Första badet!

I dag invigde Mathilda vår "pool". Det var inte mer än 17-18 grader men hon hoppade i utan tvekan. Hon hade med sig sin dagiskompis Anton, han tog det lite försiktigare. När dom väl var i så badade dom länge. Jag pumpade upp våra badmadrasser och då ville även Melker flyta runt på en.
image246


Melker gillade inte när det kalla rann in på madrassen och magen blev kall. Men Mathilda trivdes som fisken i vattnet.Midsommar

Så är midsommarafton förbi.. Och nu vänder det igen. Dagarna blir kortare och vi går mot mörkare tider. Tur att det går sååå långsamt.

Vår midsommarafton började med en lång skön och lugn frukost. Sedan packade vi picknickkorgen och åkte till midsommardansen. Sandra och Mathilda åkte med oss och Micke och Melker gick. När vi kom dit hade dansen redan börjat. Mathilda sa direkt att hon inte ville dansa. Hon satt mest och pysslade med sin nya Barbiedocka. Vi fikade och tittade lite på allt folk. Barnen lekte en stund i parken. Sedan åkte Sandra, Mathilda och jag ner till Coop och köpte det vi glömt dagen innan. Vi åkte hem till oss och började förbereda sillunchen. Vid tretiden kom Mamma, Pappa, Eva och Thord. Efter en stund kom även Sandra och Nicklas. Vi åt sill och drack lite snaps till. Jag hade hittat snapsvisor på Vin & Sprithistoriska muséets hemsida. Men dom var lite halvkluriga att få ihop med melodierna. Trevligt hade vi i alla fall. Efter lunchen blev det tipspromenad som Sandra Å satt ihop. Det var tolv barnfrågor och tolv frågor med inriktning på Citrusfrukter. Vi delades upp i fyra grupper och min grupp som bestod av: Nicklas, Mamma, Pappa, Mathilda och så jag då. Vi blev 2:a. Sedan skulle vi gissa den totala längden på tre olika brädor. Där kom vi närmast. Sedan skulle vi kasta en tumstock och få så liten bit som möjligt kvar på vår sida av en bräda. Därefter blev det bollkastning i olika krukor och hinkar. Vi fick ta lite enklare lekar så att även Pappa kunde delta. Det gick jättebra och han verkade uppskatta att vara med. Min grupp vann hela tävlingen.

Senare på kvällen grillade vi och hade trevligt. Barnfamiljen och ?gamlingarna? orkade vara med till halv tio.

Sandra och Nicklas stannade kvar ända till efter 12. Jättekul. Dom brukar annars ha så bråttom iväg till kompisar men nu var dom kvar hela kvällen. Jättekul var det. Stefan och jag röjde när alla gått hem. Det är så trist att komma upp på morgonen och ha hela diskbänken fylld med porslin.

Jag som hade med mig kameran hela dagen lyckades ta två kort under hela dagen! Fantastiskt.

image244

Mathilda i parken vid midsommarfirandet.

image245

Bål som vi drack under femkampen.

Det var som sagt allt jag åstadkom under dagen.


Vad är detta?

image242

En ny smygtitt..

image241Dom växer dom små....
Snart är dom nog flygfärdiga.
image240

Jaha ja....

min illusion krossad.
Det är visst en björktrast som har sitt bo i vår honungsros. Inte en koltrast som jag trodde. Men kul är det i alla fall att se hur hon jobbar för att mata sina gapande ungar.
.

En smygtitt.....

på våra små hyresgäster. Bilderna är tagna genom glasrutan och mellan persienn och glas. Så det var lite bökigt. Jag måste vara så försiktig för att inte störa dem. Jag hade sett att mamman flög ut för att leta mat, innan jag vågade smyga mig dit. Jag är helt gömd för henne när hon inte är i boet eftersom rosen är så tät och persiennen skymmer. Hon vet alltså inte att jag lekt paparazzi.

image237
En liten gapande näbb..

image238
Här ser man två näbbar. Vi tror att det finns 5 eller sex ungar. Hon har fullt upp vår lilla koltrastmamma.

En koltrastfamilj...

Har flyttat in i vår honungsros. Varje gång jag passerade rosen som klättrar upp på vårt uterum kom en koltrasthona farande. Jag tyckte först att det såg ut som om den kom från taket. Men sedan såg jag att hon kom ut ur själva busken. Jag gick då och kikade från insidan och mellan glaset och rosen fanns ett bo. Vi har träpersienner på insidan så hon har i lugn och ro kunnat bygga sitt bo utan att vi upptäckt det. Vi har kikat någon gång då vi vet att hon är ute ur boet (alltid från insidan och genom glasrutan för att inte störa) och nu syns små gula näbbar som gapar efter mat. Kul. Koltrasten är min favoritsångare om våren. Inget är så mycket vår som en koltrasts sång om kvällen. Hoppas att ungarna får vara ifred från andra fåglar bara.
image235
Koltrasthanne. Det är tydligen den som sjunger vackrast. Bild från Wikipedia.

