade lite snabbt. På disken stod en skylt med texten att hon kl. 18 skulle berätta en hemlighet. Stefan frågade om hon inte kunde avslöja den redan nu. Jo om du sätter dig i salongen och väntar 15 min ska jag avslöja den sade hon. Men det hade vi inte tid att vänta på. Det fick förbli en hemlighet för oss.
Efter lunchen tog vi vår bil tillbaka till Barkarby för att hämta B-M & Bosses bil. Dom skulle sedan åka via Enköping hem till Mjölby igen. Innan vi skiljdes åt gick vi in på inredningsbutiken Chilli. Där stötte jag på min kusin Karin. Det var länge sedan vi sågs senast. Det var på min moster/hennes mamma Ingeborgs begravning 2003. Trots att vi inte bor så långt ifrån varandra så ses vi inte speciellt ofta alltså.
B-M och Bosse påbörjade resan hem och Stefan och jag gick in på Electrolux Home och reklamerade en pryl till våra garderober.
Därefter åkte vi tillbaka in mot stan och ut till Saltsjöbaden och Eva och Thordan.
Där bjöds vi på god grillad mat och trevligt sällskap.
Efter ett par timmar tog vi med oss mamma, som varit där sedan i torsdags, hem.
Vi var trötta och lite frusna då det blåste kyliga vindar när vi satt ute och åt.
Vi lämnade av mamma hemma hos henne och åkte sedan hem och tog det lugnt resten av kvällen.

Altansnickeri och Slottsbesök....

....har gått.
I tisdags åkte Stefan ut till Sandra, Nicklas och Max för att hjälpa till med snickeriet.
Jag städade färdigt här hemma och åktesedan ut dit jag med.
Max blir alldeles till sig när han ser att jag kommer. Jag blir så glad i hela kroppen. Härligt. Lite senare kom även Sandras pappa Jens och hjälpte till med snickrandet.
När vi lekt lite ville Max bada. Han och jag badade i över en timme medan gubbarna snicklrade runt oss.
Vi stannade på mat och innan vi åt hann gubbarna också ta ett bad.
En mycket mysig eftermiddag och kväll blev det.
På onsdagen fortsatte vi pyssla lite hemma innan vi åkte och hämtade upp mamma som varit och besökt pappa.
Vi åkte till Maxi där vi handlade.
Efter det åkte vi hem till oss och fikade.
Jag rensade i rabatterna, vattnade och fixade.
Sen bjöd vi mamma på middag. Italienska kotletter och kokt potatis. Jordgubbar och glass.
Torsdag förmiddag kom Stefans syster och svåger, Britt-Marie och Bosse. Jag fixade lunch: Hemmagjord potatissallad och rostbiff. Sen åkte vi till Rosersbers slott där dom hade utställning av Viktoria och Daniels bröllopspresenter. Just den utställningen var inte mycket att se, men man kan ju bli förundrad över hur mycket arbete folk lagt ner på konstiga saker. Virkade bröllopspar mm. En riktigt fin broderad linneduk i jätteformat fanns där med. Den blev jag imponerad av. Den hade en ring broderade blommor i pyttesmå korsstygn mitt på. Det måste ha tagit otroligt lång tid att brodera. Själv har jag en stor duk som jag har hållit på med i säkert 10 år och det är inga små stygn, mest stjälkstygn. Sedan har jag en julgransmatta som jag hållit på med också närmare 10 år. Vi får väl se om dom någonsin blir färdiga.
Vi gick en guidad visning i slottet också. Och det bestående minnet är väl att om det finns färgat glas mitt i en kristallkrona så är den troligen tillverkad i ryssland. En enorm sådan hängde i biblioteket på slottet. Jo sedan lärde jag mig att kung Karl XIV Johan hade en jättesmal säng för att han snabbt skulle kunna komma upp om det hände något.
Efter slottsbesöket åkte vi till Sigtuna där vi gick längs strandpromenaden bort till Våfflan.
Vid en av bryggorna fanns ett Vikingaläger. Där fick man prova på att baka tunnbröd på Vikingavis.
Stefan och Bosse ville prova på.
Här gräddas brödet som sedan åts med smör, honung och salt. Gott!
Vi erbjöds också att få åka med i Vinkingabåten, men det avböjde vi då det blåste rätt kalla vindar.
Vi gick istället bort mot Våfflan där vi köpte oss varsin glass innan vi via Stora gatan tog oss tillbaka till bilen.
Vägen hem gick via Sandra, Nicklas och Max för att Britt-Marie och Bosse skulle få se hur de bor och förstås hälsa på dem.
Max tog emot mig med glada tjut och rop igen. Gullungen.
När vi kom hem igen lagade jag mat. Lax med smör, dill och purjolök i ugnen. Potatis, romsås och sallad.
Glass och jordgubbar efteråt. Det gäller att passa på att äta jordgubba nu. Strax är det slut på säsongen.

Grillning, Lek med Max och fika hos Birgitta

I går höll vi på och pysslade lite här hemma. Jag påbörjade städning av huset och Stefan fixade ute.
Mot kvällningen blev det ett snabbt dopp i poolen innan vi gjorde oss iordning och gick över till grannarna för att äta middag.
Vi fick en Dry Martini tll fördrink och sedan en halv avokado med god fyllning.
Sedan blev det grillspett med potatis och goda såser.
Till dessert fick vi pannacotta med färska blåbär bl.a.
Det var så gott alltihop.
Sist blev det kaffe med goda kakor.
Vi var inte hemma igen förrän strax före midnatt.
Efter frukosten idag tog vi cyklarna ut till fam Öhlin-Ekwall.
Stefan hjälpte Nicklas att snickra på den jättelika altanen. Jag lekte med Max.
Vi körde barnvagn/dockvagn. Lekte med bilar, lekte i lekstugan, sparkade boll mm.
Sandra bjöd på Isterband och dillstuvad potatis. Jättegott. Det var längesedan jag åt det senast.
När Max sov middag började Sandra och jag att rensa och ordna till i deras garderober.
Efter en stund kom även Sandra Å, Mathilda och Melker.
Dom hade med sig goda blåbärsbullar som vi fick till fikat.
Melker och Mathilda gjorde en tavla som Sandra Ö ska ha på lilla toan och Sandra Å hjälpte oss e stund med garderobsröjningen.
När Max vaknat tog Sandra Å, Mathilda och Melker över lekandet med honom och jag kunde fortsätta med garderoberna.
Klockan fem slängde vi oss på Cyklarna och trampade de nästan 6 kilometrarna hem igen. 18 min tog det och det var jobbigt. Trötta ben.
Vi hann bara med en snabb dusch och en tallrik yoghurt innan vi tillsammans med grannarna Anne-Marie och Eskil åkte till Birgitta i Helenelund. Hon hade tagit hem lite koppar från dotterns loppis och som jag skulle titta på.
A-M hade bakat en ljus kladdkaka som hon tog med och Birgitta bjöd på kaffe. Trevligt att träffas så där halvt oplanerat en vardagskväll. Det är sånt som är så trevligt med sommaren och semestern.
Strax för nio åkte vi hemåt igen. I kväll har jag tagit hand om tvätt och manglat några lakan.
Nu är jag trött både i benen och huvudet och sängen hägrar.
Vår första riktiga semesterdag är slut.
Nicklas och Stefan i snickartgen.
Max sopar

Middag på Greken och Cross i Väsjöbacken

I går firade vi att Melker nu har blivit så stor att han faktiskt slutat på dagis och att vi påbörjar vår semester. Alla utom Micke som har några dagar kvar att jobba.
Vi firade genom att äta middag på ett helvetesvarm Grekens i Knivsta. Alla bord ute var upptagna så vi fick sitta inomhus. Det var som i en bastu.
Jag åt baconlindad kyckling på spett.Tzatsiki och klyftpotatis. Till efterrätt åt jag Grekens äppelkaka med vaniljglass och vaniljsås. Dom andra åt bl.a Mezetallrik och jag tror Stefan åt Sovlaki och något mer.
Smarrigt var det.
Tack Sandra och Micke som bjöd oss på middagen.
I dag har vi varit och tittat på Nicklas när han körde cross i slalombacken i Sollentuna.
Vi hämtade upp Max och tog med oss honom så att mamma Sandra skulle kunna fixa lite hemma i lugn och ro.
Det var inga som helst problem att ha honom med sig. På förmiddagen när vi åkte var det lite mulet och jag valde att ta jeans på mig. Men huvva vad varmt det blev. Solen strålade och det blev hett och dammigt där i backen.
När nicklas kört första heatet (där han blev 6:a) kom även Sandra Å, Mathilda och Melker. I nästa heat blev Nicklas 4:a och i det tredje blev ham återigen 6:a.
I finalen var han inblandad i en vurpa men lyckades ta sig upp till 15:e plats. Bra gjort. Och bra att han dessutom inte skadade sig i vurpan.
Förrutom att titta på Nicklas hann vi med att titta på hundar som badade, barn som badade och en andmamma med sin fyra små fjunbollar.
När Nicklas kört klart åkte Max, Stefan och jag hem. Vi stannade till på Shell i Stora Väsby och köpte varsin glass.
När vi kom hem bjöd Sandra oss på kaffe. Vi lekte lite med Max också innan det var dags att åka hem till oss.
Vi var så trötta att det blev en liten tupplur innan jag gjorde iordning middagen.
Natten till idag var vidrig. Jag hade så svårt att somna och när jag nästan somnade så kände jag plötsligt något på ena kinden. Jag trodde det var ett hårstrå eller något sånt så jag skulle sopa bort det. Då känner jag att något springer rakt över ansiktet. Jag slog bort det och for upp ur sängen. Tände lampan och fick se en liten spindel på golvet bredvid sängen. Jag dödade den (därför regnade det lite senare under natten) och släckte lampan och kröp ner i sängen igen. Till slut lyckades jag somna men har vaknat flera gånger bl.a av att det regnade. Sen började skatorna och kråkorna låta och halv åtta larmade mobilen.
Bilder från dagen
Nicklas med nr 1177 längst till vänster
Upp i backen ska han köra och sedan zickzacka sig ner igen varv efter varv i 10 min.
I väntan på start
Dom tre kusinerna Melker, Max och Mathilda tittar när starten går

Städ och röjning

I torsdags var jag, Sandra Å, Mathilda och Melker hos Sandra Ö, Nicklas och Max.
Vi skulle hjälpa Sandra Ö att röja lite.
Dom har fått ta över i stort sett två kompletta hem plus sitt eget och nu efter flytt och i väntan på renovering är det lite rörigt på några ställen.
Efter middagen som Sandra Å tillagade tog jag mig an tvättstugan.
Mycket prylar var det.
En del slängdes och resten försökte vi sortera in på bra platser tills den stora renoveringen blir av i höst någon gång.
Före
Efter

Före
Efter







På måndag fortsätter vi rensningen

Sommarkväll med Lotta Bromé

I onsdags var jag, Stefan, Anne-Mari och Eskil på inspelningen av Sommarkväll med Lotta Bromé. Hennes gäster var Pernilla Andersson, Carolina Gynning och Richard Wolff.
Inspelningen var på Bockholmen, Bergshamra.
Vi hade bokat bord på restaurangen kl. 18 men var där redan 17,30.
i gick er till inspelnngsplastsen där vi blev avprickade på en lista. Vi markerade våra platser med tröjor och jackor innan vi gick till restaurangen där vi skulle äta. I ett tält låg Lotta insvept i filtar. Bredvid stod en rullstol och på marken låg ett par kryckor. Hon såg så eländig ut att vi trodde hon var sjuk.
Vi gick upp till restaurangen och beställde mat.
Jag och Stefan åt
Rödingfilé lilla Toscana
ångbakad 39 grader, tomat, basilika, mozzarella, krämig scharlottenlök,
sardeller, gröna oliver, citron.

Anne-Marie och Eskil valde:
Fläsksida på bondkvinnans vis
långsamt bakad svensk gårdsgris, haricot verts, spetskål, syrliga kantareller,
stekjos och mandelpotatispuré med sommartryffel

Till dessert valde vi alla fyra

En burk med gammaldags kärlek
pannacotta på vanilj och kardemumma, hallonkompott,
färska jordgubbar, chokladkrisp

När vi satt och åt kom Lotta linkande med kryckor förbi oss. Hon hade vänster ben i gips. Nu var hon sminkad och stylad och såg mycket piggare ut.

