Helgen mm

I lördags morse fick ju Stefan reda på att hans arbetskamrt och kommande resesällskap tyvärr folorat kampen mot cancern.
Stefans skulle ha åkt in till stan för att delta i ett möte med "Bishoftobarnen" (de som precis som han tillbringade några år under 50-talet i Etiopien med sina föräldrar). Han avbokadedet då han kände sig allför ledsen.
Vi tog det lite lugnt på förmiddagen och på eftermiddagen åkte vi till Stinsen där han införskaffade några par nya jeans.
På kvällen tittade vi på Melodifestivalen.
På söndagen åkte vi till Sigtuna för att titta på Vikingarännet. Vi var rätt sent ute och eliten hade redan gått i mål inne i Stockholm. Vi träffade Sandra, Nicklas och Max som var där och åkte skridskor med sina vänner Lisa, Stefan och Sebastian. Isen var urusel med flera cm vatten.
Vi stannade en liten stund och tittade medan dom andra åkte skridskor och jag drog runt Max på hans snowracer.
Innan vi lämnade Sigtuna stannade vi till på ICA och kompletterade lite till matlagningen. Stefan och Nicklas skulle planera sin kommande USA-resa så vi blev bjudna på middag hos Sandra och Nicklas. Jag fick ta reda på det vi hade tänkt äta innan vi åkte ut till dem. Det blev några matlådor till veckan istället.
Vid halv fem var vi i Odensala.
Max och jag lekte medan Sandra ordnade maten och killarna planerade.
När vi satt vi matbordet tappade Stefan sin ena hörapparat på golvet. Stefan, Sandra och Nicklas kröp runt och letade överallt, men den var borta. Efter mycket letande hittade Nicklas batteriet med bettmärken. Deras inlånade hund hade snabbt som attan fått tag på hörapparaten och tuggat i sig den.












Omkastade planer.....

Stefan fick ett tråkigt besked nu på förmiddagen. Ytterligare en vän har somnat in. Så ledsamt även om det var väntat.
Stefan skulle ha åkt på möte med "Bishofto-barnen" i eftermiddag men har ställt in det.
Det blir nog en lugn dag hemma istället.
I kväll fick vi också veta att en äldre man  "släkt i släkten" tragiskt gått bort i en olyckshändelse.
Vi tänder ett ljus för alla dom vi kände som gått bort den senaste tiden.

Alla hjärtans dag....

....är det ju som bekant idag.
Jag brukar köpa en blomma till mannen men gjorde inte det idag.
Jag fick ingen heller!

Man kan bli galen för mindre.

 

I dag har jag försökt att jaga kommunens arbetsterapeut. Det är minsann inte lätt.

För att pappa ska kunna gå på toan har han en toalettförhöjare med handtag. Det var bara några månader sedan han fick en ny då den andra gick sönder. Nu har den nya lossnat och trots att flera har försökt skruva fast den så lossnar den igen.

Mamma har ringt Sigtuna Primärvård för att få tag på arbetsterapeuten så att hon kommer och fixar det. Pappa är tung och har ingen kraft i armarna så när han sätter sig ner så liksom dunsar han ner. Då måste den ju sitta fast ordentligt.

Mamma kom bara till en telefonsvarare när hon ringde. Jag ringde och kom bara till en telefonsvarare. Jag lämnade ett meddelande och talade om att jag tyckte att det var bråttom. På telefonsvararen hänvisade de även till receptionen på Rehab så jag ringde dit också. Även där kom man till en telefonsvarare som meddelade att receptionen var obemannad! Ett annat val man kunde välja var att vänta kvar så skulle man få tala med en person. Det visade sig vara växeln och där hänvisades jag till de nummer jag redan ringt och som endast hade telefonsvarare.

Nu var det bara att vänta och se om någon skulle ringa. Efter ett par timmar ringde en person hem till mamma och talade om att hennes dotter ringt och att man nu noterat att mamma behövde hjälp.

Där är vi nu. Det ska bli spännande att se när hjälpen kommer.

Jag roade mig med att söka på Sigtuna Primärvård för att se om det finns någon typ av ”kundtjänst” man kan maila till.

Efter lite letande kom jag till Stockholms Läns sjukvårdsområdes hemsida. Några ytterligare möjligheter att komma i kontakt med arbetsterapeuten fanns dock inte.

Jag kollade runt lite och hittade en text om Vårdval Stockholm. Tänkte att det skulle vara intressant att läsa lite om det.

På sidan stod följande:

På Vårdguiden finns mer information om Vårdval Stockholm.

Jag klickade på länken och fick följande resultat. Så himla bra!

Sidan du söker finns inte

Kontrollera att du skrivit in rätt adress.

 

Förra våren då mamma behövde hjälp med pappas rullstol var terapeuten i Thailand i 4 veckor och dom hade ingen vikarie. Det är sanslöst. Mamma ville ha en ny rullstol med högre rygg till pappa så att han sitter bekvämare när han sover. Han sover ganska mycket på dagarna och sitter då framåtlutad i en obekväm ställning.

Han fick ingen ny rullstol, men dom bytte ut i stort sett alla delar utom just sitsen med det låga ryggstödet. Han skulle också få ett nytt överdrag till armstödet då det gamla är trasigt. Det har han fortfarande inte fått trots påstötningar och löften.

Ja ja, vi får se om någon hör av sig i morgon.

Söndag på isen

I morse efter frukosten gjorde vi oss redo och åkte till Sigtuna. Det var ett strålande vackert väder. Solen strålade från en klarblå himmel och det var någon grad minus.
Stefan hade skridskor med sig och jag gick på isen med mina stavar.
På sista varvet Stefan åkte satt jag bara och njöt i solen. Det var så otroligt härligt. Man kände verkligen att solen värmde.
När Stefan kände sig nöjd med skridskoåkandet gick vi upp till Tant Brun och drack kaffe och åt en härlig macka med salami och brieost.
Efter en snabb visit hemma då Stefan duschade av sig skridskosvetten åkte vi över till mamma och pappa.
Vi fikade, fixade de fjärrstyrda kontakterna, satte upp bild på barnbarnsbarn och lade lite pussel.
Vi stannade ett par timmar. Sedan var det dags att åka hem och åta middag.
I kväll blev det Kassler, potatisgratäng och sallad.
Nu är helgen så gott som slut och i morgon är det arbetsdag igen och i morgon kväll är det dags för "syjunta" igen. Det var ett tag sedan då A-M varit sjuk. Kul att träffas och snicksnacka lite igen. Så mycket sy blir det ju inte på våra träffar. Mest mat och prat.
Här kommer Stefan farande med stavarna i högsta hugg.
Det var visst fisketävling. Här och där satt det gubbar och pimplade.
En och annan kärring satt och njöt av solen.
Vårfint fönster på Tant Brun

Dagar som rusar och trevlig middag.

