Kallt!

Huvva vad kallt det var i morse. När jag drog upp rullgardinen visade termometern +-0. Gräsmattan hade ett lätt frosttäcke och jag tänkte på mina tomater som fortfarande står ute. Dom står ju lite skyddat men nu får vi nog ta in alla gröna tomater och låta dom mogna inomhus. Eller kanske göra som i en av mina favoritfilmer "Stekta gröna tomater" steka dom och äta dom gröna.

I morse fick vi slå på värmen i huset också. Det är nog första året som vi satt på värmen så här sent. Det har ju varit en alldeles otroligt varm och skön höst så här långt.

Stefan fick skrapa rutorna på sin bil. Min ställde han ut på gatan och därmed tog solen hand om frosten och jag slapp skrapa rutorna innan jag åkte.
Det är bara att inse att det här är vad som kommer nu. Kyla, mörker och senare eventuellt snö. Inte min årstid med andra ord.

För bara nio dagar sedan såg det ut så här på morgonen:

Det är mer i min smak.

Mycke snack.....

Vid den här tiden för exakt 10 år sedan satt vi nästan varje fikarast och pratade om allt som skulle hända vid årsskiftet.

Allt som skulle sluta att fungera. Våra datorer, hissar, väckarklockor, flygplan och till och med microvågsugnar. Företag bytte ut gamla datorer och om jag inte minns fel så bytte nog vi också ut någon gammal dator. Speciella disketter som skulle förbereda gamla datorer för det nya milleniet såldes. Vilken hysteri det var. Och hur gick det då.

Inget hände. Det blev ett nytt århundrade och allt rullade på som vanligt.

Det känns nästan lite så nu vad det gäller den nya influensan. Några kommer förstås att bli sjuka, som alltid i influensatider. Och liksom vid andra influensor kommer några tyvärr att dö. Men kommer det att bli lika många sjukdomsfall som dom tror. Kommer lika många att dö som dom sagt. Ja, den som lever får se.


Bild


Jag gillar inte att vara med på bild längre. Men här är en bild på Stefan och mig när vi var i roslagen för några helger sedan.
Det här gör jag bara för dig Birgitta....haha!

Busungar 2010

Vill gärna hjälpa till att göra lite reklam för Barncanserfondens kalender Busungar 2010.
Där finns bl.a. bilder på lille Victor som så tragiskt gick bort i april.


Här på Victors mammas blogg kan ni läsa mer om kalendern och om Victors kamp mot sjukdomen.

Kan även passa på att påminna om insamlingen som pågår fram till 27 oktober. Den hittar du här

Jag kände inte Victor eller hans mamma Sofie, men hans pappa Peter som är kompis med vår Nicklas, tillbringade mycket tid hos oss som tonåring.

Nu ska jag sms:a in ett litet bidrag igen. Många bäckar små.........

Just nu...

sitter Stefan och mailar med en gammal bekant till oss från den tiden vi blev ett par. Det var på en fest hemma hos henne som vi blev tillsammans.
Stefan har fått kontakt med henne via Stayfriends. Kul.
Om du kikar in här Birgitta så vill jag lyckönska dig och din man inför ert stundande bröllop.

Vår frukost...

Flera har sagt att länken till Radio Sthlm inte funkade så att dom kunde lyssna.

Så här sa dom:

M = Mia Bryngelsson
H = Henrik Olsson

 

M – Jag skulle vilja bo hemma hos Marianne och Stefan i Märsta, kan jag säga. Tror jag ska flytta in hos dom.

H – Slurp vad gott det såg ut.

M – Ja, vilken frulle va! Det är skivad banan, en avocado, det ser ut som melon och så körsbärstomater. Och är det en fralla där också? Och så ser det ut som färska bär i ett glas och så ett kokt ägg.

H - Oooj, oooj, oooj

M – Ja där skulle jag kunna sitta och mumsa. Vi får åka hem till dom någon morgon och sända. Vi brukar ju sända från olika håll. Vi kanske skulle sända från Marianne & Stefan någon gång.

H- Vi har ju inte testat att sända hemifrån folk någon gång, utan mer offentliga platser men visst vi kan ju komma och sända från dig och dig och dig.

M – Ja, det vore väl kul. Jättefin bild också!


Det vi hade på tallriken var: Banan, avocado, apelsin (inte fralla som Mia trodde), papaya (inte melon), körsbärstomater.
Blåbär i glaset och ägg. Till det några gröt eller yoghurt, några skivor ost, te och kaffe.

Så ser vår frukost oftast ut. På helgen kan vi lägga till några bitar inlagd sill.

 


21927 test...

796ba5bb9120497476d12d974457c5b3.png

 

 

 

 

 

 

 testar att blogga från mobilen.


Kära hjärtanes...


Såna här små hjärtan strödde vi på bordet när vi firade mammas och pappas 60-åriga bröllopsdag hemma hos oss. Det var den 15 maj 2008. Helt plötsligt en morgon i förra veckan låg det ett litet hjärta på vårt köksbord. Vi har ju städat massor av gånger sedan maj 2008 och under det dryga året som gått har dom här små rackarna dykt upp lite var stans. Dom är som granbarr efter att man slängt ut granen.


Spöke?


Ser ni vålnaden på bordet? Ett par små fötter ser man tydligt.Det var ju bara den här lille mannen som rörde sig väldigt hastigt.

Så går det alltså till när man tar foton på spöken.....hahaha.

Veckan som gick....

...var i stort sett som alla andra veckor. Egentligen händer det väl inte så mycket.
I onsdags var vi barnvakt ett par timmar till Mathilda och Melker. Första timmen var jag ensam med barnen. Vi pysslade lite med piprensare bl.a. Efter någon timme kom Stefan som varit på spinning. Strax efter kom även Sandra hem.
Barnen hade lite show för oss innan det var dags att lämna dom.


Melker i piprensglasögon med "glas" av gladpack.


Melker showar för oss. Mathilda fick jag absolut inte fotografera.

I torsdags var det prova-på-möte på kören. Eftersom vi hade sån abstinens efter att få sjunga gick vi dit. Heinz skrattade åt oss och frågade om vi var medvetna om att det var prova-på-kväll. Och visst var vi medvetna om det. Som vi hade fnissat medan vi väntade där i trappan i över 1 timma.
Och det var ju roligt som vanligt även om vi ju hört allt tidigare. Men vi fick ju sjunga lite i alla fall. Vi var inte ensamma bland "veteranerna". Det var några till som dök upp.

I fredags var jag hos Mamma & Pappa en stund efter jobbet. Mamma och jag träffades på Coop för att kolla deras Cateringutbud. Mamma ska beställa till sin 80 årsdag den 10 oktober.
Sedan åkte vi hem till Pappa och fikade. Kvällen tillbringades hemma i lugn och ro. Vi åt en god middag med räkbakelse, som jag köpt på Coop, till förrätt. Sedan Tagliatelle med laxsås. Vitt vin till det. OCH vi kunde sitta i uterummet och äta. Så mysigt.

Solen som håller på att gå ner färgar himlen vacker rosa. Tyvärr syns det inte lika bra på bild som i verkligheten.

Inne i uterummet slog vi igång infravärme när det blev lite kyligare på kvällen

I går var vi barnvakt igen. Den här gången till Max. En enklare barnvakt har vi nog inte haft. Det var inga som helst problem. Vi tog över kl. 16 då Sandra och Nicklas gjorde sig i ordning för att gå på kräftskiva. Stefan skjutsade dom till festen medan jag gav Max mat. När Stefan kom tillbaka lekte vi en stund innan det var dags för oss att äta. Max satt nöjd i sin stol medan vi åt. Vid halv sju började han bli trött. Jag gjorde honom i ordning för natten och ordnade en flaska välling. Vi lade oss på sängen och han åt sin välling. Ända gången han knorrade var när jag tog ut nappen ur munnen för att kolla att han fick i sig något. Efter ett tag åkte ögonen igen men han fortsatte att äta ända tills han somnade. Två gånger fick jag gå in och ge honom nappen och buffa lite på honom under kvällen. Tror nog mest att han drömde för han verkade inte vaken.
Stefan och jag kunde sitta och titta på Här är ditt liv och senare filmen Brokeback Mountain. En film jag tyckte var jättefin.
Vid midnatt ville Sandra och Nicklas bli hämtade så Stefan åkte iväg medan jag plockade ihop våra prylar för att kunna åka hem direkt när dom kom tillbaka.
Jag pratade med Sandra i dag och hon berättade att Max sovit ända till sex i morse. Fått mat och sedan somna om till ca halv nio. Kanske var han i chock. Nä! det tror jag inte.


I dag har vi tagit det lugnt. Vi låg ganska länge och strosade sedan runt i morgonrock i flera timmar. Sedan tog vi en tur till Uppl Väsby Centrum där Stefan köpte skor inför sin Etiopienresa. Byxor till galamiddagen med Cycleeurope. Jag köpte en bh och beställde en ring i guld. Sedan har jag röjt lite utblommade växter i trädgården och strukit skjortor/blusar.
En ganska skön söndag i mitt tycke.Frukost

Här efter nyheterna och låten Wake up kan man höra Mia & Henrik kommentera vår frukost....haha kul!

http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=broadcast&Id=1967027&BroadcastDate=&IsBlock
=
Del av vår frukost i morse.


Bilden längst ner med fruktfatet är vår frukost som jag sms:ade till Radio Stockholm i morse.
Kul.

I dag...

..brann det i en fastighet alldeles i närheten av mitt jobb. Vi hörde på radion om branden i morse när vi vaknade och kunde se röken på långt håll från vårt köksfönster. Läskigt. Vad skulle man göra om man kom till sitt arbete och allt har brunnit ner. Vad händer vid såna tillfällen? Finns det någon lönegaranti som träder in som vid konkurser? Usch det är läskigt med alla bränder överallt.
I kväll har jag tagit hand om krikon och lingon som vi fått av våra snälla grannar A-M & E. Lingonen var till och med rensade. Tack, tack snälla ni.

Jag har också städat kylskåpet vilket var behövligt. Inte så mycket att slänga denna gång men hyllorna behövde rengöras. Nu är det rent och snyggt men ganska tomt.
Jag har helt tappat det där med att göra matsedlar och storhandling som jag hade som målsättning vid årsskiftet. Måste verkligen ta upp det igen. Det är så skönt att veta vad man ska äta från dag till dag.

I dag är det höstdagjämning och det har faktiskt varit ganska höstlikt.
Nu säger metrologen på aktuellt att det fortfarande är sommar i större delen av landet. Dyngstemperaturen är över 10 grader förutom i nordligaste delen av landet. Till helgen ska det bli höga temperaturer igen! Upp emot 20 grader. Härligt.


I vår tvättvinda häromdagen.Tomatsjuka

Vad händer med mina tomater? På en av plantorna blir tomaterna så här:Vad är det som händer med min odling?

Uppdatering:
Pistillröta(ingen sjukdom) däremot är till viss del sortberoende men främsta orsaken är dåliga odlingsförhållanden(stora temperaturväxlingar och för hög luftfuktighet gör att växten får svårt att ta upp kalcium och då får man pistillröta).


Det kom ett kort....

.....med posten idag:
Ja, Mathilda vi saknade er!

För ganska precis en vecka sedan satt vi och väntade på att åka till Arlanda för att ta emot er när ni kom. Oj, oj vad tiden går fort.

Tråkigt!

Trist lunch idag. Ingen pratar. Bara läser gamla tidningar.
Min enda chans att "umgås" med mina arbetskamrater......

Roligare då att surfa runt lite.

Jag längtar hem!

Märkligt. I morse var vår fd chef/ägare här. Han sa bara hej och tittade sedan bort. Först när jag började fråga hur det var sa han några ord.

Hmmm... det låter som om jag skulle vara mobbad på jobbet eller nåt.....
Men nej så är det absolut inte.
Emellanåt är killarna bara tråkiga och läser på rasterna eller bara pratar bilar. Och fd chefens relation till oss alla är tyvärr något ansträngd. Mest synd för hans del kan man tycka.

Kanske skulle det vara trevligt att ha en kvinnlig arbetskamrat också. Men jag har jobbat med bara killar sedan -81 så jag är ganska van.


Wrrrooomm........

Jag måste klaga.

Jag tror jag måste ringa prenumerationsavdelningen:
Hittade den här lappen i dag.

Hej. Nu har du burgat premunera på MT Bladet.

Jag fick den i somras av Mathilda.

Men jag har bara fått en enda tidning....
Det måste ha blivit något fel.....

Månadsbild september


Fortfarande väldigt grönt. Det mesta har blommat över. Några näckrosor blommar fortfarande.

Vilken helg

Det börjar närma sig slutet av september och vi har haft helt underbart varma och soliga dagar.
I går hann jag inte njuta så mycket av det vackra vädret. Dels var vi lit esega på morgonen och vaknade inte förrän strax efter nio. Sen åkte jg till Mamma och Pappa och hjälpte Mamma med att lägga upp två par byxor och sen sy in ett par byxor. På seneftermiddagen fick ett snabbt besök av Sandra och Melker som varit i skogen på picnic. Stefan tog reda på den sista rabarbern och gjorde en god paj.
Mathilda såg vi inte till. Det är väl bara att inse att kompisarna nu kommer före oss. Men det är väl som det ska vara.

I morse larmade min mobil 07,30 för att jag skulle hinna få ut mer av dagen. Solen strålade från en klarblå himmel.
Vi satte igång med städning direkt efter frukost. Fika i solen innan vi stack och handlade lite. Köpte oss nya vinterkänger. Det kändes konstigt när det var 20 grader varmt och gassande sol ute. På eftermiddagen tog vi med oss resterna av rabarberpajen och åkte ut till Sandra, Nicklas och Max.
I kväll har vi suttit i uterummet och ätit middag.


I morse 07,52! Den 20 september 2009.


Strålande väder. Klarblå himmel kl. 10,34 och vi sitter i solen och fikar.

En riddarsporre som blommar om.


Hairspray!

I går var vi på Chinateatern och såg hösten glädjebomb. Hairspray! Så rolig.
Jag säger bara:
Rolf Lassgård! Så härlig som Edna Turnblad. Han som är Wallander för mig annars (finns ingen annan Wallander). Jag gillar ju honom. Och här gjorde han mig absolut inte besviken. Som jag skrattade.
Kom på mig själv med att sitta med öppen mun fånigt leende flera gånger.
Jessica Heribertsson som Tracy Turnblad. Vilken härlig begåvning.
Morgan Alling, som Willbur Turnblad, make till Rolf Lassgårds Edna. Vilket härligt par. Dom gjorde ett fantastikst roligt dansnummer som fick oss i publiken att kikna av skratt. Lassgård brast lite själv där också och började skratta.
Birgitta Johansson (Eva Rydbergs dotter) var också bra som Tracys tafatta kompis Penny Pingelton. Helena Bergström som hysterisk TV-producent. Gladys del Pilar med en otrolig röst i låten I know where I've been.
Dock blev det lite fåningt att nästan alla hennes övriga repliker rimmade.
David Lindgren, Mailin Sjöquist, Alexander Larsson, Patrik Martinsson, Per Eggers, Katrin Sundberg (Häxan Surtant) och Nikisha Fogo var några av den övriga ensamblen som också gjorde bra ifrån sig. Plus en massa duktiga sångare och dansare.
Nämnde jag Rolf Lassgård som Edna Turnblad.....
Ja, det gjorde jag, men det är värt att nämna igen.....
Och Jessica Heribertsson som var en helt ny bekantskap för mig.
En massa härlig musik!

Gå och se den om ni har möjlighet!


I väntan på att ridån ska gå upp. Vi satt på rad 6. Bra sikt och jag hade turen att inte få någon lång framför mig. Annars är det min vanliga otur.
Sedan åkte kameran tillbaka i väskan. Fotoförbud.

I morgon är det fredag....

Så skönt. Hairspray på kvällen ser jag fram emot.
I kväll har jag promenerat 45 min och kört allroundträning i 20 min.
Åh! Vad jag är duktig. Jag har varit lat en lång tid nu och det har satt sina spår.
Stefan är på gympa och ska bjuda gubbarna på öl och korv efteråt. En tradition dom har när någon fyllt jämt, vilket Stefan gjorde i maj.

Nu ska jag ta mig an stryktvätten.


Yes!

I dag har jag bokat en resa! Hit ! Vilken överraskning....nä! Men det är en väldigt lång tid tills det är dags. Inte förrän sent nästa år bär det av.


I går var Stefan och jag ute efter jobbet och plockade mer blåbär. Fortfarande rörde vi oss bara på en liten yta men fick ihop 1½ kg bär innan det började skymma.I kväll har jag tränat lite. Gått på löpbandet i 45 min och sedan kört ett 20 min pass för mage och rygg.

I morgon är det torsdag och sedan bara en dag kvar till helgledigheten.
På fredag ska vi gå på Hairspray tillsammans med Eva & Thord. Det ska bli kul att se Rolf Lassgård som kvinna......


Rolf Lassgård och Morgan Alling.


Nu snart....

Är mina älsklingar på väg hemåt igen.
Just nu tror jag att dom tar ett sista bad. Oh, jag vet ju hur ljuvligt det känns att hinna med ett sista dopp.

Blåbär

I dag på eftermiddagen var Stefan och jag ute i skogen på andra sidan vägen och plockade blåbär. Det fanns fortfarande en hel del kvar. Några var väldigt övermogna men dom flesta var riktigt bra. Vi var ute en timma ungefär och plockade knappt 2½ liter bär. Vi kunde ha plockat lika mycket till om vi haft tid och något att ta bären i . Nu var vår lilla hink full. Inte trodde vi att det skulle finnas så mycket bär kvar. Så mycket lingon såg vi däremot inte. Men små grodor och skalbaggar fanns det gott om.

Efter skogsturen har vi varit och hälsat på hos Nicklas, Sandra, Max och Ronja en stund. Han växer den lille mannen. Och glad och go var han. Vi hann inte med så mycket gosande den här gången tyvärr. På vägen hem stannade vi på en pizzeria och och köpte en Mamma Mia och delade på. Det var Mozarella, oliver, tomat och stora bitar av någon typ av lufttorkad skinka. God var den.


Det var inte lätt att ta bild på lille Skruttisen då han inte satt stilla många sekunder.

Kräftor och pappakalas

I fredags efter jobbet hämtade Stefan mig och vi åkte vidare till Kista Centrum.
När vi kom dit åt vi först lunch. Någon typ av asiatiska grytor. Man fick välja tre olika sorter plus ris eller nudlar. Det blev väldigt mycket mat trots att jag bara valde två olika sorter.
Sedan sprang vi runt och letade efter Indiska där jag skulle kolla om dom hade några snygga tunikor. Eva hade köpt ett par olika där som jag tyckte var snygga. Jag hittade en som var likadan som en av de Eva köpt och jag tvekade om jag skulle köpa den eller ej. Jag gick till och med ut ur butiken, vände och gick tillbaka och slog till.
Sedan började vi leta efter något till present åt Pappa. Ett par handskar behövde han. Kanske är det lite tidigt för vinterhandskar ännu men vi hittade till slut ett par som nog skulle passa. Därefter blev det en skjorta. Han är lite svår att köpa åt och det är inte alltid han vill ta på sig det vi köper. Själv kan han ju inte säga vad han vill ha eller köpa något själv.
Stefan köpte en skjorta och tröja till sig själv. Därefter började jakten på en pyjamas till mig. Jag sprang ut och in på olika affärer innan jagtill slut hittade en som föll mig i smaken. Normalt använder jag inte pyjamas speciellt ofta och om jag gör det så blir det en stor t-shirt eller liknande. Men nu skulle vi övernatta i en gäststuga som jag inte visste om det fanns ordentlig värme i och då är det skönt md en pyjamas. Den jag hittade hade vit/småblommig överdel med lång ärm och 3/4 långa svarta byxor med knytning i midjan.
Raskt hemåt igen för att tvättahåret och packa en övernattningsväska.
Vid 5-tiden satte vi oss i bilen igen för att ta oss till Riala och Jonas & Jennys:s sommarstuga. Jonas är en av mina chefer.
Pga köer tog det oss drygt 1 timma att komma fram. Men vi fick vänta ett bra tag på att övriga deltagare skulle dyka upp. Min andra chef Ulf och hans fru Ann kom 1 timma senare och efter ytterligare 1 timma dök så Richard upp utan fru och barn.
Vi blev tyvärr inte så många. Synd det hade ju varit roligare om flera hade kunnat vara med.
Det blev trevligt i alla fall. Nu visade det sig att det bara var Stefan och jag som skulle stanna över natten. Och jag misstänker att det berodde på att jag hann paxa gäststugan först.
Vi kom i säng runt halv två och sov till halv tio morgonen efter. Fast jag hade varit vaken och ute på dass redan vid sex. När vi klätt oss och packat ihop alla våra prylar väckte vi Jonas & Jenny. Vi åt frukost och satt och småpratade innan vi tog en promenad i närområdet. Dom har haft riktig tur som hittat den stugan. Mysigt område och trevliga grannar.
Efter promenaden åkte vi hem. Jenny följde med oss för att åka hem och hämta sonen som varit hos sin farmor. Jonas stannade kvar i stugan.
När vi kommit hem hann vi bara slänga i oss en korv med bröd innan det var dags att åka till Mamma och Pappa för att fira pappas födelsedag. Eva & Thord var redan där. Handskarna passade Pappa och han verkade gilla skjortan men det återstår att se om han tar på sig den.
Vi stannade inte så länge. Klockan började närma sig middagsdags.
När vi kom hem var jag så otroligt trött. Vi lade oss en stund för att vila. Stefan ställde mobilen på väckning.....till morgonen efter! Av misstag. Vi råkade sova mer än en timme. Det blev inte middag förrän 19,30 för oss.
Återigen satt vi i uterummet och tittade på TV och åt middag. Det är så mysigt när vi tänder alla ljuslyktor.
Vi satt kvar tills Här är ditt liv var slut.
Jag tyckte att det hände för lite i programmet. Det var för dåligt tempo. Hoppas att det blir bättre framöver.
Michael Persbrandt som var gäst tillhör inte direkt mina favoriter, men det var ok. Han återkom i filmen som vi såg senare på kvällen. Maria Larssons eviga ögonblick. En jättefin film där Persbrandt var lysande som pappan i familjen.

Lite bilder från sjön vid Jenny & Jonas stuga.Grattis lilla Pappa

...i dag när du fyller år. Hela 82 år.
Hoppas att din dag blir fin. Vi ses ju i morgon då vi ska fira dig.


Har just...

...pratat med Mathilda och Sandra. Dom har det bra och varmt. Mathilda sa att hon längtade hem, men det var nog mest för att hon pratade med mig. OCH dom hade bestämt att vi skulle följa med nästa år. Och det har ju jag också bestämt.
Jag längtar så till dom där nere i värmen.
Även om vi också har haft ovanligt varmt så är du ju inte riktigt samma sak.
I morgon blir det kräftskiva med några arbetskamrater och deras respektive. Det blir nog trevligt.

Men nu är det dags att ta tag i stryktvätten igen.

Ny micro

Blev det igår. Den gamla pajade och det stod bara ERRR i displayen.
Det fick bli en svart av samma märke och form.

Philips Whirlpool MAX28 med grillfunktion.
Fast lite ser det ut som en TV.

Bananflugans skräck.

Jag har lyckats med att få bort så gott som alla bananflugor i fikarummet på jobbet.

I fredags morse hade vi massor av flugor. Så fort man kom in i rummet och gick fram till diskbänken flög det upp en hel svärm flugor,

Jag goglade lite på bananflugor och hittade ett tips på

Wikipedia:

Den som önskar bli av med dem i bostaden eller liknande kan med fördel blanda till ett glas med en del vatten, en del diskmedel, en del vinäger och två delar honung. Flugorna dras till blandningen och drunknar i den.

Vinäger och honung har vi inte på jobbet men jag blandade vatten och apelsinsaft. Sedan tog jag en senapsflaska och vände upp och ner. Oftast kommer det ju några droppar vätska innan själva senapen kommer. Kan tänka mig att det är lite vinäger bl.a. i den vätskan.

Jag ställde glaset med blandningen på diskbänken och gick ut. Efter en kvart gick jag och tittade om det hänt något. Det hade det. Redan hade ett par flugor drunknat i blandningen.

Glaset fick stå över helgen och nu är det säkert 100 flugor som flyter runt i glaset.

Samtidigt som jag gjorde blandningen lade jag in all frukt i kylskåpet och sköljde ur alla kaffemuggar som killarna lämnat på sina platser. Här diskas det inte i onödan och vi har märkt att dom som använder socker i kaffet och lämnar muggarna med lite kvar på botten får påhälsning av flugorna.

