Vårmusik


Besöksrester......

....från andra djur som hälsat på i vinter.

Fiskarna i havet....

....eller i alla fall i dammen.
Några av dem har överlevt den kalla långa vintern i alla fall.
Där under isen rör dom sig sakta, sakta....
En massa bubblor under isen.
Där under isen spirar det av liv. Mitt i bilden syns ett grönt nytt skott på vassruggen.
Någon timme efter att jag tagit bilderna var all is borta.
Mera bubblor.

Resa med förhinder och förrådsröjning...

Den här helgen skulle vi ha tillbringat i Borlänge. I Sandra Ö:s pappa oh hans frus stuga. Vi skulle ha umgåtts åkt skidor och haft det mysigt.
Men det kanske inte var meningen...
I Onsdags blev Sandra sjuk och sängliggande. Det var osäkert om hon skulle hinna bli frisk till helgen så vi avvaktade. Kanske kunde vi åka lördag-söndag. Men vi bestämde oss för att ställa in och åka en annan gång i stället äta grilla tillsammans hemma hos oss. Det var ju tur att vi aldrig kom iväg! Natten till lördag blev Max magsjuk. Vi skulle ha varit barnvakt en stund på förmiddagen idag innan middagen, men då Stefan ska på jobbresa i morgon ville vi inte utsätta oss för smittorisken och vi ställde in alla aktiviteter med familjen Ö-E. Det känns alltid så jobbigt att behöva säga att vi inte vill träffas när det är magsjuka på g. Och eftersom Max snabbt kryade på sig så var jag i valet och kvalet om vi ändå kunde ses. Men så fick Nicklas magsjuka i dag och då är det definitivt kört. Bara av att skriva det jag just gjort så mår jag lite illa. Psykiskt, jag vet.
Familjen Åström och mamma kommer i alla fall.
Det blåser isande kallt ute fast solen skiner. Inget uteväder direkt.
Stefan håller på och röjer i förrådet. Vi (läs han) har ställt ut dom två garderober vi hade i hallen förut och där vi ska ha förvaring av div. prylar. För att garderoberna skulle få plats är han tvungen att flytta runt det mesta därinne och det är inte lite prylar det.


Här röjde jag i fredags så att vi skulle kunna sitta ute om det blir lite varmt.

Stefan i aktion

Mycke prylar är det överallt. Men det kommer att bli bra när skåpen fyllts på.


Utanför uterummet står tvättställningen i iskylan. Det kommer nog att dofta gott om tvätten men den torkar nog inte där.



Men, förlåt oss.....

...lilla vännen. Hur kunde vi glömma ta in dig innan snön kom.


Huvudvärk av värsta sort......


Och blind på ena ögat......
Aj, aj, aj!

Senaste veckan.....

...har jag inte varit hemma mycket.
Stefan stack till Hongkong och Taipei på lördagkvällen. Och på söndagen städade jag ju mest.
I måndagskväll hämtade jag käraste lilla syster på Arlanda. Åkte och lämnade av henne hos mamma. Jag blev kvar en stund på fika.
I tisdags och onsdags åkte jag direkt till mamma efter jobbet. Där bjöds jag på middag och trevligt sällskap.
I torsdags var det dags för kören igen. Kul som alltid, även om det kan kännas lite motigt att ge sig iväg. Det har blivit lite lättare nu när det ju faktiskt är ljust då vi åker.
I fredags var jag ledig och fick sova lite längre på morgonen. Det var meningen att mamma, Inger och jag skulle åka till Sollentuna Centrum och shoppa lite men dom hade varnat för kraftigt snöfall vid lunchtid. Då valde vi att åka till Eurostop bara. Mamma skulle köpa några blusar på H&M och det fanns ju där. Det jag skulle handla får jag ta senare.
När vi åkte hem tog vi vägen via oss och Inger och mamma fick se vår halvklara tvättstuga. Då ringde Eva och sa att hon var på väg och ville också komma och se den.
Sen åkte vi hem till mamma igen. Vi åt lunch, slappade och pratade. Sen lagade jag och Inger middag medan Eva gick och köpte lite gott bröd.
Vi satt länge och åt trerätters:
Toast Skagen
Rostas med blandad sallad, oliver, hummus och bröd
Glass med blåbär, hallon och mango.
Det blev en lugn kväll med lite tv och en massa snackande innan vi alla fyra däckade redan vid tiotiden.
Halv elva låg jag och läste lite innan ögonen ramlade ihop.
Jag vaknade redan vid halv fem, men det var ju på tok för tidigt att gå upp då. Slumrade till och från tills dom andra började röra sig vid halv åtta.
Efter en lång och mysig frukost packade jag in mig och alla prylar i bilen och åkte hem. Stefan hade kommit hem från Hongkong två timmar tidigare.
På eftermiddagen satte jag mig ute på baksidan och läste min bok. Det var ljuvligt skönt i solen men det är så mycket snö att jag fick sitta med fötterna uppe på snövallen för att få plats.
På efter middagen kom Peter som skulle montera vårt tvättbänksskåp och dra vattenledningarna. Han höll på till klockan var nästan sju. Snart snart är det färdigt i tvättstugan och det ska bli så himla skönt.
När Peter åkt åt vi sen middag innan vi såg körslaget på TV.
Stefan som led lite av tidsomställning satt mest och slumrade i soffan och jag strök en massa tvätt.
Det blev tidig kväll även igår. Halvelva låg vi och det tog inte lång stund innan jag sov.
Då blev det såklart tidig morgon i dag igen. Lyckades dock slumra till halvåtta igen.


Här har jag lyckats hacka bort lite snö för att få bättre plats för fötterna. Snön är packad och stenhård.
Det mesta av det är sånt som rasat ner från taket.


Vi har så otroligt mycket snö kvar ännu. Så här mycket snö brukar vi inte ha i Stockholms län i slutet på mars.
Nu hoppas jag att den snabbt försvinner.


Mello, städning och middag

I lördags var vi och hälsade på hos familjen i Odensala. Kul att se att Max blir så glad när man kommer. Han ville att jag skullebära på honom hela tiden. Tur att han är en liten 2½ åring. Vi fikade och lekte lite innan vi åkte hemåt. Vi tog en sväng förbi Maxi där jag köpte plastbackar till skåpet i tvättstugan. Stefan åkte till biltvätten under tiden.

På kvällen åkte vi ner till familjen Åström. Mamma och pappa Åström skulle på Ljust & Fräscht med Fredrik Lindström och Henrik Schyffert. Vi och barnen åt middag och efter vår middag skulle även Mathildas hamster ha mat. Vi gick upp på hennes rum och tog sikte på buren. Pang! Så gick jag rakt in i hennes snedtak. Slog i skallen och studsade ner på golvet. Jag har ju varit i hennes rum massor av gånger. Tapetserat och målat och visst kört huvudet i taket lite lätt. Men nu sa det bara tjong så låg jag på mattan innan jag hann fatta vad som hände. Jag gjorde mig inte illa om tur var. Men mormor vad gör du sa Mathilda. Ja, vad skulle jag svara på det :))
Hade någon filmat så hade det nog platsat i någon sån där skrattvideoshow.
Strax efter sju kom en taxi och hämtade Stefan som skulle på arbetsresa.

Mathilda, Melker och jag tittade på Melodifestivalen. Melker orkade vara med under de första åtta låtarna sedan fick jag natta honom. Mathilda satt kvar med mig och tittade ända tills det var slut. När vi såg Andra Chansen uppe i Kungsberget hotade Mathilda med att flytta till Finland om fel bidrag vann. Varför till Finland undrade jag, varför inte till Cypern som vi tycker så mycket om? Men mormor du ska veta att Finland är förutom Sverige det enda landet där man får gratis skolmat och där man pratar svenska!
Nu vann fel låt enligt henne, Popular med Eric Saade, men som tur är har hon ändrat sig och tänker bo kvar i Sverige.
Efter mello gick även Mathilda och lade sig. Jag låg och läste på Sandra och Mickes sängar tills hon somnat. Sen gick jag ner och lade mig på soffan. Det var inget att se på TV så jag slumrade till en stund tills Sandra och Micke kom hem.

Ute var det jättekallt när jag skulle åka hem. Jag var tvungen att skrapa rutan. Huvva.

Söndag morgon sov jag länge. Efter frukost satte jag fart med städningen. Mamma ringde och frågade om jag kunde handla lite till henne då jag skulle åka och fika hos henne. Hon sa att hon haft dålig matlust och inte ätit så mycket.
Jag bestämde mig för att köpa något gott och laga till det och stanna och äta med henne. Det fick bli Fläskfilé i ugnen med champinjonsås och potatisklyftor. Mamma blev jätteglad och åt ordentligt. Det var lite kul när tjejen från hemtjänsten kom innanför dörren och direkt sa: Oh vad det luktar gott här!
Eftersom jag var där behövde hon inte göra något och efter lite prat gick hon igen.
När jag diskat och vi druckit en kopp kaffe åkte jag hem igen.
Jag fortsatte städa fram till halvelvatiden, då var jag färdig. Både med städningen och för sängen.


15 mars 2009


14 mars 2010


I kväll.

Inte så vårlikt.
Men myrorna har vaknat och har intagit TV-rummet.
I går spred jag ut Myrr längs väggen under fönstren till TV-rummet. Det är det vita som syns intill väggen till höger. Det struntar myrorna i så nu har jag ställt en myrfälla i fönstret.


Undrar vad den har i munnen?



Myrfällan.

Så smart....

...jag varit. Är så stolt över min idé med högskåpet i tvättstugan. Det blev så himla bra.




Tadaaaa!
OCH! Jag har torkat golvet efter att bilderna togs.

Nu väntar vi bara på tvättbänksskåpet så är allt klart.



Det är så fantastiskt...

...idag fick mamma en vårdpärm (eller vad den kan kallas) där det står vilken hjälp hon beviljats, hur ofta och länge.

Man kan inte annat än skratta när hon beviljats hjälp med tvätten 0,30 timmar/vecka var tredje vecka!
Menar dom 20 min var tredje vecka då?
Jag skulle vilja se den som hinner tvätta tre veckors tvätt på 20 min. Den kortaste normala tvätt jag har på min maskin är fintvätt 30 eller 40 gr, och dom tar 58 min. Kommer tvätten att få ligga kvar i maskinen tills nästa tvätt-tillfälle då?
På tre veckor samlar man helt säkert ihop minst tre maskiner. Vittvätt, kulör och fintvätt. Även om dom med 0,30 timmar/vecka var tredje vecka menar att det blir 3 x 0,30 timmar så kan det inte räcka. Tvätten ska ju torkas och läggas in också. Mangling eller strykning får man inte hjälp med.

Det är inte speciellt mycket ordning på vår kommun. I pärmen finns kontaktuppgifter också.
Som arbetstherapeut står grannen A-M. Hon gick i pension för knappt ett år sedan!

I dag efter jobbet hämtade jag mamma och vi åkte och hälsade på pappa. Jag hade köpt med mig bananer, kvällstidning och bullar. När vi kom dit var det musikunderhållning och alla boende som orkade satt och fikade och lyssnade på dragspel och gitarr.
Vi spejade efter pappa och han upptäckte oss innan vi såg honom. Då kom han rullande emot oss. Han blev glad och kramade och pussade oss. Det var skönt med tanke på hur det var när vi lämnade honom i måndags.
Vi satte oss vid ett bord och blev serverade kaffe och små hembakta semlor. Pappa satt och höll mamma i handen hela tiden. Då och då började han gråta lite. Han var nog både glad och ledsen.
När fikat var över följde vi med honom till rummet en stund innan vi åkte hem igen. Nu vinkade han åt oss när vi gick. Det var så mycket lättare att lämna honom då. Det är inte kula alls men betydligt lättare om han inte är arg eller ledsen.

Grattis Sandra!

I dag fyller min älskade lilla flicka år! Hurra, hurra, hurra, hurra!!!!!

Hon har inte någon tid för kalas så vi var bara förbi med ett presentkort till henne. Vi får fira henne vid något senare tillfälle.


Sandra 6 år ungefär. Tänk vad tiden gått fort.


På lördag ska hon och Micke gå på  Fredrik Lindströms och Henrik Schyfferts kritikerhyllade show "Ljust och fräscht"
medan jag tar hand om barnen.

På måndag kommer min kära lillasyster äntligen upp till oss. Åh vad jag längtat efter henne. Det blir skönt med lite avlastning på mamma/pappafronten. Men det ska förståss bli superkul att umgås med henne också. Jag saknar henne så himla mycket, mer och mer faktiskt.




Härlig helg......

...fick vi innan pärsen i dag.
I torsdags efter kören satte vi oss i bilen och körde mot Sandviken och Kungsberget. Sandra, Micke och barnen åkte redan på morgonen då barnen skulle gå i skidskola på förmiddagen.
När vi kom upp hade dom somnat efter dagens övningar.
Vi drack en kopp te innan vi gick och lade oss. Jag hade lite svårt att somna. Redan vid halv sju vaknade barnen till liv igen och efter ett tag gick vi upp och åt frukost. Barnen skulle till skidskolan kl. 9,30. Familjen gjorde sig iordning och gick iväg. Stefan och jag plockade undan och diskade innan vi gick och köpte kaffe.
Vi gjorde iordning matsäck och gick ut i backen lagom tills barnens skidskola var slut. Efter fikat fortsatte familjen att åka i de olika backarna.
Solen sken och det var riktigt skönt. Vi stod och tittade på dem när de åkte. Jag var så imponerad av Mathilda som alltid varit så rädd för allt nu svischade hon ner för backarna så stolt. Det var så att jag blev tårögd när jag såg det.
Lunchen åt vi vid en av grillplatserna. Nu hade även Sandras arbetskamrat M och hennes son T kommit.
Efter lunch provade Stefan och jag våra längdskidor. Det gick inte så bra. Felvallat. Det var så bakhalt att jag inte kom upp för den minsta backen. Vi harvade i alla fall på några vändor på plan mark innan vi gav upp. Vi gick tillbaka till lägenheten och tog en siesta istället.
På kvällen kom M & T och åt middag med oss. Vi tittade på första delen av Let's dance innan vi en efter en däckade.
Morgonen efter blev det i stort sett samma procedur. Solen sken men det blåste rejält. Familjen drog iväg till skidskola och backe medan vi röjde undan och gjorde matsäck som åts i en värmestuga vid barnbacken.
Stefan och jag gick till lägenheten och ordnade lunchbuffé på diverse rester.
Efter lunchen gjorde vi ett nytt försök med skidorna efter att Stefan vallat om. När vi kom till spåret satte Stefan på sig skidorna och åkte iväg. Det var is! Han for omkull på en gång nästan.
Vi bestämde oss för att gå till den delen vi åkte på dagen innan. Spåren var isiga och det låg en massa nerblåsta kvistar överallt.
Innan jag hunnit få på mig skidorna låg Stefan återigen på backen. Nu hade han slagit i armbågen ordentligt och hade ont i axeln. Då gav vi upp. Den träning jag fick var lite styrketräning genom att bära skidorna fram och tillbaka till skidspåren.
Vi gick och tittade på när dom andra åkte i backarna i stället. Vinden ven och det isade om kinderna. Melker ledsnade på att åka och följde med oss tillbaka till lägenheten, medan dom andra fortsatte att åka.
Även denna kväll åt M och T med oss. Senare såg vi på Andra chansen och tyckte att fel bidrag gick till Globen. Mathilda hotade med att flytta till Finland om The Moniker vinner hela svenska melodifestivalen.
Söndag och hemresedag. Upp tidigt. Vi åt frukost och började därefter städa. Vid nio stack familjen ut till skidskola och backar. Stefan och jag städade det allra sista innan vi satte oss i bilen och åkte hem. De andra fortsatte skidåkningen till sen eftermiddag.
Vi stannade till i Uppsala på vägen hem. Vi köpte en tvättställning på Jula. Lysrörsarmatur på Bauhaus och högskåp/garderob på IKEA.
Lite senare åkte vi till Maxi och köpte en platt-tv till mamma. Vi åkte dit och Stefan installerade den i hennes sovrum.
Inte förrän framåt åtta på kvällen kunde vi äta middag. Sedan blev det ganska tidig sänggång.


Mathilda och Sandra färdiga för skidåkning.

Picknic efter skidskolan

Redo för nya äventyr i backarna

Hela familjen Åström

Och här kommer lilla jag då.

Och Stefan

Backarna i kvällsljus som vi såg dom från vår balkong.

Efter balkongerna längst till höger syns gaveln på det hus vi bodde i. Det var alldeles nya och jättefina lägenheter.
Vi hade balkong ut mot barnbacken.

Ingen rolig dag idag.....

...morgonen börjar med att Eva ringer och berättar att hon blivit magsjuk. Helv... Vi har ju möte med biståndshandläggaren.
Nu får jag ta allt själv. Det känns verkligen inte lockande.
Öppnar mailen och ser att jag fått svar på mitt mail som jag skickade i går kväll till biståndshandläggaren. Där vi bett om att få träffa henne, men INTE inför pappa utan på kommunen.
Svaret från den som är Samordnare för Myndighetsgruppen gör mig ännu mer arg.

Hej!

Jag beklagar att situationen har blivit som den har blivit men vår roll är att ta tillvara även Svens intressen.

Jag tror också att det skulle vara bra att träffas men jag föreslår att vi träffas på Ärlinghem 11:15. Vi kan prata själva först  och därefter träffa Sven.

Jag svarar:

Jag kan inte se att det är att tillvarata pappas intressen att skicka hem honom i denna situation. Nu har min syster blivit sjuk och kan inte delta i något möte. Jag ska försöka se om jag kan ta med mamma till ett möte på Ärlinghem kl. 11,15.

Glömde en fråga och skickar ytterligare ett mail:

Glömde att fråga. Vem ska tillvarata mammas intressen? Har hon en egen biståndshandläggare?

Svar:

Hej!

Vi ska naturligtvis se till bådas situation. Vi ses på Ärlinghem som planerat och hoppas att vi ska få ett bra möte.

När jag kommer till mamma ringer biståndshandläggaren och jag är riktigt arg. Jag är ingen argsint person normalt. Tvärtom är jag ganska konflikträdd. Jag försöker återigen förklara situationen för henne. Ett par gånger säger jag, men snälla människa, då säger hon till slut: jag heter L.... G....... OK. Snälla L försöka att förstå vad jag säger......

Mamma har under morgonen pratat med sin husläkare som säger att det inte är en bra idé att ta hem pappa. Kvinnan som kommer från hemtjänsten för att hjälpa mamma säger samma sak. Dessutom talar hon om att dom i dag är tre man korta. När jag säger att man sagt att pappa ska få hjälp varannan timma undrar hon hur det ska gå till. Det finns inte personal nu och det är jättesvårt att få tag på ny personal.

Jag gör frukost till mamma så att hemtjänsten bara behöver bädda idag.

Jag skruvar ihop pallen Sune till mamma. Den ska hon ha som stöd om hon behöver göra något vid köksbänken.

Jag betalar lite räkningar åt henne och beställer en begravningsblomma till min morbror som ska begravas på fredag.

Sen går jag och hämtar bilen, då kommer nästa smäll:

I mitt stressade tillstånd i morse glömde jag att lägga parkeringstillståndet i bilfönstret.

500 kr i böter. Har inte vågat berätta det för mamma. Hon har nog med samvetskval över vad hon "ställt till med"

Får in mamma och efter lite trixande även rullatorn i bilen och vi åker ner till pappas boende.

Jag släpper av mamma och åker och parkerar bilen. När jag kommer in står mamma och pratar med sjukgymnasten A (som är min chefs fru). Hon känner till pappa sedan några år tillbaka. Även hon säger nu till biståndshandläggare att mamma inte kan ta hem pappa.

