Tusen öars kryssning....forts

När lunchen var avklarad gick vi upp på övre däck och drack kaffe. Vi satt ute i solen och tittade på den fantastiska naturen.
Ju längre ut i särgården vi kom desto kargare blev naturen. Det var inte många träd sm växte på öarna.
Halv tre anlöpte vi Bullerö. På Bullerö bor idag endast en person, det är tillsyningsmannen.

Konstnären Bruno Liljefors som köpte ön 1908, hämtade inspiration till sina tavlor härifrån. Hans vänner Anders Zorn, Axel Sjöberg, Albert Engström och flygbaronen Carl Cederström vistades också ofta på ön.

År 1923 sålde Liljefors Bullerön till affärs- och tidningsmannen Torsten Kreuger, bror till finansmannen Ivar Kreuger. Vår guide Fredrik berättade att Sara Leander ofta var på besök. Hon vägrade dock att bada för att det inte fanns en Sandrstrand. Då lät Torsten Kreuger frakta ut sand från Sandhamn och än idag finns Sarah Leanders badvik kvar. 

1967 köpte staten bulleröarkipelagen för 4 mkr. Kreuger bjöds 80 mkr av en annan köpare men valde att sälja till staten under förutsättning att det gjordes till naturreservat och att det blev tillgängligt för allmänheten. 

På ön i Kreugers gamla jaktstuga finns idag ett Naturrum.

Vi strövade runt lite på klipporna innan det var dags att gå ombord på båten igen.

Nu var det dags för "Happy Ship" vilket innebar att man kunde köpa en drink för halva priset. Vi köpte varsin Gin & Tonic som vi satt och smuttade på ute i solen.

En halvtimme senare anlöpte vi Sandhamn. Även här blev det en kort guidning av Fredrik. Han hade tillbringat mycket tid som liten i Sandhamn och kunde berätta en del.

Vi hann med lite egen sightseeing innan vi köpte varsin mjukglass och gick ombord på båten igen.

Alldeles efter avgången var det dags för första sittningen av middagen. De som valt Husmanskost. Vi andra satt och njöt av solen och den vackra naturen. Jag passade på att ringa mamma för att höra hur hon mådde. Hon sa att det var ganska bra men att hon haft känningar tidigare.

Strax efter sju var det dags för oss att äta middag. Vi hade valt Lyxmiddag med drink. Drinken före maten bestod av vitt mousserande vin. Vi fick också varsin liten bit av en tunnbrödsrulle (inte sådan man köper i korvkiosken dock). Till förrätt serverades Tjälknöl av nöt, chilimarinerad melon och gurksallad. Till huvudrätt var det Halstrad röding med primörer, skarpsås och kokt nypotatis. Precis när jag fått in gösen fick jag ett sms. Jag såg att jag även hade ett missat samtal. Båda från Eva. Jag ringde upp och fick veta att mamma var på väg till Danderyd i ambulans. Det kändes inte kul att vara så långt ute till havs. Eva lovade att höra av sigså fort hon visste mer. Det blev några samtal även med Inger. Min matlust försvann och det var svårt att sitta och njuta av middagen.

Jag hade hela tiden kontakt med båda syrrorna och fick veta att läget var under kontroll och att vi inte behövde avbryta vår planerade natt på hotell. 

Vi passerade Vaxholm där det bara var av- & påstigning av passagerare,  Vi anlöpte hemmahamnen vid halv nio på kvällen.

Vi gick direkt till vårt hotell. Vi hade ju redan checkat in och fick vår nyckel till rummet och hämtade ut vår väska.

Tyvärr hade rummet bara en bred säng med gemensamt täcke. Det vill jag inte ha. då blir det noll sömn för mig.

Stefan gick och hörde om vi kunde byta rum och det gick bra. Vi fick en tråkigare väggmålning men sängarna var breda och sköna.

Vi bytte om och tänkte prova isbaren men det kostade 190 kr/pers i inträde och det tyckte vi inte att det var värt. Vi beställde varsin drink i baren i stället. Jag tog en Irisch coffee som var riktigt dålig. Stefan tog en Gin & Tonic som var ok.

När vi druckit upp gick vi tillbaka till rummet.

Dagen efter hade vi tänkt strosa runt i stan under dagen men med tanke på vad som hänt var lusten till det som bortblåst. Vi checkade ut och gick direkt till Centralen och tog ett SJ tåg hem. Snabbt, smidigt och bekvämt. ca 20 min tog det. Väl hemma hade anslutningsbussarna redan åkt så vi fick promenera hem i värmen.

Jag hade tänkt åka och hälsa på mamma och samtidigt ta med lite prylar som hon behövde. Då ringde hon och sa att hon skulle bli hemskickad. Trots att hon under natten haft en liten kris med kärlkramp och pulsnedgång.

Hon kom hem på eftermiddagen och vi kunde andas ut för ett kort tag.

Gamla byn på Bullerö
 
 
 
 
 
 
 
På Sandhamns ön
 
Hej då Sandhamn!
 
 
 
På väg in mot Nybrokajen igen
 
 
Akta huvudet Stefan!!! Vi bytte bort detta rum mot ett med tvådelad dubbelsäng.
 
 
 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback