Har kommit in i......

...en riktig läseperiod igen nu.
Det där går lite upp och ner för mig. Hittar jag en bok som jag inte kommer in i riktigt eller som jag tycker är tråkig så avtar lusten till all läsning ett tag.
Nu har jag plöjt igenom några böcker på löpande band:

Fosterland, Dilsa Demirbag-Sten
En sexårig flicka och hennes familj lämnar nomadstammen i turkiska Kurdistan för 70-talets svenska folkhem och en ljusare framtid. För barnen går det bra, de ser ingen konflikt mellan det gamla och det nya. Men föräldrarna har det inte lika enkelt. De hade offrat allt för att ge sina barn en bättre framtid men känner i stället att de förlorar dem. Mamman försöker förgäves ta kontroll över barnen och pappans aggressivitet tar sig alltmer våldsamma uttryck. Till slut är skilsmässan ett faktum.
Varför gråter inte Emma, Magnus Wennerholm och Emma Jangestig
Äntligen hade tillvaron ordnat sig för Arbogatjejen Emma. Hon som alltid fallit för fel killar och tidigt blev ensamstående mamma med två barn. Nu hade hon mött en trygg man och de planerade för ett liv tillsammans. Men en kväll stod någon ur det förflutna i dörren och tragedin var ett faktum. Emma blev svårt misshandlad. Hennes barn Max och Saga hade aldrig någon chans.

När Emma vaknade upp befann hon sig i en märklig polisutredning där hon hölls isolerad utan att veta vad som hade hänt henne - eller barnen. Hon som varit en vanlig småstadsflicka blev sedan rikskänd när hon valde att träda fram och berätta om sina upplevelser. Emmas starka utstrålning möttes av djup beundran men också misstro. "Hur kan hon se så glad ut?" Man tycktes vilja att Emma skulle gråta och hata. Med sin sorg ifrågasatt tog sig Emma igenom två rättegångar och pekade ut sina barns mördare. Hon omvandlade tyskans hat till kärlek och framtidstro. Men bakom fasaden pågick varje sekund en kamp för att orka ta sig tillbaka till livet.

Allt är bara bra tack, Moa Herngren
Lea har åkt till Paris på sabbatsår för att fly Sverige och sitt stressiga liv. Där träffar hon den karismatiska bohemen Michel och kastas in i en kärlekshistoria som till en början verkar vara direkt från himmelriket.
Allt är bara bra, tack handlar om Lea som vill älska och bli älskad till varje pris. Om en kärlek som kanske egentligen är någonting annat och ett ensamt hjärta som vägrar släppa taget om drömmen om tomtebolycka med mamma, pappa, barn på lycklig promenad genom sommarstan en solig söndag. Den handlar om Famous Grouse, skam, svartsjuka och att bita ihop sina käkar det hårdaste man kan, blunda och tänka på något annat en stund

Det fjärde offret, Marie Ljungstedt
En stilla sensommarmorgon begås ett väpnat rån mot en värdetransport utanför Sparbanken i den slumriga idyllen Klintehamn på Gotlands västkust. Rånarna flyr på motorcykel och tar sin tillflykt till ett ödetorp på landsbygden. När polisen så småningom letar sig fram till gömstället hittas en av rånarna mördad och dådet beskrivs i medierna som en ren avrättning.
Till en början koncentreras spaningarna mot Gotlands motorcykelklubbar. Men det är något som inte stämmer. Vilka är de två övriga rånarna och har de något att göra med mordet på sin medbrottsling? Gick något fel vid råntillfället eller finns motivet längre bak i tiden? Kommissarie Anders Knutas börjar leta efter samband i det förflutna samtidigt som han försöker hålla tillbaka sina allt starkare känslor för kollegan Karin Jacobsson. Journalisten Johan Berg dras obevekligt in i ett livsfarligt spel där insatserna blir allt högre. Och hela tiden finns risken att gärningsmannen slår till igen - en gärningsman som vet något polisen inte vet.

I natt är du död. Viveca Sten
När studenten Marcus Nielsen hittas död i sin lägenhet tyder allt på att han har begått självmord, men Marcus mamma är övertygad om att han blivit mördad och bönfaller Nackapolisen att gräva vidare. På stationen är situationen redan ansträngd - kriminalinspektör Thomas Andreasson var nära döden ett halvår tidigare då isen utanför Sandhamn brast under hans fötter. Kommer han någonsin att kunna återhämta sig?

Vid polisens undersökning av fallet leder spåren till Korsö militärförläggning utanför Sandhamn, där de hårdföra kustjägarna haft sin bas i decennier. Thomas bästa vän, Sandhamnsbon Nora Linde, blir tillfrågad om hon kan ta reda på mer om Korsös hemligheter. Nora har just gått igenom en svår skilsmässa och välkomnar chansen att få tänka på annat. Kort därefter dör ytterligare en man som har kopplingar till Korsö. Finns det något i det förflutna som inte får komma i dagen?

Och nu läser jag:
Vårlik, Mons Kallentoft
Vårsolen skiner över Linköping och de ännu vinterbleka människor som vågat sig ut på serveringarna runt torget. Några svalor kretsar i skyn, färgglada tulpaner lyser från stånden och en mamma med två små barn går mot bankomaten. Då plötsligt slits lugnet itu av en kraftig explosion.
Beskrivningarna ovan har jag hämtat från Adlibris och Bokus och är väl samma texter som står på baksidorna av böckerna.
Jag tänker inte recencera böckerna för sånt är jag dålig på. Men jag har reflekterat över några saker i bl.a. Marie Ljungstedts bok.
Sånt som låter fel i mina öron:
Vid något tillfälle skriver hon "Han försedde sig" Försåg sig heter det väl? I slutet av boken får polisen syn på personerna de jagar och säger "Det måste vara dem" Dom eller De borde det väl stått? Annars skulle det väl stått "Det måste vara dem vi söker"
Just ordet Dem är det många som använder på ett sätt som låter konstigt.
I Vårlik blir det ganska tjatigt med Malins sug efter alkohol. Visst kan jag inse att en nykter alkoholist ofta känner suget men det blir lite tjatigt att läsa.
Efter att ha läst alla hans tidigare böcker börjar det här att han låter de döda komma till tals bli lite fånigt. Speciellt i den här boken där det är två små barn som säger en massa konstigheter.  Det hoppar jag över när jag läser.

Kommentarer
Postat av: Sandra

Härligt!

Viveca Sten-boken lånar jag gärna :)Kram!

Postat av: Marianne

Klart du får. Puss

2011-06-20 @ 21:15:59
Postat av: Lotta

Hej!

Jag har precis läst ut " Den femte årstiden" av Måns Kallentoft, det kan jag är bara en upprepning av de fyra första böckerna! De avlidna som pratar samt Malins sug efter alkohol, så nu får han allt ta att hitta på något annat teama Måns!

2011-06-21 @ 19:57:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback