Gott Slut och Ett Gott Nytt År!


Smedjebacken och Ludvika

Idag efter frukosten gjorde vi en tur till Smedjebacken och Ludvika. Smedjebacken är säkert vackert på sommaren men nu var det inte så mycket att se. Ludvika har vi varit i förut. Vi gick en sväng på gågatan och gick in på ett öppet konditori för en fika. Allt såg smarrigt ut. Jag valde en biskvi och Stefan en bakelse som såg ut som en groda. Tyvärr var dom inte helt färska och jag åt inte upp min biskvi. Den var seg och tråkig. Vi tog en tur in på åhléns där jag köpte en underklänning, så slipper jag den kanten också när jag har min klänning.
När vi kom tillbaka till Tolvsbo var det lunchbuffé.
Därefter lite slappande på rummet innan kaffebuffén och hästmålningen. Nu slappar vi en stund till innan nyårssupén serveras. I kväll blir det 5-rätters. Jag kommer att spricka!


Den här pottstolen kan man köpa här på Tolvsbo. Kanske något för Max att potträna på....

Är det här en röksvamp vi har hittat utanför restaurangen?

Kälkar för utlåning. Kanske får jag dra hem Stefan på en sån i natt.

Vinterväg.

Och åt andra hållet.

Äkta hantverk!

Här på Tolvsbo kan man måla sin egen dalahäst och det har Stefan och jag gjort idag. Efter det har jag än mer respekt för dom som gör det som yrke. Det var verkligen inte lätt. Undrar hur många dalahästar man får provmåla innan det duger.
Här är lite bilder från vår målning.

Grundämnet

Min häst, grundmålad.

Stefans grundmålade häst, Så här långt var det enkelt.

Tada! Inte vackra, men unika! Det finns garanterat inga fler likadana.
Min häst ser ut som om den fått en kamelsadel på sig.

Här står dom nu i fönstret och torkar ordentligt.

Kvällens mat......

Vi har ätit så gott. Magen står i fyra hörn.
Först en bild på Olie Bollen!

Dom var godare än dom ser ut.


Så gott med spenatsoppa. Det måste jag nog prova hemma någon gång. Ett glas vitt vin till det.

Carpaccio på oxfilé. Stefans favorit när vi äter ute. För mig var det första gången jag åt det.

Fasanfilé. Gott men lite torrt. Första gången jag åt fasan också. Ett glas rött vin till det.

Vaniljpannacotta. Till det en kopp kaffe. Jag är proppmätt!

God natt!

Framme i Dalarna!

Här är det svinkallt. Sitter och dricker en variant av Irish Coffee (Capucciono med lite whisky) för att få upp lite värme. Ute är det -22 och vi skulle ha badat i tunna, men det får vara. Solen har strålat under hitvägen och det har varit så vackert.

På väg......

Solen skiner över vinterlandskapet som vi åker igenom.

I huset till vänster bor vi

Huvudbyggnaden

Utsikt från vårt rum.
Vi har ätit laxlasagne, druckit kaffe och ätit "ollibollen" eller hur det stavas. Ett typisk bakverk som holländare äter på nyårsafton. Vi har badat bastu och ska nu gå upp till restaurangen och äta middag.


Den mysiga restaurangen.




Bio idag igen....

Oj,oj nu har vi varit på bio minst 4 ggr i år. Inte illa.
Idag såg vi sista delen av Millenium filmerna, Luftslottet som sprängdes. Den har ju inte fått lika bra kritik som dom två tidigare. Men jag tyckte att den var jättebra.
Jag är så otroligt imponerad av Noomi Rapace i rollen som Lisbet Salander. Hon är verkligen Lisbet som jag tänkt mig henne när jag läste böcker.



Efter bion gick vi en runda på Clas Olsson, vi skulle BARA titta på en batteridriven konservöppnare. Vi kom därifrån med en förpackning julgranskulor, en sats skruvmejslar, en väska till kameran, batterier och glödlampor.
Nu ska jag sätta mig med min bok så att jag blir klar med den någon gång. Har hållit på i flera veckor med samma bok. I bland blir det så, det går trögt. Andra perioder läser man bok efter bok.

Ledig dag...

Åh vad skönt med ett par lediga dagar. Inget planerat, inga måsten. Jag älskar det.
Efter härlig sovmorgon blev det shoppingtur. Jag köpte mig ett tortyrplagg för att känna mig bekväm i min klänning som jag hade på firmafesten. Nu ska det inte synas var det ena underplagget slutar och det andra börjar....
Stefan köpte sig en ny morgonrock.
Därefter blev det en tur till Maxi. Mat till kvällens middag inhandlades plus en ny DVD till sovrummet. En DVD till det otroliga priset 399,-. Vi får väl se hur länge den håller. Vi köpte en sån billig VHS spelare för en massa å sedan och den funkar utmärkt fortfarande.
Efter en liten snabblur i soffan började jag med middagen. Sandra och barnen dök upp strax efter fem. Vi åt kycklingklubbor med potatisgratäng, sallad och hemmagjord barbequesås (stavas det så). Melker fick bea-sås av rätt märke (enligt honom). Själv äter jag inte det, har aldrig tyckt att det är gott. Till dessert åt vi fruktsallad och glass.
Mathilda läste för oss, vi ritade och försökte lösa cachegåtor.
Senare dök även Micke upp och fick mat även han.
Strax före tio åkte familjen hem.
I morgon blir det eventuellt en tur till stan och biobesök. Vi ska väl försöka se sista delen av Milleniumserien.





Månadsbild december -09

Höll på att glömma den sista bildet för året.


Stefan har ställt bänken på ända och tänkte täcka den med en presenning, men hann inte innan snön vräkte ner.
Dammen är bara öppen där vattnet cirkulerar resten ligger under ett vackert snötäcke.

Skön slappardag...

Jag sov till 9,30 i morse.....
De senaste nätterna har jag haft svårt att sova. Jag slumrar till men vaknar flera gånger. Fast jag är så himla trött. Övertrött. Kan ju var därför.
Vi kom inte i säng förrän långt efter midnatt. Vi satt och kollade på Da Vincikoden på TV. Den var OK. Har ju läst boken tidigare.

I dag blev det skogspromenad. Samma runda som i förrgår men nu med nysnö i spåren. Jobbigt värre men otroligt vackert. Jag är sommarmänniska men när det är så här mycket snö och lagom kallt då njuter även jag.
Vi mötte min gamla slöjdlärare i spåret. Strongt av henne hon måste ju var runt åttio eller nåt sådant. Och det var tungt att gå där.

Väl hemma igen skottade Stefan bort den vall som plogbilen lämnat kvällen innan. Nu var inte snön lika lätt som häromkvällen.

Stefans arbetskamrater A & K med Engla 7 år, kom och hämtade kökssoffan och chiffonjén som stått i vårt garage sedan vi tömde svärmors lägenhet. Innan dom lastade in grejjorna i släpet tog vi en fika.
Nu äntligen får min bil plats i garaget igen.

Nu har vi just ätit middag. Ingen julmat, inga rester.....spagetti med köttfärssås! Så gott.







Annandag jul....

Ja, se det snöar... och snöar. Men det är fortfarande bara någon minusgrad.

I dag har vi varit  hos Eva och Thord på middag.
Mamma, Pappa, Stefan och jag.
Först bjöds vi på en liten välkomstwhisky.
Till middag: inbakad gravad lax med god örtsås och sallad.
Fruktsallad med glass till efterrätt. Allt var jättegott.
Trevligt prat runt bordet innan det var dags att åka hemåt igen.

I kväll har vi tittat på Stjärnorna på slottet som var härligt befriat från "skandaler" och skitsnack.
Skönt tycker jag som inte gillar när folk hoppar på varandra och är taskiga. Förnedrings TV - nej, tack.


Mycket snö hos Eva & Thord



Mamma eh....poserar.....

Ja, vad ska jag säga..... Pappa hade nog velat borra i en och annan gren i den granen.
Förlåt E & T men vacker var den inte. Men lite rolig!

Så här ska man nog inte fotografera.


Julmat i repris..

I dag har vi tagit en lång och härlig skogspromenad. Det blåste kraftigt idag men i skogen var det riktigt skönt. Lite tungt i kramsnön, men skönt och behövligt.

Till middag åt vi rester av julmat. Jag gjorde en ny Janssons Frestelse då jag inte var riktigt nöjd med den från i går. I dag blev den bättre. 
Vi har tittat på filmen Changeling av Clint Eastwood och med Angelina Jolie i huvudrollen. En riktigt bra film.

I kväll blir det På spåret och Stenhuggaren.


Litet julbord i repris.




När juldagsmorgon glimmar...

...nja inte glimmade det i morse direkt.
I dag är det faktiskt plusgrader, tyvärr. Tyvärr för att det blir så slaskigt och smutsigt direkt. I morgon ska det dessutom bli snökaos. Inte så kul...vi ska ju till Eva och Thord i morgon. Det var så länge sedan vi var där senast.
Vi får väl se hur det ser ut i morgon när vi vaknar.
I morse sov vi fram till halv tio. Trots det hade jag inte sovit många timmar. Har snurrat och snurrat halva natten. Täppt i näsan och lock i örat.

I går på julafton åkte vi till Mamma och Pappa och åt grötlunch klockan tolv. Mamma och Pappa brukar alltid fira med oss men nu när pappa har rullstolen blir det bökigare, speciellt med toabesöken. Våra hus är ju inte direkt handikappvänliga så dom valde att stanna hemma istället.
Efter lunchen körde Stefan ner julklappar och julmat till Sandra och Micke. När han kom tillbaka bytte vi om och gick ner till dem. Vi kom precis när Kalle och hans vänner började. Vi satte oss med barnen och tittade på det samtidigt som vi blev bjudna på glögg, pepparkakor och godis.
Jag smakade på glögg med chokladsmak och det var ingen höjdare. Riktigt äckligt snarare. Den åkte i slasken och jag tog glögg med clementinsmak i stället. Mycket godare.
Efter Kalle & Co hjälptes vi åt att ordna med maten. Sandra, Nicklas och Max kom och vi kunde börja äta. Som varje år blir det otroligt mycke mat över. Jag åt inte speciellt mycket. Jag blir så otroligt mätt på en gång när jag äter så här. Det är samma sak vid bufféer. Det blir tvärstopp.
Efter maten diskade vi undan medan Sandra Ö åkte hem och hämtade välling, som dom glömt, till Max. Barnen väntade snällt. Inte minsta lilla tjatande hördes.
När sandra var tillbaka gick Mathilda ut och köpte tidningen. Otur för henne för just då kom tomten. Som tur var lade tomten hennes paket i en hög vid sidan om. Även julklapparna var färre i år men ändå blev det rejäla högar bredvid barnen.
Max som firade sin första "medvetna" jul fick nog flest. Men han tyckte så klart att kartonger och papper var roligare.
Vi hade även köpt bytesklappar. 2 paket var till ett sammanlagt värde av 100:-
Dom lottades ut och öppnades. Sedan slog vi tärning om dem. Fick man en 1:a fick man byta eller avstå. Fick man en 6:a måste man byta. Allt ska ske på en viss tid som ingen av oss har en aning om när den tar slut.
Det blir en rolig kamp om vissa klappar.
När tiden var ute hade jag fått en stor verktygslåda och en cd med 60-tals musik. 
Vid niotiden åkte Sandra, Nicklas och Max hem. Vi andra lekte lite med barnens julklappar tills Melker var så trött att han ville gå och sova. Micke nattade honom och vi andra satte oss och spelade ett spel som Mathilda fått. Ett knasigt spel där man skulle utföra en massa konstiga uppdrag. Vi skrattde så att vi tjöt.
Strax före tolv tackade vi för oss och vandrade nöjda hemåt.
Tacksamma för att vi haft en så bra julafton och att vi fått fira den tillsammans med våra älskade barn och deras familjer.
Och trots dåliga förutsättningar blev det så bra.
Sandra som varit på väg till akuten med ett hjärta som härjade vilt i bröstet (jag vet ju själv hur otäckt det är) som tur var lugnade det ner sig.
Nicklas hade blixtrande huvudvärk efter att ha suttit i bilen under natten och kört runt en liten herre som vägrade sova.

Julklappshögen under granen. En sprakande hemtrevlig brasa i öppna spisen, förlåt TV:n

Två förväntansfulla små killar. Kusinerna Max och Melker.

Här är tomten som Mathilda missade.

Melker med Flex track banan vi köpte åt honom

Barnen fick ett spel där dom skulle åka släde. Därav stolarnas placering

Max på gunghästen han fick av oss. Nöp man den i öronen gnäggade den och gav ifrån sig galoppljud

En annan julklapp som Max undersöker.



Julafton!

Och nu ska jag nog gå och lägga mig.

God Jul önskar jag dig som eventuellt tittar in hos mig.



Dan före dan...

Så, då är vi väl färdiga med pyntandet. Kan konstatera att det blir mindre och mindre, alltså färre, julprydnader.
Det finns vissa saker som man bara måste ställa fram. Som man haft jul efter jul i massor av år. En del har ju blivit lite kantstött, men kan inte slängas.


Grismobilen och spratteltomten gjorde jag på Kyrkans barntimmar när Sandra var liten.
Tomten med spaden fick vi av Stefans pappa någon av våra första jular.
Tomten med lyktan går på batteri och spelar en skrällande julsång. I år har tofsen i luvan försvunnit. Flera år har vi limmat fast lyktan. När tomten var ny blinkade lyktan. Tomten köpten någon gång när barnen var små. Kulorna har vi alltid i vardagsrumsfönstret

Granen är klädd.


Tomten framför granen fick vi av Stefans syster och svåger alldeles efter att vi träffats första gången. Vår gamla tomte har ramlat så många gånger att näsan är krossad. Han får sitta i soffan och vila i år. I granen hänger bara röda, vita och silverfärgade prydnander.


Paketen är inslagna.

En bytesklapp. Vi får väl se vem som får den. Vi ska ju spela tärning om paketen.

Nu har vi ätit en skinkmacka, spelat Bingo-Lotto i deras uppesittarkväll (men hitills inte vunnit ett dugg) och jag är riktigt trött. I morgon behöver vi inte vakna till väckarklockan och det ska bli otroligt skönt.

Snö, snö och snö i massor...


Vår utegran

Fågelbordet vi köpte fick ett extra snötak under natten.

Där under all snö skymtar bilen. Man skulle kunna tro att vi bor långt norröver och inte i Stockholms län.

Och så fick vi tända det fjärde ljuset.

Det här är inlägg 1111 sedan jag började blogga!

Helgen som gick...

I fredags skulle vi ha varit barnvakter till Mathilda och Melker men Melker blev magsjuk så det blev inställt.
I stället tog vi det lugnt. Åt god middag och tittade på TV.

I lördags åkte vi till Plantaget och köpte en julgran. Vi skulle bara ha en julgran men kom därifrån med 1 st gran, två ljuslyktor, ett fågelbord, en hel hink med fågelmat, några tulpanbuketter och en amaryllis. Så kan det gå.

På eftermiddagen körde snälla grannen Eskil oss ner till stationen där buss mot Uppsala och
Slottskällan skulle utgå.
Det blev ölprovning med buffé istället för julmiddag i år.
Kvällen började med att guiden som hette Jon, berättade lite om hur man tillverkar öl. Vi bjöds på en panriche med en massa gott inuti och öl. Efter det var det visning av själva bryggeriet. Lite trist att allt stod stilla och vi fick bara berättat för oss hur tillverkningen gick till.
Efter det blev det ölprovning. Vi fick 5 glas var med en liten skvätt öl i. Vi luktade och smakade och skulle sedan försöka gissa vilken typ av öl det var: ale, lager, stout eller bocköl? Vilket märke? Vilket land? Det enda vi fick veta var att det inte var Slottskällans egen öl. Det blev inte många rätt där inte.
När ölprovningen var avklarad var det bara att provsmaka den öl man ville i baren. Det var fri bar. Och jisses vad jag drack.... eller inte. Två glas blev det faktiskt. Sedan valde jag Loka.
Vi bjöds på god amerikansk buffé. Vid det laget var vi alla superhungriga och gjorde samma fel som när man äter julbord. Tar alldeles för mycket i början och blir proppmätt på en gång. Det hade smakat bra med en kopp kaffe men det fick vi tyvärr inte.
Klockan elva var det dags att äntra bussen för hemfärd igen. Vi fick en kall men ganska skön rask promenad hem.

Söndagen blev lugn. Jag strök lite, bäddade rent i sängarna, tvättade lakan, gjorde köttbullar på 1 kg köttfärs och plockade lite. Stefan skulle flyga till Holland på arbetsresa men flyget flyttades fram gång på gång och till slut avbokade han den. Han hade fått veta att det var kaos i Holland med inställda tåg och trafikproblem. Han har 1 timmes tågresa efter att han landat så det lät ju inget vidare. Nu fick jag ha honom kvar hemma istället. Skönt speciellt så här nära inpå julen.
På kvällen åkte Sandra, Stefan och jag till Maxi och handlade julmat.

En vägg med tomma ölflaskor från alla möjliga länder och bryggerier

Här visar vår värd Slottskällans aktuella sorter.

Malt i olika varianter och humlepellets


Ölproverna. Här ser man vilken öl jag gillade bäst.

Det här tror jag är slottslager.

Här var dom ölsorter jag drack.
Roslager var favoriten.

Ja, det här var vad jag lyckades få i mig. Grillspätt av fläskkött och oxkött.
Sallad, potatisgratäng, grillad majskolv, ugnsbakad lax, aioli, Coolslow och barbequesås.
Jättegott men mäktigt

Kvällens outfit. Hittade en klänning jag köpte på rea förra året och som jag aldrig använt tidigare.

Och kolla. Min körfröken skulle vara stolt om hon såg mina strumpor...


Dom nya ljuslyktorna jag köpte på Plantaget






Skinkmacka

I morse bjöd jag killarna på jobbet på en julskinkmacka. Värmde på lite glögg också. Vi hade en halv flaska kvar sedan lucia. Jag köpte ett paket med skinkskivor som var riktigt goda.
Jag råkade visst förekomma chefen på något sätt. Antar att dom tänkt göra så här den 23:e kanske.
Förr var det alltid jag som fixade om vi skulle ha något speciellt, men nu vill dom fixa allt själva, så jag hade ingen aning om deras planer.
Som tur är så hade jag betalat allt själv.


Gott var det i alla fall.
Får väl låta bli att ta initiativ av den här arten i fortsättningen och släppa det till cheferna.




Bluff-faktura

Med posten idag kom nedanstående faktura.

Dom är inte lite fräcka. Fakturerar vaccin som är gratis.


Läser man det finstilta så är det ett erbjudande.
Såg på nyheterna nu i kväll att det var massor av företag i hela Sverige som fått likadana fakturor. Ett företag hade fått fakturor på ca 200.000 kr. Det komiska var att alla fakturor verkar vara utställda på samma mängd vaccin 3 x 500 ml. Företaget hade alltså fått 10 st sådana fakturor.
Hoppas att inget företag av misstag hunnit betala fakturan.

Idag kom snön...

...eller snarare i natt. Ett vitt fint snötäcke över hela gräsmattan. Så vackert. Under dagen har snön fortsatt att falla. Temperaturen har hållit sig strax under nollan men det ska visst bli lite kallare. I morgon ska solen skina också i alla fall om man får tro på meterologerna. Då skulle man ju vara ledig och gå ut och promenera. Men jag får nog nöja mig med att titta på det fina vädret genom kontorsfönstret.


Snö ca 15 cm upp på fönstret. Mysigt.

Min man.....

.....kom igår hem med denna!

Ganska nice att sitta en stund och få ryggmassage. Nack/axelmassage var inte riktigt så bra som jag hoppats. Här kommer jag nog att sitta en stund varje dag.

Julen närmar sig.....

.... i onsdags var hade vi "syjunta" hos Lena. Som vanlig sydde, stickade eller virkade vi inte. MEN! Vi julpysslade minsann.
Jag hade varit på Panduro och köpt två satser med julpyssel.
Efter att vi ätit jättegod fisksoppa och fikat satte vi igång.
Aldrig har det varit så tyst på vår junta. Nu var vi riktigt koncentrerade på det vi gjorde.
Alla gjorde 3 små tomtar med luva och halsduk och två gipstomtar som vi bara målade.

Förlagan

Här har jag målat kropparna

Färdiga. Vilka mästerverk...hihi

Gipstomtar under målning.



I dag har vi varit i Stinsens köpcentrum och på Barnens hus i Väsby och handlat julklappar. Allt inslaget och klart i kväll. Julkorten färdigskrivna och frankerade. Jag är så stolt över mig själv. Färdig med allt sånt 12 dagar före julafton. Inte illa.

Frida Öhrn

I går var Frida Öhrn och besökte oss på kören. Vi sjöng först "Release me" för henne och sedan sjöng hon den för och med oss. När vi sjöng för henne satt hon på Heinz gitarrfodral mitt på scenen. Hon var alldeles tårögd när vi sjöng. Och det lät himla bra. Vi är ju i en fantastisk lokal med bra aukustik.
Vi gick in i sista versen och sjöng med henne.
Jag gillar henne sedan tidigare. Jag tycker om hennes röst och låtarna från Oh Laura. Även Cookies 'N' Beans med Frida Öhrn som en av tre i gruppen är bra.

Jag filmade när hon sjöng för/med oss och lyckades för första gången lägga upp filmen på Youtube. Ljudet är inte det bästa kanske. Eftersom jag skulle sjunga själv och står i bruna stämman där vi sjunger aaaaaaa, aaaaaaa. Aaaaaa, aaaaaaa.... Release me.... release me...
Så hörs ju det lite tydligare. Men jag är stolt ändå. Jag lyckades filma. Jag lyckades vända filmen rätt (hade filmat med kameran i sidoläge) och jag lyckades lägga upp den på Youtube.

Men jag lyckas inte med att lägga in klippet här. Måste be om hjälp.


Några bilder i alla fall på vår härliga fröken Caroline af Ugglas och Frida Öhrn.




Nu är det uppehåll till den 4 februari och man längtar redan.
Nu har jag fått hjälp av Sandra. Tack hjärtat.

Han har landat!

Nu är min käresta tillbaka. Nu landar hans plan från Etiopien. Och det är dags att åka och hämta hem honom igen.
15 dagar är en lång tid att vara ifrån varandra. Men han har förmodligen haft sitt livs upplevelse och de unnar jag honom av hela mitt hjärta. Jag kunde ha åkt med men avstod.
Jag har tagit ledigt på förmiddagen för att hinna fika med honom innan jag åker och jobbar.
Mot Arlanda!

I dag....

...är mina tankar hos syster Eva som förmodligen just nu ligger på operationsbordet. En stor operation som förhoppningsvis ska göra att hon slipper värken i örat och huvudet.
Hoppas, hoppas att det blir bra i slutänden. Hon har haft allt för mycket av elände och sjukdomar i sitt liv.
Jag håller mina tummar.

I natt....

...vaknade jag till och tänkte. Tänk om någon skulle kom in i huset. Men vi har ju skallarm. Men jisses vad rädd jag skulle bli om det plötsligen utlöstes. Det är int ebra att läsa om inbrott innan man somnar. Jag somnade i alla fall om efter en stund.

Men kolla vad jag upptäckte i morse:


Vampyrer utlöser väl inte larm?

Härlig söndag

I dag har det varit en härlig söndag. Såna dagar som jag verkligen gillar.
Jag tog det ganska lugnt på förmiddagen. Strosade runt i morgonrock fram till elva ungefär.
Plockade lite, strök skjortor och blusar, manglade några lakan och fikade.
Vid halvtvå bar det av till Mamma och Pappa för adventsfika. Eva och Thord kom också. Innan dom kom hängde jag upp en ljuskedja och en tomte på Mammas och Pappas inglasade balkong.
sedan blev det fika med pepparkakshjärtan, lussebullar och sockerkaka. Årets första glögg för mig blev det också.
God men stark Whiskyglögg. Men bara ett litet glas.
Eva och jag ställde upp Mammas Pepparkakshus och tomtar på lilla bordet i vardagsrummet. Thordan fixade så att kristallplafonden i Mammas och Pappas sovrum funkade.
Strax efter fyra bar det av hemåt igen.
Dagens middag bestod av kycklingfilé i god sås.
Egentligen hade jag tänkt använda lövbiff som jag tagit fram urfrysen. Men köttet såg grått och trist ut. Det luktade ok men såg inget roligt ut. Det åkte i soporna. Som tur var hade jag kycklingflé i frysen. Det blev att snabbtina den.

Så här gjorde jag:

till 2 portioner.

2 st Kycklingfiléer
6 st soltorkade tomater i olja
10 st cocktailtomater.
½ påse (ca. 200g) hel frusen spenat
2 dl mellangrädde eller 1 dl vispgrädde och 1 dl vatten
2 msk rött vin
1 msk Balsamvinäger
1 riven vitlöksklyfta.
Salt, peppar

Skär kycklingfilén i ganska stora skivor. Jag skar först en gång vågrätt och sedan ca fem gånger lodrätt.
Bryn lätt i smör och olja. Salta och peppra.
Lyft upp ur pannan och lägg på en tallrik.
Halvera cocktailtomaterna och skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar.
Stek tomater, sltorkade tomater och spenat i smör. Pressa ner vitlöken. Häll på grädde, rödvin och balsamvinäger. Låt det puttra några minuter. Smaka av med salt och peppar. Ev. mer vinäger och vin.
Lägg tillbaka kycklingen och låt den puttra med ett par minuter.
Jag serverade med ugnsstekta potatisklyftor kryddade med salt och rosmarin.
Så gott!




Mammas och Pappas pepparkakshus med tomtar.

Min söndag så här långt....perfekt, nästan. Någon saknas.



Så olika

Den ena tittar på zebror, onyxer och vildsvin på savannen och den andra tittar på Big Ben, London Bridge och Piccadilly Circus!
Själv tittar jag på strykbrädan. Och! Jag är nöjd med det.

Andra advent....

.....och ljus nummer två är tänt.



18 dagar till julafton och inte en julklapp inhandlad ännu.

Filmkväll

I kväll blev det film istället för TV. Flyga Drake. Jag läste boken för något år sedan och tyckte den var bra.
Filmen var också bra men det kanske var tur att det var ett tag sedan jag läste boken. Jag brukar inte gilla att se filmer gjorda efter böcker jag läst annars. Ett undantag är Milenniumfilmerna.



Nu är jag trött fast jag sov ända till nio i morse. Det här mörkret tar knäcken på mig. Jag är sommarmänniska!

I morgon blir det adventsfika hos Mamma och Pappa tillsammans med syster och svåger. Trevligt. Inger du saknas! Varför måste du bo så långt borta?





Äntligen....

...fick jag ändan ur vagnen och gick in på Kicks. I maj när jag fyllde år fick jag ett presentkort av mina snälla grannar och inte förrän nu blev det av att jag utnyttjade det.
Jag ha haft det i plånboken hela tiden men aldrig kommit ihåg det när jag passerat butiken.
Men nu så!




Räkpasta

Jag letade efter ett recept på pasta med kräftstjärtar till Mamma idag. Hittade detta på  nätet:

Ingredienser

170gr kräftstjärtar
2 dl creme fraiche
1 msk tomatpuré
1 msk hummerfond
½ dl vitt vin eller kräftspad
2 msk hackad dill
1 knivsudd cayennepeppar
2 msk röd stenbitsrom

Blanda allt utom kräftorna, rommen och dill i en kastrull. Sjud ett par minuter. Tillsätt dill, rom och kräftstjärtarna och värm hastigt

Det lät så gott att jag bestämde mig för att detfick bli middag här också i kväll.

Jag hade inga kräftstjärtar så jag tog räkor istället. Det blev riktigt gott. Serverade med vitt bröd och lite vin. Jag hann bara äta en liten del av min portion, nägra sippar av vinet och ett par tuggor av brödet innan jag var proppmätt och lite illamående.
Jag har inte ätit något speciellt sedan frukosten och borde vara superhungrig, men icke. Jag tror att den senaste tidens händelser nu resulterat i magkatarr. Synd på så smarrig mat.




Tomatskörd och adventsljus

I dag var jag tvungen att ta in dom sista tomaterna som hängt i taket i uterummet för att mogna

Återstår att se hur många som blir riktigt röda. Vår enda paprika frös dock sönder innan vi hann ta den.



I dag på Blomsterlandet såg jag ett fint adventsljusarrangemang. Men jag tyckte det var lite för dyrt att köpa.
Det kostade 479 kr. Jag fixar det själv tänkte jag. Jag köpte en porslinsskål och lite växter. På Coop köpte jag fyra blockljus och en kruka med små hyacintlökar.
Väl hemma gjorde jag iordning det hela.


Fint blev det och oj vad jag tjänade på att göra det själv.......
Eller snålheten bedrar visheten eller nåt.
Skål        179
Taklök      50
Höstglöd   30
Hyacint     40
Ljus        140

Summa sumarum 439. Yes! en vinst på hela 40 kr! Då har jag inte räknat med jorden och dekorationsstenen som jag hade hemma. Ja, ja den blev i alla fall personlig.

Senaste...

För en stund sedan fick jag ett samtal om magproblem och 30 min gamla lejonspår...... Oj!


Bild från Wikipedia

Det var ok!

Nästa sms:

Framme vid nästa Lodge. Babianer sitter på gräset utanför restaurangen



Konstigt sms....

Vi s4ttes vid en sjö öch v

Undras vad det betyder. Hoppas att allt är ok bara. Man blir lite orolig.

Vaccinerad!

Sandra ringde efter att hon varit på vårdcentralen med Melker. Hon sa att man fick vaccinera sig även om man inte tillhör riskgrupperna och att det inte var någon kö alls.
Jag sade till U att jag tänkte sticka och vaccinera mig, satte mig i bilen och drog iväg. Det var hur smidigt som helst. Jag hann bara fylla i hälsodeklarationen innan jag blev inropad. Jag var tillbaka på jobbet efter en 15-20 min. Då sa U att han och J också skulle åka ner. Jag förklarade hur dom skulle gå när dom kom in på vårdcentralen. 1 tr upp och direkt vänster. Det tog säkert nästan en timma innan dom var tillbaka.
Hade dom lyssnat på mig? Nä! Dom gick till vänster men inte en trappa upp. Och visst dom vaccinerade tydligen på fler ställen, men där var det kö.
Så typiskt killar....hmmm. Dom lyssnar inte.


(Bild lånad ur Corren)

Än så länge känner jag inget speciellt efter sprutan. Lite ömt på stickstället bara. Peppar, peppar.

Kroppkakor....

....hos Mamma och Pappa.








Mmmmmmm.....gott!
Det blev tre över till matlåda åt mig! Å, så åker jag ifrån den!!!

Dagens lunch....



Smarrig smörgåstårta som vi blev bjudna på som kompensation för lån av verkstadsyta och att alla inte fick vara med på mässan/jippot.

I kväll blir det kroppkakor hos Mamma och Pappa. Inte illa det heller. Tidigare var det en av mina favoriträtter.
Oh, nu kommer jag plötsligen på att jag längtar efter Rotmos och fläsklägg. Och Fläsk med löksås. Sånt äter man aldrig numera. Fläskkorv med potatismos, isterband med stuvad potatis, fläskpannkaka med lingonsylt, pölsa med rödbetor, paltbröd med fläsksås.......
Barndomens mat. Kyckling var något vi åt endast på söndagar. Och då räckte en kyckling till 5 personer. Var dom så mycket större?? Eller åt vi så mycket mindre??