Kvart i åtta och efter två toabesök gick vi och intog våra platser. Man får ju inte lämna platsen när inspelningen väl börjar så jag var lite nojjig innan och ville vara säker på att jag inte skulle bli nödig. Inspelningen tog ca 1½ tim.
Några omtagningar fick göras då någon kom av sig eller då en luftballong passerade ganska lågt precis över oss när Pernilla sjöng.
I programmet förekommer två inslag som är filmade på annan plats och medan dom sändes bättrades sminket på bl.a.
När allt var klart gick vi fram till köket där kocken Lisa lagat mat. Vi fick smaka på lite rester av desserten. Jordgubbar och mashmallows.
Jag tog några kort på Lotta och hennes gäster innan vi tog oss tillbaka till bilen och åkte hem.
Det blev en trevlig kväll så där mitt i veckan.










Maten var godare än den ser ut. Jag tycker nog inte att det var direkt världsklass på uppläggningen.


Anne-Maries och Eskils mat ser godare ut.


Lotta berättar att hon halkat på en hal klippa och brutit fotleden.




Den här bilden hade jag framför mig med jämna mellanrum. En kameramans bakdel.


Pernilla gör entré med gitarren i ena handen och en gös i den andra.


Carolina Gynning och Richard Wolff har lämnat sina gåvor. Jordgubbar och Chevré


Den här kameran svängde fram och tillbaka alldeles över mitt huvud.


Lotta visar en bild av Richard som Maria Callas.





Paus och direkt kommer sminköserna och pudrar och rättar till Lottas hår.


Ballongen på våg in över oss.


Pernilla kom av sig när ballongens gasolvärmare väste.


Färdiginspelat


Lisa Lemke bränner mashmallows till desserten.




På väg över bron mot fastlandet och bilen.








Bestorp, Rimforsa Marknad och Kisa

Fredag förmiddag packade jag medan Stefan jobbade några timmar. Halv elva packade vi in väskor och oss själva i bilen och styrdr kosan söderut mot Linköping och Bestorp. Eftersom dom varnat för en massa trafikproblem längs E4 tog vi vägen via Enköping och Strängnäs i stället.

Vi stannade och fikade strax efter Strängnäs. Det var en handelsträdgård med mysigt kafé. Vi drack kaffe och åt goda ostmackor. Innan vi åkte vidare tog jag en sväng i butiken som hade massor av trevliga prylar. Vi gick också in på Willys och köpte frukt, vatten och lite annat.

Vi var framme i Bestorp vid tretiden. Kerstin hade maten färdig när vi kom.

Kvällen tillbringade vi i deras uterum där vi satt och pratade tills det var dags att krypa i säng.

Efter frukosten på lördagen åkte vi till Rimforsa och den årliga marknaden.

När vi åkte in i Rimforsa tornade hotfulla mörka moln upp sig på himlen. Vi parkerade och delade sedan på oss. Stefan och jag tittade på loppisen medan Iffe och Kerstin gick till auktionen.

Jag skulle inte ha någonting hade jag sagt men så fick jag se några kaffekoppar som ropade på mig. Köp oss, köp oss....

Jag har koppar stående hos Birgitta som hon tagit med från sin dotters loppis och som jag ska titta på men jag kunde ändå inte låta bli. Tyvärr fanns det bara fyra koppar och åtta fat. Vi fick dom för 20 kr och jag slog till direkt. Jag vill dricka mitt kaffe ur tunna koppar och det finns inte att köpa i butikerna längre.

När vi betalat gick vi för att leta efter Iffe och Kerstin. Vi hittade dem tillsammans med en fotograf/journalist från Kinda Posten. De hade hittat en kompostkvarn och en gammal digitalbox som Iffe köpt. Nu blev dom fotograferade och intervjuvade för tidningen.

Precis när vi kom fram till bilen för att lämna ifrån oss våra fynd öppnade himlen sig och det blixtrade och åskade för fullt. Vi valde att åka vidare till Kisa då. Det är ju ingen hit att gå på marknad i ösregn.

I Kisa gick vi in på Sandströms som alltid när vi är där. Jag fyndade några t-shirts och ett par capribyxor och Stefan hittade två skjortor och ett par byxor.

I skoaffären Skon vid bron hittade jag ett par skor som var precis de jag sökt. Då passade inte storlekarna. 37 som jag vanligvishar var för trånga och 38 var alldeles för stora. Synd.

Vi fikade på Café Colombia innan vi åkte tillbaka till Rimforsa igen.

Nu var det uppehåll och vi passade på att köpa en del prylar som jag tänkt att jag skulle köpa. Precis när vi satte oss i bilen började det regna igen. Nu åkte vi vidare till Åtvidaberg där vi åt sen lunch på Golfklubben.

På kvällen var det meningen att vi skulle ha åkt till Bergs slussar och åkt ut på räkfrossa med MS Vasa Lejon. Det var bokat och klart men vi valde att avboka det. Istället köpte vi med oss räkor och gott bröd och åkte tillbaka till Bestorp och stugan. På vägen dit forsade vattnet över vägen på en massa ställen. Grusvägar hade djupa fåror där vattnet forsat fram.

Två hägrar klafsade runt på en vattensjuk åker nedanför stugan. Senare på kvällen hörde jag dem trumpeta.

Vid stugan var gräsmattan alldeles vattensjuk och det plaskade om fötterna när vi gick. Taket till uterummet hade läckt och bordet och dynor i stolarna var dyngsura. Det måste ha vräkt ner massor av regn på mycket kort tid.

Vi fick senare veta att just Bestorp hade drabbats extra mycket av regnet.

Idag såg det ut så här på en åker i närheten av Bestorps samhälle. Det ser mer ut som en sjö.

På kvällen hade vi egen räkfrossa och satt sedan och pratade till halv tolv.

Efter frukosten i morse packade vi in våra väskor i bilen tog adjö och återvände hem till Märsta.

 

 

 


Sigtuna tur och retur...

På torsdagskvällen tog vi våra cyklar och trampade iväg till Sigtuna för att äta pizza. Men när vi väl var i Sigtuna bestämde vi oss för Våfflan i stället.

Solen sken och det var rätt mycket folk. Vi beställde stekt, inlagd strömming och potatismos. Gott.

Det blev en tung cykeltur tillbaka hem. Det var första cykelturen för året för mig och det kändes ordentligt i benen. När vi kom hem belönade vi oss själva med glass och jordgubbar.

 

Där borta står Sveeriges Radios bil. Dom ska sända Högsommar härifrån på fredagen. Vi lyssnar på det i bilen på väg ner till Bestorp.

Den balkongen skulle jag vilja ha. Sitta där en varm sommarkväll och titta ut över Mälaren. Inte helt fel.

Han som ska cykla Vasaloppet i höst.

 


En vecka kvar....

...till semester! Skönt ska det bli!
Veckan som gick var varm.
På tisdagskvällen direkt efter jobbet gick jag en timmes promenad i värmen.
Efter jobbet i onsdags körde jag 20 min aerobics. Det var vad jag pallade med i hettan. När jag precis gjort i ordning min middag efter gympan ringde Sandra och undrade om jag ville hänga med på promenad. Först tänkte jag säga nej men så ändrade jag mig och sa att jag hänger med. Vi gick i fårhagen i ca 1 tim. Härligt och mysigt.
Vi gick in bland kolonilotterna som ligger nedanför. Vilka stugor dom hade där. En del var ju som små sommarstugor.
Torsdag förmiddag var jag barnvakt till lillskrutten Max medan Sandra jobbade.
Jag var ute hos dem kl. 07,15 och då sov han fortfarande. Sandra hade redan åkt och Nicklas åkte när jag kommit. Samtidigt som Nicklas åkte kom även Stefan för att hinna träffa Max en liten stund innan han måste vidare till jobbet. Men Max bara sov och sov. Stefan väntade en timma men sedan var han tvungen att åka. Jag roade mig med att vika lite tvätt och läsa i min bok medan jag väntade. Strax före nio vaknade Max. Jag gick in och var väl beredd på att han skulle bli lite ledsen men han sa bara mamma. Mamma jobbar sa jag. Då slängde han iväg nappen och sedan var det full fart. Efter frukost gick vi ut och lekte. Solen sken och det var härligt. Vi lekte med bilar, grävde i sand, sparkade boll och lekte i lekstugan tills Sandra kom hem 12,30.
Jag stack hem och bytte mina filmjölksprickiga byxor mot ett par renare och drog vidare till jobbet.
Max har parkerat en del av sina fordon
Och här kommer ett till som ska parkeras.