Vi går in i ett mötesrum. Där finns förutom bitåndshandläggaren, samordnaren för myndighetsgruppen, enhetschfen på boendet och en ur personalen. Hon börjar med att berätta hur mycket pappa besöker toaletten och att det blivit värre efter mammas skada. Jag tror att det hon säger ska ge biståndshandl. ännu mer anledning att skicka hem pappa, men det hon sedan fortsätter att berätta ger istället oss stöd. Han går på toaletten ca 4 ggr varje timma och om han inte får hjälp direkt eller blir förstådd blir han ledsen och ibland agressiv. När vi pratat ett tag säger jag att nu vill vi prata med pappa i enrum först, sedan kan dom också få prata med honom. Jag går och hämtar honom och vi går in på hans rum. Han vill sitta nära mamma och hålla henne i handen. Vi förklarar läget och berättar att han inte kan komma hem just nu. Han blir ledsen och frustrerad och börjar skaka mammas hand i ilska. Jag frågar om han kan tänka sig att åka hem och vara ensam med hemtjänst. Nej det kan han inte.

Efter en stund går vi tillbaka till mötesrummet.

Jag redogör för vad vi pratat med pappa om. samordnaren pratar med pappa och äntligen inser hon att han inte förstår vad hon säger.

Nu är pappa arg. Han blänger på alla som sitter i rummet och vänder rullstolen och åker ut. Vi får dem till slut att gå med på att han stannar där dom två veckor han skulle ha varit hemma + dom två ordinarie veckorna. 1 månads frist för mamma alltså.

Jag säger åt biståndshandläggaren att jag inte kan förstå varför hon hade så bråttom att åka ner till pappa och ge honom de olika alternativen innan vi hade hunnit prata med honom och berättat. Hon kom med den ena bortförklaringen efter den andra och jag kunde slå hål på varenda en. Hade hon lugnat sig så hade det kanske inte behövt bli så här traumatiskt för pappa eller oss anhöriga.

Efter mötet gick vi tillbaka till pappas rum. Han var arg och bevärdigade oss inte med en blick. Han bara fräste.

Han åkte med till dörren men varken vinkade eller tittade på oss. Det är fruktansvärt tråkigt att behöva lämna honom i det tillståndet.

När vi kom hem till mamma var hon så trött att hon var tvungen att lägga sig en stund. Jag gick och köpte kvällstidningen och en varsin liten semla och fixade sedan sen lunch åt oss. När jag diskat undan tog jag mig an hennes stryktvätt. Vid fyratiden lämnade jag henne och åkte hemåt.

I näst ainlägg ska jag skriva om något roligare. Vår trevliga helg vid Kungsberget.

 






 


Ledsen, arg och trött....

Jag trodde i min enfald att du/ni efter nedanstående e-postbrev som jag skickade till xxxxxxxx i torsdags, fått klart för dig/er att det är en omöjlighet för mamma att ta hem pappa just nu. Att du då under fredagen ringer hem till min mamma, som är 81 år gammal och mitt i det trauma hon befinner sig i efter sin skada, säger att "det är väl hans hem också" när hon säger att pappa inte kan komma hem just nu. Att du dessutom frågar henne om det är henne han vill hem till eller hemmet det är rent ut sagt oförskämt, oproffesionellt och mycket okänsligt. Du ska inte tro att det är en lätt situation som mamma befinner sig i. Hon oroar sig dag och natt över vad hon "ställt till med" genom att trilla och bryta lårbenet. Mamma har under lång tid i stort sett ensam tagit hand om pappa. När hon nu behöver återhämta sig efter skadan och plats finns för pappa på Ärlinghem så vore det väl inte mycket begärt om ni inte förstör det genom att ställa ledande frågor till pappa när ni vet att han endast kan ett ord och det är: Ja. Vi är oerhört besvikna över det sätt du/ni har hanterat detta på.
Vi har också fått ytterligare bevis på hur illa hemtjänsten fungerar. Efter mammas hemkomst från rehab fick hon själv ringa upp hemtjänsten, där fick hon först till svar att dom inte hade några anteckningar på att hon skulle ha hjälp. Däremot att pappa skulle ha utökad hjälp. Varför skulle vi lita på att han får den hjälp han behöver då? Dessutom har det sagts att hemtjänsten skulle komma varannan timma. Det räcker inte. Nu har läkaren, de från hemtjänsten som varit hos mamma och distriktssköterskorna hon har kontakt med alla sagt att det vore en mycket dålig idé att ta hem pappa.
Vi tycker dessutom att det är mycket olyckligt att du på detta sätt i princip ställer övriga familjen mot pappa. Vi älskar våra föräldrar och vill att dom ska ha det så bra det bara går och just nu är det bästa för båda två att mamma i lugn och ro får återhämta sig och samla krafter så att hon kan ta hand om pappa igen. Vi ska inte behöva ta den striden med honom. Hade du bara sagt till pappa när du träffade honom att som situationen ser ut nu så kan du inte åka hem. Men så fort xxxx har återhämtat sig och mår bättre återgår det till det normala igen. Då hade du besparat oss alla många oroliga dagar och nätter. Jag har mycket svårt att tro att det varit att begå tjänstefel som du sa till min syster. På kommunens hemsida under äldrevård kan man läsa följande under rubriken
1.1 Hjälp i hemmet:

"Den enskilde ska där det är möjligt beredas medverka vid utformningen av insatserna. Han/hon samråder med

omvårdnadspersonalen kring genomförandet av insatserna"

En omöjlighet för pappa, då han inte kan tala och göra sig förstådd och dessutom ofta inte förstår vad man säger. Om inte vi i familjen efter fem år förstår vad han vill så har jag mycket svårt att tro att någon som för första gången träffar honom förstår honom.

Vidare står det under rubriken 1.7 Korttidsplats:

Syfte:

Korttidsplats kan erbjudas

- när brukaren efter vistelse på sjukhus behöver utredas med avseende på

möjlighet att återgå till ordinärt boende

- när brukaren har ett tillfälligt ökat omvårdnadsbehov

- när anhörig endast orkar åta sig en del av vårduppgiften (korttidsplats med

regelbundna intervaller)

- när anhörig av akuta skäl behöver lösas av

- som en möjlighet till avlastning för anhöriga.

Kriterier:

Korttidsplats kan beviljas när behoven inte kan tillgodoses i ordinärt boende.

Korttidsplats med regelbundna intervaller kan kombineras med hjälp i hemmet,

matdistribution, trygghetslarm, ledsagarservice och dagvård.

Ovanstående tycker tycker jag verkligen kan tillämpas i detta fall

Vi är mycket oroliga för hur mamma ska orka med allt detta.
I morgon måndag förmiddag vill vi träffa dig. Men på kommunhuset! Absolut inte inför pappa. Vi ska inte behöva stå som syndabockar inför honom. Vi ska överhuvudtaget inte behöva ta den här striden. Det här kunde ha skötts så mycket smidigare. Vi förutsätter att pappa inte sätts i en bil och skickas hem i morgon förmiddag.

Ovanstående mail har jag idag skicka till biståndshandläggaren som har hand om pappa och mammas fall.

Trodde nog faktiskt att biståndshandläggaren skulle förstå efter det mail jag skickade till hennes överordnade/arbetskamrat i torsdags.
Vi åkte iväg till Kungsberget i torsdags efter kören i tron att det ordnat sig efter käraste sonhustrun Sandras ingripande. Så ringde jag mamma i går för att höra hur hon mådde. Jag ringer henne minst en gång per dag oftatst flera gånger.
Men då berättade hon att biståndshandläggaren ringt henne i fredags och varit oförskämd.

Ska detta aldrig ta slut. Jag fattar inte vad det är som är så svårt att förstå?

Jag ser verkligen inte fram emot morgondagen när vi måste ta itu med detta. Pappa brukar komma hem vid tio-tiden på måndagen och jag är så himla rädd att han nu tror att det ska bli så i morgon igen. Faan ta den j-a biståndshandläggaren som skött detta så uselt och därmed åsamkat oss all så mycket oro och ilska.
Man blir ledsen men mest av allt förbannad!

Gud hjälpe oss....

...nu är jag inte troende så därifrån lär jag inte få någon hjälp.

Jag fattar inte vad det är för fel på biståndshandläggaren som har hand om pappa.
Hur fan kan hon vara så korkad att hon åker till honom och lägger fram två alternativ:
1. Han får stanna kvar på boendet tills mamma blir bättre.
2. Han får åka hem med mera hjälp.
Klart som attan att han vill åka hem!! Det fattar vi väl. Men det går inte just nu! Mamma är skadad och kan inte ta hand om sig själv riktigt.
Enligt biståndshandläggaren måste hon agera efter pappas vilja och påbörja förberedelserna inför hans hemgång på måndag förmiddag.
Pappa har afasi, är hjärnskadad och gör de mest tokiga saker ibland. Emellanåt får man för sig att han förstår allt, men det gör han inte. Nu har han enligt biståndshandläggaren sagt att han vill hem. Han har inte pratat sedan 11 oktober 2005! Men nu har han sagt att han vill åka hem! Halleluja ett mirakel måste ha skett. Mamma och vi som levt med honom nära förstår honom inte, vilket gör honom frustrerad och arg, men biståndshandläggaren har förstått att han vill åka hem och då måste det bli så. Man kan bli tokig!

Jag skickade ett mail till ansvarig i dessa frågor hos kommunen
Vi har genom biståndshandläggaren XXXXXXX fått veta att pappa kommer att skickas hem på måndag efter sina två veckors vistelse på Ärlinghem. Han har fått beviljat 2 månaders förlängning (trots att läkaren sa 3 mån) och rum finns. Lina var hos pappa igår och informerade honom om vilka val som fanns. Stanna eller åka hem med mer hjälp. Min pappa har haft en stor stroke med afasi och halvsidesförlamning som följd. Han har inte uttalat några ord förutom ja, även om han menar nej, sedan 11 oktober 2005. Nu säger Lina att han sagt att han vill åka hem.
Pappa kan inte klara sig själv. Han förstår ibland inte vad man säger. Han kan bli lynnig när mamma inte förstår honom. Det har hänt att han kastat saker emot henne eller spärrat in henne i ett hörn. Vi vet att detta hör till sjukdomen. Han kan inte larma själv. Han går på toaletten otaliga gånger varje dag då. Någon gång har mamma tvingats lämna honom en stund för att gå till doktorn eller uträtta ett ärende. Då har det hänt att han suttit på toaletten med avföring både här och där, även inne i munnen, när hon kommit tillbaka. På nätterna väcker han mamma när han kissat så mycket att sängen är våt och hon får gå upp och bädda rent. Detta har mamma hittills hjälpt honom med dom veckor han varit hemma. Nu har mamma som är 81 år själv svårt att klara sig pga. av en lårbensfraktur som inträffade onsdagen 23 februari och opererades 24 febr.
Hon har dessutom problem med hjärtat, är benskör och har artros. Mamma kommer att skrivas ut från rehab nu på förmiddagen och har beviljats viss hjälp för egen del.Hon kan inte ta hand om pappa också. Hemtjänsten för pappa har fungerat uruselt redan. Det händer att dom inte kommer alls eller så kommer dom när han inte är hemma. Massor av gånger har mamma fått göra det som hemtjänsten skulle ha gjort för att dom inte kommit eller kommit väldigt sent och pappa blir arg och frustrerad. Han har beviljats 30 min hjälp varje morgon för att sätta på stödstrumpor, kommer dom då kl. 10 så är hans ben redan så svullna att det blir svårt att få på strumporna och han får ont. Två dagar i veckan måndag/torsdag har han dusch. Då kan han få sitta i sina nerkissade blöjor och i nattkläder fram till 10 och några gånger ända till 10,30. Självklar blir han arg och frusterad det tror jag var och en förstår.
Pappa vill hem, självklart vill han det, men nu går det inte!
Han kan med sin skada inte förstå vidden av mammas problem. Det får inte ske, bara för att han sagt ja när han erbjudits hemgång med extra hjälp. Vi anhöriga säger absolut nej till det! Skickas han ändå hem, tar vi bort mamma hemifrån och hemtjänsten/kommunen får ta allt ansvar för honom. Annars är det risk för att detta blir mammas död.
Vi kan inte åka och träffa pappa förrän tidigast på måndag. Och vi kan inte ringa och prata med honom som Lina förslog till min syster. Han har afasi och kan alltså inte tala i telefon heller.
Jag hoppas verkligen att ni inser allvaret i att mot vår vilja skicka hem honom just nu
Med vänlig hälsning

Jag har ännu inte fått något svar.
Pratade också med mamma nyss. Ännu har ingen från hemtjänsten hört av sig till henne, trots att hon beviljats hjälp med undanplock och disk efter lunch bl.a.