Ännu en varm dag

..och jag har inte kunnat göra det jag tänkt att göra under semestern. Nämligen olja in trallen.
I går kväll var A-M & E här och grillade med oss. Gott och trevligt. Vi drack champange...eller dom drack och jag tog väl två munnar eller nåt. Jag gillar det inte. Men det är sånt man får göra en vardagskväll när man har semester.

Sandra och barnen var här och badade en stund på eftermiddagen. Sedan följde vi med dem hem för att testa Wii Sport spelet som Micke fick av oss i födelsedagspresent. Sandra lade upp en profil på mig. Jag har ideal-BMI men efter att jag utfört balanstestet blev jag klassad som 60-åring! Fast jag får väl inte ta det för allvarligt. Det var ju första gången jag testade och jag hajjade väl inte riktigt hur jag skulle göra. Men jag kommer igen.


När vi gick till familjen efter badandet tog vi med oss lite matrester från i går och tillsammans med lite av familjens matrester fick vi ihop en smarrig gemensam middag.

I kväll har jag stykit lite och nu är det dags att hoppa i säng. I morgon ska jag åka båt. Härligt.

Ordlös onsdag - hoppsan




Andra ordlös onsdagsbilder kan du titta på  
här

Mina gullungar


Och det bästa är att dom tycker att jag är världens bästa Mormor.

Såå varmt...

Jag förstår inte detta. Jag hatar att frysa. Har alltid tyckt om värmen. Har aldrig varit särskilt besvärad av värmen utomlands även om det i Florida varit upp emot 40 grader varmt. Men nu här hemma. Det är knappt att jag står ut. Trots att det bara är 28,3 i skuggan. Jag orkar knappt vara ute. Jag borde ha fått lite färg på kroppen, men jag orkar inte sitta i solen. Trodde först att det har med åldern att göra, men nu har jag ju hört folk i alla åldrar pusta på samma sätt över värmen. Är det en speciell värme just nu eller vad beror det på.
Vi orkar knappt sitta ute och äta. Det är ju det man ser fram emot under vintern. Nätterna är så varma att man inte vet vart man ska ta vägen. Jag trodde att det skulle lätta efter åskovädret häromnatten, men icke.
Tur att vi har vår lilla pool. Men det är knappt man orkar bada heller. Allt man tänkt sig skulle bli gjort i trädgården förblir ogjort. I kväll ska vi ha middagsgäster och jag hoppas att det blivit något svalare då.

När jag i vinter går omkring och huttrar och tror att jag kommer att frysa ihjäl ska jag försöka minnas hur det känns i dag.

Nä nu ska jag försöka ta ett varv med dammsugaren, om jag orkar. Det behövs verkligen.

Fortsatt semester och firande av 40-åring.

Då har vår andra semestervecka börjat. Tiden går allt för fort. Vi kom ju hem från Dalarna i onsdags och på torsdagen var vi på Rosendal. Fredagen blev ganska lugn på förmiddagen. På eftermiddagen var det dags att hjälpa Sandra och Micke med förberedelserna inför festen. Sandra och jag hämtade lite porslin och bestick på dagis. Stefan och Micke fixade med tält och bord och stolar.

Jag gjorde smör med soltorkade tomater, olivröra och tzatziki. Jag kom på den smarta idén att frysa vatten i en långpanna att ha på buffébordet och som vi sedan kunde ställa tzatziki, smör och olivröran på. Med en kökshandduk över isen funkade det kanonbra. Skålarna stod stilla och hölls kalla.

När vi gick hem på kvällen kändes det som om läget var under kontroll. Sandra kom upp till oss när barnen somnat och hon och jag fixade en "girlang" med texten MICKE 40 som vi skulle sätta på garaget. Det är ju bra att vara ute i god tid hmm.

På lördagen var vi uppe och handlade lite innan det var dags att gå ner till familjen och slutföra förberedelserna innan alla gäster droppade in. Jag fixade korv och köttbullsspett till barnen. Sedan gjorde jag och Sandra sallad medan de andra dukade. Sedan fixade jag en hängande korg av hönsnät som inredning till en blivande öltunna. Den skulle fyllas med kallt vatten där ölburkarna sedan skulle hållas kalla. Utsidan av tunnan klädde jag med folie. Det blev riktigt bra.

När nästan alla gäster kommit var det dags för tipspromenad. Frågorna var supersvåra och handlade om året 1968. Mest sportfrågor och ingen i mitt lag kunde svaren säkert. Trots det hade vi 9 rätt. Inte illa. Det var så varmt att mina lagkompisar tyckte att vi skulle skippa tipspromenaden och gå upp till oss och bada istället. Men så kan man ju inte göra.... haha

När resten av grenarna skulle avgöras fick inte jag vara med. Jag blev kökskommenderad J.

Det var inte svalare i köket direkt. Flera plattor plus ugnen hjälpte till att höja värmen till det olidliga.

Resten av kvällen åt vi och drack en massa gott. En del drack och drack och drack.. och det var inte vatten. När klockan var 00,30 kände jag att det räckte och jag tackade för mig och gick hem. Stefan dök upp en timme senare.

Morgonen efter mådde nog inte alla lika bra som jag. Stefan gjorde det definitivt inte.

Söndagen blev slö. På eftermiddagen kom Mathilda och Sandra upp och badade och på kvällen fick vi hjälpa till att äta upp en del rester.

Resten av kvällen satt vi i uterummet och läste. Vi har semester!!!

På morgonkvisten vaknade vi av en fruktansvärd åskknall. Jag brukar inte vakna av det annars, men nu vaknade vi båda två med ett ryck. Upp och dra ur modem och antennsladdar. Sedan låg jag och lyssnade på regnet en stund innan jag somnade om.



Lyckade kort! Alla tittar åt andra hållet....





Mamma och Pappa. Det är kul att dom kan vara med.

Min kära syster och svåger. Kul att dom också orkade komma efter allt som hänt.
Hoppas att er lilla tripp till Vadstena blir avkopplande och skön.

Ivrig Melker hjälper pappa med paketöppningen.

Melker kikar på min kamera.

Sonen och hans Sandra som kom direkt från Sandras "plast"pappas 50-årsfirande.

Fler foton från festen finns hos Sandra


Rosendal

I dag på vår 4:e riktiga semesterdag åkte vi tillsammans med Mamma, Pappa, Eva och Thord till Rosedals trädgårdar på Djurgården.
Det kanske inte var riktigt rätt dag för en sån utflykt. Det var otroligt hett. 27,5 grader visade vår bil. Mamma och Pappa åkte färdtjänst så att Pappa kunde ha sin eldrivna rullstol. Den går inte att packa ihop och lägga i bagageutrymmet som man kan göra med den andra rullstolen. Fördelen är ju att han kan köra rullstolen själv och att han kan ta sig fram på alla möjliga underlag och upp och ner för backar. Nackdelen är att man är styrd av färdtjänsten. Man måste bestämma i förväg när man vill åka och när man vill bli hämtad igen. Vi började med fika på Rosendals trädgårdskafé. Sedan var det tänkt att vi skulle ta oss ner mot Biskopsudden för att äta på restaurangen som ligger där, men vi blev lite lurade att gå en runda som blev så lång att vi valde att återvända till Rosendal och äta på värdshuset där i stället. Det kanske blev något dyrare men det var otroligt gott. Jag, Stefan och Eva åt spenat och ricottafylld pasta med räkor. Mamma, Pappa och Thordan åt inkokt lax med färskpotatis och hollandaisesås.

Eva och jag köpte jättestora fina pelargonplantor som dom sålde ut för 55 kr. Vi strosade runt en stund till innan vi tog en fika i äppelträdgården. Det blir lite knepigt när man ska vänta in färdtjänsten. Det är ju ingen idé att dra iväg för långt bort. Dessutom orkar inte Mamma gå för långt och jag vet inte hur länge Pappas laddning räcker. Det vore ju inte speciellt muntert om batteriet helt plötsligt tar slut. Rullstolen är så tung att man inte orkar köra den någon längre sträcka. Jag vet inte ens om det går att göra det.
Tyvärr glömde jag mitt minneskort till kameran i datorn hemma så det blev bara dessa två bilder som jag tog med mobilen.



Dalarna dag 3 & 4

På måndag morgon när vi satt och åt frukost ringde Nicklas och sa att dom var i Leksand. Dom hade varit och hälsat på Sandras pappa och "plast"mamma i deras stuga utanför Borlänge och nu kom dom för att "lösa av" familjen Å. Men innan familjen Å återvände hem spenderade vi dagen tillsammans allihop. Vi åkte till Björkberget i Siljansnäs. Vi besökte naturum och klättrade upp i ett högt utkikstorn.  Där åt vi även lunch. Smarriga räkmackor blev det för Stefan och mig.


Nicklas poserar med älgen på naturum.


Men Sandra! Du har missuppfattat det där. Det är grodor som kan förvandlas till prinsar.


Nicklas och hans Sandra som nu själva ska bli föräldrar.


Dotter Sandra och hennes lille Melker som äter pannkakor vid Björkberget.

Efter det skulle vi ta en tur till Tällberg men när vi klev ur bilarna där började det regna. Vi tittade lite i en hemslöjdsbutik och i en keramikbutik innan vi skildes åt och familjen Å begav sig hemåt och vi andra återvände till stugan.

Vi hann med en 20-minuter vila innan det var dags att göra sig redo för Dalhalla. Vi hade biljetter till Häng mé på party-föreställningen. På vägen dit stannade vi i Rättvik och åt middag. Jag åt god kyckling med coscous och guakamole  (hur stavas det??).

När vi parkerat vid Dalhalla och klev in genom entrén och jag såg det enorma gamla kalkbrottet fick jag en hisnande känsla och kunde bara klämma ur mig "Shit". Ja, dom brukar säga så sa tjejen som tog min biljett. Det var otroligt mäktigt att se hela anläggningen så där från ovan. Och jisses så stort det var.  Det var en bra bit att gå för att komma till scenen och våra sittplatser. Vi hade platser på andra raden och satt alltså ganska scenen. Showens tema var en 70-talet och konferencieren Mikael Tornvings mellansnack gav upphov till många skratt och igenkännanden.  Artisterna bestod av Landslaget, Harpo, Nationalteatern, Rockfolket med Burken, Pugh Rogefeldt, Lena Maria Gårdenäs och två tjejer som kallade sig Waterloo. Kvalitén var väl sådär. Mest fart var det på Burken, Lena Maria och Landslaget. Nationalteatern hade tyvärr alldeles för högt uppskruvade instrument och vokalisternas röster försvann totalt. Det var absolut omöjligt att höra vad dom sjöng. Synd. Texterna var ju det som var viktigast på den tiden det begav sig. 23,30 var det hela över och den långa vandringen upp till bilen återstod. Med tanke på att det bara fanns en väg ut från området så befarade jag att det skulle ta evigheter att komma därifrån. Jag minns när vi var på konsert på Skokloster och aldrig höll på att komma ut till stora vägen. Då tog det över en timme att åka några km. Men på Dalhalla gick det snabbt och smidigt. Skönt.



När man kom in genom entrén sög det till i magen. Det var så stort och så mäktigt. Lägg märket till bussen som står i det övre vänstra hörnet. Den ser ut som en miniatyr, men det är en vanlig stor passagerarbuss.

Nicklas på väg ner till våra sittplatser på rad två.


En lite suddig Mikael Tornving i terylenebyxor och skjorta á la 70-tal. Jag förvånades över hur liten och tunn han är. Och vilken rejäl kalufs han har. Senare bytte han om och kammade till håret så att han såg ut som han brukar se ut när jag sett honom på TV. 

 

Morgonen efter stack Stefan och Nicklas ut och fiskade medan Sandra och jag sussade vidare. Efter frukosten åkte vi via Sollerön till Björnparken vid Orsa Grönklitt. Sandra hade fått tips om det av en kompis. Det var en lyckträff. Det var jätteintressant. Vi började med att ta oss ända upp på toppen av berget. Det var 561 m över havet. Snacka om att det var jobbigt. Lutningen var bitvis grym och jag flåsade som en gammal valross. Dessutom stekte solen mot asfalten. Väl däruppe berättade en guide om alla djur som fanns i parken. Två sibiriska tigrar, två kamtatjabjörnar, ett antal brunbjörnar, rävar, vargar, lodjur, järv och ugglor. De enda djur vi inte fick syn på var tigrarna och järven. Hela anläggningen var 90 000 km2 stor. Varje djurart hade jättestora hägn att ströva runt i. Alla hägn hade kuperad terräng med skog och vatten. Tigerhägnet låg precis vid slalombacken och guiden berättade att tigrarna brukade springa jämsides med åkarna en bit ner i backen. Då är det tur att det var ett rejält högt staket emellan.

Efter att ha gått ett par timmar i parken var vi rejält möra i benen.

Den vackra vägen ut till Sollerön.


Där vid bron fanns den här skylten. Det får bli nummer tre i min lilla skyltsamling.


Några bilder på björnarna i Björnparken.
Överst till vänster leker en Kamtatjahanne med i bildäck i dammen. På bilden till höger står honan och tittar på. En sån här björn väger upp emot 600 kg. Inget man vill möta i skogen, trots att guiden sa att dom var fredliga.
De båda bilderna i undre raden visar en björnhona som fanns i ett eget hägn tillsammans med sina tre ungar.

På hemvägen stannade vi till i Leksand och handlade kött mm till kvällens grillning. På kvällen tog vi en kort promenad ner till sjön men där var det olidligt på grund av alla mygg. Nicklas stannade till några sekunder och tog upp en liten, liten groda i handen. Genast hade han benen fulla av mygg. Jag blev biten på fötterna och ena vaden. Det blev rask promenad till stugan igen och två parti Yatzi (som jag vann!!).

Onsdag morgon och hemresedag.

Vi vaknade kl 6,00 och jag fixade frukost. Vid 7 stack Sandra och Nicklas eftersom dom hade en tid att passa hemma. Stefan och jag städae ur stugan och lägenheten. 9,30 var vi färdiga och påbörjade hemresan. Vi åkte via Norberg där vi hittat Elsa Anderssons konditori  som har otroligt gott bröd. Vi tog en fika med jättegoda mackor med brieost och salami. Sedan delade vi på en blåbärspaj.

Innan vi var hemma stannade vi till på Våfflan i Sigtuna och köpte varsin glass som vi satte oss på kajen och åt.


Till slut några bilder på den fantastiskt vackra utsikten från stugan.

Bilden tagen från tomten.


Här var vi nere vid stranden.

En bild till från tomten

En nytjärad eka vid strandkanten.


Hit till Siljansnäs kommer vi nog att återvända fler gånger.


Dalarna dag 1 & 2

Jamen då är semestern i full gång. Eller nästan i alla fall. Egentligen började den ju inte förrän på måndagen.

Lördag morgon begav vi oss i sällskap med Sandra, Micke och barnen mot Dalarna och Siljansnäs.

Vårt första stopp blev i Avesta där vi åt Mathildas pastasallad.

Den STORA dalahästen på rastplatsen där vi stannade


Familjen Å och Stefan redo att hugga in på salladen.

Precis när vi skulle sätta oss kom de första regnstänken. Tack och lov blev det just bara stänk. Vi åkte vidare till Maxi där vi handlade lite mat och lite leksaker.

När vi kom fram till stugan som låg otroligt vackert i Alvik 10 km från Leksand, sov Melker i bilen. När han satt där blev han myggbiten på kinden. Lille Skrutten svullnade upp så att det såg ut som han hade påssjuka.  Det var otroligt mycke mygg och barnen drabbades värst tyvärr.

Vi hade hyrt lägenhet i värdens hus + en sovstuga på tomten. Lägenheten bestod av ett sovrum med dubbelsäng och ett kök/allrum med våningssäng. Toa med dusch. I sovstugan fanns en dubbelsäng. Stefan och jag tog sovstugan och familjen lägenheten.

Huset som vi hyrt nedervåningen på.
 
Stugan som Stefan och jag sov i de två första nätterna.
Lite jobbigt var det att det inte fanns toa i sovstugan. Jag har ju toa-noja och blir lite stressad om jag vet att jag inte kan besöka den när jag vill.

Men det gick bra. Vädret var lite halvskakigt. Det åskade, småregnade och var soligt om vartannat.

På kvällen grillade vi och spelade spel. Vi kom sent i säng och sov sedan som stockar.

Grillmästare Micke såg till att vi fick käk.


Stefan, Micke och barnen tog en liten tur med båten efter maten.

På söndagen åkte vi till Mora och Tomtelandet. Barnen tyckte att det var jättekul och spännande. Det var inte speciellt mycket folk trots att det är semestertider. Lite konstigt. Vi gick runt och tittade på sevärdheterna i några timmar. Mathilda gick i häxskola och lärde sig bus. Sedan deltog hon i en spännande saga med häxa, troll, tomtar och älvor och fick ett Diplom som bevis på att hon är en äkta trollunge. Men det visste vi ju redan. Stefan fiskade i den lilla konstgjorda sjön och fick en "regnbåge" som han fick betala en liten slant för och sedan ta med sig hem. Han var den enda som fick fisk och till och med killen som tog betalt för fisken var överraskad. Vädret var perfekt för en dag i Tomteland. Lagom varmt och soligt. Men precis när vi skulle lämna parken öppnade sig himlen.


Entrén till tomteland


Ett troll och en älva. Strax efter att jag tagit bilden skrek Melker i högan sky. Han hade fastnat med huvudet och jag såg framför mig hur vi måste tillkalla personl som kom och sågade sönder hela bilden. Men det gick förståss bra och han kom loss utan några ingrepp.

Trollens gruvgång som man såg om man kikade in genom ett nyckehål.


Melker åker bumperbåt medan Mathilda är på häxskolan.

En hel korg med nappar som barn lämnat till tomten

Och långa girlanger av nappar i taket och runt fönster


Melker provar Tomtens orgel.


Mathilda och Micke tittar i önskeboken som låg i tomtens arbetsrum.


Paket färdiga att skickas med släden kanske. Undrar vad det kan vara i paketet som ligger framför dockan?


Tomten har fångat in en motvillig Melker. Jag trodde nästan att han skulle börja gråta men det gick bra.
 

En liten kille med svullen kind tittar in i ett litet hus.


Mathilda mitt i en saga.

På kvällen spelade Sandra, Micke, Stefan och jag Sybarit. Stefan och jag sa att vi kunde vara i samma lag. Sandra undrade om vi inte skulle dela upp oss så att hon och Micke var i varsit lag med tanke på att dom spelat spelet alldeles nyligen och därmed hade fördel mot oss....... Hahaha... Stefan och jag slog dem med flera poäng! Så var det med den fördelen... Roligt var det i alla fall.  


Semesteruppladdning


I torsdags var vi bjudna till Sandra och Nicklas på middag. Med var också Sandra, Micke och barnen samt Sandra (Ö:s) Mamma och Morfar. Mormor hade tyvärr stukat foten och kunde inte vara med.  Vi bjöds på grillat med div. tillbehör. Gott och trevligt.

Mathilda i full action på Sandra & Nicklas studsmatta




Det blir något varmt i inglasade uterum. Så här såg ljusen ut som Sandra & Nicklas hade i en ljusstake i sitt uterum. Dom ljusen måste väl ändå brinna upp. Inte ner...


Emil och Ronja tittar förundrat på när barnen hoppar på studsmattan.

I fredags efter jobbet åkte jag till Mamma och Pappa. Eftersom vi skulle vara borta några dagar så ville jag hinna träffa dem innan. Strax efter att jag kommit dit kom även Eva & Thord. Dom hade besökt en av Thords kunder på Arlanda och passade på att titta in till Mamma & Pappa på vägen hem. Skönt att se att dom orkar kämpa på trots all skit som drabbat dem. Vi fikade och pratade lite innan det var dags att bege sig hemåt och packa inför vår Dalaresa.


Varför bloggar jag?

Jag började i augusti 2005. Lite nyfiken var jag. Sandra hade ju hållit på ett bra tag med både hemsidor för mammagrupper och sin egen sida sedan hon väntade Mathilda 2001. Jag hade väl ingen tanke på att andra skulle kunna eller för den skull vilja läsa vad jag skrev. Och i början skrev jag bara sporadiska inlägg om min vardag. Rätt ointressant för andra med andra ord. När jag hållit på i ca 2 mån insjuknade min älskade Pappa i en allvarlig stroke som berövade honom talet och rörelseförmågan i höger kroppshalva. Nu blev mitt skrivande i bloggen intensivare och jag skrev nästan varje dag. Jag skrev om mina känslor inför det som hänt. Jag skrev om vad som hände Pappa och hur vi tyckte att vården av honom fungerade. Jag skrev också om hur hans "tillfrisknande" fortskred. Det har varit väldigt värdefullt för mig att kunna gå tillbaka och se hur mycket som verkligen hänt, trots att vi tyckte att det stod helt stilla eller gick så evinnerligt långsamt. Dessutom kunde de anhöriga som inte hade daglig kontakt med oss gå in och läsa om vad som hände.

Varefter Pappa piggade på sig blev det färre inlägg om honom och mer om vad jag och min familj hade för oss. Då lämnade jag bara ut min bloggadress till de absolut närmsta. Det är först det senaste året som jag släppt lite mer på det. Att jag gjorde det beror på att jag blev intresserad av fenomenet "Ordlös onsdag". Då blev det nödvändigt att lämna ut sin bloggadress, men det är fortfarande till en ganska liten grupp. Men jag våndades mycket innan jag gick med, eftersom jag tyckte att jag då måste lämna ut mig. Men jag erkänner att det är kul med alla kommentarer som jag får om dom bilder som jag valt att visa i Ordlös onsdag.

Några har väl hittat mig när Sandra skrivit något och hänvisat till min blogg eller om dom sökt på specifika ord som Stroke eller liknande. Att jag bloggar är inte något som jag går omkring och pratar vitt och brett om eftersom jag i vissa fall tycker att det är lite skämmigt. Trots att jag vet att jag bara är en bland många miljoner som gör det och många är mycket vuxnare (äldre) än jag. Och jag har ingen ambition att tjäna pengar på bloggen som en del gör. Jag skulle aldrig lämna ut mina innersta tankar och aldrig medvetet såra någon. Jag vet att jag vid ett tillfälle skrivit nedlåtande om en s.k. c-kändis som lite grann ber om det.

Sen om någon väljer att misstolka det jag skriver eller känner sig utpekad så kan jag tyvärr inte hjälpa eller ta ansvar för det.

Och som det står i mitt blogg-huvud: Mest för min egen skull, men lite roligt också.


Därför bloggar jag.  Varför bloggar du?


I dag....

blev det ingen ordlösonsdagbild. Nejma och Krokofanten har ledigt.

I dag är jag ordlös bara. Mållös menar jag förståss.

Äntligen...

...har jag lättat mitt hjärta från all ilska som byggts upp under 2 dygn. Det känns bra. Och jag hoppas att mottagaren får sig en tankeställare. Om inte, är det mycket sorgligt.

Tvestjärtar...blä!!

Andra skadedjur

Tvestjärtar

Tvestjärtar lever normalt på växter utomhus men vissa år kan de massförökas och bli besvärande.

Tvestjärten kan flyga, men gör det inte så gärna. Vingarna är stora och när de skall fällas in använder tvestjärten gaffeln till hjälp.

De söker sig gärna in i trånga, mörka och fuktiga utrymmen. Grässtråt i naturen är bäst, men morgontidningen kan också duga. Nog så irriterande.

Tvestjärten blir 10-14 mm.

(Texten och bilden ovan är från Anticimex hemsida)

Jag hatar dom små äckliga krypen.
I år måste det vara ett sådant år när dom massförökas.
Vi sover med öppen ventil i sovrummet. I morse satt det en äcklig tvestjärt på en av persiennens lameller när jag skulle dra upp den. Öppnar morgontidningen och ut marscherar en äcklig tvestjärt. Den slog jag ihjäl med min medicindosa. Splasch, bara.
Öppnar vi tvättstugedörren eller garagedörrarna ramlar det ner tvestjärtar. En kväll när vi kom hem rätt sent kryllade det av tvestjärtar på garageuppfarten. I varje springa mellan plattorna kunde man se hur det rörde sig. Petade man till med skospetsen kom det upp en tvestjärt. Till och med mitt på garageportarna satt det en massa tvestjärtar. Mellan fönstret och spröjsen på tvättstugedörren sätter dom sig. Allt man tar in måste skakas och ändå händer det att någon slinker med.


Helgen är över

...och nu har vi en vecka kvar till semester! Ska bli underbart.
I fredags träffade jag syster Eva och Thord hos Mamma och Pappa. Dom hade skjutsat hem Mamma som varit sällskap åt Eva då hon inte vågade vara ensam pga av det som hänt henne den senaste tiden. Jag förstår henne. Jag skulle inte heller vilja vara ensam i hennes situation. 
Kvällen gick åt till städning och fixning inför B-M & B besök.
Dom dök upp ganska prick 11 (precis som dom sagt).
Efter lunch bestående smarrig ostpaj med soltorkad tomat och oliver, så tog vi oss till stan. Vi parkerade under gallerian och gick till Hötorgshallen där vi köpte all Berberi dom hade på Österqvists. Vi hade beställningar från I & K och svärmor. B-M blev nyfiken och köpte deras sista burk. Vi har den i köttfärssås och till Dorro Wott (En etiopisk kycklinggryta).
Sedan tog vi oss ner till Norrmalmstorg och Hallwylska palatset. Vi har ju varit där ett antal gånger redan och jag tycker att det är så kul. För B-M & B var det första gången och jag tror att dom uppskattade det. Vår guide var väl inte den allra mest inspirerande eller lättsamma men det var kul ändå.
Efter besöket tog vi oss via Kungsan tillbaka till Gallerian och vår bil.
I Kungsan var det en rolig utställning av knasiga skyltar. Har ingen aning om dom var äkta och har suttit uppe någonstans. Men knasiga var dom.

I väntan på att vår guidade tur på Hallwylvska skulle börja tog vi en glass under denna vackra lyktstolpe på Norrmalmstorg.

Hallwylska palatsets innergård
Innergården på Hallwylska palatset på Hamngatan 4. Palatset kostade 1,5 milj att bygga i slutet på 1800-talet. Huset är på 2000 m2. Där huserade Greven och Grevinnan von Hallwylv samt hennes sällskapsdam. Hur mycket får man i Stockholm idag för dom pengarna. Knappt en 1:a.

En tjuvtitt in i de finare salongerna
En tjuvtitt in i de fina salongerna. Där inne får man ju nte fotografera så närmare än så här blir det inte.


Porten ut mot Hamngatan och Berzelii park. Stefan, B-M & B


Är det inte förargelseväckande beteende??


Kan nog bli svårt för väldigt många.


Ett lejon i Kungsan

När vi närmade oss hemkommunen såg vi att det var kolsvart på himlen och att det regnade. Väl hemma kom grannen och berättade att det åskat något fruktansvärt. Hennes son satt vid datorn när åskan slog ner och han fick en stöt.
Just då regnade det lite lätt. Men när vi väl kom in öppnade sig himlen och det fullkomligen vräkte ner. På en timme fick vi 46 mm regn. Och otroliga åskknallar avlöste varandra. Undrar på hur många ställen den slog ner i vår kommun.
I morse efter frukost lastade vi in våra gäster i bilen och drog mot Norrtälje. När vi kom dit var det otroligt tomt.
Trots att solen sken och Norrtälje är en typisk sommarstad med massor av turister (trodde jag) och massor av sommarboende så var de flesta butikerna stängda och det var ganska tomt på gågatan. Vi gick en sväng på loppis i hamnen där jag nostalgishoppade en ljusstake som jag minns från min barndoms jular och en liten urna som jag tyckte var fin.




En sån här ljusstake hade vi hemma när jag var liten. Mamma satte lingonris och ljus i den tll julen.

Efter det gick till Tössekonditoriet och fikade. Nu hade några inredningsbutiker öppnat och vi gick en sväng genom dom. Tur att vi fick lite utbyte av utflykten i alla fall. Norrtälje var lite misskött tycker jag. Det var ganska slitet och jag tycker inte att man riktigt har tagit vara på miljön.
Nedan några av mina bilder från staden.



På vägen hem hade vi tänkt äta lunch. Det var lättare sagt än gjort. Om man inte vill äta pizza eller hamburgare förståss. Vi kom att tänka på en grekisk restaurang i Knivsta som vi varit på för 6 år sedan. Väl där visade det sig att den inte öppnade förrän 17,00. Det fanns ett gym i närheten där dom serverade mat. Men vi var för sena för lunch. Den glada tjejen som jobbade där erbjöd sig att ändå värma lasagne åt oss, men det var vi inte sugna på. Vi drog vidare till Krusenbergs Herrgård som brukar ha familjemiddagar på söndagar....semesterstängt. Till slut hittade vi till Vassunda golfrestaurang. Där hade dom plankstek. Gott och fräscht var det.
När vi kom hem igen packade B-M & B in sina väskor i bilen och åkte hem till Mjölby igen. Vi tog en fika innan vi gick för att träffa våra små skruttisar och deras föräldrar. Vi har inte träffat dem sedan dom åkte till Gbg och Liseberg. Nu var vi ju nyfikna på hur dom haft det. Vi fick se en massa roliga kort från deras resa. Det var kul.
I kväll har vi plockat undan gästsängarna, plockat lite i trädgården och nu är det dags för sängen. Det är ju arbetsdag i morgon igen.

Den här veckan...

... har det hänt saker som jag kunde vara utan.  I onsdags fick min kära syster besked om att  den huvudvärk (plus en massa andra symtom som hon inte berättat om tidigare) beror på att hon haft ett antal blodproppar i huvudet. Det är så himla orättvist att just hon drabbats hon som alltid ställer upp på alla andra. Men kanske är det just därför. Det går inte att bara ställa upp och hjälpa alla så fort dom kallar. Man måste ta hand om sig själv också. Jag hoppas att hon inser det och speciellt att alla i hennes omgivning gör det. Det är inte magsjuka, förkylning eller influensa hon drabbats av. Det kunde ha gått riktigt illa. Nu gick det förhållandevis bra och det är jag otroligt glad för.

I torsdags morse startade inte vår klockradio. När Stefan gick upp upptäckte han att vi inte hade någon ström. Jordfelsbrytaren hade slagit ut. Han återställde den och gick på toa. Då blev han blöt om fötterna. Vår varmvattenberedare hade pajjat!. Vilken himla tur att vi var hemma. Stefan kontaktade en av sonens kompisar som arbetar med sånt. Innan kl. 15 på eftermiddagen hade vi en ny beredare och den gamla var på soptippen. Skönt att det gick att lösa så snabbt. Där rök ett antal tusenlappar men det var väl lite väntat att beredaren skulle ge upp något av det närmsta åren. Den var trots allt från 1993 och våra grannar har bytt sina en efter en.

I morgon kommer B-M och B och då ska vi eventuellt ta en tur in till stan och besöka
Hallwylska Palatset. Jag har varit där några gånger tidigare och tycker att det är kul att titta på Wilhelmina von Hallwyls olika samlingar som består av allt från uniformsknappar till tavlor mm.
På söndag har vi tänkt ta en tur till Norrtälje. Men då ska vädret vara bra annars får det vara.

Livet är så...

..jävla orättvisst mot en del. Varför ska vissa drabbas av all jävlighet. Det är så orättvist.

Men det kommer att gå bra syster!
Mina tankar är hos dig hela tiden.

Jag hoppas verkligen att alla ställer upp på dig nu som du alltid ställt upp för dem.

Ordlös onsdag - ordlös kärlek



Fler ordlösonsdags bilder kan du titta på
här

Min natt

...har varit fruktansvärd och jag har bara mig själv att skylla.

Melker!

..du skulle ha varit med hos Nicklas i kväll.
Där stod den här grävmaskinen..


Kul bil



Den här bilen stod på vår parkering på jobbet i måndags när jag kom dit.
Den ska visst göra reklam för bilvårdsprodukter men hade pajjat.

Nu för tiden...

..behövs det inte mycket för att göra mig glad.
I natt har jag faktiskt sovit HELA natten.
Det gör mig glad.

Regnet...

..fullkomligt vräker ner nu. Det gör inget att jag jobbar. Om två veckor kommer väl sommaren i alla fall....snälla ;-)

En vecka

...av vår semester har nu gått. I morgon är det jobb igen. Men bara två veckor. Sedan blir det 3 hela veckors semester. En vecka är egentligen alldeles för lite. Man hinner liksom inte ställa om och njuta innan det är dags att börja jobba igen.
Vi fick i alla fall några dagar med fint väder trots att veckan startade med en dag fylld av skyfall. Välbehövligt för trädgården men mindre roligt för oss. Den dagen blev det IKEA mm. I tisdags hade vi strålande vackert och varmt väder. På eftermiddagen åkte vi till syster i Saltis. Det var busstrejk och en jäkla trafik. Det tog oss 1½ tim att ta oss dit, mot normalt 45-50 min. Gubbsen åkte till Gubbängen och kollade på speedway medan vi åt god middag, promenerade och pratade. Gubbarna kom tillbaka 22,30 och vi återvände hem.



Kvällslugn vik hos syster.
Onsdagen gick åt till städning. Mycket välbehövligt.
Torsdag morgon packade vi bilen och drog till Östergötland. På vägen stannade vi till i Järna och Saltåkvarn för en fika. Dom har otroligt smarriga bullar. Kardemumma eller kanelbullar som nu var alldeles nybakade. Vi avnjöt kaffe med kardemummabullar på deras uteservering. Solen strålade från en klarblå himmel och det var jättevarmt. Innan vi åkte vidare köpte vi limpor, lite nötter och dinkelgröt i butiken.
Jag fick en en ny trafikskylt till min "samling" som nu alltså består av två stycken.


Väl framme hos I & K blev det lunch. På eftermiddagen fixade Stefan taket till uterummet som läckt in vatten.
Fredag åkte vi till Åtvidaberg. Efter en glass på torget skulle vi kika lite i affärerna. Nu är då Åtvid en liten ort och alla butiker vi ville titta i hade lunchstängt! Jätteroligt. Vi åkte till Åtvidabergs golfklubb och käkade piccata i restaurangen. Gott.
På kvällen kom Stefans kusin J och hälsade på.
Lördag var det hemfärd igen. Vi skulle stanna till hos svärmor i Linköping och fika. Men först skulle vi byta de täcken vi köpte fel i måndags. Svärmor bor precis vid IKEA så det passade bra. Vi hittade dessutom en lampaffär med ett otroligt sortiment. Vi har letat efter en plafond till vår hall. Precis innanför ytterdörren har vi haft en hängade taklampa som alla med lite längd slagit huvudet i. Nu hittade vi en i lite gammaldags modell som vi gillade. Hos svärmor bjöds vi på kaffe och macka. Efter ca 1 tim åkte vi hemåt. Vi var hemma strax efter 5. Hann med en snabb vila innan vi gick över till grannen för middag. Fd. grannarna E & H var också där. Det blev en jättetrevlig kväll. När klockan var två tyckte vi att det var dags att gå hem. Vi gick ut i köket för att ta oss mot ytterdörren. Då hade A-M dukat upp ost och kex. Det var bara att sätta sig ner för att äta och prata vidare. Vi hade så himla trevligt så vi blev kvar till strax före halv fyra!!! Det hade börjat ljusna ute redan.

Så här såg himlen ut när jag gick och lade mig i morse. Det ser mörkare ut på bilden än det var.

Jag vaknade 11,20! Så länge har jag inte sovit på åratal. Allt det vi hade tänkt hinna göra får vänta.
Vår semestervecka avslutades med att vi åt middag tillsammans med familjen Åström. Vi fick god grillad kyckling. Vi skålade för att vår semester slutade och deras börjar...haha.



När vi varit och handlat i eftermiddags så möttes vi av detta när vi kom hem.
Sötisarna Sandra och Melker hade gått förbi hos oss.
Det är lycka att mötas av sånt när man kommer hem.

I morrn är det som sagt arbetsdag igen och nu är det dags att säga natti, natti.

I morgon tänker jag extra mycket på syster E. Jag håller alla mina tummar och tår för ett positivt svar.  

Ordlös onsdag - Pippi



Fler ordlösonsdags bilder kan du titta på
här