Trist dag...

Hela dagen har det varit mer eller mindre regnigt och mörkt ute. Stefan och Eskil åkte till gymet på förmiddagen. Jag pratade länge med mamma i telefonen. Tvättade och fixade lite med AA:s löner. Hade planerat att motionera idag men det blev inte av. 
Med posten kom ett paket. 
Det var en ljudbok som jag vann på Bims hemsida. Kul. 


På eftermiddagen strök jag medan vi tittade på några inspelade program. 
Dagens mat bestod av rester. Nu vill jag inte ha mer julmat i år. 
Det blev en ganska trist men ändå skön dag. Annandag utan rea....

...men med middagsgäster. Normalt brukar vi vara nere i Jönköping och A6 Center den här dagen. Men det här året är inget vanligt år. Nu skjuter vi på Jönköpingsbesöket. 
Annandagen började lugnt. Ute regnade det och var flera plusgrader. Vi tog oss ner till Coop och handlade lite till kvällens middag. 
När vi kom hem började jag med förberedelserna. Alla recept hämtade jag ur Per Morberg lagar Husmanskost. Jag var klar i jättegod tid och kunde ta det lugnt ett par timmar innan våra gäster skulle komma. 
Skaldjurskrustad. Jag valde bort musslor och tillsatte kräftstjärtar istället. 
Oxrullader med gräddsås. Här lät jag dom puttra dubbelt så länge som det stod i receptet. Det blev väldigt mört och gott. 
Till dessert Äppelpaj med hemmagjord vaniljsås. 

När gästerna kom var det bara att fylla krustaderna med stuvningen. Medan vi åt den kokade potatisen till huvudrätten och ruladerna stod på svag värme. 
Ah, vad gott allt var! 
Det blev mycket snackande till klockan var nästa halv tolv. 
När gästerna gått diskade vi och plockade undan innan det var dags att hoppa i säng. 
Kul att vi äntligen fick till den här middagen. Vi har hållit på så länge men det har kommit allt möjligt emellan. JuldagenVi vaknade sent på juldagsmorgonen. Eller snarare förmiddagen. Det blev mera brunch än lunch. Ur pyjamasen kom vi inte förrän närmare halv två på eftermiddagen. Jag plockade ihop lite rester av julmat som vi tog med oss hem till mamma. Där fikade vi och satt och pratade nästan två timmar. 
Till middag åt vi julmat. Nu smakade det mig mer än på julafton. Kvällen blev lugn. Vi tittade på TV. Bl..a på sånt vi spelat in och inte hunnit titta på. 

Dagarna fram till Jul och Julafton

Förra tisdagen slog förkylningen till. Jag blev jättesnorig och hängig. Onsdag och torsdag som var min sista arbetsdag gick på ren vilja. Jag var övertygad om att julen skulle klaras av med hjälp av Alvedon. När jag åkte hem stannade jag på O'learys där jag köpte ett presentkort till mamma. Hennes väninna fick ett av sina barn när hon fyllde år. Dom brukar gå dit då och då och äta lunch så det passade ju bra.
På fredagen kände jag mig mycket piggare. Efter frukost åkte jag till Stinsen för att köpa de sista klapparna. Bytesjulklapp och julklapp till Stefan. Bytesklappen hittade jag snabbt, till Stefan var det svårare. Det slutade med en Johan Theorins senaste och ett Iphonefodral i svart läder. Köpte även några klappar som Sandra beställt.
På eftermiddagen hjälpte jag mamma att sätta upp och klä granene. Själv mådde hon inte vidare bra. Jag tror det delvis beror på att det är första julen som pappa inte finns med oss och tankar på hur hans sista jul var.
Lördag oh söndag gick åt till städning, julpyntande och matlagning. På söndag eftermiddag åkte vi ut till fam Öhlin-Ekwall och fikade och lekte.
Måndag morgon hade jag klipptid hos Carina. På väg dit ringer min telefon. Jag vet att jag inte får prata i mobilen under körning men jag var helt ensam på vägen och jag såg att det var Sandra. Jag tänte att jag svarar och ber att få ringa upp senare. Jag hör att hon gråter och hjärtat stannar nästan. Har det hänt henne något. Har hon krockat, kört av vägen? Men det var något mycket värre. Hennes svärfar Hasse hade helt oväntat somnat in för alltid under sömnen. Alldeles för tidigt. Jag sa att Stefan var hemma och att jag skulle höra av mig när jag kom hem igen.
På eftermiddagen gick vi ner och fikade med dem. Micke hade åkt hem till sin mamma medan Sandra var hemma med barnen.
Mamma åkte till Eva och Thordan i Saltis för att fira jul med dem.
På kvällen gjorde jag färdig skinka och Janssons frestelse.
Julaftons morgon ringde mamma och tackade för julklappen, hon sa att Eva ville prata med mig. De hade blivit ändrade planer pga sjukdom och hon undrade om de kunde få komma och fira med oss istället. Självklart! Jag tycker det är roligare om vi är många.
Efter frukosten åkte vi en snabbis till Eurostop. Jag köpte en Shape up underklänning på Kapp Ahl. På Maxi köpte vi till lite nu när vi skulle bli flera vid bordet. Vi köpte även ett gravljus.
Efter det åkte vi till Kyrkan och minneslunden. Jag satte ner gravljuset, en skinkmacka och en hälsning till pappa medan regnet strilade ner. Efter det gick vi in i vapenhuset på kyrkan och tände ljus för Pappa, Hasse, Maiken, Noa och alla andra som inte längre finns hos oss.
När vi kom hem igen började vi förbereda och duka.
Halv tre kom fam Öhlin-Ekwall. En stund efter kom resten av gästerna.
När Kalle & Co var avklarat åt vi av julmaten. Alla föberedelser gör att jag inte blir speciellt sugen så jag åt inte så mycket. När allt var bortdukat knackade det på altandörren och in kom inte bara en utan två tomtar. 
De hjälptes åt att dela ut några klappar innan de var tvugna att hasta vidare. Resten av paketen hjälptes barnen åt att dela ut.
Som vanligt var det mängder av paket till dem. Själv fick jag en klocka och ett par blå stövletter av Stefan. Tillsammans fick vi en ny almanacka med barnen av fam Åström. Av Öhlin-Ekwall fick vi en fin ram med kort på hela familjen. 
Senare var det dags för lottning av bytesjulklapparna. Årets kamp blev om en radiostyrd Porsche som både Max och Melker ville ha. Till slut blev den Melkers. En mindre kamp stod mellan mamma och Mathilda om ett paket med duschkräm. Den vann Mathilda.
Vid tiotiden var alla trötta och vi bröt upp. Sandra körde mamma hem. Stefan och jag röjde, diskade och dammsög inna vi kraschade i säng efter en fin julafton.
Den blev bra trots den sorgliga inledningen.
Såklart fanns våra tankar hos både Kristina som så hastigt och oväntat mist sin man och hos Hasse som inte längre finns hos de sina. Vila i frid Hasse!
 
 
Årets julgran.
Pappas skinkmacka. På baksidan berättade jag att Hasse var på väg till dem och bad pappa ta väl hand om honom. Jag tror att han delade mackan med honom.
 
Tur att tomtefar hade med sig sin Nisse som kunde läsa på paketen
 
 
Mamma, Stefan och Mathilda i spänd förväntan
 
Mio i sin mjuka bil som vi köpte åt honom.
 
 
 

Tällberg igen....

I fredags morse väntade vi oss ett vitt snökaos när vi vaknade. I flera dagar hade det varnats för stormen Sven. Klassningen av stormen ökades på varefter tiden gick. På torsdagen var det klass 3 varning.
Men när vi vaknade var det lika lugnt och snöfritt som när vi gick och lade oss. Till och med lugnare.
Klockan nio hämtade vi upp Melker och påbörjade resan mot Dalarna och Tällberg. Planen från början var att gå på Tomteland tillsammans med Sandra, Nicklas och barnen men med tanke på kylan och blåsten i Dalarna så skippade vi det.
När vi passerat Uppsala började det yra lite snö i luften. Det ökade ju längre upp vi kom men blev aldrig storm eller oväder. Vi tog det lugnt och det gjorde de andra som var ute med. Många hade nog valt att stanna hemma.Vi mötte familjen Öhlin-Ekwall på Kupolen i Borlänge. Dom hade tillbringat natten hos Sandras pappa, som har stuga utanför Borlänge.
Vi åt lunch innan vi åkte vidare till Tällberg och Åkerblads Hotell. När vi checkat in gick vi till SPA avdelningen och badade en stund. Klockan fem hade Sandra och Nicklas tid för massage. Stefan och jag var barnvakt. Lagom till middagen kom även Mathilda, Sandra och Micke.
Middagen blev en liten besvikelse. Det var rörigt och vi fick vänta länge på allt. I vår bokning ingick en tvårätters. När maten kom in var tallrikarna varma men kycklingfilén var ljummen. Till dessert var det creme brulé. Det var ok men inte mer.
Det blev en tidig kväll med tanke då vi alla var trötta.
Lördagen bjöd på strålande sol och nästan 10 grader kallt. Efter frukost klädde alla sig i varma kläder och så gick vi ut på klapp jakt i Tällbergs by. Alla utom Stefan som hade en behandling. Vi gick runt och kikade lite någon timma innan vi tog oss upp till Green Hotell. Där fikade vi. Stefan anslöt. Barnen lämnade önskelistor till tomten, red på hästar och åkte snowracer. Vi tog oss tillbaka ner mot hotellet igen via lite fler butiker. Vi stannade till på Kaffestugan och åt Gulaschsoppa till lunch. På eftermiddagen badade vi i poolen. Det var vi inte ensamma om. Det var jättemycket folk. Det var inte så kul. Jag badade inte så länge.
På kvällen var det julbord. Nu fick vi en egen avdelning att sitta i. Det gick snabbare att få in dricka. Julbordet var OK men inte mer. Sammantaget var matupplevelsen ingen höjdare denna gång.
När vi fikat gick fam. Åström och badade (dom hade hela poolen för sig själva). Fam. Öhlin-Ekwall gick för att natta barnen och vi gick till rummet en stund. Strax efter nio träffades vi utanför deras rum och satt där oc pratade tills det var dags att gå till sängs.
Söndag morgon vaknade vi ganska tidigt. Strax efter åtta var vi i matsalen och åt frukost. Resten av sällskapet dök inte upp förrän 1½ timme senare. Stefan och jag satt där i över två timmar. Mysigt.
Nicklas, Max och Melker gick och badade vi andra gick och packade ihop våra prylar. Klockan tolv var det utcheckning.
Åkrblads är ett jättemysigt ställe. Tyvärr dras betyget ner av den vimsiga personalen i restaurangen och att maten inte höll måttet.
Vi stannade till på Kupolen för lunch och lite shopping. Jag köpte några örhängen. Innan vi åkte vidare tog vi kaffe på Waynes Coffée.
Hemresan gick smidigt. Bra väglag och inte speciellt mycket trafik.
Vi var hemma strax efter halv sex.
En mysig helg med barn och barnbarn.
 
 
 
 
 

Ännu en vecka och helg som gått......

 
 
Dagarna formligen springer iväg. Först är det måndag och arbetsdag och så plötsligt är det redan torsdag och slutjobbat för veckan.
I torsdags gjorde jag något som jag inte brukar göra. Torsdag är kördag. Jag har åkt även om jag varit ensam.
Nu kunde inte Sandra pga jobbet. Ingrid som också ingår i vår stämma skickade ett meddelande att hon inte heller kunde. Då kände jag att jag inte ville stå ensam på vår rad med några bakom som inte håller stämmorna. Jag är själv för osäker och halkar lätt fel. Jag bestämde mig för att inte åka. Andra kommer och går. men jag har varit väldigt trogen hitills. Jag hade inte förhinder och jag var inte sjuk. Det kändes lite som om jag gjorde något förbjudet. Jag skolkade. Fast så är det ju inte. Jag har all rätt i världen att vara hemma istället om jag vill. 
Hur som helst var det rätt skönt. Vi tog en sväng till Eurostop där det var Euronatta. Inte alls lika mysigt som förr då man för en liten slant kunde provsmaka mat från världens alla hörn. Vi gick ett varv i centrumet. Handlade lite på Maxi och åkte sedan hem igen. När vi parkerat och skulle låsa upp dörren fick Stefan syn på en räv som passerade vår garageuppfart och sedan gick upp på vår tomt. Trots att vi bara stod ett par meter ifrån den så stannade den kvar. Förmodligen är detta tjuven som hela tiden snor våra talgbollar. Den var på våg mot fågelbordet men vågade sig inte riktigt fram eftersom vi stod för nära.
Fredag efter frukost och städning åkte Stefan på spinning. Jag tog en rask promenad till mamma för att hjälpa henne att sätta upp belysning på balkongen. Vi hann fika också innan Stefan kom och hämtade upp mig.
Vi åkte och lämnade in min symaskin på service. Sist jag skulle sy gick den bara baklänges. Sedan åkte vi till Väsby. Vi stannade på Max och åt varsin burgare. Efter det gick vi in på Rusta. Där köpte vi en del hygienprodukter till paket som vi skänkte till Skokartongskartellen. Ett paket med hygienprodukter till kvinna och ett till man.
Tandborste, tandkräm, deo, duschkräm, shampoo, rakhyvlar, raklödder, godis mm.
 
Vi hittade en perfekt slinga för julgranen. 
Efter det åkte vi till Bauhaus för att leta efter en julgransfot till utegranen. Vi hittade en som inte var lika bra som den vi haft men den fick duga. Där blev det också några hyaitlökar och två krukväxter.
När vi kom hem upptäckte vi att den slingan vi köpt var för innebruk och vi skulle ha den på utegranen. Efter en snabb sväng in på Maxi där vi köpte ritblock, färgpennor och målarbok till barnpaket, åkte vi hem.
Kvällen tillbringade vi i TV soffan.
Lördag morgon vaknade jag ganska tidigt och gick upp och gjorde frukost. Sedan stack vi iväg och hämtade ut ett paket med julklappar på Coop. Slank även in på Järnia och hittade en ny slinga för utebruk. Dock inte lika smart som den vi först köpte. Efter det åkte vi till Plantaget där vi hittade en fin utegran för 600 kr. Köpte även mera fågelmat. På hemvägen stannade vi på Ica och hämtade ett bokpaket.
Strax efter 11 var vi hemma igen. 
Stefan satte upp utegranen och belysningen och jag satte upp alla stjärnor och ljusstakar inne.
Idag söndag har vi varit på adventsfika hos mamma. Men först bakade jag en pepparkaksrulltårta med rårörda lingon (som jag rörde i över en timme i går kväll). 
Vi hade tänkt promenera till mamma. Solen sken men det blåste nästan stormvindar så det fick bli bilen.
Eva och Thordan skulle också ha kommit men de blev sjuka.
 
 
 
Pepparkaksrulltårta med rårörda lingon. Jättegod.
 
 
Himlen utanför mamma ändrade färg hela tiden medan vi var där. 
I morgon är det arbetsdag igen.