Ser inte så bra ut.......

På den HÄR sidan kan man läsa följande:


Effekter av sömnbrist

Det verkar finnas samband mellan långvariga sömnproblem och hjärt-kärlsjukdomar och depressioner. Sömnbrist försämrar också immunförsvaret och kan leda till ökad smärtkänslighet vilket kan förvärra symptomen vid smärtsjukdomar som fibromyalgi och reumatism. Sömnbrist kan också vara en faktor bakom förhöjt blodtryck då sömn har en blodtryckssänkande effekt och brist på sömn försämrar kroppens förmåga att reglera blodtrycket.

Sömn hjälper även till att reglera vår hunger och mättnad. Enligt vissa studier minskar mängden leptin, ett hormon som får oss att känna oss mätta, i och med minskad sömn. Samtidigt ökar mängden ghrelin, ett hormon som gör oss hungriga. Det verkar alltså som om det kan finnas ett samband mellan sömnbrist och övervikt, och de följdsjukdomar som kan följa med övervikten.

Sömn är också viktigt för att vår kropp skall kunna oskadliggöra fria radikaler. Dessa molekyler påverkar cellernas åldrande och verkar kunna öka risken för cancer.

Sömn är alltså mycket viktigt, både för att kropp och psyke skall fungera och för att vi ska må bra. Långvariga sömproblem bidrar ofta till en sänkt livskvalitet.


Och jag känner att jag måste få sova på nätterna.

Blir det ingen ändring så måste jag nog byta rum. Då får löpbandet flyttas ut och en färdigbäddad säng ställas in.

Att behöva gå upp och bädda i soffan mitt i natten gör att det tar mycket lång tid att komma till ro och kunna somna in/om.

I natt fick jag gå upp och värma mjölk med honung och dricka för att försöka komma till ro.

Totalt blev det kanske 4,5 timmars orolig sömn. Och det är inte bra.

Idag är jag trött och har huvudvärk.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback