Lördag 25 mars 2006

I dag har vi varit på träff med "Bishofto" barn. Det är barn som var i Etiopien under samma tid som Stefan var där, mellan 1952 och 1962. Stefan var där 1952-1958.  Det var spännande. Stefan har ganska nyligen kommit i kontakt med den gruppen. Nu var det dags för återträff. Den skulle hållas på Ethio Star  www.ethiostar.se i Stockholm. Entrén var en oansenlig dörr i Jutas backe. Vi klev in och gick en rätt lång trappa ner i källaren. Det såg lite halvskumt ut. Men väl nere så så fanns en bar och i två små rum stod det dukade bord. Den enda som kommit var han som höll i det hela. Vi presenterade oss och han berättade lite om kvällen. Det droppade in fler och fler. Men ingen av dem kom ihåg Stefan. Några sa sig känna igen hans föräldrars namn. Men ingen var helt säker. Efter ett tag kom en bekant hemifrån Inger. Hon har en dotter som Sandra var kompis med som barn. Vi visste sedan ett tag att även hon var ett Bishoftobarn. Vi tittade på en film som spelats in av några som varit nere i Bishofto ganska nyligen. Dom samlar in pengar i Sverige och åker ner och bygger om och till den skola som dom själva gick i. Vi fick också höra Barnens brevlåda från 1955, inspelad i Bishofto. Några av barnen som sjöng var med i kväll. Det var kul att höra. Efter filmen var det lite tid över att "vimla" vi eller mest Stefan pratade och visade bilder han tagit med sig. Stefan visade bla ett kort på deras "boy" Bekele. Då sa Inger: det är ju våran Bekele. Det visade sig att dom "tagit över" honom när Stefans familj åkte hem. När dom sedan kom tillbaka igen ville han komma tillbaka. Ingers Mamma hade kommit och sagt att han bara gråter och vill tillbaka till er.
Efter det var det dags för mat. Just när vi skulle gå och hämta mat kom Ingers Pappa fram och frågade vad det var Stefan hette i efternamn. När Stefan sa det berättade han att när dom skulle åka ner till Etiopien så kunde inte planet komma för Stefans Pappa var sjuk och en annan hade fått blindtarmsinflammation. Så dom fick vänta några dagar på att komma iväg. Han kom mycket väl ihåg Stefans Pappa. 
Maten vi åt var typisk Etiopisk mat. Bl.a en kycklinggryta som vi själva brukar göra hemma "Abersawoot" eller Dorro Woot. Starkt men gott. Vi hade en trevlig pratstund med två systrar varav den ena varit där mellan 1952 och 1962. Den andra var där mellan 1958 och 1962. Efter ett par timmar var det dags att bryta upp och åka hem. På vägen ut stannade Stefan till vid Ingers Pappa. Han skrev upp sitt telefonnr och ville att Stefan skulle ringa honom.
Det var en omtumlande dag, speciellt för Stefan. Så mycket som många minnen som kommer upp. Det var bara lite synd att ingen kom ihåg honom. Dom som han och hans föräldrar umgicks med var inte med denna gång. Nästa gång kanske det är fler kända med. 
Vi åkte hem med många funderingar och tankar. Resten av kvällen blev lugn framför TV:n.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback