Ordlös onsdag - inomhusFler Ordlös Onsdagbilder kan du titta på
HÄR

Max, Cars och Briotåg.....

....så har i stort sett hela min helg sett ut.
I fredags var jag ledig. Efter att ha pysslat lite här hemma med att spola ur poolen och rensa bort vissna blommor i rabatter så åkte vi ut till Sandra, Nicklas och Max.
Max blev som vanligt jätteglad när jag kom och jag hann knappt ta av mig skorna innan han drog in mig för att titta på Cars på TV:n.
Nicklas och Stefan började med grundarbetet inför tapetseringen av deras kök/hall. Rev bort lösa tapetbitar och hyvlade skarvar innan dom grundade med Easy Cover.
Jag och Max lekte med Briotåg, bilar och i sandlådan.
Vi åt middag med dem innan vi åkte hemåt.
Lördag förmiddag åkte vi tillbaka ut igen. Nu var även Sandras pappa Jens där.
Max och jag lekte medan Sandra åkte till Bauhaus för att köpa panel. Nicklas och Jens började sätta upp "kakel" och Stefan fortsatte med tapetförberedelserna.
När Sandra kommit tillbaka och Max sov middag hjälpte jag henne att göra några röror som dom skulle ha med sig till kräftskiva med grannarna på kvällen.
Vid 17-tiden åkte vi hem. Vi åt spagetti med köttfärssås till middag. Både Stefan och jag var helt slut men bestämde oss för att ta en rask skogspromenad före Gäster med Gester. 40 min i rask takt. Skönt!
Kvällen blev lugn och redan vid 22 var vi färdiga för sängen.

I natt vaknade jag av att det värkte fruktansvärt i min vänster arm. Jag hade legat på något alldeles tokigt sätt och kunde nästan inte flytta armen pga att den värkte så. Det gick som tur var över rätt snabbt. Förmodligen hade en nerv kommit i kläm eller något sådant. Dessutom var det otroligt varmt i rummet trots öppet fönster. Svetten rann i ansiktet.
Halv åtta larmade radion och jag gick upp. Jag satt på toa med öppet fönster och hörde att det blåste kraftigt. Och straxt vräkte regnet ner. Det kom på en gång. Inget litet regnande först utan himlen öppnade sig på en gång.
Det blev frukost inomhus då det smattrade så på uterummets tak att man inte hör sina egna tankar.
Vid tio-tiden åkte vi åter igen ut till Sandra, Nicklas och Max. Dom satt och åt frukost när vi kom. En stund senare kom även Sandras pappa Jens och hans fru Yvonne. Jag och Max lekte, Jens och Nicklas fortsatte med kaklet och Stefan och Yvonne började med tapetseringen. Jag fick inte hjälpa till för Max. Jag fick inte ens prata med dom andra ...lille knaspelle.
Efter lunchen som Sandra, Max och jag hämtade på Kinarestaurangen var det dags för Max att vila middag och plötsligt blev jag arbetslös.
Som tur var kom Sandra Å och Mathilda ut och hälsade på just då.
När Max vaknade blev det mera lek med Briotåget, vi tittade på Carsfilmen för 10 gången denna helg och lekte med bilar.
Vid 18-tiden var det nästan färdigtapetserat och vi åkte hemåt. Vi tog vägen via Coop och köpte ingredienser till en pizza. Jag hittade färdig pizzadeg som jag köpte. Jag brukar alltid göra egen deg och det är godare men den här var helt ok nu när det blev lite bråttom.
Det har varit en bra helg med en massa gos med Max. Nu är jag rejält trött.
I morgon är det arbetsdag. På onsdag tjejträff i Sollentuna. På torsdag kommer min kära lilla syster hit och det ska bli så kul.


Jag har byggt en tågbana som Max och jag lekte med

Ett lok utan huv. Batteriet glappade och jag fick inte skruva tillbaka huven för Max.

Yvonne och Stefan tapetserar


Nicklas med sin svärfar Jens sätter sten ovanför diskbänken.

Sten som ska fogas och sedan oljas in. Den blir då nästan svart.

Majssoppa

Härom dagen fick jag tidningen Hälsa. Där hittade jag ett recept på Majssoppa.
Det såg så gott ut och eftersom jag hade en påse majs i frysen ville jag prova den.
Det blev faktiskt riktigt gott.
Jag hade ingen creme fraiche hemma så jag tog naturell yoghurt som jag lät rinna av lite. Sedan rörde jag ner lite majonnäs i den. Min sambal oelek hade torkat i burken så jag blandade i lite grov chilipeppar och pyttelite cayennepeppar för att få den heta såsen lite stark.
Till 4 personer
1 gul lök
2 vitlöksklyftor (missade jag)
1 msk olja
½ kilo majskorn
1 buljongtärning (jag tog grönssaks)
7 dl vatten
1 dl matlagningsgrädde
Het sås
1½ dl. lätt creme fraiche
1 msk sambal oelek
örtsalt
Hacka löken och fräs den i olja tills den blir genomskinlig
Häll ner majsen och låt den fräsa med en minut
Tillsätt buljongtärning och vatten
Låt puttra i 10 min
Mixa soppan ganska slät. Häll i grädden och koka upp igen
Strö lite hackad persilja över vid servering
Rör ihop såsen och servera till
Soppan blev god och lite söt i den version jag gjorde den. Nästa gång ska jag komma ihåg vitlöken också. Förmodligen blir det en helt annan smakbrytning då.

Ordlös onsdag - i mitten

Fler Ordlös Onsdagbilder kan du titta på
HÄR

Under taket......

I vårt uterum klättrar en vinranka. En mås som flugit i flera år utan att komma någon vart.
Jag tror jag sagt det förr men jag är så otroligt glad över vårt mysiga uterum.

Böcker jag läst nyligen

ag har tagit mig i kragen och börjat läsa lite av de böcker jag samlat på mig på reor tidigare och sedan ställt i bokskåpet.

En sådan bok är Tusen strålande solar av Khaled Hosseini. Tidigare har jag läst hans Flyga Drake som jag tyckte mycket om.

Tusen strålande solar var precis lika bra.

Ödet, krig och förlust för Mariam och Laila samman, två generationers kvinnor med olika syn på kärlek och familj. Bortgifta med samma man. Och medan de uthärdar det ständigt upptrappade våldet omkring dem, i hemmet såväl som på Kabuls gator, kommer de allt närmare varandra. De blir som systrar, som mamma och dotter för varandra, och deras starka vänskap kommer till sist att förändra inte bara deras liv, utan även den kommande generationens liv. 
Mycket läsvärd.

Helgonet av Carin Gerhardsen (lånad av systerdotter)

"Gud är god. I natt vill Gud oss väl." Det är vad den högt älskade och respekterade familjefadern Sven-Gunnar Erlandsson tänker när han segnar ner under den mäktiga augustimånen, skjuten med ett skott i nacken efter en krogkväll i glada vänners lag. 
Det är semestertider, men kriminalkommissarie Conny Sjöberg kallar samman arbetslaget med Sandén, Hamad och Westman från Gerhardsens tidigare böcker. Styrkan har dessutom utökats med två nya förmågor. Den charmige rockaren Odd Andersson, känd från tv, och den oberäkneliga Hedvig Gerdin, som nyligen återvänt till Sverige efter trettio år som diplomathustru. 
Vem kunde önska livet ur Erlandsson? Enligt alla källor en varm och generös människa, med religiöst patos och ett brinnande intresse för barn- och ungdomsfotboll. Dessutom med ett stort engagemang för samhällets utstötta.

Spännande som alla hennes böcker har varit.

Nattönskningen av Anne B Ragde (lånad av Sandra som lånat den på Biblan)

Ingunn har stor aptit på män och brukar alltid vara den som gör slut. Hon vill inte riskera att någon tröttnar på henne och tar därför det säkra före det osäkra. Arbetet som musikjournalist innebär många resor och möten med artister - och män. Genom dejtingsajter ordnar hon förbindelser som garanterat blir tillfälliga och hon kastar sig från det ena passionerade förhållandet till det andra. Och hon är framgångsrik - männen älskar henne. Åtminstone för en natt.

Jag har tidigare läst hennes Trilogi Berlinerpopplarna, Eremitkräftorna och Vila på gröna ängar. Dom var bra. Men den här boken vet jag inte riktigt vad jag ska säga om. Mycket, mycket sex men inte upphetsande direkt. Den var ok, men inte mer.

Drömmen förde dig vilse av Anna Jansson (en ”skåp”bok)

Den gotländska myten om vita havsfrun har funnits sedan Tjelvar tände elden och ön steg ur havet. Det berättas om en ung kvinna som drunknade på bröllopsnatten och som sedan dess i sin osalighet försökt locka ned män i underströmmarna utanför västkusten. Myten väcks till liv en tidig morgon, strax före midsommar, när en sjuksköterska hittas mördad i lusthuset på Tempelkullen i Botaniska trädgården. Hon är klädd till brud. Kriminalinspektör Maria Wern utreder fallet. Det blir en ojämn kamp där mördaren kan observera varje steg polisen tar. Med en intelligens och ett tekniskt kunnande som överträffar allt de trodde var möjligt planläggs en djävulsk strategi. Ondskan finns närmare än de tror.

Spännande

Kriget är slut av Morgan Alling (semesterköp)

Boken om Morgans uppväxt med en missbrukande mamma. Hur han slussas runt i fosterfamiljer och på barnhem. Tills han hamnar hos Martin som verkligen bryr sig om honom och ställer upp och stöttar honom.

Mycket läsvärd

Busters öron av Maria Ernestam (också ”skåp”bok)

Eva har i alla år vårdat sina rosor, medveten om att relationer till blommor kan vara enklare än relationer till familjen 
När hon på sin 56-årsdag får en dagbok börjar hon skriva om en värld hon gjort allt för att glömma. Villakvarteret där hon växte upp med en vacker men självcentrerad mamma, vars beteende gjorde hennes liv till ett helvete.
Redan vid sju års ålder fattar Eva ett beslut. Hon ska bli den som överlever. Kriget innanför hemmets dörrar kräver sin strategi, och genom hela sin uppväxt övar sig Eva målmedvetet inför den slutliga striden.
När hon är sexton år möter hon kärleken, och för första gången i livet kan hon tro på att försoning är möjlig. Men omständigheterna leder till att hon måste fullfölja sin barndoms beslut.
Nu, fyrtio år senare, riskerar allt att avslöjas på grund av en olycklig slump. Och de gamla såren, liksom rosenbuskarna, rivs upp på nytt.

Jättebra bok. Åh vad jag tycker om hennes språk.


Telefonväntan....

Jag ska ladda vår frankeringsmaskin och går som vanligt in på Pitney Bowes hemsida. Där får jag veta att jag måste ringa kundtjänst.
-Just nu är det många som ringer. Din beräknade väntetid är 1 minut. Tack för att du väntar.
Jag kollar på telefonens display för att se hur länge jag väntat.
Efter
0,58 sek
-Just nu är det många som ringer. Din beräknade väntetid är 1 minut. Tack för att du väntar.
1,30
-Just nu är det många som ringer. Din beräknade väntetid är 1 minut. Tack för att du väntar.
2,40
-Just nu är det många som ringer. Din beräknade väntetid är 1 minut. Tack för att du väntar.
3,33
-Just nu är det många som ringer. Din beräknade väntetid är 1 minut. Tack för att du väntar.
4,25
-Just nu är det många som ringer. Din beräknade väntetid är 1 minut. Tack för att du väntar.
4,56
Äntligen har min beräknade minut gått :)

Ser inte så bra ut.......

På den HÄR sidan kan man läsa följande:


Effekter av sömnbrist

Det verkar finnas samband mellan långvariga sömnproblem och hjärt-kärlsjukdomar och depressioner. Sömnbrist försämrar också immunförsvaret och kan leda till ökad smärtkänslighet vilket kan förvärra symptomen vid smärtsjukdomar som fibromyalgi och reumatism. Sömnbrist kan också vara en faktor bakom förhöjt blodtryck då sömn har en blodtryckssänkande effekt och brist på sömn försämrar kroppens förmåga att reglera blodtrycket.

Sömn hjälper även till att reglera vår hunger och mättnad. Enligt vissa studier minskar mängden leptin, ett hormon som får oss att känna oss mätta, i och med minskad sömn. Samtidigt ökar mängden ghrelin, ett hormon som gör oss hungriga. Det verkar alltså som om det kan finnas ett samband mellan sömnbrist och övervikt, och de följdsjukdomar som kan följa med övervikten.

Sömn är också viktigt för att vår kropp skall kunna oskadliggöra fria radikaler. Dessa molekyler påverkar cellernas åldrande och verkar kunna öka risken för cancer.

Sömn är alltså mycket viktigt, både för att kropp och psyke skall fungera och för att vi ska må bra. Långvariga sömproblem bidrar ofta till en sänkt livskvalitet.


Och jag känner att jag måste få sova på nätterna.

Blir det ingen ändring så måste jag nog byta rum. Då får löpbandet flyttas ut och en färdigbäddad säng ställas in.

Att behöva gå upp och bädda i soffan mitt i natten gör att det tar mycket lång tid att komma till ro och kunna somna in/om.

I natt fick jag gå upp och värma mjölk med honung och dricka för att försöka komma till ro.

Totalt blev det kanske 4,5 timmars orolig sömn. Och det är inte bra.

Idag är jag trött och har huvudvärk.


Lördag-söndag

Vi sov länge på lördagen. Jag vaknade inte förrän 09.15.
Sedan blev det en slö dag. Inte förrän vid tolvtiden klädde jag på mig och vi åkte och handlade.
Efter det blev det en snabb visit hos familjen Öhlin-Ekwall. Lite lek med Max och en fika innan det var dags för dem att åka på middag och vi återvände hem. På kvällen åt vi lite kräftor i all enkelhet bara vi två. Vi satt hela kvällen och mös i uterummet. Jag är så himla glad över vårt fina uterum.
I dag har vi haft barn och barnbarn på middag.
Även mamma var här. Jag bjöd på klassisk Kalops. Jag var lite orolig för om dom inte skulle gilla det. Men det hade jag inte behövt vara.
Sandra Å:s kommentar var att när man gör sån mat borde man göra en jättesats så att dom kunde få med matlådor hem :) Det tog jag som en fin komplimang. Vi åt fruktsallad med lite grädde till dessert.
Strax efter 19 åkte barn och barnbarn hem. Det är dagis och skola i morgon. Mamma var kvar och diskade det som inte fick plats i diskmaskinen innan Stefan skjutsade hem även henne.
Nu är helgen slut och i morgon är det arbetsdag igen. Då är alla åter från sina semestrar.

Gröna Lund mm..

å har jag då jobbat två veckor redan efter semestern. Det är helt sjukt vad fort det går.
I tisdags skulle jag ha varit barnvakt en stund till Max då mamma Sandra jobbade och Pappa Nicklas skulle träna på crossen. Nicklas fick dock inte ihop sin cross så träningen blev inställd. Jag blev bjuden på god middag och lite lek med Max ändå. Trevligt.

I går fredag jobbade jag till 12. Efter det åkte jag hem och lämnade bilen. Stefan och jag tog hans bil och åkte in till stan för att möta familjen Åström på Gröna Lund. Dom hade åkt redan vid elva och hunnit med några åk. Nu satt dom vid slänggungorna och åt medhavd lunch. Vi letade rätt på dem och köpte varsin hamburgare till oss.
Därefter delade vi upp oss i två grupper. Jag, Mathilda och Micke i en grupp, Sandra, Melker och Stefan i den andra. Mathilda, Micke och jag gick först till Lustiga huset som var ungefär som när jag var liten. Sedan åkte vi kvasten. Det hade jag lovat Mathilda att jag skulle göra. Den verkade ju inte så läskig. Man hänger liksom under en räls och åker. Men den var lite läskigare än jag trodde. Efter den blev det Kärlekstunneln innan vi sammanstrålade med Stefan.
Mathilda, Micke och Stefan åkte sedan Twister. Ungefär då började det regna.
Sandra och Melker hade bänkat sig för att se Mojje uppträda så Stefan och jag gick dit. Regnet hade nu ökat men vi satt under tak.
Vi valde att ta lite fikapaus och gick in på ett kafé där vi blev sittande en bra stund. Mathilda och Melker satte på sig regnkläder och sprang iväg och åkte nyckelpigan och lite andra barnattraktioner medan vi satt där.

Melker, Sandra, jag och Stefan åkte kärlekstunneln igen. Dår blir man fotograferad. Stefan och jag köpte ett foto på oss. Vi har ett på sådant från vår första sommar tillsammans fast då var det svanar man satt i. Nu är det något som ser ut som stockar.
Stefan och jaghann med att åka Blå Tåget också innan det var dags att samlas för middag på Tyrol. Där blev det Wienerschnitzel för alla utom Micke som åt Kalvburgare.
Jag började bli riktigt trött. Jag har inte sovit ordentligt på tre nätter och det började märkas. Vi valde att skiljas åt efter middagen. Familjen Åström fortsatte åka dom olika attraktionerna medan Stefan och jag gick för att lyssna på Jerry Williams en stund. Vi lyssnade på 4 låtar innan vi begav oss mot bilen och åkte hem.
Jag kom i säng strax efter 22. Trots trötthet hade jag svårt att somna men när jag väl gjorde det sov jag ända t8ill 09,15. Skönt!

Lite lunch innan vi tog oss an attraktionerna.


Melker provar Stefans glasögon. Knaspellen!


Twister som Micke, Mathilda och Stefan åkte medan jag stod nedanför och väntade

Ett virrvarr av berg och dalbanerälsar.


Mojje och hans band på lilla scenen

Melker får en autograf på armen.

Kärlekstunneln anno 2011
Kärlekstunneln anno 1970.

Ordlös onsdag - sommarsammanfattningFler Ordlös Onsdagbilder kan du titta på
HÄR


Förra veckan...

...blev jag så vansinnigt arg.
Pappa har på grund av sitt handikapp tvingats använda blöjor. Blöjorna beställs av distriktssköterskan.
Den här gången beställdes fel blöjor. Mamma påpekade det och nya blöjor kom. Fel igen!
Trots att paketen inte har öppnats så är det ingen som får ta tillbaka dem. Inte blöjleverantören, inte kommunens äldreboenden eller hemtjänsten. Man kan ju tycka att den distriktssköterska som beställer blöjor ska känna till om någon annan vårdtagare som hon har ansvar för kan ha användning för den modellen och leverera dom till honom/henne i så fall. Men nej det går inte.
Det hela slutade med att en ur hemtjänstenspersonalen fick bära de oöppnade blöjpaketen till soprummet. Helt galet och vansinnigt. Hur kan det få fungera på det viset. Det är våra skattepengar som bara slängs bort. Undrar hur många som vet att det fungerar så.
Jag blev så arg att jag skrev till lokaltidningen. Vi får väl se om dom tar in min insändare.
Jag skulle vilja ha svar från någon ansvarig hur det kan få gå till så.

Jaha....

I fredags fick jag svart på vitt...
Jag får nog jobba tills jag blir 79!
Min arbetsgivare har inte någon pensionsplan för oss anställda och har alltså inte avsatt några pensionspengar så någon tjänstepension får jag inte. Klantigt nog har jag inte varit medveten om det tidigare. Dessutom var jag hemma med barnen under flera år. efter det har jag jobbat deltid förutom de senaste 14 åren. Jag är dessutom inte högavlönad direkt.
Stefan vill att jag ska gå samtidigt som honom om några år, men eftersom jag är 4 år yngre blir det ju långt innan pensionsåldern uppnåtts.
Nu får jag hoppas på mina Lottorader eller postkodslott om jag ska ha råd att gå tidigare.

Mor och dotterhelg forts...

I morse vaknade jag med ett ryck 08.10 (samma tid som igår)
Upp och rev ur lakanen ur sängarna och slängde in dom i tvättmskinen. Sedan började jag med frukost och då kom även mamma upp.
När jag bäddat i nya lakan i våra sängar och städat bort mammas säng åkte vi till Upplands Väsby Centrum. Jag skulle köpa nya pekpinnar till min telefon och mamma skulle titta på Carmen efter hushållspappershållare (långt ord). Jag hittade mina pinnar som tyvärr kommer att utgå ur sortimentet nu. Jag köpte också svampar och bomullspads att ta bort make up med. Mamma köpte en ny bärbar telefon, svampar, pennor och pappersnäsdukar (pappa gör av med mängder av näsdukar).
Vi gick in på blomsteraffären och köpte små, små krukväxter som jag ska ha i tvättstugan. Där stötte vi på en gammal klasskamrat/granne som jobbade på Lövet när pappa var där. Vi pratade en stund med henne och hennes man innan vi gick vidare. Vi provade Ecco-skor som reades ut. Tyvärr fanns inte min storlek annars var det den typ av skor jag gillar.
På Coop köpte vi med oss bröd och åkte hem till mamma.
Jag kopplade in hennes nya telefon, vi fikade och jag strök gardinkappan och satte upp den.
Sedan var det dags för mig att åka hem igen.
Det blev en lugn, skön och trevlig helg med mamma. Jag inser ju att hon inte har så många år kvar. Hon fyller snart 82 och så gammal har ingen annan i hennes familj blivit. Men jag hoppas att hon får några år till. Jag har svårt att tänka mig hur det kommer att bli den dagen hon inte finns där. Jag vill inte tänka på det.
Nu har Stefan kommit hem från Sälen och Cykelvasan och det är dags att ordna lite middag.
I morgon är det arbetsdag igen.

Mor och dotterhelg igen...

...fast denna gången var det senior. Alltsa jag och min mamma.
Stefan har varit i Sälen med sina arbetskamrater och deltagit i Cykelvasan.
Stefan cyklade 3-mil på 1:30:15.
Jag fick meddelande via sms
Stefan startade  kl. 14:10:18
Stefan passerade Hökberg 14:45:02 på tiden 0:35:01
Stefan passerade Eldris kl. 15:15:55 på tiden 1:05:54
Stefan i mål 15:40:16 och på tiden 1:30:15
Bra gjort! Och utan att skada sig också.
Nu är han på väg hem.
Pappa är på växelboendet så mamma och jag var ensamma båda två.
Jag hämtade henne efter jobbet i fredags. Vi plockade ner gardinerna i hennes gavelfönster innan vi åkte hem till oss.
Gardinerna ska sys om till gardinkappa då pappa ofta åker på dem med rullstolen och dom blir så smutsiga nertill.
Hemma tvättade vi gardiner och hängde ut dom att torka i solen.
På kvällen var vi bjudna till Sandra, Micke och barnen på middag.
Vi fick goda grillspett med goda tillbehör.
Barnen hade en kompis på besök men när hon åkt hem blev dom väldigt mormorkära. Båda skulle sitta bredvid mig eller helst i mitt knä. Det var mormor, mormor hela tiden. Mysigt.
Mamma sov över hos mig och på lördag morgon tog vi en lång mysig frukost innan vi satte oss i bilen och åkte på måfå mot Uppsala.
Vi stannade till i Knivsta där jag visste att det finns en loppis vid järnvägsstationen. Den var dock stängd men i samma hus fanns en liten butik med lite gamla prylar blandat med nya. I samma lokal fannsockså en garnbutik.
Vi pratade en lång stund med den jättetrevliga ägarinnan. Jag köpte raggsocksgarn och strumpstickor. Jag har inte stickat sockor på säkert 25 år. Men nu blev jag sugen på att försöka igen.
Efter knivsta åkte vi vidare mot Uppsala. Vi parkerade bilen på gatan jag brukar parkera på när jag är på kören. Vi gick ner mot Domkyrkan. Mamma hade aldrig varit där och ville gärna gå in och titta. Vi strosade runt en stund innan vi gick mot bilen igen. På Övfre Slottsgatan hittade vi ett kafé där vi åt goda varma mackor med kantareller och brieost. Stora goda mackor för 69 kr.
Därefter åkte vi ut på E4 norrut igen. Nu tog vi sikte på Fullerö handel. Gillar man prylar och inredning är det en fröjd att gå där och titta.
Vi fick med oss några små lyktor och doftpåsar hem.
Nu var det dags att vända söderut igen. Vi tog vägen om Coop och handlade ingredienser till middagen. Under matlagningen drack lite, lite whisky. Det brukar vi göra när vi träffas och lagar mat.
Middagen bestod av Kyckling med gorgonzola och valnötter. Ett glas rött till. Riktigt gott.
På kvällen tittade mamma på Sommarkväll med Richard Olsson och jag sydde om hennes gardin till en gardinkappa.
Några bilder:
Butiken i Knivsta
Det jättetrevliga innehavaren av prylbutiken.
Mamma och jag har tänt ljus i Domkyrkan. Vi brukar alltid göra det när vi kommer in i kyrkor.
Smarrig macka på kafé på Öfre Slottsgatan.
Min lilla mamma. Inte kan man tro att hon fyller 82 om två månader.

Middag i dag....

Ugnsbakad lax med dill och purjolök. Potatis och romsås samt sallad.
Till det ett glas folköl.
Gott!
Det blir en enorm skillnad på att köpa färsk lax istället för dom torra små bitarna som man kan köpa styckförpackade. Så mycket godare. Potatisen hette Delikatess RATTE! Vad är det för ett namn på potatis? Men god var den.
Lax i ugn

1 kg färsk lax i bit
4 msk hackad dill
4 msk finskuren purjolök
50 g smör
Salt

Salta laxen och lägg den med skinnsidan ner i en ungsfast form
Smält smöret och lägg ner dill och purjolök
Låt det puttra någon minut.
Häll blandningen över laxen.
Tillaga i 225 grader ca 15-20 min.

Romsås

1 dl creme fraiche
½ msk majonnäs
½ burk röd rom
1-2 msk fint hackad röd lök


Färdiggräddat och levererat...


Idag.....

regnar det. Ett välbehövligt regn. Vi har haft väldigt lite av den varan den senaste tiden och allt är så torrt.
Då passar jag på att baka lite bullar. Dock inte till oss själva. Vi äter inte så mycket sånt här hemma.
De allra flesta ska levereras till Mamma och Pappa. Jag spar kanske 4 st till oss.

Sista semesterdagen.....

... för denna gång.
Efter en lång och mysig frukost tog vi cyklarna och begav oss mot Rosersberg.
Stefan som ska köra Cykelvasan nästa helg ville köra skogsstigar med mountainbiken. Vi cyklade tillsammans nästan till Coop där jag valde cykelvägen. Huvva. Uppför, uppför och uppför i motvind. Det var jobbigt. Efter ca 45 min var jag framme vid Rosersbergs slott. Sista biten består av en mördarbacke innan det går utför igen en bit. Framme vid slottet stod Stefan och väntade. Han hade varit där några minuter när jag kom.
Vi åkte ner till badplatsen där vi tog ett dopp och slappade en stund. Efter ytterligare ett dopp klädde vi om och cyklade tillbaka till slottet och åt Grekisk paj i slottscafét. Sedan var det bara att trampa hemåt igen.
När jag var nästan framme vid järnvägsövergången i Roersberg blev jag omkörd av en bil. Det var Sandra, Nicklas och Max. Dom såg inte mig trots att jag vinkade. Framme vid järnvägsövergången blev dom stående då bommarna var nere. Jag cyklade fram och knackade på rutan. Dom blev lite snopna. Vi pratade en stund och bestämde att Max och Nicklas skulle komma förbi hos oss när dom hämtat sin cykel som han lämnat hos Åströms när Micke firades.
Jag kämpade på hemåt. Jag orkade trampa ända till den allra sista backen upp till vårt område. Den branta backen som vi kallar Mattebacken (efter en Mattias som bodde där när barnen var små) där fick jag kliva av och leda cykeln en bit. Lite drygt 2 mil blev det totalt.
När jag kom hem hade Stefan hunnit byta om till badkläder och skulle just slänga sig i poolen. Jag bytte också om och tog ett svalkande dopp i det 27-gradiga vattnet. Då kom Nicklas och Max.
Dom stannade ca 1 timme innan dom cyklade hem. Max ville inte åka hem men vi lovade att vi ska komma och hälsa på honom i morgon.
Vi stack och handlade lite innan vi ordnade med middagen. Den sista semestermiddagen för denna gång. Kalvnoisetter, kokt potatis, sallad, grillbea och bröd. Ett glas rött till det.
Det lilla badet i Rosersberg.

Kerstins födelsedag........

På onsdagsförmiddagen efter frukosten satte vi fart och gjorde marängtårtor.
Det var mest jag som gjorde dem, medan en nervös Kerstin for runt och petade i allt annat.
Hon har lite svårt att delegera ut arbetet och lita på att det blir gjort. Lite vimsig har hon allt blivit men är man 81 så är det inte så konstigt.
Jag fick i alla fall nästan fria händer och fixade tårta och dukade fram tallrikar, bestick och glas till smörgåstårtan som grannen hade gjort.
Vid ett var vi klara. Klockan två skulle gästerna komma. En timma att fixa till oss själva alltså. Då dyker de första gästerna upp 13,20. Det är verkligen inte ok. Kerstin som redan var stressad blev ännu mera stressad och dessutom arg.
Klockan två droppade resten av gästerna in.
Stefans tre kusiner med män. Iffes bror och svägeska. Kerstins kusins man som blev änkling för några år sedan kom med sin nya fru. Sist kom grannfamiljen med smörgåstårta.
Vi åt och drack och hade trevligt. Plötsligt ropade en av Stefans kusiner att Kerstin hade telefon. Hon skulle resa sig från sin stol, en plaststol och sköt den bakåt. Då vek sig ena benet på stolen och hon föll baklänges. Fick tag i min stols ryggstöd och drog mig med sig i fallet. Jag satt i en ganska tung trästol men jag föll ändå hanslöst bakåt. Det måste ha sett fruktansvärt roligt ut. Jag fattade ingenting och han inte parera fallet. Min stol hamnade delvis över Kerstins bröstkorg. Som tur var klarade vi oss i stort sett oskadda. Kerstin fick några blåmärken på bröstet. Jag var lite rädd att hon skadat revbenen men det tog i mjukdelarna och hon kommer att vara blå några dagar. Jag klarade mig helt.
Vid sjutiden när alla gäster åkt städade vi och diskade undan allt innan vi satte oss i uterummet och bara pratade.
Kerstins födelsedagar är de enda dagar då vi träffar resten av släkten på den sidan. När Kerstin och Iffe är borta kommer förmodligen kontakten att så gott som upphöra. Lite tråkigt men så är det tyvärr.
På torsdagen hade Iffe besiktningstid för bilen i Åtvidaberg. Besiktningen gick bra sånär som på en lampa som stod fel i fram, men den lyckades Stefan fixa till.
När vi kom tillbaka till stugan åt vi lite rester av smörgåstårtan innan vi påbörjade resan hem igen. Vi var hemma vid femtiden.
Skönt att komma hem till sitt eget.
Marängtårtan jag gjorde blev riktigt smarrig.
Ett fint dragspel som den avlidne kusinens man hade med sig och spelade på.
Födelsedagsbarnet själv innan vurpan med stolen.
Iffe som trots sin höga ålder oftast orkar busa längre än ungarna.
Iffe och Kerstin har varit ställföreträdande föräldrar/svärföräldrar/farföräldrar för vår familj då vi kommit bättre överens med dem än med Stefans mamma.
Övriga gäster är inte tillfrågade och därför lägger jag inte in bilder på dem.
På Bilprovningen i Åtvidaberg.

Stegeborgs slottsruin...

I tisdags åkte vi ner mot Östergötland och Bestorp. Det vanliga firandet av Stefans moster Kerstin stod för dörren.
Vi kom iväg vid 10-tiden. Stannade till vid Nyköpingsbro och gick på toa innan vi fortsatte ner via Söderköping och till Stegeborg.
En jättemysig liten hamn med linfärja över mot Vikbolandet. Där finns en liten hamnkrog och så Stegeborgs slottsruin.
Vi började med att ta en kopp kaffe med wienerbröd på kaféet. Sedan gick vi och löste biljettoch audioguide för slottsruinen. 50 kr kostade det att med hjälp av Herman Lindqvist guidas runt i ruinen. Väl spenderade pengar var det. Han berättade på ett riktigt intressant sätt vad som hänt i slottet mellan 1200-talet och fram till slutet av 1600-talet då slottet övergavs och 1731 började det rivas på order av regeringen. Stenmurarna fick dock stå kvar då man inte hade någon användning av stenen. Tur var väl det.
Efter vandringen i ruinen var det dags för lunch på hamnkrogen. Vi åt god strömming med potatismos och lingon.
Sen var det dags att åka vidare ner till Bestorp.
1901 fridlystes Stegeborg av Kung Oscar II
Herr och fru Ekwall.
God strömming på hamnkrogen

Minigolf och glass på Våfflan

eftermiddags åkte vi till Sigtuna där vi spelade minigolf med Sandra, Micke, Mathilda och Melker.
Det var väldigt länge sedan jag gjorde det senast och trodde att det skulle gå åt skogen, men jag slutade som trea.
Efter golfen promenerade vi bort till Våfflan där vi köpte glass.
Vi satte oss på de nya bänkarna ner mot hamnen. Solen sken och det var riktigt härligt.
Micke och Sandra hade koll på att det fanns en cache i närheten och vi drog oss mot den medan Stefan och barnen gick ut på bryggan och tittade på båtar.
Efter lite diskret sökande upptäckte jag den och Micke kunde rapportera fyndet. Kul.
Vi gick tillbaka mot bilarna. När vi passerade golfbanan blev det lite kändisspotting :)
På vägen hem åkte Stefan och jag en sväng runt Munkholmen. Jag har aldrig varit ända ute vid badet tidigare. Många fina villor finns det där.
Vi stannade till på Coop där jag hämtade ett paket med kläder som jag skickat efter. Att jag aldrig lär mig!!
Det mesta går tillbaka i morgon. Jag behåller två långa volangkjolar och byter ett par Capribyxor.
Min tur att slå.
Lite vila efter glassen
Kändisspotting: En fotbollsspelare som börjar på Bro och slutar på lin

Får man lov att......

...säga att man är ordentligt trött på alla skriverier om det som hänt i Norge?
Det är en frukrtansvärd händelse och självklart ska det uppmärksammas.
Jag känner med alla oskyldia offer och deras anhöriga, men jag mår fysiskt illa av att varenda dagstidning frossar i detta.
Man vrider och vänder på allt för att ha något att skriva om. Från hur många vinklar kan man skriva om det. Sida upp och sida ner. I stort sett varje nyhetssändning börjar med terrordådet.
Det börjar kännas som efter 11 september. Efter någon vecka fick jag lov att stänga av radion när nyheterna sändes. Jag orkar inte ta in det längre.
Kanske är jag en hemsk människa som känner så.