Mellandagarna

Annandags morgon åkte vi till Huskvarna och Stefans moster och morbror. Vi stannade till och fikade på Stavsjö Krog och fikade. Sedan stannade vi på Ikanohuset i Linköping. Vi skulle försöka byta en julklapp på Åhlens, men skippade det. Gick in på Hemtex där Stefans kusinbarn Marie arbetar. Hälsade på henne och pratade lite. Det var mycket folk då reorna startat. Vi gick var bara in på Willys och köpte lite frukostmat. Vid ettiden var vi framme. 
Det blev en lugn eftermiddag och kväll. 
På lördagen åkte Stefan, jag och Iffe en sväng till Net on net där Iffe skulle köpa en fotfil han sett annons . Det blev även en stekpanna. Vi handlade lite på Willys innan vi åkte hem till Kerstin igen. 
På eftermiddagen tog Stefan och jag en rask promenad medan Iffe & Kerstin vilade. Det var kyligt men skönt ute. Till middag åt vi rulladerna som jag gjort och tagit med mig. 
Solnedgång i Öxnehaga. -6 men kändes som -10.Utsikt från Iffes & Kerstins hus. 
Samma utsikt på kvällen. Tyvärr ser man inte hur vackert det är i verkligheten. Ljuset från E4 och skidbacken som är upplyst.

Kvällen tillbringades framför TV:n och Stjärnorna på slottet bl.a.
Söndag förmiddag efter en lång frukost tackade vi för oss och åkte mot Stockholm. Tyvärr avslutades besöket med ett litet vredesutbrott som gjorde mig liteledsen. Även om jag vet att det är en del av sjukdomsbilden så blir man ledsen. 
Vi tog en tur förbi A6 Center för att köpa med oss en blomma till Britt-Marie och Bosse i Mjölby, där vi skulle stanna och fika. Det blev en lite vårlik grupp i vit fin kruka. 
I Mjölby var det kallt och snöigt. Dom hade haft -20 på natten.

Britt-Marie hade varit gullig och bakat glutenfritt så att jag skulle kunna äta. Jag brukar säga att dom inte behöver bry sig om det. Jag tar med eget. Men nu hade jag glömt det så det var ju tur då.
Vi bjöds på ugnsstekta äpplen med vaniljsås och en god rulltårta med lingongrädde i. Vi blev kvar i två timmar. Det var mer snö i både Huskvarna och Mjölby än vi hade hemma. 
Vi gjorde ett sista stopp på Mc D i Stora Väsby innan vi var hemma igen. Borta bra men hemma bäst. 

Julafton och juldagen

På julaftons förmiddag hämtade vi upp mamma vid tiotiden. Fick nästan en chock när jag fick se henne. Hon hade blåmärken runt båda ögonen. Hon såg för eländig ut.Vi åkte ut till minneslunden där vi tände ljus och lade dit två skinkmackor. En till pappa och en till Hasse (Mickes pappa/sandras svärfar). Det var kallt. Stefan körde nästan ända ner trots att man egentligen inte får det. Mamma behövde bata gå ett ett tiotal meter. Vi har en speciell plats där vi brukar lägga blommor och tända ljus. Det visade sig att vårt hjärta från Allhelgona fortfarande låg kvar. Vi satte ner ljusen, lade dit mackorna och mamma hade med en liten tomte som vi ställde bredvid. Vi åkte hem till oss och åt skinkmacka och fikade. Mamma var totalt slut. Hon hade nog inte orkat åka till Eva som det var tänkt. 
Stefan körde mamma hem. Vi gjorde oss iordning, lastade bilen och åkte ut till Fam. Ekwall-Öhlin.
Sandras mamma och hennes sambo var också där. Efter någon halvtimma kom även fam. Åström.
Vi tittade på Kalle och hans vänner. Sen var det dags att få fram maten. Precis när jag lagt upp min första tallrik knackade det på dörren. Tomten kom! Eftersom vi var mitt i maten fick han bara lämna sin säck och gå vidare. Barnen var jätteduktiga och det var nästan inget tjat alls innan julklappsutdelningen. 
Max och Melker tog sig an det enorma julklappsberget. Det tog lite tid och på slutet fick även Mathilda rycka in. Vi hade köpt presentkort på middag inkl.barnvakt till våra barn med respektive. Till Stefan hade jag köpt årets julklapp. Pulsklocka och en skjorta.
Själv fick jag en pyjamas och en grönsakssvarv (som jag önskat mig). Av fam. Öhlin fick vi en lergryta och av Åströms den fina kalendern på barnen. Vi hade köpt keyboard till Mathilda, inlines till Melker, bok och radistyrd bil till Mio. Sovsäck och kickboard till Max.Lite senare hade vi också den tradiotionella bytesjulklappsleken. I år blev fighten om ett set med pingisracketar. Max vann den fighten till Melkers stora sorg. Det blev lite tårar. Barnen var trötta efter en lång spännande dag. Fam. Åström valde att åka hem. Jag fick en bok av Mannerström och Stefan fick en pannlampa. Vi var kvar någon timma till. Max och jag lekte med den sopbil han fått i julklapp. Strax före midnatt var vi hemma igen. 
Juldagen
Vi sov länge! 10,20. 
På eftermiddagen hämtade jag mamma. Hon var något piggare än dagen innan. Vi fikade och sedan fick mamma gå och vila. Jag gjorde rullader som vi skulle ta med till Huskvarna. Till middag provsmakade vi rulladerna och åt lite blandad julmat. 
Efter middagen körde jag en trött mamma hem. Sedan packade vi inför annandagens resa. 

Dan före dan.....

På måndagskvällen åkte jag för att köpa den sista julklappen. En bytesklapp. Stefan var hos Nicklas och hjälpte honom lite. Det var meningen att han skulle opererat sitt öga igen då trycket återigen varit alldeles för högt. Men då han kom till sjukhuset var trycket perfekt och hans läkare var sjuk så de valde att avvakta. Handlade också två tårtor till fikat på jobbet på tisdagen. Åkte förbi och ställde dem i kylskåpet på hemvägen. 
Tisdag och årets sista arbetsdag för mig.
På morgonfikat ringer min mobil. Det är Eva. Hon har kräkts hela natten. Har ont i kroppen och mår dåligt. Vinterkräksjuka! Nej, nej inte just nu! Mamma som inte orkar vara med oss ute hos Nicklas skulle fira med dem. Det var ju uteslutet! Vi skulle ha åkt ut till dem och hämtat mamma och ätit lunch på juldagen. Det kändes inte bra. Nu skulle mamma bli ensam på julafton. 
Jag jobbade till två. Då fikade vi och åt tårta. Jag tog med den bit Swartschwaldstårta som blev över när jag åkte hem. På hemvägen hämtade jag ut medicin åt mamma och handlade lite på Coop. Jag ringde henne och bad henne sätta på kaffet så tog jag med tårtan och åkte dit. Hon var trött och lite öm och blåmärkt här och där. En bula i pannan och ett finger som var blått och svullet. 
Vi bestämde att vi skulle hämta henne på julaftons förmiddag och åka till minneslunden och tända ljus. 
Sista fikat innan julledigheten.

På kvällen gjorde jag det sista av min del till julbordet. Janssons frestelse. Sedan satte jag fram lite julpynt innan vi tittade på uppesittarkväll. Vi slog in de sista paketen. Sedan tyckte jag att jag hade tid att pyssla lite så jag gjorde sex stycken minismällkarameller till julgranen. Kom i säng runt midnatt. Sov oroligt precis som det senaste nätterna efter mammas fall. Ständig oro över att väckas av telefonen. 

Mer julförberedelser, tomteparad och elände

På söndagen före jul var det dags för den traditionella tomteparaden i vårt område. En trevlig tradition som funnits sedan våra barn var små. Då hade paraden både häst och musik. Idag är det lite mindre men kul för barnen. För en billig peng kan man beställa besök av tomteparaden. Man ställer ut em marschall på trappan så vet tomten att man vill ha besök. Barnen få godispåsar, ja även de vuxna om man beställt det. Alla som vill får gå med i fackeltåget. 
I år var alla barnen och barnbarnen här. Även Nicklas svärmor Birgitta var med. Max och Melker gick med i paraden. Även Sandra och Mathilda var med ett tag. Jag hade bakat en glutenfri saffranskaka som vi hade till fikat. Sandra hade med sig goda saffransbiskvier som hon bakat. 


Eftersom jag glömde fotografera själv har jag lånat bilderna från Sandras blogg. www.familjenastrom.se 
När alla gått hem och vi hade röjt undan satte jag igång med sillsalladen som också låg på min lott till julbordet. Jag lade också in sill. Julens smarrigaste sill enligt receptet. Det kan vi ju diskutera. 


Trött efter en trevlig gick jag till sängs. Måndagen var arbetsdag. 
01,30 väcks vi av min mobil. Ser att det är mamma. Och pulser rusar iväg. Hon har ramlat när hon skulle upp på toa och nu kan hon inte resa sig upp. Tusen tankar rusar genom huvudet. Vi slänger på oss kläder, skrapar ren bilen från snön som fallit på natten och drar iväg. Benen skakar och händerna darrar när jag ska låsa upp port och dörr. Vad väntar oss? 
Mamma halvsitter lutad mot sängbordet. Rullatorn har vält. Blod på golvet under henne. 
Vi kollar om hon har ont. Något brutet. Det ser inte ut så. Vi lyfter henne upp så att hon sitter på sängkanten. Hade lårben eller höft varit brutet hade hon känt det. Jag kollade igenom henne och såg att blodet kom från skrapsår på ben och armar. Eftersom hon äter Waran blöder hon lätt och mycket. Efter omplåstring hjälpte jag henne till toan dit hon var på väg när hon föll. Det gick bra och hon kunde med stöd av rullatorn ta sig tillbaka till sängen. Där kollade jag henne bakhuvud som hon trodde att hon slagit upp då hon ramlade men där syntes eller kändes ingenting. Vi bedömde att hon nog var okej. Vi hade köpt skumtomtar till henne som vi nu hade med oss och vi lämnade henne smaskande på en sån. Det verkade ha gått bra trots allt. Förmanade henne att ta det lugnt om hon behövde gå upp igen. Och larma om det var något. 02,30 var vi hemma igen. Det var inte lätt att somna om. Jag skickade ett  sms till jobbet och berättade vad som hänt och att jag skulle bli sen. Efter ett par timmar lyckades jag till sist slumra in. 
Ringde mamma när jag vaknade. Det var ok med henne. Lite mörbultad och med blåmärken här och där. 

Lite bilder får....

...sammanfatta senaste tiden fram till jul. Veckan före jul testade vi vårt senaste tillskott av restauranger. Yama Sushi. Restauranger behövs ju i Märsta. Vad ska vi med butiker till när vi kan äta upp våra pengar och därefter göra av med resten på gym. För det har vi ju också några stycken. Gott var det hur som helst. 
Fredagen 19 dec var jag och hjälpte mamma. Hon har blivit så skruttig på senare tid. Stefan skulle på julfika på jobbet. Jag tog en promenad till mamma. Halkigt och eländigt var det.
Jag började med att bädda rent i hennes säng medan hon bryggde kaffe. Sedan städade jag hela lägenheten innan jag satte upp granen. Mamma var så trött och vilade mest. Jag satte i belysningen och sedan fick hon klä resten medan jag fixade med annat. 
En fika innan städningen. 
 
Hon har inga krafter kvar lilla mamma. Hon orkar knappt resa sig upp från sittande. 

Granen klädd.
Stefan hämtade mig efter att han varit på spinning efter jobbet. På lördagen tog vi in de vindruvsklasar som blivit kvar ute. De var mjuka och åkte i soporna. 
Stefan pysslade lite ute medan jag tog en tur till skogen på andra sidan vägen för att plocka lingonris. 


Tyvärr finns de en hel del annat i skogen också. Man blir så förbannad. 
Det ser ut som om någon fått en ny garageuppfart. Förmodligen billigt och via oseriösa kringresande. Att den gamla uppfarten hamnar i naturen bryr man sig inte om. Bara det blir billigt. 

Barndomsminnen. Vi hade alltid en sån här vas/ljusstake på julen i mitt föräldrahem. Den här har jag hittat på loppis. 


Sedan var det dags att ta tag i min del till julbordet. På min lott låg det att göra köttbullar. Provade att göra  Ernst vis och använda en spritspåse. Det fungerade utmärkt. Att göra köttbullar på 1 kg färs gick galant. Och goda blev dom. Tror pappa skulle vara stolt om han smakat dom. 


Provade också att lägga in stekt strömming. Vilket jag aldrig gjort tidigare. Blev också gott. 

Fast egentligen är det ju godare så här och med potatismos till. 
På lördagskvällen gjorde vi också något som tidigare alltid varit a big no no! Vi klädde granen. Det gör man inte förrän kvällen innan julafton men eftersom vi skulle bort direkt efter så ville vi hinna njuta lite av den innan. 


Det blev även en liten gran i TV-rummet eftersom det är där vi sitter mest. 

Den stora granen har inte druckit en droppe vatten sedan den kom in och kommer förmodligen att åka ut innan nyår. Utan ett barr kvar. 

Handboll, lucia och julkort

I morse steg jag upp 05,50. Ute vräkte regnet ner och det blåste kraftigt.
Jag klädde på mig träningskläder och sprang på löpbandet i 35 min.
Det är konstigt om jag springer ute och mäter med RunKeeper så hinner jag 5,2 km på 37-38 min. På löpbandet kommer jag bara drygt 4 km på samma tid. 
När vi åt frukost ringde Sandra och undrade om pensionären hade möjlighet att köra Mathilda till skolan. Det hade han. Medan han gjorde det gjorde jag mig iordning. När han kom tillbaka åkte jag och jobbade.
Stefan har fortsatt med tapetsering hos Nicke och Sandra.
På eftermiddagen var han på Akademiska på kontroll av sitt besvärliga öga. Alldeles för högt tryck igen! 35! Trots två inopererade ventilen och en snabboperation samma dag han åkte till Etiopien. Ny operation på måndag. Han besväras at ögat och känner att det nästan vore bättre att ta bort det och sätta in en protes. Synen är nästan obefintlig på det ögat i alla fall. 
Efter en snabbmiddag bestående av varmkorv åkte vi till Vikingahallen och tittade på Mathilda och Melker som spelade handbollsturnering. Det var sex matcher på gång samtidigt i två hallar och vi gick emellan och tittade på några matcher. De var bara 10 min långa. 19,30 var det dags för Luciatåg. Melkers åldersgrupp skulle vara tärnor och tomtar. Det var nog den snyggaste lucian jag sett. En äldre kille med långt lockigt och ljust hår. Kul.
Efter luciatåget tittade vi på ytterligare en av Mathildas matcher innan vi begav oss hem.
När vi kom hem satte vi oss och skrev julkort. Bara att lägga på lådan i morgon. I år fick man inget julkortskuvert från posten. Men röda lådor har jag sett att dom satt upp. 
Mathildas lag. De spelade i mixade lag i kväll. Hennes lag hette Norge.
 
Melkers första match och han stod i mål. Hans lag hette Ystad i kväll
Det tjusiga och knasiga luciatåget.
 

Nytt försök....

Har kommit av mig totalt med bloggandet. Tiden vill inte räcka till.
Jag gör en nystart genom att sammanfatta helgen lite kort.
Fredagen:
På morgonen var jag till frissan och klippte av håret. En rejäl bit blev det. Skönt.
På eftermiddagen åkte vi ut till Nicke och Sandra. Stefan och jag tapteserade en liten bit av hallen där dom byggt en ny vägg.
Vid femtiden körde Stefan dem till Harrys där de skulle äta julmiddag med sina anställda.
Vi och barnen åt Tacos framför TV:n. Fredagsmys!
Stefan nattade Mio medan jag och Max lekte. Senare nattade jag Max han somnade på två röda. Han var trött.
Strax efter halv ett kom Nicke och Sandra hem och efter lite avrapportering åkte vi hem. Ute snöade det kraftigt och blåste. 01,40 släckte jag lampan.
Lördagen:
Efter frukost åkte vi till Uppsala för att köpa de sista julklapparna till barnen. Var in en sväng på IKEA och köpte ljus till oss och mamma. Jag köpte ett par varma tumhandskar till mamma på Stadium. Stefan köpte ett minipingisbord till sig.Svängde in på Coop på hemvägen och handlade lite till oss och mamma. Hem och åt lite lunch. Efter det hämtade vi upp Sandra och åkte över till mamma och fikade.
Jag hjälpte henne ner med julpynt så att hon kan plocka med det i veckan.
Vi åkte hem och gjorde oss iordning och kl. sex hämtade Sandra upp oss och körde oss till Särsta Värdshus i Knivsta. Det var dags för julbord med mitt jobb. Har inte varit där sedan 1962 då min mormor bjöd oss på middag.
Hon var inye med själv. Det var vår familj, mammas syster med familj och mormors syster från Karlskoga. Hur det kom sig att vi åt just där har jag ingen aning om. Mormor bodde i Kristineberg, mammas syster bodde i Blackeberg och vi i Märsta. Hur som helst har jag inget minne av detta jag var bara 9 år.
Nu var vi 14 st från jobbet som åt julbord. Mycket gott och mycket trevligt. Jättemysigt ställe. Det blev inte så sent. 22,30 var vi hemma igen.
 
Bilden lånad från Särsta Värdshus hemsida 
Söndagen
Vi pysslade lite hemma på förmiddagen. Efter lunch åkte vi till Maxi och handlade mat. På hemvägen hämtade vi upp Mamma som skulle äta middag med oss.
Hon var skruttig och trött. Orkade inte riktig. Hon satt mest och slöade i fotöljen. Jag lade upp två par byxor till henne. Jag hjälpte henne också med att skriva julkort. Hon kan inte skriva längre. Det blir darrigt och oläsligt.
Jag gjorde Fläskfile med champinjonstuvning i ugn. Gott.
Strax efter middagen körde Stefan henne hem igen. Han fick följa med henne ända upp i lägenheten då hon kände sig darrig och svag.
Inte ett enda foto tog jag.