Jag, en bulldog

Jag som inte är så förtjust i bulldogar. Kunde jag inte få vara en Golden eller nåt.


Engelsk bulldog
Engelsk bulldog
Bulldoggen är en cool livsnjutare av rang. Den ser tuff ut, men har inte riktigt koll på vilket skrämmande intryck den kan göra på såväl människa som andra hundar. Den börjar aldrig ett slagsmål, det behöver den inte. Tvärtom så förväntar den sig att alla är lika fredliga som sig själv. Bulldoggen lever under devisen "peace, love and understanding annars får du riktiga problem". Skulle den dock mot förmodan hamna i slagsmål är det bara ett som gäller; vinna eller dö. Många skulle nog kalla bulldoggen för den perfekta hunden, lugn och sansad. Den skäller nästan aldrig. Och sist men inte minst, en bulldog älskar att åka bil, tåg, båt eller flyg. Den är lättskött och behöver inte alltför mycket motion.

Semester=stress?

Vi satt igår och planerade lite hur vi skulle göra på semestern. Vi måste åka dit....vi måste hälsa på den...hon vill att vi stannar mer än en natt.... vi vill se det..... sedan måste vi hinna tillbaka till Kerstins födelsedag.
Till slut fick vi stryka vår skåneresa. Den får vänta till nästa år....om vi hinner! Förutom detta så har vi rätt mycket att göra i trädgården och på huset. Byta trallvirke där vi inte hunnit tidigare. Bygga upp ett litet förrådshus. Bygga nytt vattenfall. Gräva gång från trallen till dammen mm mm. Vi får se hur mycket vi hinner.

Semester = vila. Nä det känns inte så.

Inspirerad...

...av Sandra gick jag också en runda i trädgården med kameran. Det är så kul.

Vallmo2
Utslagen vallmo

Utblommad vallmo
Utblommad vallmo. Ett naturligt mästerverk!

Knoppsprickning
En bristande vallmoknopp. Ser lite vulgär ut kanske.

Schasminknopp
Schersminknopp

Humla
En humla i schersminblomman. Bakbenen fulla av pollen.

Pionknopp
En svällande pionknopp

Utblommad pion
Och resterna av en annan pion

Pensé
Pensé

Druvor
Vindruvor i vårt uterum. Vi får ganska många klasar i år.

Bladlus
Bladlus på parkrosknopp

Utblommad kap
En utblommad kaprifol

Utblommad Kaprifol
Och en annan variant av utblommad kaprifol. Lite suddig.

Rosor
Ros som vi köpte i Tannefors. Vi har planterat dem tillsammans med lavendel. Det blir nog fint.

Lupin
Lupiner och nere i vänstra hörnet midsommarblomster. Tyvärr kommer nog inget att detta finnas kvar till midsommar. Det har blommat allt för tidigt i år.
Gräslöksblomma
Till sist en gräslöksblomma.


Helg i Hagen

I fredags åkte vi ner till Iffe & Kerstin igen. Vi skulle fira Iffe som fyllt hela 80 år i vår. På födelsedagen var han bortrest så nu samlade han sina syskon lite vänner och grannar för att fira. Vi kom ner rätt sent på fredagskvällen så vi hann inte mycket mer än äta middag och prata lite innan jag kollapsade i sängen. Jag hann bara säga god natt till Stefan så sov jag. Jag sov i stort sett hela natten utan att vakna. Inte förrän 8,10 vaknade jag. Vi som skulle ha tagit en promenad innan frukost. Men av det blev det inget. Efter frukosten åkte Iffe, Stefan och jag till Vårdnäs stiftsgård och hämtade de Exotiska brickor som Kerstin beställt. Hon var lite orolig över om de skulle räcka. Hon hade knappt sovit pga. det. Den oron var obefogad. Det var jättemycket mat och såg riktigt smarrigt ut.
image233

image234

Vi åkte hem och fortsatte att fixa iordning dukning, tårta mm.
Kl. 16 dök övriga gäster upp. Vi åt och åt och åt och fikade tills magarna stod i fyra hörn. Ändå var nästan hälften av maten kvar. Det var riktigt trevligt och jag kände mig för en gångs skull delaktig. När den andra sidan av släkten är med på Kerstins födelsedag så känner jag mig alltid lite utanför. Dom är så tighta och pratar om sina gemensamma bekanta och sådant som dom gjort tillsammans. Och av någon anledning (som jag skrivit tidigare) är vi aldrig medbjudna då. Trist. Men som sagt i helgen var det mycket trevligt. Lille Gustav 6 år höll igång Iffe (80)och hans bror (78) tills sent på kvällen. Det var nästan så att han tröttnade före dem. Sådan har Iffe alltid varit. Han har lekt sig igenom flera generationer nu. Det kommer att bli svårt när han och Kerstin en gång är borta. Dom har ju i stort sett varit ställföreträdande svärföräldrar för mig och ställföreträdande Farmor och Farfar för våra barn.

På söndag förmiddag åkte vi så upp mot Stockholm igen. Vi passade på att handla lite mer växter på Tannefors Blomstertorg igen. Denna gången blev det "bara" 1200 kr.

Trodde aldrig jag skulle säga det, men...

...nu är det FÖR varmt!
Vilken lättnad när det dök upp lite moln i kväll och dessutom en liten skur.
Jag har fått lite soleksem på överarmarna. Fast jag inte varit så mycket i solen.
Varför fick bara mina systrar mycket pigment och blir kanonbruna. Jag blir rosa! Ursnyggt!

Min bok är slut!

703 sidor Stieg Larsson är slut. Och inget mer kommer det att bli. Då han ju tyvärr gick bort innan böckerna kom ut.
Jag har läst alla tre.
Mannen som hatade kvinnor.
Flickan som lekte med elden
Och nu den sista: Luftslottet som sprängdes.
Dom är så spännande och så himla bra. Hittade den första boken av en tillfällighet för drygt 1 år sedan och fastnade direkt. Jag hade aldrig hört talas om Stieg Larsson innan dess.

                                                                              
Bilderna från Adlibris

Jag ville aldrig att böckerna skulle ta slut samtidigt som jag knappt kunde lägga ifrån mig dom.
Jag vill ha mer. Har hört att han hade en bok i sin dator som inte var klar när han gick bort. Enda lilla smolket är väl att det är hans bror och far och inte hans sambo sedan många år som har rättigheterna till böckerna.
Den som inte läst böckerna måste göra det.

Uppdatering 11,45

Just nu har Luftslottet som sprängdes recenserats på P4 Radio Stockholm. Den och hans tidigare böcker fick nästan bara lovord. Luftslottet fick 4,5 av 5 möjliga. Alldeles strax ska boken Mig äger ingen,  av Åsa Linderborg recenseras. Den började jag på i går. Kul! Vi får se vad den får för betyg. 5 av 5 möjliga blev det.

Helg med barnbarnen

I Helgen var vi barnvakt. Sandra och Micke firade sin 5-åriga brölloppsdag med att åka på spaweekend på Trosa Stadshotell.
Vi hämtade barnen på dagis i fredags. Melker var alldelsed överlycklig när vi kom: Mormors, mormors...heeej! Han hoppade, skrattade och kramade oss. Mathilda var mer avvaktande som hon alltid är. Fast jag tror att hon ändå vill att man ska krama om henne. Jag hoppas det för jag brukar göra det även om hon vrider sig lite. Hon knuffar i alla fall inte bort mig eller blir stel. Hon tar mig direkt i handen och drar iväg. 
Vi åkte till Maxi och handlade lite innan vi åkte hem till oss och fixade en pizza till middag. Melker åt nog mer oliver än pizza. Han bara ropade mer, mer när vi kärnade ur dom och gav honom. Tokunge.
Efter maten gick vi ner till deras hus. Mathilda och jag spelade EyeToy en stund medan Stefan nattade Melker. Vid 22 sov båda barnen och vi lade oss och läste. Under natten kom båda barnen in och sov med oss. Vi sov till 07,40. Fantastisk.
Efter frukosten gick vi hem till oss och fixade matsäck. Det blev lite stökigt innan vi satt i bilen för vidare färd till Skansen. Det var ett tag sedan våra barn var små och man har inte samma koll längre. Men båda barnen kom med i alla fall.  Ganska snart efter att vi kommit var Mathilda hungrig och ville äta matsäcken. Vi hittade en grässlänt där det dessutom skulle bli kasperteater alldeles strax. Vi satte oss ner och packade upp matsäcken. Ve och fasa. Kaffet stod kvar hemma på köksbänken. Stefan erbjöd sig att gå och köpa kaffe. Under tiden försökte Melker smita hela tiden. Han tittade utmanande på mig och sedan drog han iväg. Det blev ett himla jagande. Tur att Mathilda satt stilla och åt. Efter matsäcken och kasperteatern fortsatte vi runt för att titta på alla djur. Det som Melker blev mest intresserad av var brunbjörnarna som badade och busade med varandra. Mathilda var inte så speciellt intresserad av några djur. Hon satt mest i Melker vagn. Vi hade betalat parkering till 14,30. När vi väl kom till akvariet var klockan redan 14. Stefan fick sticka iväg och lägga i mer pengar medan vi gick före in på Akvariet. Det var inte lätt att försöka leta fram plånboken och betala medan Melker försökte dra i väg. Men väl där inne drog han inte iväg minsann då fick jag bära honom. Han gillade inte lemurerna och de andra aporna som rörde sig fritt. Mathilda tyckte också att det var läskigt. Vi tittade en stund på Piff & Puffekorrarna innan vi gick ut igen. Precis när vi kom ut kom Stefan gående. Tur att vi hann ut och stoppa honom innan han hade löst inträdesbiljett. Det kostade 90 kr för vuxen och 40 för barn fr. 6 år. Vi köpte en varsin glass och gick tillbaka till bilen igen. På vägen dit köpte barnen en varsin ballong.
Väl hemma smet Mathildas ballong och for till väders. Jag trodde att hon skulle bli ledsen eftersom det var Melker som hade tagit ut den. Men hon sa bara att det inte gjorde något.
Mathilda och jag spelade lite EveToy tills Sandra och Micke kom hem. Dom hade haft det jättebra.
Vi grillade och åt ihop innan vi trötta gick hem till oss. Det blir intensivt när man inte är så van. Fast det gick bättre än jag trott.
De bilder vi hann med att ta när vi inte jagade Melle Pelle Busplutt.

Skansen 6
Melker åker karusell

Skansen 5
Mathilda i samma karusell

Skansen 4
Lycklig Melker och Morfar kör bil

Skansen
Mathilda var lycklig över att hon svängt precis som hon skulle och inte körde av banan.

Skansen 2
Mathilda på den mindre dalahästen där vi åt vär matsäck

Skansen 1
Stefan och barnen vid observatoriet vid Sollidens scen

Bus 2
Båda barnen busar med Morfar i hoppborgen som Micke tog fram när dom kom hem. 

Bus
Melker busar med Morfar.

Firande i parti och minut

Så har vi stökat över allt firande. Bröllopsdag, födelsedagar, mors dag mm.
Den 26 maj var det vår brölloppsdag 34 år har vi varit gifta. Och aldrig har vi haft några kriser. Vi gifte oss väldigt unga. Jag fyllde 20 dagen efter. Vi gifte oss inte för att vi "måste". Jag var inte gravid hade t.o.m mens när vi gifte oss. Men jag blev det strax efter. I mars året efter föddes Sandra. Mycket planerad och efterlängtad. Jag är glad att vi skaffade barn tidigt. Nu är vi fortfarande tillräckligt "unga" för att göra det vi vill. Stefan och jag firade vår brölloppsdag hemma med att äta och dricka gott.

Förrätt
Förrätten. Toast Skagen

Huvudrätt

Huvudrätt. Kycklingfilé med dill och gräslök.

Efterrätt

Efterrätt: Glass och jordgubbar.

Den 27 fyllde jag alltså år. 54! Helt galet gammal blev jag. Hade önskat mig en råsaftcentrifug men Stefan hittade ingen så han köpte en mixer. Det har vi redan. Vi åkte till Järnia och där hade dom en. Det fanns inget pris på hyllan och han i kassan hade ingen aning om vad den kostade. Den fanns inte inlagd i deras datasystem. Han frågade oss vad vi trodde att den kostade. Jag hade ingen aning. Vilket var alldeles sant. Stefan sa att han betalat 359 för mixern så någonstans mellan 359 och 400 borde den väl kosta. Han fick ge 399 kr för den. Dagen efter kollade jag på Pricerunner. Där stod det 995!! Snacka om att göra ett klipp.
Eftersom Stefn inte skulle vara hemma på sin födelsedag så firade vi våra födelsedagar gemensamt. Vädret var strålande så vi kunde fika med familj och vänner i trädgården. Den 28 var det vår 35-åriga förlovningsdag. Den 29 maj var det så Stefans födelsedag. Han skulle ha varit i Holland men i och med SAS strejk kom han inte i väg. Han och jag åkte till Restaurang
Båthuset i Sigtuna och åt god mat.
Löjrom från Kalix på råraka, Lammkotletter med hummus, tzatziki och någon inbakad ost. Till det 1 glas vin resp. mellanöl. En kopp kaffe efter. Gott men oerhört dyrt. Med dricks gick det på över tusen spänn. Inget man gör varje vecka direkt.
Därmed var vår firarvecka över för i år.