Nu är det i stort sätt flugfritt i vårt fikarum. Så skönt. 
Dom mörka prickarna är drunknade bananflugor. Må dom vila i frid...hehehe sörjda av ingen!


Här är dom....

Hit ska dom. Och ja, jag är lite avundsjuk. Det är 33 grader varmt där idag.


Som vi har badat i den här poolen. Badat, haft vattengympa, busat med barnen och njutit.Bilderna har jag lånat från
http://www.ving.se


På väg...

Nu är dom på väg mot Cypern. 
05,45 körde vi ut familjerna till Arlanda.
Trötta och lite pirriga barn satt tysta i bilen på väg ut.
Väl på Arlanda fastnade hissen för fam. Åström och dom satt fast i 15-20 min. Inte så kul att börja resan så. Men det var gott om tid så det gick bra.
Stefan och jag åkte hem och åt frukost och det kändes rätt ok ändå.


3/4 av familjen Åström på väg in i terminalen.

(Tråkig fikarast, när alla bara sitter och läser).

Helgen som gått...

I fredags efter jobbet åkte jag hem till Mamma och Pappa dit systra mi Eva också skulle komma. Först fikade vi innan jag monterade ner en plafond i hallen och satte upp en ny. Den gamla flyttade jag in i "Ingers" rum. Så blev det äntligen som Mamma hade tänkt sig.
Jag satte även upp väggplafonden i hallen. Nytt glas fick vi utan problem från Bauhaus. Den här gången höll det.
Sedan gjorde jag en äppelpaj. Samma som jag gjorde och bjöd arbetskamraterna på.
Efter ett tag kom Eva och vi inledde kvällen med ett glas vin var.
Vi satt och pratade gamla minnen från tiden då vi flyttade hit och vår barndoms-& tonårstid. Vi kunde konstatera att vi haft en mycket fin uppväxt.
Eva och jag lagade sedan middag. Det blev samma som Stefan och jag åt förra helgen. Mamma och Eva tyckte att det lät så gott. Och eftersom jag också tyckte att det var gott så var det ok för mig att äta det igen. Fläskfilé med rödvinssky, klyftpotatis, persiljesmör och sallad. Eftersom jag skulle köra bil om några timmar drack jag bara lite vin.
Till efterrätt äppelpajen och vaniljvisp. Alla tyckte att det var gott. Pappa åt jättemycket och satt länge och bara plockade i sig från resterna medan vi pratade vidare om gamla minnen.
Runt halv tio följde Mamma och Eva mig till bilen och jag åkte hem. Eva skulle sova kvar.
Strax efter att jag kommit hem kom även Stefan hem från sin resa till Tyskland.

I går var det strålande vackert sommarväder. Vi tog det ganska lugnt på förmiddagen. Sedan åkte vi och handlade till middagen då Sandra, Micke och barnen skulle komma. Mathilda hade önskat pizza. Vi stannade till hos Mamma och Pappa för att hämta upp mina glasögon och mobilen som jag glömt kvällen innan. Samtidigt som vi åkte åkte också Eva hem.
Väl hemma igen gjorde jag en pizzadeg och ytterligare en äppel/nektarinpaj. Oj, oj tre pajer på en vecka.
Mathilda kom lite före resten av familjen så hon hjälpte mig att kavla ut barnpizzan och att lägga på det som dom ville ha. Tomatsås, ost, färska champinjoner och skinka. Hon till och med rev osten som vi använde. Sedan gjorde jag vuxenpizzan med samma pålägg + några kantareller, gul lök och bananer.
Gott blev det. Efteråt blev paj med vaniljglass.
Barnen var trötta och familjen gick hem ganska tidigt. Stefan och jag tittade på några program som vi spelat in.

I morse larmade mobilen 07,30. Då hade Stefan redan gått upp. Han låg i badet när jag kom upp. Strax efter 10 kom Melker och Sandra och hämtade mig. Vi gick ut i skogen på andra sidan vägen. Dom skulle lägga ut en multicache och vi letade efter ett bra ställe. Vi hittade ett perfekt gömställe där Sandra ställde den välfyllda plastlådan. Den får ju inte synas om någon passerar den.
När det var fixat gick vi hem till dom och Sandra lade in den på cachesidan. Ska bli kul att se när förste cacharen hittar den.
Sandra fixade en termos fika och sedan satte vi oss alla ibilen och åkte mot Rosersbergs slott där dom visste att det låg cachar utlagda. Micke och Sandra har verkligen blivit bitna av den här hobbyn. Barnen är inte lika intresserade och ledsnade ganska snabbt. Micke letade efter en cache vid buddist templet men gick bet.
Därefter åkte vi till slottet och nu fick jag leta själv. Efter att fått hjälp med hur man läser av GPS:n så var det en ganska lätt match att hitta gömman.
Efter fikapaus nere vid gästbryggan skulle vi ta en till men då ville inte barnen vara med längre. Micke fick ta den själv och vi andra tog oss mot parkeringen igen. Det var en bra bit att traska genom skogen. När Micke hann ifatt oss igen gav Sandra och jag oss på en cache som skulle ligga en bit upp i skogen. Det var svårt att ta sig fram och GPS:en skickade oss fram och tillbaka 11 m åt ena hållet och plötsligt 6 m tillbaka osv.osv. Vi gick bet.
Det är kul att följa med och leta och även om vi gick bet på två av fyra så fick vi en härlig promenad.

När jag kom hem var Stefan hemma igen. Han hade varit och hjälpt Sandra och Nicklas. Jag åt sen lunch och Stefan stack in till stan för att vara med på ett planeringsmöte inför Etiopienresan han ska göra senare i höst. Jag stack ut till Sandra och Nicklas för att se hur deras "nya" kök blir. Jag hann med att leka lite med Max innan jag vände hemåt igen.
Nu väntar jag på att Stefan ska komma tillbaka.
I morgon bitti blir det tidig uppgång. Vi ska köra ut Cypernresenärerna till Arlanda. Jag kommer att gråta när vi släpper av dom och inte får åka med själva.


Mamma och Pappa väntar på att Eva ska komma.


Melker fäktas med buskarna medan Sandra gömmer cachen.

Här någonstans finns gömman.

Här är lådan som jag hittade. Barnen får ta varsin grej och lägga dit nya.

Rosersbergs slott från parksidan.

En jätte"stubbe" där myrorna höll på att bygga bo. Vi stod länge och tittade på hur myrorna släpade upp långa strån från marken och upp till halva stubben. Imponerande hur långa strån dom klarar av att bära.

Picknick på gästbryggan

Mathilda kikar in imin kamera och tryckr av.

Max i sin lilla stol. Han tyckte att taklampan var jätteskojig.Just nu....

...smattrar regnet mot rutan samtidigt som solen tränger igenom molnen och jag hatar bananflugor.
Har säker slagit ihjäl hundratals. Nu åker frukt och allt annat ätbart in i kylen i fikarummet. Nu ska jag gå och diska allt.


Bild från Wikipedia.

Spontanbesök och minnen....

Just nu händer inte speciellt mycket. Dagarna rullar på med dom vanliga sysslorna, arbetet och diverse hushållspyssel.  Solen skiner och regnet faller om vartannat.

Det känns som om man riktigt kommit in i den trista höstlunken.

I går kväll skulle jag ha motionerat och sedan bara tagit det lugnt, men jag hade ingen lust. Jag fick ett akut behov av att träffa familjen Åström. Så när jag ätit middag tog jag lampan Stefan köpt åt dom och gick ner och hälsade på. Jag bjöds på kaffe och fruktsallad med keso.

Jag förhörde Mathildas läsläxa och skrev en lista över fontäner (!?) åt Melker. Jag stannade ca 1½ timme. Jag beställde lite ur Mathildas jultidningskatalog.

Jag vet inte hur det kommer att kännas på måndag morgon när vi släpper av familjen och systerdotter med familj på Arlanda för vidare färd mot mitt älskade Cypern. Och vi ska inte åka med. Vi får vända om hemåt igen och lite senare ta oss till jobbet. Det kommer inte att kännas kul.

När jag kom hem gick jag 30 min på löpbandet och körde 20 min gympa innan jag fixade köttfärssås till matlådor.

 

I går fick jag igen för att jag kaxigt sa att jag sovit SÅ gott natten innan. Jag kunde inte komma till ro och somna. Det var bara att tända lampan och läsa lite mer i den bok jag fick låna av Sandra och som handlar om uppbyggnaden och tillkomsten av vår kommun. Jättekul att se dom gamla bilderna från förr. Kommunen växte ju explosionsartat i samband med att Arlanda byggdes och det är också anledningen till att vi flyttade hit från Vällingby. Lite kul att läsa att kommungubbarna härifrån åkte just till Vällingby för att få inspiration till uppbyggnaden av Centrum bl.a. Och man kan bara konstatera att det inte syns ett spår av det. Det finns ingenting som liknar Vällingby i vår kommun. När vi flyttade hit 1962 bodde det runt 3-4000 personer i hela kommunen. Dom planerade att ca 15 år senare skulle innevånarantalet vara uppe i 40 000.  Så blev det inte heller. Nu 2009, 47 år senare börjar vi närma oss den siffran.

Farmor tyckte att vi flyttat så långt bort att vi behövde matsäck med oss på vägen hem. Det tog då 1 tim att åka från Bromma till Märsta. Själv ville jag inte flytta. Jag saknade min fröken så mycket. Det var så annorlunda. Här fanns ingen tunnelbana, men det fanns riktiga tåg! Det var vi inte vana vid. Rödbruna riktiga tåg som vi då kunde se från vår nya lägenhet. Nu ligger Centrumet i vägen och järnvägen syns inte från huset längre. Tåget tutade också alltid då det kom just där. Mycket spännande tyckte vi barn. Vi fick en större lägenhet och Mamma och Pappa som legat i bäddsoffa i vardagsrummet fick nu ett eget sovrum medan vi tre systrar delade på det andra.

Jag tyckte att alla pratade så konstigt. Ett uttryck som jag minns var att dom använde ”Gosse” när dom ville understryka det som sades. Typ: Gosse vilken stor katt jag såg. Det tyckte jag lät så märkligt och jag kommer ihåg att jag vid något tillfälle när vi var och hälsade på i Vällingby slängde mig med det för att göra mig märkvärdig, men det var ingen som fattade det….haha! När någon sa att dom skulle åka till stan så menade dom Uppsala och inte Stockholm. Det har jag fortfarande inte vant mig vid. Stan för mig är och förblir Stockholm.

Den som tog mest stryk av att flytta hit var Mamma som var född och uppvuxen i Stockholm och nu hade vi hamnat på landet. Det gick lite bättre när hon så småningom fick ett jobb och kom ut och träffade lite folk igen. Vi barn acklimatiserade oss ganska snabbt och hittade kompisar. Det bodde många barnfamiljer i vårt hus.

Mamma berättade att SAS betalade hyran i tre månader plus att man fick gardinbidrag (!??). Dom betalade även resterande hyra i gamla lägenheten. Allt för att folk skulle flytta till Märsta. Många valde ändå att flytta tillbaka till sina gamla kommuner och vi försökte visst också, men fick inte tag på någon lägenhet. Det har jag inget minne av men jag var ju inte så gammal.

I dag är jag ganska nöjd med att vi flyttade hit. När jag pratade med Mamma i dag sa hon också att det så här med facit i hand var bra att vi flyttade med tanke på att min bästis trillade dit på droger och dog för ett par år sedan. Därmed inte sagt att jag också gjort det men risken hade varit större. Hade jag inte kommit hit så hade jag inte träffat Stefan. Dom kom också hit pga Arlanda.  Vi har nära till det mesta och det är relativt lugnt. Vi bor mitt emellan Stockholm och Uppsala. Har nära till Arlanda (vilket har sina för och nackdelar). Vi har nära till naturen.

I kväll har Mamma och jag varit och handlat på Ica Maxi. Hon får passa på att storhandla när jag kan åka med henne. När jag kom hem fick jag spontanbesök av Sandra och barnen. Mathilda skulle försöka sälja lite jultidningar på vår gata. Medan dom gick till våra grannar stannade Melker hos mig. När dom andra kom tillbaka efter en ganska usel försäljningsrunda fikade vi lite innan dom begav sig hemåt. Mathilda med några tygbitar som hon hittade i min tyglåda. Hon ska visst sy gosedjur av det.

Nu ska jag hoppa i bingen och se om jag förhoppningsvis kan sova lite bättre än natten till i dag. Men det är visst fullmåne i natt.


I morgon...

..bjuder jag grabbarna på äppelpaj.

Vi fick en kasse med äpplen från en kund i dag. Jag tog med mig ett gäng äpplen hem och fixade en paj. Så snäll är jag mot mina arbetskamrater.


Rejält trött....

...är jag nu på Svininfluensan. Varje nyhetssändning har i dag inletts med att det första dödsfallet i svininfluensan nu inträffat i Sverige.
Det tjatas och tjatas. Det pratas om diffusa riskgrupper och man lyckas säkert skrämma upp en och annan.
Dom riskgrupper som nämndes idag var: Lungsjukdom, hjärtsjukdom, diabetes, kraftig övervikt och graviditet.
Jag undrar hur många som hade dött om det varit en vanlig influensa.

Men har man haft Spanska sjukan är man tydligen skyddad. Spanska sjukan härjade under åren 1918 - 1919. Hur många som hade Spanska sjukan lever fortfarande? Kan inte vara så många.

I morgon vill jag inte höra ett ord om svininfluensa.

Dagens mat

Har man inte tid och lust att laga mat kan man köpa färdigmat.

Så här smarrigt låter det.


Förrätt

Mjölk, ris vatten, socker, blåbär, grädde, druvjuice,  glukossirap, vassle, heläggspulver, förtjockningsmedel (E407, E440), (arom bl.a. vanilj), salt,  surhetsreglerande medel (E330).

E330     Citronsyra

E407     Karragenan (?)

E440     Pektiner

 

Huvudrätt

Vatten, vetemjöl, ägg, palmolja vasslepulver, salt, bakpulver (E500), förtjockningsmedel (410,415), surhetsreglerande medel (E330), emulgeringsmedel (E471), konserveringsmedel (E202)

E202     Kalliumsorbat (?)

E330     Citronsyra

E410      Fruktkärnmjöl

E415      Xantangummi

E470     Natrium, kalium & kalciumsalter av fettsyror

 

Vad jag ätit:

Hållbarheten på pannkisarna är ca 1 månad, hmmmm

 


Det var med stor....

....sorg som jag i morse måste byta blad i almanackan. Nu är vi verkligen inne i den första höstmånaden.
Även om det ska bli varmt några dagar så känns det jobbigt att tänka på vad vi har framför oss.
Tur att bilden var fin i alla fall.
Och utanför mitt fönster.