...tiden rusar fram men står ändå still liksom.
Veckorna går så himla fort, men ändå går det så långsamt framåt mot våren. Vintern har varat så himla länge och jag längtar verkligen tills det blir vår och värme.
Veckan som gick var rätt så händelselös och jag känner att jag behöver det. Just nu känner jag mig orkeslös.
När jag väl kommer hem från jobbet vill jag sätta mig ner och bara vara. Jag tror att det är brist på sol och ljus som gör mig orkeslös.
Måndag, tisdag och onsdag hände inte mycket. Stefan var på jobbresa och jag var ensam hemma. Jag gick på bandet när jag kom hem men sedan satt jag mest framför TV:n. I onsdags var Sandra och barnen här på ett kort spontanbesök men annars har jag bara varit ensam.  Skönt och behövligt.
I torsdags kom Stefan hem igen och vi åkte tillsammans till kören. Sandra och Melker åkte till Berlin på morgonen så hon var inte med. Som tur var bestämde sig en annan från vår stämma att komma just i torsdags. Hon har haft en massa annat att styra med denna termin och inte kunnat vara med. Men just då kom hon som tur var. Annars hade jag varit ensam på första raden. Inte kul!
I fredags efter jobbet åkte jag hem direkt. Stefan hade köpt semlor som vi åt med varm mjölk. Gott!
På kvällen gjorde jag en pizza till middag. Den blev inte riktigt som jag ville. Jag vet inte vad det är för fel på vår spis. Den har betett sig mycket märkligt senaste veckan. Nu blev pizzabottnen blek, mjuk och trist.
I lördags för middag drog vi iväg och handlade direkt efter frukost.
Vi åkte till ICA Maxi och notan gick på över 1400 kr för tre kassar mat. Ingen märkvärdig mat direkt. Hmm
Sedan åkte vi hem igen. Åt lunch pysslade och tog en snabb vila innan vi satte igång med maten.
Klockan 18 kom Nicklas, Sandra, Max, Sandras pappa Jens och hans fru Yvonne för att äta middag med oss.
Vi bjöd på Fläskfilé med salami och soltorkade tomater, klyftpotatis och sallad. Till kaffet hade jag gjort en nötpaj som jag serverade med vaniljglass och vispad grädde.
Jag fick inte sitta med och prata så mycket då Max ville att jag skulle leka med honom. Lille skrutten vill bara ha mamor för sig själv. Vi busade runt och lekte tills han var alldeles slut och det var dags att åka hem. Då blev det lite gråt och han slingrade sig som en liten mask. Masken Max ville INTE åka hem.
Jens och Yvonne stannade någon timme till och vi satt och pratade om allt möjligt. Mycket trevligt. Jag är glad att Nicklas fått så trevliga svärföräldrar. En mycket trevlig kväll blev det.
När alla åkt hem diskade vi och städade undan innan vi tittade på sista delen av Melodifestivalen som vi spelat in. Vi hade inte missat så mycket kunde vi konstatera. Vi kom i säng runt midnatt.
Inte ett foto tog jag. Jo förresten på nötpajen blev det ett.

Fotolek

Har man inget annat att göra kan man ju leka med kameran lite:

Lugn söndag

Det blev en lugn söndag.
Stefan hämtades kl. 10. Jag plockade undan efter frukost och satte mig sedan och surfade runt lite på nätet. Hittade ett recept på Tekakor som jag blev sugen på att baka.
Det blev en tur till Coop för att komplettera lite.
Först gjorde jag en gryta. I dag igen, fast nu på högrev. I dag blev det lite mer likt bilden i receptet. Men jag fick koka den mer än dubbelt så lång tid som det stod i receptet.
Den blev god.
Tidningen
Min gryta
Medan grytan puttrade på spisen satte jag degen till tekakorna.
Nu är dom färdiggräddade och jag ska ta hand om all disk och sedan sätta mig och läsa och titta på TV resten av kvällen.

Fredag

I fredags var jag ledig. Det är skönt med en ledig fredag då och då.

Stefan är ju hemma varje fredag men jobbar halva dagen och går på spinning efter det. Han brukar vara klar när jag kommer hem vid halv två.

I fredags hämtade vi Max på dagis. Det var andra gången vi fick göra det. Melker och Mathilda har vi hämtat massor av gånger både på dagis, i förskoleklass och skolan.

Liksom de andra barnen brukar göra så hade Max pratat hela dagen om att vi skulle hämta honom. Kul att dom uppskattar det.

Vi fick stanna en stund för han ville visa oss hur han kunde hoppa och springa.

När vi kom hem till Max hus åkte vi lite snowracer i kylan. Eller han åkte och jag drog. I kylan blev snön trög och jag fick dra även i nerförsbacke.

Resten av eftermiddagen lekte vi. Även farfar fick vara med och leka vid några tillfällen så att jag hann värma mat åt oss.

Max som inte sovit på dagis orkade hålla igång till åtta. Sen gick han med på att läsa saga men inte sova. Haha..jag hann inte läsa hela snövit innan han snarkade bredvid mig. Stefan och jag tittade på På spåret och Skavlan. Vi spelade lite Wordfeud också.

Vid elvatiden kröp även jag och Stefan ner i sängen bredvid honom. Jag slumrade till mellan varven. Lillskrutten drömmer och vaknar gråtande två gånger men somnar om igen. Halv tre gick jag upp. Det är inte lätt att sova när man har små ben som sparkar i ryggen och rätt som det är slängs upp över magen när man inte är van vid det.

Strax efter att jag gått upp kom Sandra och Nicklas hem. Stefan och jag packade ihop våra pryler och satte oss i den iskalla bilen och åkte hem.

Det var lite svårt att somna om men det lyckades efter ett tag och jag sov tills klockradion slog igång strax efter åtta.

Även om vi var trötta var det skönt att komma upp och igång. Annars går halva dagen.

Efter en lång frukost gjorde vi oss färdiga och åkte till ishallen. Familjen Åström brukar åka skridskor där mellan 10 och 11 på lördagar. Nu var det bara Mathilda och Sandra som åkte. Stefan köpte sig ett par skridskor i veckan och skulle åka för första gången på många år. Det gick lite vingligt i början men efter ett tag gick det rätt bra. Får han bara träna lite så.



Lite trötta skridskoåkare.


Sandra hade med sig fika och jag drack varm choklad. Det var länge sedan senast. Det smakade bra där i den kalla ishallen.

Efter åkningen gick vi alla in på Coop och handlade mat. Sedan skiljdes vi åt. Stefan och jag åkte till mamma för att se om vi kunde hjälpa henne med hennes fjärrstyrda kontakter. Det kunde vi inte. De verkade inte fungera alls. Dom är köpta på Ö o B och som en fd. butikschef sa så har dom väl runt hörnet garanti. Nästa gång köper vi kontakterna på Clas Ohlsson istället.

Efter en fika skjutsade vi mamma till Ärlinghem för att hälsa på pappa.

Stefan och jag åkte hem och lämnade av våra varor innan vi tog en härlig skogspromenad i kylan.

När vi kom hem fortsatte vi städningen som jag påbörjade i fredags.

Till middag gjorde jag en kycklinggryta med ädelost som jag hittat recept på i en av mammas tidningar. Och som vanligt såg inte min gryta ut som den på bilden men smaken var det inget fel på.


När vi ätit satte vi oss framför TV:n där jag slocknade snabbt. Jag vaknade lagom till Melodifestivalen. Som för övrigt var en ganska sorglig historia. Hoppas, hoppas att det resterande deltävlingarna blir bättre.


Mat och bak

I går blev det matlagningkväll här hemma.
Det jag lyckades hinna med var en snabb lasagne och fisksoppa.
Sedan bakade jag muffins till killarna på jobbet.
Som vanligt såg dom inte lika fina ut som på bilden så jag var lite skeptiskt. Men dom var riktigt goda. Lite för stora dock.
Vi har inte haft något fikabröd på jobbet nu på ett bra tag. Men självklart så kom det en till med med bullar nu när jag tagit mig i kragen och bakat. Allt eller inget gäller visst på jobbet.

Vinter, ilande tänder och bullbak..

Nu är det kallt. -8 och det känns även inomhus. Dom har hotat med massor av snö men här har det bara kommit några flingor hitills. Hoppas att det inte blir för mycket snöande i natt.
I dag efter jobbet åkte jag hem och hämtade en burk med lasagne som jag gjorde i går. Sedan åkte jag hem till mamma och bjöd henne på den. Medan maten värmdes gjorde jag degen så att den kunde jäsa medan vi åt.
Efter middagen hann jag sätta upp bilder på barnbarnsbarnen i mammas och pappas sovrum. När vi sedan satte oss och tog en kopp kaffe kom jag på att degen jäst klart för 30 min sedan.
Jag bakade ut degen och gräddade bullarna innan jag åkte hem igen.
Jag har haft lite problem med en tand långt bak i nedre käken. Nu har en annan tand på andra sidan också börjat ila. Det är nog dags att ringa tandläkaren. Och jag kan riktigt höra hur det klirrar i tandläkarens kassa. Det blir nog ingen billig historia.
Fryser fåglar om sina fötter?