Åter från Linköping...

...och vår fortsatta jakt på Stefans "rätta" biologiska far.
Vi stack ner i går efter att jag slutat för dagen.
Strax efter halvfyra parkerade vi bilen utanför Länsstyrelsen i Linköping.
Intill ligger landsbiblioteket där vi skulle leta efter den annons som Stefans adoptivföräldrar påstår att hans biologiska mamma skulle ha satt ut i jakt på någon som kunde ta hand om honom.

Enligt hans adoptivmor Maiken  skulle dom 2 månader innan han föddes, fått veta att dom skulle bli föräldrar som jah skrev
här.

Vi letade i de tidningar som var störst då 1949. Östgöta Correspodenten och Östgöten.
Corren fanns på microfilm medan Östgöten var inbunden i en gigantisk bok.

Enligt Maiken skulle det ha varit väldigt ovanligt med sådana annonser men vi hittade flera stycken. Det är inte lätt att leta när man inte vet vart man sa leta. Men jag upptäckte så småningom att annonserna var införda under "Diverse"! Diverse.....
Först bilannonser, bekantskap sökes, platsannonser och sist diverse. Där annonserades alltså barnen ut.
Vi hittade annonser om Gunnar 2 år som skulle adopteras bort av flerbarnsmor. Barn som skulle födas av ensamstående.... Pojke 4 år adopteras bort till familj med bättre möjligheter att ta hand om honom...
Men! Vi hittade ingen annons som skulle kunna gälla Stefan och vara införd av hans biologiska mamma. Var det bara en lögn också?
Det var otroligt jobbigt för ögonen och höger arm att kolla igenom så många tidningssidor på microfilm.
När vi efter  nästan två och en halv timmar senare kommer till bilen har vi fått böter. Tack för det Linköping!
Stefan försökte betala i automaten men den var avstängd och det stod ju andra bilar där så vi trodde det var ok. Men det var det alltså inte. 400 spänn fattigare tog vi oss till Stefans halvbror Göran för att göra DNA testet. Jag har aldrig träffat honom tidigare. Medan vi satt och pratade försökte jag studera honom och se om jag hittade några likheter mellan dom. Men jag kunde inte hitta någon. Enda likheten var deras längd. Jag frågade även hans dotter om hon tyckte att dom var lika men det gjorde hon inte. Han däremot var ganska lik deras gemensamma far (om det nu är det).
När proverna var fixade och kaffet urdrucket tackade vi för oss och åkte till hotellet där vi skulle övernatta.
Vi åt middag. Fiskgryta med skaldjur, aioli och brödkrutonger. Till det ett glas vitt vin. Varm blåbärstartlett (eller hur det stavas) med maskovadoglass. Gott men pyttigt. Glasskulan var som ett halvt ägg i storlek.
Vi stupade i säng. Eller jag stupade i säng efter första delen av Let's Dance. Somnade på två röda.
I morse åkte vi till minneslunden där båda Stefans adoptivföräldrar ligger. Vi lade en blomma och skällde lite på dom för att dom inte sagt som det var medan dom levde.
Efter en snabb tur till några affärer för att köpa lampskärm och dörrklocka till Mamma och Pappa så åkte vi hemåt.
Nu återstå att se om DNA testet kommer att lösa gåtan eller inte. Stämmer Y-linjen mellan Göran och Stefan så är Folke hans biologiska far. Gör den inte det så fortsätter jakten på eventuella DNA rester på frimärken eller andra saker som Harry har haft i sin ägo och använt. Om ca 11 dagar vet vi hur vi ska gå vidare då ska svaret komma.


Stefan har börjat letandet.
Rubriken kunde ha varit från dagens tidning men är från 1949

Här ligger tidningen Östgöten för den aktuella tiden. I den hittade vi inte någon annons om adoptioner. Men två annonser där Huddinge Kommun sökte någon som kunde ta emot sommarbarn.


Ja en sån här vagn fick nog Stefan åka i.

En del av dom här skorna skulle kunna vara ur en nutida annons. Om man inte tittar på priset då.

Tack, tack Linköping!Minneslunden.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback