Box 21

Har precis läst ut Box 21 av Roslund och Hellström. Jag läste ju Edvard Finnigans Upprättelse av samma författarpar för ett tag sedan. Då tyckte jag att den boken hade ett lite oväntat slut. Böcker ska ju sluta med att det mesta ordnar upp sig och att det går bra för de inblandade. Det kändes på samma sätt när jag läst ut Box 21. Men böckerna har ju en viss verklighetsförankring och livet är inte bara gott. Box 21 handlar om traficking. Om unga tjejer från Litauen som tas till Sverige av hänsynslösa män och kvinnor. För att här utnyttjas som prostituerade. Dom ses som handelsvaror som en massa personer ska tjäna pengar på. Dom blir lovade jobb med löner som är flera gånger högre än de dom har i sitt hemland, men så fort dom stiger iland i Sverige står dom i skuld till sina "räddare". Boken handlar om en av dessa tjejer som gör uppror mot sin hallick och blir totalt sönderslagen av 35 piskrapp över ryggen, får armen bruten mm. Hon tar gisslan för att hämnas på en av dem som kränkt henne. Boken handlar också om poliser som förstör bevis för att skydda en kollega och som dom tror vän. Man skulle önska att det bara är i romanernas värld som detta försiggår, men tyvärr är det verklighet för en massa unga tjejer från våra grannländer i öst. Dom bor i lägenheter mitt i bland oss. Inlåsta och totalt utlämnade åt sina hänsynslösa hallickar. Man undrar ju hur människor som gör så mot andra är funtade. Och hur kan det finnas en så stor marknad för den typen av verksamhet i Sverige. Vad är det för människor som utnyttjar dessa tjejer. Dom måste ju veta hur det ligger till, att tjejerna lurats hit och inte har en möjlighet att bestämma själva. Tyvärr finns nog dessa människor i alla samhällsklasser och yrken. Och det gör mig så förbannad.

En mycket bra och tänkvärd bok. Man förstår att författarna är väl insatta i hur det fungerar i den kriminella världen.

Nu har jag beställt deras senaste bok: Flickan under gatan.


Kommentarer
Postat av: Mimmi

Jo allt i Gbg var trevligt men det var lite kort besök. Vädret och det mesta av väglaget var helt ok. Hann med en liten sväng på Liseberg och uppträdande på isen, det var också trevligt.

Trevligt att du gillade Rivierans Guldgossar, själv är jag inte mkt för humorkomedier men de hade en verklig påkostad och vacker dekor!

Postat av: Pialotta/Kaffebönan

Usch ja det händer verkligen saker ute där..
Vilka människor det finns, som kan göra något sådant.
Ha de bäst och tack för boktips:-)

2007-11-19 @ 18:02:27
URL: http://kafferasten.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback