Barnaleende

Tisdag 31 januari 2006
Alldeles nyss var Sandra och barnen förbi och hämtade lite utskrifter som jag gjort till Mathilda.
Tänk vad ett litet leende från barnbarnen kan lysa upp världen. Innan kände jag mig lite less och tyckte att det kändes trist och tråkigt. Så kommer man ner till bilen och Melker spricker upp i ett jätteleende. Mathilda blir glad för lite utskrifter som hon kan färglägga. Ett Mormorshjärta smälter som smör i solsken. Vad vore världen utan dessa små solstrålar. Bra mycket tristare.
Mathilda, skådespelerskan och dansösen, fylld av fantasi och min bästis.
Melker, lilla ångloket och charmtrollet. Full av liv och rörelse.
Åh vad jag är glad åt dem. Stackars de mor- och farföräldrar som inte får eller kan träffa sina barnbarn.
Nu känns min eftermiddag mycket lättare.
På kvällen blev det vattengympa med Birgitta.
Pappa fick inga besök.

Spa och Städparty

Måndag 30 januari 2006


I dag fick inte Pappa något besök. Mamma hade lite annat att ordna med. Eva måste ta det lite lugnt efter att ha flängt runt och ställt upp på allt och alla. Jag fattar inte att den lilla tunna människan orkar med allt runt henne. Hon måste vara urstark som inte rasar ihop. Själv jobbade jag hela dagen.

Innan jag åkte hem åkte jag över till Nicklas & J. Det var lite frågetecken som måste rätas ut. Jag får väl räkna med att det blir så ett tag framöver. Men det är sååå skönt att slippa pressen varje kväll och varje helg. Det gick ganska fort så jag var hemma 17,30. Jag värmde lite kålsoppa med köttfärs. Den var sådär. Jag gjorde den för ett bra tag sedan och frös in den. Nu var det dags att provsmaka. Jag vet inte om jag kommer att laga den igen. Stefan tyckte att det var gott i alla fall. Efter maten satte jag mig och läste min nya bok: Blocket av Karin Wahlberg. Jag har läst alla hennes tidigare böcker. Det var så skönt att bara sätta sig och läsa. Visst, det finns massor av annat jag hade behövt göra. Men jag ville inte.

Vid halv sju ungefär kom Sandra och hämtade mig. Vi skulle till hennes kompis Veronika på Spa och städparty! Konstig blandning. Vi skulle ha med en varsin balja för fotbad. Vi promenerade till Veronika. Regnet hängde i luften men det var skönt ändå. Hos Veronika samlades snart ett antal tjejjer plus jag och en annan dam i min ålder. Vi fick börja med att fylla våra baljor med vatten och sätta ner fötterna. Sedan fick vi några droppar av en duschgel i vattnet. Där satt vi alla i fotbaden och lyssnade på hon som demonstrerade produkterna. Allt låter så himla bra så att jag direkt blir misstänksam och lite skeptisk. Men flera av tjejjerna hade provat mycket av produkterna och lovprisade dem.  Det var putsdukar och golvmoppar till städning och duschgel, shampoo och tvättvantar mm till personlig hygien. Efter fotbadet skulle vi hälla ut vattnet. Det blev kö vid diskhon så Veronika sa att vi kunde gå till tvättstugan. Den ligger precis innanför ytterdörren och där stod det ett stort antal kängor och skor. Självfallet snubblade jag på ett par skor och började försöka parera obalansen utan att skvimpa ut vattnet. Men det gick inget vidare så efter mycket farande fram och tillbaka så hamnade allt vatten på ytterdörren och in under dörrmattan och trappan. Fy vad pinsamt! Det måste ha sett jäkligt roligt ut som jag for runt där med min balja för att försöka rädda vattnet utan att trilla själv. Tur att det bara var vatten. Men huvva, jag blev alldeles svettig och skämdes resten av kvällen. När det var dags att beställa blev det ännu pinsammare. Man förväntas ju beställa så att värdinnan får en gåva och det är inga billiga produkter. Vi satt där med vår beställningssedel och lyckades till slut hitta något som vi kunde beställa. Det blev en ryggskrubbare till Sandra och jag tog en skrubbvante. Vi kom ändå upp i över 600 kr. Dom andra tokhandlade så Veronika fick sin present. Jag gillar egentligen inte sånt här. Men på söndag ska jag till Sandra på Lingon & Blåbärparty. Får väl se om jag köper nåt till Skruttisarna. Det är ju snart födelsedagar. Vid halv tio, efter att vi fikat och ätit kladdkaka med grädde, tackade vi för oss och promenerade hemåt igen. Nu regnade det lite mer. Sandra åkte hemåt och jag gjorde mig i ordning för sängen. Jag hade lite svårt att somna förmodligen p.g.a det sena kaffet.   


Söndag 29 januari 2006

Oj, oj. En hel månad sedan jag skrev senast. Det har varit så himla mycket annat som jag varit tvungen att ta i tu med så bloggandet har kommit i andra hand.
Pappa har gått lite, lite framåt. Han kan dock inte prata. Vilket är oerhört frustrerande för honom, men även för oss. Han har börjat ta sig i och ur sängen själv. Vilket har resulterat i några fall. Inte bra! Som tur är har han inte skadat sig. Han är lite full i fasen och försöker att lura oss så att han ska kunna komma i sängen själv när vi går hem efter besöken. Han har också blivit mer och mer medveten om hur illa det är med hans tal och hans orörlighet. Han har sovit en natt hemma. Det gick ganska bra. Även om varken Mamma, Eva eller Pappa sov så mycket på natten. Men hela dagen han var hemma var han vaken och pigg.

Onsdag 25 januari 2006
Nu har Pappa fått komma till korttidsboende på Arhem. Vi fick plötsligt i måndags reda på att han skulle flyttas. Det skulle ske redan dagen efter. Vi vägrade att gå med på det. Vi måste få tid att förbereda honom i lugn och ro först. Efter mycket om och men fick vi ett uppskov till onsdag i stället. Han blev jätteledsen när han fick reda på att han skulle flytta. Mamma och Eva var och tittade dagen innan han skulle dit. Eva ringde mig och var mycket nedstämd efter det besöket. Hon tyckte att det var hemskt där. Rummet var litet och slitet. Miljön var överhuvudtaget trist. Det var hemskt att höra. Dagen efter skulle dom först till OT Centrum för att prova ut en skena till hans högra ben. Därefter skulle dom åka till Arhem. Jag jobbade till 13,30. Sedan åkte jag och köpte blommor till Pappas nya rum. Jag hade räknat med att vara på Arhem en liten stund innan Pappa anlände, men vi kom dit samtidigt. Det här är det värsta Pappa kunnat tänka sig. "Arhem är ett ålderdomshem och sista anhalt innan döden". Fast riktigt så är det ju inte. Det finns både korttidsboende (där Pappa nu är), äldreboende och demensboende.
Rummet och miljön var inte så deprimerande som jag väntat mig efter Evas samtal kvällen innan, men det var jättekallt. Pappa var ledsen. Stefan, Eva och jag åkte hem till Mamma och Pappas lägenhet och hämtade en TV som han ska ha på sitt rum. Vi stannade kvar hela eftermiddagen och åt även middag med honom innan vi lämnade honom och åkte hemåt. Usch det var hemskt att lämna honom där. Dagen efter fick vi veta att han varit jätteledsen och gråtit väldigt mycket under kvällen.
På torsdagen var Eva och Mamma hos honom. Även Sandra, Mathilda och Melker var där. Det tyckte han var jättekul. Han tycker mycket om att barnbarnen och barnbarnsbarnen kommer. Dom åt lunch med honom. Eva tog också kontakt med anhörigkonsulenten. Hon tyckte att vi fått dåligt med stöd och hjälp. Hon undrade också om vi haft någon kontakt med Strokeenheten. Det har vi ju inte haft efter det första mötet alldeles i början av Pappas sjukdom. Hon skulle kontakta dem. Hon ville att vi hör av oss till henne igen när vi haft vårt möte med biståndshandläggaren på onsdag nästa vecka. Efter det ska vi boka ett möte hemma hos Mamma och Pappa för att se vad som behöver göras för att Pappa ska kunna vara hemma mera. Tänk om vi inte varit så på själva! Då hade vi inte fått någon hjälp alls. Vi får tacka EH också som tipsade om anhörigkonsulenten.
På kvällen åkte Stefan, Mamma och jag upp till honom med ett värmeelement. Han ska i alla fall inte behöva frysa. När vi kom satt han alldeles ensam i sitt rum. Han såg så himla övergiven och sorgsen ut. Älskade lilla Pappa. Han grät och grät när vi kom. Åh vad det var hemskt. Vi blev kvar någon timma innan vi lämnade honom igen. Åh jag var gråtfärdig när jag åkte hemåt. Jag sov jättedåligt på natten. Jag vaknade flera gånger och varje gång var det honom jag tänkte på. Jag tänkte att blir han inte bättre än så här så vore det nästan humanare att han fick somna in. Fast jag vill ju inte att han ska dö.
Mamma hade också sovit dåligt och haft ångest över Pappas situation.
Tidigare i veckan pratade jag med EH vars man också drabbats av Stroke. Hon gav mig en massa bra tips och telefonnummer till olika personer som vi ska kontakta. Bl.a. en anhörigkonsulent.
På fredagen var jag ledig från mitt ordinarie jobb och var på Nicklas firma för att lämna över till J. Nicklas var magsjuk så det var lugnt där. Vi gick igenom en del arbetsuppgifter som J ska överta. Jag var där till 10,30. Då åkte jag vidare till Mamma. Vi fikade innan vi åkte till ett kondis för att köpa någon mumsig bakelse åt Pappa. Det är ju fredag! Tyvärr hade dom inget som såg gott ut men Mamma köpte en varsin maränghistoria till dom och jag valde en Sarah Bernardkaka. När vi kom dit satt Pappa och åt lunch. Han satt tillsammans med några andra gubbar, men han kan ju inte konversera så han såg så ensam ut.
Usch jag gråter inombords när jag tänker på hur min älskade Pappa brukade prata med alla människor och nu är han fånge i sin egen kropp utan möjlighet att göra sig förstådd.
Vi satte oss att vänta i han rum tills han ätit färdigt. Han blev glad när han såg att vi var där. Efter en stund gick vi ut i stora matsalen och fikade, sedan gick vi tillbaka till hans rum. Han ville säga oss något som vi för vårt liv inte kunde förstå. Efter ett tag gav han upp och gick med på att lägga sig och vila. Han makade sig åt sidan i sängen så att Mamma fick plats. Hon lade sig på hans arm då såg han så nöjd ut. Jag bestämde mig för att lämna dem och åka hem. På vägen ut träffade jag Ann som är sjukgymnast och gift med en arbetskamrat till mig. Hon hade träffat Pappa på förmiddagen. Det var ett mycket givande samtal jag fick med henne. Hon tyckte att det var lätt att förstå Pappa. Det kanske det är när det inte gäller personliga samtal. Hon berättade också att han skulle få en "vagga" till sin arm så att den ligger kvar på armstödet. han skulle också få en förlängd broms på höger sida så att han kommer åt den med vänster hand. Sedan skulle han få ett ekerskydd. Eventuellt en ny rullstol. Den han har är för kort i sitsen. Hon tycker att Pappa är ovanligt aktiv för att ha drabbats av så svåra handikapp. Sedan sa hon att det var ovanligt att anhöriga var så intresserade och aktiva som vi är. Vi kom överens om att skaffa en kontaktbok där vi kunde meddela oss med varandra. Hon kan skriva vad dom gjort och vi kan skriva vad vi undrar över. det kändes lite lättare att åka hem efter samtalet med henne.
Jag åkte hem och ringde Eva och återgav samtalet vi haft. Eva blev gladare när jag berättat vad Ann sagt.
Jag hade bjudit mig till Sandra för att äta middag på kvällen eftersom Stefan var i Göteborg och inte skulle komma hem förrän 20,30. När jag kom hem från Pappa ringde Stefan och sa att han skulle komma med ett tidigare flyg så jag ringde och hörde att det var OK att båda kom. Så klart att det var! Sandra  som varit och storhandlat på Maxi, Solna hämtade upp mig på vägen hem. Medan dom packade upp alla matvaror lekte jag med Mathilda och Melker. Jag var prins och Mathilda var askungen. Vi spelade upp hela scenen när Askungen tappar sin sko och prinsen åker runt och provar vem skon passar på. Lagom till maten var klar kom Stefan. När vi ätit goda Fajitas skar jag fruktsallad medan Sandra plockade undan och Stefan lekte med barnen. Sedan var det dags för Lets Dance på TV4. Fast det var väl inte så mycket vi såg på TV:n. Vi hade en egen uppvisning i vardagsrummet. Mathilda, lilla Skruttan, dansade och spelade upp en massa scener. Hon är så rolig! Ett tag skrattade Sandra och jag så att jag inte visste vart jag skulle vända mig. Man vill ju inte att hon ska se att vi skrattar. Vi avslutade det hela med att Mathilda ville att Morfar, hon och jag skulle göra en stjärna. Hon skulle stå med en fot på mitt ena böjda knä och ett på Morfars, sedan sträckte vi alla armar upp i luften. Vi gjorde någon sorts pyramid. Sandra lyckades föreviga den. Oj vad roligt vi hade. Skönt att få skratta riktigt.
Pyramid
Vår tjusiga pyramid. Eller stjärna som Mathilda sa.

På lördagen var Stefan och jag till Uppsala för att leta efter en matta till sovrummet. Vi har ju tapetserat om och lagt nytt golv. Den gamla mattan var så ljus att den nästan försvann på golvet. Vi hittade en matta på Europamöbler. Det var inte riktigt vad jag tänkt mig men den får duga tills vidare. Vi hittade också en ny spegel till hallen. På Ikea köpte jag en ram med plats för 5 bilder. Jag ska sätta in mina foton på den rosa rosen som jag tog i somras. Men jag har inte fem bilder så jag får kanske fuska lite och fota någon annan ros tills vår ros blommar i sommar igen. Vi köpte också en ram med plats för 4 foton. Vi ska sätta in bilder på barnbarnsbarnen och ge den till Pappa. På SOVA köpte Stefan en ny kudde. han slog på stort och köpte Hästens ergonomiska kudde. För det fantastiska priset av 980 kr. Det vill till att den är skön!  På Coop köpte vi en ny sladdlös telefon till Mamma. Till oss köpte vi golvlister och lite mat. Köpte också några småsaker till Sandra. Efter det åkte vi hemåt. Lämnade av det vi köpt till Sandra och Micke. Sedan åkte vi och lämnade Mammas telefon och därefter åkte vi hem. Efter en kopp kaffe satte vi upp den nya bården i sovrummet. Jag satte en pizzadeg som fick jäsa medan jag gick 4,7 km på gåbandet. När vi ätit bakade jag två limpor. På kvällen tittade vi på På spåret och Nisse Hult. Sedan var det dags för sängen.
I dag, söndag, tog vi en lång frukost innan vi tog en promenad till Pappa. Han var lite piggare i dag. I går hade han varit lite nere och mådde inte så bra. Men han blir ledsen när vi inte förstår honom. Vi fikade med honom och var kvar i nästan 2 timmar. Efter middagen gick jag på bandet igen. Det blev lika mycket som i går. Drygt 4,5 km. I dag blev det mycket gående. Fram och tillbaka till Pappa. Runt 3 km eller nåt plus gåbandet.
Nu är det sängdags.
Jag hoppas att jag nu ska hinna skriva mer och även lära mig min kamera. Nu när jag lämnat ifrån mig bokföringen för sonens företag. Det känns SÅ bra. Och! mina extraslag har upphört. Hoppas att det inte bara är tillfälligt. Jag ska göra 2-dygns EKG den 15/3.

25-31 december 05

Vi vaknade ganska sent på juldagens morgon. På dagen åkte vi upp till Pappa för att hälsa på honom. han blev jätteglad. Han satt med kaffe när vi kom så Stefan gick och hämtade åt oss också. Vi ringde upp Inger så att hon fick prata lite med honom. Han blev så himla glad när han försökte prata med henne. Hela han lös upp. Senare blev han plötsligt så ledsen och grät. Lilla älskade Pappa. Jag tror att han förstår mer och mer hur illa det är ställt med honom. En av sköterskorna smög fram i dörren och ville prata med mig. Jag gick ut till henne i korridoren. Det kändes inte helt rätt att göra så mot Pappa. Jag tycker att hon kunde ha pratat med mig när vi skulle gå istället. Hon ville ha vårt tillstånd att sätta in en kateter på Pappa. Det ville inte jag ensam ta ställning till. Jag bad att få prata med Mamma och mina systrar innan dom fick göra något. Hon tyckte att det skulle kännas bättre för Pappa att slippa ligga blöt varje morgon när han vaknar. Det är det säkert men vilka nackdelar finns det med kateter? Det ville jag veta först. Den som har mest erfarenhet av sånt är ju Inger som jobbar med åldringar. Jag bad alltså att vi skulle få återkomma under eftermiddagen. Sköterskan sa också att dom tyckte att han gått framåt väldigt mycket sedan han kom till dom. Skönt att höra.
När vi senare åkte från Pappa ringde jag upp Mamma och berättade vad sköterskan sagt. Jag bad henne kontakta Inger och sedan ringa tillbaka till sjukhuset och ge besked.
Inger sa att risken för urininfektioner ökar med kateter, men då är det bara att ta bort den. Mamma bestämde att dom fick sätta in den OM Pappa själv gick med på det.

Mot kvällningen kom Sandra, Micke och barnen och hjälpte oss att äta upp lite mer av julmaten. Micke passade på att ta ett löppass på bandet också.

På annandagen åkte Stefan och jag runt och kollade lite på REA. Vi var ute efter en liten vägg-TV. (det är rätt trist att gå på bandet utan att ha nåt att titta på). Vi var på alla de stora elektronikvaruhusen men där hittade vi inget. Det var för dyrt tyckte vi. Så vi åkte till Maxi där vi sett en lagom stor och lagom dyr TV. Den köpte vi. Sedan åkte vi till Löwet och hämtade Mamma. Hon hade varit hos Eva & Thord sedan julaftons kväll. Sedan åkte dom till Pappa. Hon hade en massa packning med sig så vi fick skjutsa henne hem.
Sedan åkte vi hem. Monterade TV:n och gick våra "promenader". Jag gick ca: 4 km i rask takt.

Nyårsafton firade vi tillsammans med Mamma här hemma hos oss.


Julafton 24/12 -05

Vi vaknade ganska sent. Efter en lång frukost blev det lite bråttom. Vi skulle vara hos Mamma när Pappa kom hem. Eva & Thord hade lånat Eva T:s handikappbil för att slippa böka med färdtjänst. Nu behövdes starka lyftare för att få Pappa i rullstol uppför trappan. När vi kom till Mamma hade hon redan dukat upp i köket så jag frågade om dom skulle äta direkt Pappa kom, men det skulle dom inte. Hon hade bara förberett lite. Efter en stunds vänta kom bilen med Pappa. Stefan och en granne till Mamma och Pappa gick ner i porten för att invänta Joachim som också skulle hjälpa till. Han var på väg sa dom. Pappa var jättekall och i trapphuset var det ingen direkt värme. Vi fick vänta ett bra tag innan J dök upp! Dåligt tycker jag, han hade vetat om detta ett bra tag.
Efter en del trixande kom Pappa i alla fall upp. Nästa gång blir det färdtjänst!
Pappa verkade glad över att vara hemma. Han rullade runt lite och kollade läget. Vi hann inte vara där så länge innan Eva och Mamma började med maten. Vi skulle inte äta där så det var lite snopet. Precis när maten var klar kom Sandra och barnen för att träffa Pappa också. Stefan och jag åkte lite snopna hemåt igen medan Sandra och barnen stannade en liten stund.

Melker i Gammelmorfars knä.

Vid 15-tiden kom Sandra, Micke och barnen till oss. Det blev Kalle Anka för de andra medan jag började fixa till maten. Efter en liten stund kom Sandra och Stefan och hjälpte till medan Micke tog hand om barnen.

Julmaten                   Dukat för julmat.
Strax före halv fem kom Sandra, Nicklas, Lennart och Ronja. Sandra hade varit lite krasslig så hon tog det lite lugnt med maten.
Jag tyckte inte att vi hade så mycket julmat men det var ändå alldeles för mycket. Det mesta blev kvar.
Efter maten diskade vi undan och sedan var det julklappsutdelning. Barnen fick som vanligt massor av julklappar och Mathilda blev "alldeles vild" av alla sina julklappar sa hon. Skrotfian. Melker hade nog varit nöjd med papper och snöre.
Själv fick jag en ny digitalkamera. En Nikon Coolpix L101. Nu har jag lite att sätta mig in i innan jag kan den. Kul! Jag fick också ett par röda skidhandskar och av Sandra och Micke fick vi en fin kokbok och den årliga almenackan med bilder på hjärtegrynen. Till Stefan hade jag köpt två deckare, en skjorta med slips och en "Bluethoot" till mobilen. I bytesjulklapp fick jag två muggar framtagna åt Röda Korset för Tsunamioffren. Stefan fick whiskeyglas.
Alla var nöjda och glada tror jag.
Senare spelade vi lite Sybarit, men det kändes lite segt så vi avslutade det och satt sedan bara och pratade. En riktigt trevlig och lugn julafton. Vid midnatt åkte våra gäster hem och vi diskade och städade undan innan vi kom i säng.
Tiden rusar iväg

Oj. Nu var det länge sedan igen.
Vad har då hänt sedan sist.
Med Pappa har det väl egentligen inte hänt så väldigt mycket. Det går upp och ned. Långsamt, långsamt framåt ändå. 
Veckan före jul var jag tyvärr inte uppe hos Pappa en enda gång. Tiden räckte helt enkelt inte till. Mamma och Eva var där varannan dag. Dom har ju mer tid eftersom dom inte arbetar. Jag vill ju åka till Pappa så ofta som möjligt, men jag måste ta hand om mig själv med.
Veckan gick åt till att hitta de sista julklapparna.
Onsdag 21/12
Sandra Å, Sandra Ö och jag var på Maxi och handlade till julafton. Det blev inte så mycket att handla.
När jag kom hem hade Stefan varit och hämtat vårt löpband som levererats till Nicklas jobb.
Det var JÄTTESTORT. Jag hade ju sett måtten på nätet men inte fattat att det var SÅ stort. Han hade dessutom hunnit testa det lite så han var rätt svettig.
Torsdag 22/12
Sandra och barnen hämtade mig på jobbet och så åkte vi till Väsby Centrum och köpte det sista till Stefan bl.a.
Fredag 23/12
Stefan och jag var lediga. Dagen gick åt till städning och pyntande. Jag grilljerade skinkan, gjorde Janssons frestelse och bakade limpor. Vi plockade om i "Sandras" rum där löpbandet står. Ut åkte bordet med symaskinen. Jag hinner ju aldrig sy numera i alla fall. Ska jag sy kan jag lika gärna göra det vid köksbordet. Där är det dessutom bäöttre plats till sånt. Löpbandet fick ta bordets plats. Det blev helt OK. Nu har "Sandras" rum blivit vårt träningsrum. Fast vi kommer nog alltid att kalla det "Sandras" rum i alla fall.
Vi åkte också i väg och köpte varsin bytesjulklapp. På kvällen smakade vi av skinkan som traditionen bjuder. Klockan var över tolv innan vi kom isäng.